Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Eltevések - Paprika eltevése


ALMAPAPRIKA ECETESEN
Hozzávalók: almapaprika, felöntőlé: 1 l vízhez 3 dl ecet, 3 dkg cukor, 3 dkg só, mustármag, szemes bors, babérlevél, tartósítószer, késhegynyi borkén

Az ép, friss húsos fehér paprikát néhány helyen megszurkáljuk. Nagy üvegekben szorosan egymás mellé rakjuk. Felöntő levet készítünk, és felforraljuk. Amikor kihűlt, tartósítószert adunk hozzá, és késhegynyi borként is keverhetünk bele (hogy a paprikának megmaradjon az eredeti színe). A levet a paprikára öntjük. Ha szükséges, másnap utántöltjük, majd az üvegeket lezárjuk.

ALMAPAPRIKA KÁPOSZTÁVAL TÖLTVE
Hozzávalók: 1 kg almapaprika, 1 nagy fej káposzta, 3 ek. só, 1 dl 20%-os ecet, 15 dkg cukor, 3 babérlevél, 1-1 kiskanál feketebors és borkén

Elkészítése: A káposztát megtisztítjuk, majd legyaluljuk, meghintjük 2 ek. sóval és két órán át, állni hagyjuk. A paprikát kicsumázzuk, a magokat kikaparjuk, majd kiöblítjük. A káposztát kinyomkodjuk, és a paprikába töltjük. A paprikákat egy 5 literes üvegbe rakjuk, az ecetet egy liter vízzel, a maradék sóval és a fűszerekkel felforraljuk, belekeverjük a borként, s ha kihűlt a paprikákra öntjük. Az üveget lezárjuk, és a végleges helyére tesszük.

CSERESZNYEPAPRIKA ECETESEN
Hozzávalók: 1 kg színesedő cseresznyepaprika, 1 szál torma, 1 kk fekete bors, 3 dl borecet, 8 dkg cukor, 1 ek só, késhegynyi tartósító

Elkészítése: A paprikákat megmossuk, szárfelőli részüket megszurkáljuk, üvegekbe rakjuk, és tormaszeletekkel leszorítjuk. A borecetet vízzel a duplájára hígítjuk, és a fűszerekkel együtt felforraljuk. Ha kihűlt, az üvegekbe merjük, késhegynyi tartósítót szórunk rá, és másnapig félretesszük. Ha szükséges, másnap a levet utántöltjük, és az üvegeket lezárva a végleges helyükre tesszük.

ECETES PAPRIKA
• Fehér húsú fajtákat válasszunk. Javasolhatók az újonnan nemesített fajták közül a javított Cecei, a Keszthelyi fehér, az Újmajori, és a kissé csípős, szintén fehér húsú almapaprika. Zöld húsúakat nem szoktunk savanyítani. A nyersanyag legyen ép, hibátlan, folt- és sérülésmentes (a foltok tartósítás után is megmaradnak), egyenletesen érett, fehér, nem színesedő. Legjobbak, az 5-6 dkg. súlyúak.

Elkészítése: A paprika előkészítése elsősorban alapos mosásból áll, mert talaj közelben nő és mindig szennyezett. Az áztató mosást öblítő követi, ezután csöpögtessük le szitán, és a szár végét egészen kicsire (maximum 1 cm-re) vágjuk le. A gondosan kimosott üvegekbe tetszetősen úgy rakjuk bele a paprikákat, hogy a helykihasználás jó legyen. Minden üvegbe tegyünk néhány szem fekete borsot, mustármagot, 4-5 szelet tisztított, karikákra vágott tormát. A paprikához nem szoktuk az uborkánál ismertetett zöldfűszereket használni, mert megváltoztatnák a paprika szép sárga színét. Nem adunk hozzá babérlevelet sem, mert az megbarnítja a paprikát, ha hozzáér. A felöntő lé minden literjéhez 2-3 dkg sót, 4-5 dkg cukrot adunk, felforraljuk, és csak a végén adjuk hozzá literenként a 2,5 dl 10%-os ecetet.  Ha végig az ecettel együtt forralnánk a felöntő levet, éppen a tartósító ecetsav illanna el. Kéz-melegre lehűtve öntsük a paprikára. Ilyenkor még ne kötözzük le az üvegeket, mert a lé egy része beáramlik a paprikába, így felszíne erősen leapad. Öntsük le 2-3 nap után a felöntő levet, egészítsük ki ugyanolyan összetételű lével, amilyet először készítettünk, és ismét forraljuk fel. Minden üvegbe tegyünk késhegynyi szalicilsavat vagy benzoesavas nátriumot, öntsük rá melegen a felöntő levet, és kettős celofánnal vagy celofán bélésű csavartetővel zárjuk le.

ERŐS PAPRIKA ELTEVÉSE 01.
Ledaráljuk, vagy apróra vágjuk a paprikát.  Minden kg-jához 40 dkg sót keverünk. 1 napig hagyjuk állni. Kicsi üvegekbe töltjük, lekötjük, és a kamra sötétebb részére tesszük.

ERŐS PAPRIKA ELTEVÉSE 02.
Ledaráljuk a paprikát. Minden kg-jához 20 dkg sót adunk, felfőzzük. A levét és a sűrű részét külön-külön töltjük üvegekbe. Kigőzöljük.
Ha túl erős a paprika, lehet keverni édes paprikával, akkor szelídebb lesz az íze.

ÉDES ZÖLDPAPRIKA ECETTEL
Elkészítése: Vegyünk egy csomó zöld- és egy csomó szép veres nagy, édes szerb paprikát; a magvát és a belét kilökve, vágjuk fel laskára és sózzuk meg. Miután a sóban egy óráig állott, kéz között csavarjuk ki s rakjuk üvegbe soronként; egy sor zöld, egy sor vörös paprikát, míg tele lesz az üveg. Eközben kissé meg kell nyomkodni, hogy lazán ne legyen benne a paprika. Ha tele van, öntsünk reá forró, sós, de gyönge ecetet és legfelül töltsünk reá egy párujjnyi finom táblaolajat. Végül kössük be hólyag-papírral s tegyük azonnal kamarába használatig.

