Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Eltevések - Körte eltevése


ALMA ÉS KÖRTEBEFŐTT VEGYESEN
Elkészítése: A frissen szegett kemény húsú gyümölcsöket meghámozzuk, magházukat kivágjuk és felszeleteljük, majd azonnal citromos vízbe rakjuk. 8 dl vízhez 20 dkg cukrot, 3 gr citromsavat és 8 szem szegfűszeget adunk, majd felforraljuk. A gyümölcsöket összekeverve széles szájú üvegbe rakjuk, majd ráöntjük a forró szirupot, és légmentesen lezárjuk. Vízfürdőben 20-25 percig gőzöljük, és ott is hagyjuk kihűlni.

ASZALT KÖRTE 01.
Elkészítése: Hámozzuk meg, vágjuk ketté és magházát, valamint a mellette lévő kemény részt vájjuk ki. Kenjük be citromlével, fektessük rácsra úgy, hogy ne érjenek össze, majd a rácsot tepsire téve 70°C-os sütőben néhány óra alatt szárítsuk meg.
Főleg sós, serpenyős húsok készítésénél használhatjuk.

ASZALT KÖRTE 02.
Aszalni bármiféle körte jó, és ha bő gyümölcstermés van, kivált falun, - igen megérdemli a bajlódást. Fojtós körtét, mely másképpen nem élvezhető, így igen jól lehet értékesíteni.
Elkészítése: A körtéket nagy fazékba kell tenni, és hideg vizet kell reá önteni. Ha jól felfőtt, ki kell borítani deszkára, és meg kell hámozni. A meghámozott körtét rakjuk szárító-deszkára sorba és tegyük gyengén befűtött sütő-kemencébe, a honnan miután egészen összehúzódik, kiszedjük, megfordítjuk másik felére, és ismételten rendbe rakva a deszkán megint betesszük, ugyancsak kevéssé fűtött kemencébe. Másnap megint szedjük ki és két kis tiszta deszka közé téve, kézzel kell reá nehezedni, hogy kissé meglapuljon. Ha mindet így lepréseltük, újra a deszkára tesszük, és erős napon többször meg forgatva kiszárítjuk, hogy szép világos barnaságát ne váltsa fel a körte igen rút fekete színnel. Mikor egészen megszáradt, célszerű a legszebbeket bemártani sűrű cukor szirupba, mert így igen szép lesz s az íze is sokkal finomabb. Nagy üveg kantába, vagy vászonzacskókba szellős helyre rakjuk el, hogy a levegő átjárja, mert zárt helyen időnap előtt megpenészedik.(Zilahy)

ECETES KÖRTE 01.
Alapadag: 3 kg hámozott, cikkekre vágott körte, fél liter borecet, 75 dg cukor

Elkészítése: A borecetből és a cukorból szirupot főzünk, beletesszük a körtéket, és félpuhára főzzük. A körtéket üvegekbe szedjük, a szirupot újra felforraljuk, és a gyümölcsre öntjük. A tartósításhoz üvegenként késhegynyi nátrium benzoátot használunk. Az üvegeket a szokott módon lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük.

ECETES KÖRTE 02.
Elkészítése: Kemény körtéket meghámozunk, cikkekbe vágva a magházat kiszedjük, és a gyümölcsöt azonnal ecetes vízbe rakjuk, hogy ne barnuljon meg. Három kg körtére 0,5 l gyenge bor- vagy gyümölcsecetet felforralunk 70 dkg cukorral, habját leszedjük, beletesszük a vízből leszűrt körtéket, és félpuhára főzzük. A szirupot fűszerezhetjük egy kevés csomborral vagy tárkonnyal és törött borssal. A körtéket üvegekbe rakjuk, tetejére egy borsónyi benzoesavas nátriumot vagy szalicilt szórunk, ráöntjük a fűszeres lét, és lekötjük. Nem kell kigőzölni.
Pecsenyékhez kiváló köret.

EGYSZERŰ KÖRTEKOMPÓT
Elkészítése: A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, és magházukat kiszedve üvegbe rakjuk. Egy hét decis üveg felöntő vizébe 3 evőkanál cukrot teszünk, felforraljuk, és a gyümölcsre öntjük. A tetejére csipetnyi borként és ugyanannyi tartósítót teszünk. Lezárjuk, és 15-20 percig gőzöljük.

FAHÉJAS KÖRTEBEFŐTT
Hozzávalók 1 tasak befőtt tartósító 50 dkg cukor 2 citrom leve egész fahéj szegfűszeg 3 kg körte

Elkészítése: A befőtt tartósítót egy lábosban másfél liter vízzel és a cukorral elkeverjük. A citromlevet beleöntjük, és ízlésünk szerint fahéjjal, szegfűszeggel ízesítjük. Tűzre tesszük, és ha forr, a meghámozott, negyedekre vágott, magházától megszabadított körtét fél kilónként beleszórjuk. Megvárjuk, amíg a szirup újra forrni kezd, és ekkor a gyümölcsöt szűrőkanállal óvatosan, nehogy összetörjön, befőttesüvegekbe szedjük. Ha az összes körte üvegekbe került, a szirupot még egyszer felforraljuk, és azon forrón a gyümölcsökre szűrjük. Lezárjuk, és szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, csak azután tesszük a kamrába.

