Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Sonkás vagy gombás batyu


Hozzávalók: 20 dkg liszt, 12 dkg margarin, 3 dkg élesztő, kb. 0,5 l tej, 1 mk cukor, 1 db egész tojás, 10 dkg gépsonka vagy gomba, kevés petrezselyem

Elkészítése: A margarint elmorzsoljuk a liszttel és eldolgozzuk a cukrozott tejben megfuttatott élesztővel. A késhát vékonyságúra kinyújtott tésztából kerek darabokat szaggatunk, közepükre halmozzuk a tölteléket, csipkés szélűre mintázva visszahajtogatjuk a tésztát. Kb. 1/2 órát hagyjuk kelni, majd tojással megkenjük és előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.
Töltelék: a 10 dkg darált gépsonkát (vagy apróra vágott és vajon párolt gombát) 3 ek tejföllel és kevés őrölt borssal összekeverjük.

Gombatöltelék esetében apróra vágott petrezselymet is teszünk bele.

Forrás: Szuchányi Judit - Rendhagyó szakácskönyv
SZIVÁRVÁNY-SZIGETCSÉP NYUGDÍJAS KLUB Blaskó Istvánné, Mari receptje