KÁPOSZTÁVAL TÖLTÖTT PAPRIKA 01.
Elkészítése: Nagy, húsos rácpaprikákat megmosunk, levágjuk a csutkáját, kiszedjük az ereit, és sós vízzel leforrázzuk őket. Szitán lecsurgatjuk. Megfelelő mennyiségű káposztát vékony metéltre gyalulunk, és jól megsózva egy-másfél óráig állni hagyjuk. Azután kinyomkodjuk, és nagyon erősen megtömjük vele a paprikákat, mert ha kevés a káposzta benne, akkor megbarnul a paprika. Bő szájú üvegekbe rakjuk, és gyümölcs- vagy finom borecetet- vízzel hígítva, megsózva, felforralva, langyosra hűtve - öntünk rá, és lekötjük. Ha az ecet egy idő múlva leapad. pótoljuk.

KÁPOSZTÁVAL TÖLTÖTT PAPRIKA 02.
Hozzávalók: paprika, káposzta vöröshagyma, bors, torma, borecet, cukor, szalicil

Elkészítése: Az eltenni való paprikát a száránál kereken kivágjuk, erét kiszedjük. Érett, gyalult, 3-4 órán át besózott és kifacsart káposztával megtömjük. Azután bő szájú üveg fenekére borsot, hagymát és a fentieket beletesszük, a paprikát rárakjuk, szépen, egymás mellé. Azután borecettel hígított cukros forralt vizet kihűtve ráöntünk, tetejére szalicilt teszünk és lekötjük.

KÁPOSZTÁVAL TÖLTÖTT PAPRIKA 03.
Elkészítése: Szép nagy, húsos zöldpaprikákat kicsumázunk, ereit is kikaparjuk, majd sós vízzel leforrázzuk. Ha a víz hűlni kezd, leszűrjük, és a vizet lecsurgatjuk a paprikáról. Megfelelő mennyiségű fehér- vagy vöröskáposztát vékony metéltre gyalulunk és jól megsózva 1-2 órát, állni hagyjuk. Ezután a káposztát kifacsarjuk, és szorosan a paprikákba tömködjük. (Ha csak lazán töltjük meg, a paprika megbarnul.) Bő szájú üvegekbe rakjuk. Ecetes lét készítünk kevés cukorral, borssal, tormaszeletekkel ízesítve, felforraljuk, majd a megtöltött paprikákra öntjük, és lekötjük. Ha az ecet egy idő múlva leapad, pótoljuk. Hűvös helyen tartsuk.

KÁPOSZTÁVAL TÖLTÖTT PAPRIKA 04.
Elkészítése: A szép, tömör káposztafejeket vékonyra felvágjuk vagy legyaluljuk. Besózzuk, és egy napig állni hagyjuk, csak másnap csavarjuk ki a levétől. A húsos fehér színű zöldpaprikákat kicsumázzuk, és szorosan beletömködjük a káposztát. Az üvegekbe vágott felével felfelé szorosan egymás mellé állítjuk, az üvegek aljára, tetejére néhány szál vasfüvet, csombort, meggyfalevelet, kaprot, tisztított, hosszában négybe vágott tormát, egy csipetnyi majoránnát és mustármagot teszünk. Tetejét tormaszeletekkel szorítjuk le. Három rész vízből, egy rész 10 %-os ecetből, kevés sóval, cukorral levet forralunk, kihűtjük és ráöntjük a töltött paprikákra. Néhány napig nem kötjük le, csak egy kistányérral fedjük le a tetejét. Amikor a paprikák a levet magukba szívták, utántöltjük, végül az üvegeket légmentesen lekötözzük.

KÁPOSZTÁVAL TÖLTÖTT PARADICSOMPAPRIKA
Elkészítése: Megmosunk tetszőleges mennyiségű, szép nagy paradicsompaprikát, csumáját és magházát eltávolítjuk, és belülről is átmosva, nyílásával lefelé fordítjuk, hogy a víz kicsuroghasson belőle. Azonos súlyú, kemény, friss fejes káposztát külső leveleitől megfosztunk, gondosan átvizsgáljuk és legyaluljuk, vagy nagyon vékony csíkokra vágjuk. Kg-onként 2 ek. sóval és 2 ek. ecettel meghintve 2 órán át, állni hagyjuk. Közben párszor megforgatjuk. Ezután a sós-ecetes káposztát enyhén kinyomkodjuk, és szorosan beletöltjük a paprikákba.  Bő szájú, nagy üvegbe helyezzük, jól kihasználva a helyet. Vízzel, literenként 2 dl 10%-os ecettel, 5 dkg kristálycukorral, 2 ek. sóval pikáns, savanykás levet keverünk, felforraljuk, végül beleteszünk 2.5 dkg mustármagot, 1 dkg koriandermagot, 0.5 dkg szemes borsot. 5 percnyi forrás után, forrón ráöntjük a paprikákra, és azonnal lekötjük. Ha kihűlt, sötét, hűvös kamrába állítjuk. Csak 3 hónapi érés után lesz igazán jó.
Magyaros, pörköltös ételek mellé a legfinomabb hagyományos savanyúság.

KÁPOSZTÁVAL TÖLTÖTT ZÖLDPAPRIKA
Elkészítése: Szép nagy, húsos, csumázott zöldpaprikák ereit kikaparva sós vízzel leforrázzuk. Ha hűlni kezd, leszűrve a paprikákat, lecsurgatjuk. Megfelelő mennyiségű fehér- vagy vöröskáposztát vékony metéltre gyalulunk, jól megsózva 1-2 órát állni hagyjuk. A káposztát kifacsarva szorosan a paprikákba tömködjük. (Ha lazán töltjük, a paprika megbarnul.) Bő szájú üvegekbe rakjuk. Ecetes lét készítve kis cukorral, borssal, tormaszeletekkel, felforraljuk, majd a töltött paprikákra öntve lekötjük. Ha az ecet leapad, pótoljuk. Hűvös helyen tartsuk.

KARIKÁRA VÁGOTT ZÖLDPAPRIKA
• Gulyásba, pörköltbe télen is igen finom.
Elkészítése: A megmosott. meg tisztított-kicsumázott, zöldpaprikát karikára vágjuk, besózzuk, és egy órát állni hagyjuk. Akkor jól kinyomkodjuk belőle levét, és kis üvegekbe rakjuk. Minden üveg tetejére olajat vagy olvasztott vajat öntünk, légmentesen lekötjük, és hűvös helyen tároljuk.

