Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Pompadour alma


Jeanne-Antoinette Poisson, Marquise de Pompadour (1721. december 29. – 1764. április 15.) XV. Lajos francia király híres szeretője.

Hozzávalók: 4 nagy, savanykás alma, 5 dkg kristálycukor, 5 dl fehérbor, egy citrom héja és leve, néhány szegfűszeg, egy darabka fahéj, 10 dkg sárgabaracklekvár, 3 cl rum, 3 dkg mazsola, 6 dkg mandula csíkokra vágva, kb. másfél dl tej, 3 tojássárgája, 8 dkg porcukor, egy csomag vaníliás cukor, 2,5 dl tejszín. Durvára vágott pisztácia és eperszósz, vagy más készen kapható fagylaltöntet a díszítéshez

Előkészítés: Az almát megmossuk, meghámozzuk, és a magházát kiszúrjuk. Fél liter vizet a borral, cukorral, szegfűszeggel és fahéjjal, valamint a citrom levével és héjával összekeverünk, hozzáadjuk az almát, és kis lángon kb. 20 perc alatt puhára pároljuk. A léből kivéve lecsepegtetjük. A mazsolát kiválogatjuk, majd a baracklekvárral és a rummal összekeverjük.

Elkészítése: Az almát megtöltjük a lekváros keverékkel, megtűzdeljük a mandulacsíkokkal, és hideg helyre tesszük félre. A tejet a tojások sárgájával, valamint porcukorral és vaníliás cukorral simára keverjük. Forró vízfürdő fölött habverővel addig verjük, míg sűrű krémet nem kapunk, ekkor kihűtjük. A tejszínt kemény habbá verjük és belekeverjük a tojássárgája-masszába. Az almát bevonjuk a krémmel, és ismét hidegre tesszük. Ezután eperszósszal, és pisztáciával díszítjük.