MACEDÓN SALÁTA
Hozzávalók: Azonos mennyiségű húsos zöldpaprika, nagyobb uborka, apró uborka, vöröshagyma, apró zöld dinnye, apró zöld paradicsom, ecet, só, cukor 1-2 babérlevél, 1-1 teáskanál szemes fekete bors, szegfűbors, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér, l-es üvegenként késhegynyi benzoesavas nátrium

Elkészítése: Az összes zöldségfélét alaposan megmosom. A zöldpaprikát kicsumázom, és karikákra vágom, a nagy uborkát héjastul legyalulom, az aprókat egészben hagyom, a vöröshagymát tisztítás után felkarikázom. A zöld dinnyét és a zöld paradicsomot negyedekbe vágom, majd az egészet egy nagy edényben összekeverem. Ízlés szerint készítek levet ecettel, sóval, cukorral és a fűszerekkel. Felforralom, majd a zubogó levet ráöntöm a zöldségekre. Benne hagyom kihűlésig, és levétől leszűrve elosztom, hogy mindenből vegyesen jusson. Ezután literes üvegekbe töltöm. A visszamaradt levét újra fölforralom, és tűzforrón ráöntöm a salátára. Késhegynyi tartósítószert szórok a tetejére, szorosan lekötöm, és száraz gőzben hagyom kihűlni.

MARINÁLT PARADICSOMPAPRIKA 01.
Elkészítése: Az érett, de nem puha, hibátlan paradicsompaprikákat kicsumázzuk, az ereket kivágjuk, és nagyobb gerezdekre vágjuk. Előmelegített sütőben, a rácsra téve a szeleteket csak addig sütjük, amíg kissé megpuhulnak. Ekkor üvegekbe rakjuk. Ízlés szerint savanyított ecetes-sós, gyengén cukros vizet forralunk, és literenként egy késhegynyi szalicilt keverünk bele. Langyosan öntjük a paprikára, de úgy, hogy kb. kétujjnyi hely maradjon. Ezt olajjal töltjük fel, lekötjük, és hűvös helyre tesszük.

MARINÁLT PARADICSOMPAPRIKA 02.
Elkészítése: Piros vagy zöld, húsos paradicsompaprikát jól megmosunk, kicsumázunk, és nagyobb gerezdekre vágva gyengén besózunk (1 kg paprikához 5 dkg sót tegyünk) Egy - két órás állás után üvegekbe rakjuk a kissé megpuhult paprikaszeleteket. Tetszés szerint hígított, lehetőleg bor- vagy gyümölcsecetet felforralunk 1-2 babérlevéllel, egy pár szem borssal, egy kevés cukorral és langyosan a paprikára öntjük. A tetejére egy borsónyi benzoesavas nátriumot szórunk, és annyi olajat öntünk rá, hogy a paprikát legalább egyujjnyira ellepje (ezért a paprika szeletekkel az üveget ne rakjuk teljesen tele). 8-10 percig gőzöljük - de ne tovább, mert a paprika megpuhul.

OLAJOS-ECETES PARADICSOMPAPRIKA
Hozzávalók: (2 x 5 l) 10 kg paprika, 4, 5 l víz, 0, 5 kg cukor, 8 dkg só, 10-15 szem bors, 3/4 l ecet (10-15%-os), 2 dl olaj, tartósító

Elkészítése: A paprikákat megmossuk, négybe vágjuk, kimagvaljuk. A vizet a sóval és cukorral felforraljuk, majd beleöntjük az ecetet, és a borsot. Beledobjuk a paprikákat, és 3-4 percig forraljuk. A paprikát üvegbe szedjük, a meleg levet ráöntjük, a tetejére bő egy ujjnyi olajat öntünk, rátesszük a csipetnyi tartósítót, majd az üveget lezárva száraz dunsztba tesszük.
Magyaros, szaftos, paprikás ételekhez, szendvicsekhez használjuk.

OLAJOS PIROS PAPRIKA MAMI MÓDRA
Friss hibátlan középnagyságú piros paprikákat jól megmosunk és megszurkáljuk. Jóízű cukros ecetet készítünk, sót teszünk bele. Ebben a lében, amikor forr, sorban kifőzzük a paprikákat 3-4 percig, kiszedjük, és az üvegbe rakjuk. Ezt a műveletet megismételjük, amíg az üveg tele lesz. A forró ecetes levet ráöntjük a paprikára, néhány szem bors is jöhet bele és 1/2 - 1 ujjnyi olajat öntünk rá. Celofánnal lekötjük, és szárazgőzbe tesszük. Tanácsos a paprikákat torma rudakkal leszorítani, mert ha a paprika feljön a tetejére, megpuhul.

PAPRIKAÍZESÍTŐ
Vastaghúsú, teljesen pirosra érett paprikát vagy paradicsompaprikát kicsumázunk, húsdarálón ledaráljuk, és minden kg paprikapépre 20 dkg sót számítva zománcos vagy porcelánedényben alaposan összekeverjük. 2 - 3 óráig állni hagyjuk, időnként megkeverjük, hogy a só a paprikát jól átjárja. Kisebb üvegekbe töltjük (nagyon jó hozzá a Nescafés üveg) lezárjuk - elég csak a kupakot rácsavarni - és a végleges helyére tesszük. Mindenféle mártásos hús, pörkölt, fasírt, hústöltelék ízesítésére alkalmas. Tanácsos közvetlenül a főzés befejezése előtt az ételbe keverni, hogy a természetes vitaminok minél kevésbé károsodjanak. Egy négytagú családnak egy télre 4 - 5 kg paprikát érdemes eltenni.

PAPRIKAKRÉM 01.
Hozzávalók: 1 kg darált piros paradicsompaprika, 15 dkg só, 1 mokkáskanál szalicil, 1 erős paprika

Elkészítése: A hozzávalókat megmossuk, leszárítjuk, és ledaráljuk. Hozzákeverjük a sót és a szalicilt, alaposan átforgatjuk, és egy éjszakán át, állni hagyjuk. Közben néhányszor átkeverjük. Kis üvegekbe rakjuk. Szendvicsekhez, sült húsokhoz, valamint gulyásleveshez, pörkölthöz használhatjuk.

PAPRIKAKRÉM 02.
Elkészítése: 1 kg pirosra érett, előzőleg gondosan megmosott paradicsompaprikát (pritamint) csumázzunk ki, és daraboljuk fel. Utána vágjunk kisebb darabokra 0,5 kg paradicsomot és 10 dg vöröshagymát is, majd az egészet hajtsuk át egy normálméretű tárcsával ellátott húsdarálón. Tegyünk a péphez 1 púpozott kávéskanál sót, 1 citrom reszelt héját, és zománcozott lábasban, lassú tűzön, állandóan kevergetve főzzük min. 20 percig, amíg méz sűrűségűvé válik. Ekkor adjunk hozzá 1 mokkáskanál mustárt, negyed mokkáskanál őrölt babérlevelet és egy csipet őrölt borsot. Az egzotikus ízek hívei negyed mokkáskanál őrölt római köményt, vagy egy csipetnyi őrölt szegfűborsot, illetve 1 gerezd áttört fokhagymát is tehetnek bele. Az egészet forraljuk össze, és kisméretű üvegekbe töltve, a Lecsókonzerválásnál leírt módon tartósítsuk. A szendvicskészítésen kívül különféle levesek ízesítésére is jól használható. Felbontás után huzamosabb ideig csak mélyhűtőben tárolható. A magyaros ízek kedvelői 1–2 cseresznyepaprikát (chilit) is darálhatnak bele. Amennyiben kizárólag szendvicsek díszítésére használjuk, 1 mokkáskanál szőlőcukrot is keverhetünk a masszába, de ha jobban szeretjük a savanykás ízt, 1 kávéskanál almaecetet tegyünk bele. Aki az üzletekben kapható sima krémhez van szokva, hagyja, a sűrűre főzött pépet langyosra hűlni, és turmixolja össze. Mielőtt üvegbe töltenénk, jól forraljuk fel a kb. 9 deciliternyi krémet. A pritaminpaprika szezonja egyébként szeptember közepén van. Ilyenkor a legfinomabb, a legolcsóbb, és ekkor még a paradicsom sem veszít túl sokat az ízéből.

PAPRIKAKRÉM 03.
Elkészítése: Ehhez a sütőben megsütünk zöld, sárga, piros paprikákat és paradicsompaprikát, majd pár percre hideg vizes lábasba rakjuk. A héjukat lehúzzuk, a levüket lecsurgatjuk, a csumát és magházat eltávolítjuk. Ledaráljuk vagy mixeljük. Megsózzuk, és az így nyert masszát félretesszük. Egy kiló paprikára számítva három közepes méretű hagymát lereszelünk, és két deci olajban állandó keverés mellett félig megpároljuk. Beleöntjük a paprikamasszát, sózzuk, borsozzuk, egy kávéskanál pirospaprikával és zúzott fokhagymával ízesítjük. Ezután állandó keverés mellett sűrűre főzzük. A paprikakrémet tiszta üvegekbe töltjük, majd kihűlés után a hűtőben tároljuk.

PAPRIKALEKVÁR
Egyenlő mennyiségű húsos zöldpaprikát és piros paradicsompaprikát megmosunk, kicsumázunk, fölszeletelünk és fedő alatt, nagyon kis lángon, hogy le ne égjen, puhára párolunk. Ezután szitán áttörjük, és még 20-25 percig főzzük, hogy besűrűsödjön. Belekeverünk kilónként 5 dkg sót, és kis üvegekbe töltve lekötjük.

PAPRIKALEKVÁR SÓTLANUL
A jól megmosott, megszárított és magházuktól megtisztított, hibátlan, húsos paradicsompaprikákat a húsdarálón átdaráljuk, és gyenge tűzön, gyakran kevergetve, sűrűre főzzük. Kis üvegekbe töltjük, lekötjük és a víz forrásától számítva, 15 percig gőzöljük. (Azért tegyük kis üvegekbe, mert felbontás után hamar romlik, de ha az üveget lekötve újra gőzöljük, tovább is eltartható.) Diétás ételek ízesítésére, főleg sótlan diétában jól használhatjuk.

PAPRIKA MAMI MÓDRA
Üvegbe rakni, torma, szemes bors. Erős ecetes víz. 1/2 l eszencia, 3 l. víz, hidegen ráönteni. Nyitva hagyni pár napig. Lemerni, kéreggel leszorítani, ecetes újra ráönteni, késhegynyi szalicil. Lekötni.

PAPRIKAPÁLINKA HIDEGELJÁRÁSSAL
Hozzávalók: 1 liter kb. 50 fokos, házi pálinka, lehet vegyes gyümölcspálinka, 3 ek édes-nemes pirospaprika, bíborpaprika, 1-2 ek. erős pirospaprika, vagy erős chilipor, vagy egész hegyes-erős paprika bevagdosva, 1 db. 2 decis üveg, tölcsér, szűrőpapír
A pálinkából nem egész két decit átöntünk a kisebbik üvegbe, beletesszük az édes-nemes paprikát (ez adja meg a színét), majd beletesszük (gyömöszöljük) az erős paprikát, por, vagy bevagdalt paprika formájában, ízlés szerint. Első felhasználók kevesebb erőset tegyenek bele, mert esetleg nem tudják meginni a készterméket. Az üveget lezárjuk. Két héten keresztül naponta alaposan felrázzuk az üveg tartalmát, hogy az ízek kellőképpen kioldódjanak. Két hét után az üveg tartalmát a tölcsér és a szűrőpapír segítségével átszűrjük a literes üvegbe, a többi vegyes gyümölcshöz. Azonnal megkóstolható, bár egy hónap múlva érik össze igazán.

PAPRIKA SAVANYÍTVA
Elkészítése: Egyenlő nagyságú zöld, vagy sárga paprikát megmosunk, vizét lecsurgatjuk, üvegbe rakjuk, de csak az üveg nyakáig. Azután teszünk rá borsot, babérlevelet, öntünk rá ecetes sós vizet, 2-3 napig nyitva hagyjuk, és ha a lé elapad, öntünk utána. 3-4 nap után lekötjük.

PAPRIKASALÁTA 01.
Hozzávalók: Tetszés szerinti mennyiségben zöldpaprika, lehetőleg többféle színben, kilogrammonként 0,5 dl ecet, 2 dkg cukor, 1 púpozott teáskanál só, 5 szem fekete bors

Elkészítése: A zöldpaprikát jól megmosom, lecsöpögtetem, majd kicsumázom, és karikákra vágom. Tálba téve annyi erősen ecetes vízzel forrázom le, amennyi jól ellepi. Egy órán át, hagyom a lében, majd leszűrve a paprikát, jó szorosan üvegekbe rakom. Elkészítem a felöntő levet: az ecetet vízzel, cukorral, sóval és a szemes borssal felforralom. Ha kihűlt, ráöntöm a paprikára, majd szorosan lekötöm az üveget. 30 percig gőzölöm, ezután a vízben hagyom kihűlni. Csak hidegen teszem el.

PAPRIKASALÁTA 02.
Elkészítése: A magvától és erétől megtisztított zöld és piros csöves paprikát vékony metéltre vágjuk, besózva rétegenként üvegbe rakjuk. Borecetes, sós vizet forralunk, teszünk bele babérlevelet, borsot, ezt felforraljuk, és ha kihűlt, a paprikára öntjük. Tetejére szalicilt teszünk, és lekötjük.

PAPRIKASALÁTA 03.
Elkészítése: A saláta és a szeletelt ecetes paprika készítéséhez is az ecetes paprikánál elmondottak szerint válogassuk ki a paprikát. Csak fehér húsú, csípősségmentes, legfeljebb kissé csípős paprikát vegyünk. Az áztató mosás után két-háromszor még öblítsük át ezt is tiszta vízzel. A csumáját éles késsel vágjuk ki. A megtisztított paprikahüvelyeket rakjuk egymásba, így folyamatosan tudjuk szeletelni 3-5 mm vastag karikákra. Nagyon jól szeletelhető a zöldségszeletelővel is. Közben forraljunk vizet, és amikor forrásban van, szűrőkanálban merítsük le hideg vízzel telt, lehetőleg túlfolyással ellátható edényben, mert a paprika könnyen elpuhul. A tiszta 3/4 kg-os üvegekben tegyünk 2-4 szem fekete borsot, 5-8 szem mustármagot, 1-2 karika tisztított tormát, majd rakjuk bele a lehűtött paprikaszeleteket. A felöntő léhez vegyünk 8,5 dl vizet, abban forraljunk fel 4-5 dkg sót, 3 dkg cukrot, 1 g borkősavat. Végül, amikor felforrt, öntsünk hozzá 2,5 dl 10%-os ecetet. Műanyag lapátkával légtelenítsük, úgy egyengetve a paprikaszeleteket, hogy a közéjük szorult légbuborékok a felszínre jöjjenek. Azonnal zárjuk le patent vagy csavaros tetővel, de ez utóbbi alá tegyünk egy celofánt is. Tegyük az üvegeket 3/4 részig érő előmelegített vízfürdőbe. Lassan, 10 perc alatt melegítsük fel 85 fokra, és tartsuk ezen a hőmérsékleten 15 percig. Utána rakjuk ki fatálcára, vagy tiszta deszkára, hogy gyorsan kihűljön, nehogy túlpuhuljon.

PAPRIKASALÁTA TÉLIRE
Elkészítése: A szép, húsos paprikát karikára vágjuk, elkülönítve a zöldet és a pirosat, majd leforrázzuk ecetes vízzel. Rövid ideig állni hagyjuk, ezután szitán, vagy szűrőn lecsöpögtetjük, és üvegekbe rakjuk, rétegenként külön a pirosat és a zöldet. Erős ecetes levet készítünk, amelybe sót, babérlevelet, szemes borsot és annyi cukrot teszünk, hogy jó édeskés legyen. Felforraljuk, majd ha kihűlt, a paprikára öntjük. Az üvegeket lekötjük és kigőzöljük. 5 kg paprikához kb. 2 dl ecet - borecetből több -, 2 kanál só, 4-5 babérlevél, 10-15 szem bors és kb. 10 dkg cukor kell.

PAPRIKA SÓBAN ELTÉVE
A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, magjait kiszedjük. Megmérjük, kilónként 10 dkg sóval összeturmixoljuk, vagy ledarálás után keverjük össze a sóval.
Apróbb, 2-3 dl-es üvegekbe rakjuk. Pörkölt, gulyás és egyéb ételekhez használhatjuk. Használatakor bánjunk óvatosan a sóval!

PARADICSOMPAPRIKA BORBAN
Hozzávalók: 2,5 kg paradicsompaprika, 5 dl 10%-os ecet, 5 dl fehérbor, 20 dkg cukor, 2 teáskanál só, 1dkg szemes bors, 2 dkg fehér mustármag, fél dkg ánizsmag, 1 liter víz, 1 csapott teáskanál szalicil

Elkészítése: A megtisztított paprikák szárát rövidre vágjuk, és kétliteres üvegekbe rakjuk. A többi hozzávalót elkeverjük, felforraljuk, majd kihűtve a paprikára öntjük. Azonnal a végső helyére rakjuk, mert két hétig nem lehet megmozdítani. Ha a levet a paprika magába szívná, újra töltsük fel az üveget.

PIROS KÁPOSZTÁVAL TÖLTÖTT PAPRIKA
Elkészítése: A fehér húsú, az ecetes paprikánál ismertetett fajtájú, nem csípős paprikát mossuk meg, vágjuk ki a csumáját, a magházát. A piros káposztát tisztítsuk meg a néhány hibás és szennyezett levelétől, majd éles, hegyes késsel szedjük ki a torzsáját. Azután gyaluljuk le a káposztát, de kisebb mennyiséget kézzel is vághatunk. A káposztaszeletek ne legyenek 3-4 mm-nél szélesebbek. A leszeletelt káposzta minden kilogrammjához keverjünk 2 dkg sót, és legalább két órán át, hagyjuk állni, közben néha keverjük meg. Ezután jól nyomkodjuk ki, és töltsük meg vele, a kicsumázott paprikákat, majd tegyük 2-3 literes üvegekbe. A paprikát rakjuk szájjal fölfelé az üvegekbe és hintsünk mindegyikbe 8-10 szem köménymagot.  Készítsük el a felöntő levet: 8 dl vízhez adjunk 2-3 deka cukrot, 2 dkg sót, és a forralás végén 2,5 dl 10%-os ecetet. Tegyünk bele literenként 1 g szalicilt vagy 1,5 g benzoesavas nátriumot is. Forrón töltsük a felöntő levet a paprikára, majd zárjuk le celofánnal. Még kétszer öntsük le a felöntő levet - kissé nyomkodjuk is ki a káposztával töltött paprikából - majd felforralva ismételten forrázzuk le a paprikát. Végül zárjuk le celofánnal. Nem valószínű, de ha kis erjedés mégis előfordul, az nem káros, és nem is rontja el a savanyúság ízét.

SAVANYÚ ALMAPAPRIKA
Hozzávalók 5 l-es üveghez: 2 l víz, 0, 16 kg só, 0,3 kg cukor, 0,5 csomag szalicil, 1 kávéskanál borkén, 0,25 l 20%-os ecet

Elkészítése: A paprikákat az üvegben szépen elrendezzük. A vizet a sóval, cukorral, szalicillal, borkénnel és ecettel hidegen jól elkeverjük. Ezt a levet ráöntjük a paprikára, hogy elfedje őket. Lekötjük és kész!

SAVANYÚ SÜLT PAPRIKA
Hozzávalók: zöldpaprika, víz, só, eset, étolaj, cukor

Elkészítése: A szép, húsos zöldpaprikákat megmossuk, szárazra töröljük, és a sütőben megsütjük. Tálba tesszük, besózzuk, és letakarva hagyjuk egy kis ideig a gőzben állni. Ezután lehúzzuk a héját, majd szeletekre vágjuk. Kisebb üvegekbe rakjuk, hogy egyszeri használatra elfogyjon. Cukros, ecetes levet készítünk, amely kicsit savanyúbb legyen, mint a más salátákhoz használt lé. Felforraljuk, és forrón a paprikára öntjük. Minden üveg tetejére ujjnyi étolajat töltünk. Lezárjuk, és a forrástól számítva 30 percig lassú tűzön gőzöljük. A vízben hagyjuk kihűlni.

SÜLTPAPRIKA SALÁTA
Elkészítése: A szép, húsos zöldpaprikát megmosva, megtörölve a tűzhely lapjára – gáztűzhelyen, védőlemezre - tesszük, és kis lángon átsütjük. Ezután tálba rakjuk, egy kissé megsózzuk és letakarjuk, hogy egy ideig gőzben álljon. Miután a vékony héját lehúztuk, a paprikát kicsumázzuk, szeletekre vágjuk, és kisebb üvegekbe rakjuk (annyit, hogy lehetőleg egyszeri használatra elfogyjon). A szokásosnál savanyúbb ecetes salátalevet készítünk, megsózzuk, megcukrozzuk, felforraljuk, és még forrón a paprikára öntjük. A tetejére kb. egyujjnyi olajat öntünk. Az üvegeket lekötjük, és a forrástól számított 30 percig, lassan gőzöljük. A vízben hagyjuk kihűlni.

SZÁRÍTOTT ZÖLDPAPRIKA
Elkészítése: Az érett, hibátlan, már pirosodni kezdő és nem túl húsos paprikákat (megmosás nélkül) vastag tűvel, a szárukon keresztül spárgára fűzzük, és a füzéreket szellős helyre akasztjuk. A paprikák néhány nap alatt megpirosodnak, majd szárazra aszalódnak. Ugyanígy felfűzhetünk és száríthatunk zöld és piros cseresznyepaprikát is. Az így tartósított paprikával pörköltféléket, halászlét, kocsonyát ízesítünk.

SZERB SALÁTA
Elkészítése: Nagy, húsos, kicsumázott, zöldpaprikákat karikára vágunk, nagyobb uborkákat héjastól meggyalulunk, tisztított vöröshagymát szálasra vágunk. Egészen apró kis uborkákat, zöld dinnyét egészben adunk hozzájuk, tetszés szerinti arányban. Ízlés szerint savanyított ecetes vizet, sóval, szemes borssal, egy kevés cukorral, babérlevéllel, szegfűborssal, gyömbérrel felforralunk, és a salátaféléket leforrázzuk Ha az ecet kihűlt, leöntjük, és újra felforraljuk. A salátaféléket üvegekbe rakjuk, a forró ecettel leöntjük, tetejükre egy kevés benzoesavas nátriumot szórunk. Az üveget lekötjük, és száraz gőzbe tesszük.

TÖLTENI VALÓ PAPRIKA 01.
Elkészítése: A hibátlan, friss húsos zöldpaprikákat megmossuk, kicsumázzuk, és a végüket is 1-2 helyen bevágjuk, majd egymásba dugjuk. (Azért kell a végüket bevágni vagy megszurkálni, hogy a ráöntött lé jól átjárja, és ne maradjon a paprikák között levegő.) Az egymásba dugott paprikákat - a nyitott részükkel fölfelé - üvegekbe rakjuk, hideg vizet öntünk rá (így mérjük meg, hogy mennyi lére lesz szükség), majd minden l vízhez egy kávéskanál szalicilt teszünk és felforraljuk. Ha kihűlt, ráöntjük a paprikára, azokat kissé megmozgatjuk az üvegben, hogy a lé mindenütt ellepje, lekötözzük, és hűvös helyre tesszük. Gőzölni nem kell. Használatkor a paprikákat több vízben átmossuk, és úgy készítjük el, mint a friss paprikát.

TÖLTENI VALÓ PAPRIKA 02.
Elkészítése: A paprikát szárától, ereitől megtisztítjuk, megmossuk, le is forrázhatjuk. 3-4 db-ot egymásba dugunk, üvegekbe rakjuk, és erősen szalicilos hideg vízzel leöntjük, és eltesszük.

TÖLTENI VALÓ PAPRIKA 03.
Elkészítése: A paprikát szárától, erétől megtisztítjuk, leforrázzuk, és megfőtt és áttört paradicsommal leöntjük, és lekötve kigőzöljük.

TÖLTENI VALÓ PAPRIKA ECETESEN
Elkészítése: A töltött paprika kedvelt eledelünk, szívesen fogyasztjuk télen is. Erre talán legjobb a gyorsfagyasztott étkezési paprika, de ennek házi készítését kivétel nélkül mindenkinél a fagyasztókapacitás korlátozza. Ezért ismertetünk egy-két módszert, amellyel másként is eltartható. Fehér húsú, nagy bogyójú paprikát vásároljunk. Alapos mosás után a tetején vágjunk le egy karikányi paprikát. Ezen a nyíláson keresztül ki tudjuk venni a magházát is. Ezután ismételten mossuk meg. A levágott karika salátának vagy lecsóhoz is felhasználható. A paprikából hegyes késsel vágjuk ki az ereket is. Forrásban lévő vízben 30-60 percig előfőzzük, azután hűtsük le. Ezután a paprikákat toljuk egymásba. (Egyébként nagyon kevés férne egy üvegbe.) Készítsünk felöntő levet, minden liter vízhez vegyünk 6 dkg sót, 1 g timsót, 0,5 dl 10%-os ecetet és 1 g szalicilt vagy 1,5 g benzoesavas nátriumot. Az oldatot forrón töltsük a paprikára. Az üvegeket ne zárjuk le, csak takarjuk le. A felöntő levet 1-2 nap múlva öntsük le, ismét forraljuk fel, öntsük forrón a paprikára, majd tegyük az üvegeket száraz gőzbe.

TÖLTENI VALÓ PAPRIKA PARADICSOMLÉBEN
Elkészítése: Az egyforma nagy, húsos, zöldpaprikákat, miután kicsumáztuk, ereiket kivágtuk, néhány percre fövő vízbe dobjuk, hogy megpuhuljanak (így többet tehetünk az üvegekbe). A kissé megpuhult paprikákat egymásba dugjuk, és a hegyükkel lefelé üvegbe állítjuk. Frissen főzött, forró paradicsomlét öntünk rájuk, a tetejükre csipetnyi szalicilt szórunk. Az üvegeket lekötjük, és száraz gőzbe rakjuk. Egy üvegbe csak annyi paprikát rakjunk, amennyit egyszerre felhasználunk.

TÖLTENI VALÓ PAPRIKA PARADICSOMMÁRTÁSBAN
- Talán, ezt a legcélszerűbb készíteni, mert itt a főzéshez már a paradicsomlé is készen van. Ezen kívül a paprika C-vitamin tartalma is abban a paradicsomlébe lúgozódik ki, amelyet azután elfogyasztunk.

Elkészítése: A fehér húsú paprikát az előbb elmondottak szerint megmossuk, megtisztítjuk, magházát kivágjuk. Nagy lábasba rakjuk, majd lobogó forrásban levő vízzel leforrázzuk. Kihűlés után lecsöpögtetjük, és utána egymásba dugva a kimagozott paprikákat úgy rakjuk az üvegekbe, hogy a szájuk fölfelé legyen. A paradicsomsűrítésnél ismertetett módon elkészített paradicsomlevet felforrósítjuk, literenként adunk hozzá 1 g szalicilt vagy benzoesavas nátriumot, majd a meleg vízben előmelegített üvegekben lévő paprikára öntjük. Felöntés után azonnal zárjuk, lehetőleg csavaros tetővel, amit celofánnal béleltünk, majd előmelegített vízfürdőbe tesszük. Lassú fölmelegítéssel, erősen gyöngyöző forrásig (csaknem 100 C fok) hevítjük a csírátlanítót, és ezen a hőmérsékleten tartjuk 15 percig. Ez idő letelte után vegyük le a csírátlanító edény tetejét, és hagyjuk benne lassan hűlni a készítményt.

TÖLTENI VALÓ PAPRIKA SÓBAN
Elkészítése: A lehetőleg egyforma nagy, húsos zöldpaprikákat kicsumázzuk, megmossuk, és a víztől lecsepegtetjük. Minden paprikába egy mokkáskanálnyi sót hintünk, és fél napig állni hagyjuk. Ez alatt a paprikák kissé megpuhulnak, egymásba dugva üvegekbe rakjuk, és teleöntjük hideg vízzel. A vizet ezután leöntjük, 1 l vízre egy mokkáskanálnyi szalicilt számítva felforraljuk, és hidegen visszaöntjük a paprikára. A tetejére is egy kevés sót szórunk. Az üvegeket lekötjük, és hűvös helyre tesszük. Használatkor a paprikákat langyos vízben átmossuk, és többször váltott hideg vízben egy napig áztatjuk.

TÖLTENI VALÓ ZÖLDPAPRIKA
Elkészítése: Hibátlan, friss, húsos, mosott, csumázott zöldpaprikák végeit 1-2 helyen bevágva egymásba dugjuk őket, nyitott részükkel fölfelé üvegekbe rakjuk. (Azért vágjuk be, hogy a ráöntött lé jól átjárja, ne maradjon köztük levegő.) Hideg vizet öntve rá (így mérjük meg, hogy mennyi lé kell), minden l vízhez 1 kk. szalicilt téve felforraljuk. Ha kihűlt, a paprikára öntve megmozgatjuk azokat, hogy a lé mindenütt ellepje. Lekötve hűvös helyre rakjuk. Gőzölni nem kell. Használatkor a több vízben mosott paprikát úgy készítjük, mint a frisset.

TÖLTENI VALÓ ZÖLDPAPRIKA PARADICSOMBAN
Hozzávalók: Tetszés szerinti mennyiségben, szép, egyforma, húsos, vastag, zöldpaprika, a paprika tömegéhez képest, dupla mennyiségű érett paradicsom, l-es üvegenként 1 késhegynyi benzoesavas nátrium

Elkészítése: A zöldpaprikát megmosom, lecsöpögtetem, majd a csumáját és ereit gondosan kivágom. Forrásban levő vízbe egyenként beledobom, majd az újraforrástól számított 2 perc múlva a léből kiveszem. Ismételten lecsöpögtetem. A kissé megpuhult paprikát egymásba illesztem és beleállítom az üvegekbe. Az üvegek tetejére tiszta konyharuhát borítok, hogy amíg a paradicsomlevet elkészítem, semmi szennyeződés ne érhesse. A paradicsomot megmosom, csumáját kivágom, majd a paradicsompasszírozón nyersen áttöröm. A lecsurgó paradicsomlevet befőző lábosba öntöm, felforralom, és a paprikára csorgatom. A paradicsomlének el kell fednie a paprikát. Rászórom a tartósítószert, és azonnal lekötöm. Száraz gőzben hagyom kihűlni. Egyliteres üvegbe 6-8 paprika belefér, nagyságától függően. A mellette levő paradicsomlevet számos változatban lehet felhasználni, a hűtőszekrényben négy-öt napig eláll.

TÖLTENI VALÓ ZÖLDPAPRIKA PARADICSOMLÉBEN
Elkészítése: Az egyforma nagy, húsos zöldpaprikákat kicsumázzuk, ereit kivágjuk, és néhány percre fövő vízbe dobjuk, hogy megpuhuljanak, így többet tehetünk az üvegbe. A kissé megpuhult paprikákat egymásba dugjuk, és a hegyükkel lefelé üvegbe állítjuk. Frissen főzött, forró paradicsomlét öntünk rá, a tetejére 1 csipetnyi szalicilt szórunk, lekötjük, és száraz gőzbe rakjuk. Egy üvegbe csak annyi paprikát rakjunk, amennyit egyszerre felhasználunk.

TÖLTENI VALÓ ZÖLDPAPRIKA SÓBAN
Elkészítése: Az egyforma nagy, húsos, mosott, csumázott zöldpaprikákat lecsurgatva, mindegyikbe 1-1 kk. sót hintünk, fél napig állni hagyjuk. Ez alatt a paprikák kissé megpuhulnak. Egymásba dugva üvegekbe rakjuk, teleöntjük hideg vízzel. A vizet leöntve, 1 l vízre 1 kk. szalicilt számítva felforraljuk. Hidegen öntjük vissza a paprikára. A tetejére kevés sót szórunk. Az üvegeket lekötve hűvös helyre tesszük. Használatkor a paprikákat langyos vízben átmosva, többször váltott hideg vízben 1 napig áztatjuk.

ZÖLDPAPRIKA ECETBEN 01.
Elkészítése: A hibátlan, friss zöldpaprikát jól megmossuk, szárát rövidre vágjuk, majd húsát, a csumája mellett néhány helyen megszurkáljuk, hogy az ecetes lé beszívódhasson. Nagyobb üvegekbe rakjuk, (közbe tehetünk egy-egy pirosra színeződött paprikát), közédugunk néhány vékony tormaszeletet. Ízlés szerint hígított ecetet sóval, cukorral és szemes borssal felforralunk. Mikor kihűlt, ráöntjük a paprikára úgy, hogy teljesen ellepje. A paprikák fölé az üveg szájánál tegyünk kis falapocskát, nehogy a paprika kiemelkedjen az ecetből. Az üveget csak másnap vagy harmadnap kell lekötni, mert addigra az ecet rendszerint leapad, ezt a lekötés előtt pótolni kell. Száraz, hűvös helyen tároljuk.

ZÖLDPAPRIKA ECETBEN 02.
Elkészítése: Szép, válogatott, egyforma húsos paprikákat tisztára mosunk, megszárítunk, és nagy uborkás üvegekbe rakjuk. Kinek - kinek gusztusa szerint hígított ecetet megsózunk, kevés cukorral és húsz-huszonöt szem fekete borssal felforralunk. Mikor kihűlt. Ráöntjük a paprikára úgy, hogy teljesen ellepje. A paprikák fölé az üveg nyakához két keresztbe tett hurkapálcikát teszünk. hogy a paprikák ki ne emelkedhessenek a léből, mert akkor megpuhulnak. A paprikák közé dugunk egy-két vékony szelet megtisztított tormát, és légmentesen bekötjük.

ZÖLDPAPRIKA ERDÉLYI MÓDON
Elkészítése: A vastaghúsú, teljesen ép, nagy paprikákat 3-4 percig sütjük, hogy a héjuk kissé hólyagos legyen, majd ruhával letakarva állni hagyjuk. Ez alatt a héj megpuhul, és könnyen lehúzhatjuk. A lehámozott paprikákat üvegbe rakjuk és gyengén sós, ecetes vizet öntünk rájuk. A tetejükre késhegynyi szalicilt szórunk. Az üveget lekötjük és hűvös, száraz helyre tesszük.

ZÖLDPAPRIKA SZÁRÍTVA
Elkészítése: Az érett, hibátlan, már pirosodni kezdő és nem túl húsos paprikákat (megmosás nélkül) vastag tűvel, a szárukon keresztül spárgára fűzzük, és a füzéreket szellős helyre akasztjuk. A paprikák néhány nap alatt megpirosodnak, majd szárazra aszalódnak. Ugyanígy felfűzhetünk és száríthatunk zöld és piros cseresznyepaprikát is. Az így tartósított paprikával pörköltféléket, halászlét, kocsonyát ízesítünk.

ZÖLDPAPRIKA TÁROLÁSA
A zöldpaprikát nyersen sokáig eltarthatjuk, ha fagymentes kamránk, vagy száraz pincénk van. A földre vagy egy ládába hintsünk 2-3 ujjnyi száraz, tiszta homokot, rakjunk rá egy sor hibátlan, ütődésmentes, húsos zöldpaprikát úgy, hogy a paprikák ne érjenek egymáshoz. Hintsük be ismét vastagon homokkal és tegyünk rá újból paprikát, majd fedjük be homokkal. Ügyeljünk arra, hogy a homok teljesen száraz legyen, mert különben a paprika elrothad alatta. A gondosan eltett paprika ilyen módon tavaszig is eltartható.

ZÖLDPAPRIKA VEGYES CSALAMÁDÉVAL TÖLTVE
Elkészítése: A fejes káposztát, uborkát és a paradicsompaprikát vékony szeletekre vágjuk. Megsózzuk, és állni hagyjuk. A zöldpaprikát jól megmossuk, szárától megtisztítjuk, magházát kivesszük. A levétől kinyomott vegyes zöldségféléket szorosan a paprikákba töltjük és az egészet forró, ecetes vízzel leforrázzuk. Egy kevés ideig állni hagyjuk, majd tisztára mosott üvegekbe rakjuk. Egész borssal, korianderrel, ecettel, egy kevés cukorral salátalevet készítünk, felforraljuk, majd lehűtve a paprikához töltjük. Az üvegek tetejére egyujjnyi vastagon olajat töltünk, majd légmentesen lekötjük. Hűvös, szellős helyen tároljuk.