FEHÉRBOROS KÖRTEBEFŐTT
Alapadag: 2 kg nem túlérett puha körte, 5 dl fehérbor, 40 dkg cukor, 1 citrom leve, 4-5 darabka fahéj, 1 kiskanálnyi szegfűszeg

Elkészítése: A körtéket meghámozzuk, elnegyedeljük, magházukat eltávolítjuk, majd a gyümölcsöt citromos vízbe tesszük, nehogy megbarnuljon. A fehérbort 1 liter vízzel felhígítjuk, a cukrot, a citromlevet, a fűszereket hozzáadjuk és felforraljuk. A lecsöpögtetett körte-negyedeket, belerakjuk, ismét felforraljuk és forrón, levével együtt üvegekbe szedjük. Gondosan lezárjuk, újságpapírba csomagolva nagy fazékba állítjuk, és az üvegek kétharmad részéig vízzel feltöltjük. Tűzre tesszük, és a forrástól számított 10 percig gőzöljük. A befőtteket a fazékban hagyjuk kihűlni, csak aztán vesszük ki.

KANDÍROZOTT GYÖMBÉRES KÖRTE
Elkészítése: Három kiló megtisztított, feldarabolt körtéhez (a magházakat nem szedjük ki) fél liter vízből és két kiló cukorból szirupot készítünk. A szirupot 1 citrom levével, 8 darabka gyömbérrel, és kávéskanálnyi összetört szerecsendió-virággal felfőzzük. Ebben a szirupban a körtedarabokat puhulásig főzzük. Üvegekbe rakjuk, a forró szirupot a gyümölcsre öntjük, majd a lezárt üvegeket száraz dunsztba tesszük.
Desszertekhez, torták díszítésére, vagy fagylalthoz használhatjuk.

KÖRTEBEFŐTT 01.
Elkészítése: A körtét meghámozzuk, megmossuk, kicsit kénezzük, minden kg-ra 3/4 kg cukrot és 4 dl vizet számítva, szirupot készítünk, amelyet ha felforrt, lehabozzuk, és a gyümölcsöt beletéve, néhány pillanatig együtt forraljuk. Azután a tűzről levesszük, és a levében 3 napig állni hagyjuk, levét minden nap újra felforralva. Harmadik forralásnál a szirupot sűrűre főzzük, a gyümölcsre öntjük, lekötözzük, és a kihűlésig leborítva hagyjuk.

KÖRTEBEFŐTT 02.
Elkészítése: A nyári körték közül legjobb befőzésre a citrom- vagy a muskotály körte. A gondosan lehámozott körtét egészben, vagy ha nagyobbak, félbevágva azonnal citromos vagy ecetes vízbe tesszük, hogy ne barnuljon meg. Ha mindet meghámoztuk, az ecetes vizet leöntjük, a gyümölcsöt hideg vízzel átöblítjük, üvegekbe rakjuk, és azonnal leöntjük a sziruppal úgy, hogy a gyümölcsöt ellepje. A szirupot úgy készítjük, hogy minden kg tisztított gyümölcsre 30 dkg cukrot és 0,5 l vizet számítunk, egy darabka vaníliával vagy citromhéjjal felfőzzük, és langyosan öntjük a gyümölcsre. Ne töltsük nagyon tele gyümölccsel az üveget, mert akkor túl sok szirupot kellene ráönteni, és gőzölés közben kifolyna az üvegből. A körték tetejére egy borsónyi benzoesavas nátriumot szórunk, szorosan lekötözzük, és a víz forrásától számított 10 percig gőzöljük.

KÖRTEBEFŐTT 03.
Hozzávalók: 1 kg császárkörte, 25 dkg cukor, 1 késh. szalicil

Elkészítése: A körtét meghámozzuk, meszes vízbe rakjuk, vagy megkénezzük, utána többször jól kimossuk, üvegekbe rakjuk. 5 kg gyümölcsre 1 kg cukrot számítva szirupot készítünk, amit ha forr, lehabozva, egy kávéskanál szalicilt beletéve, forrón a gyümölcsre öntünk, szorosan lekötözzük, és gőzölés nélkül eltesszük és letakarjuk.

KÖRTEBEFŐTT 04.
Alapadag: 5 kg hámozott, magozott körte, 1 kg cukor, 3 közepes citrom, 1 rúd vanília, 1 teáskanálnyi szalicil, 2,5 l víz

Elkészítése: A körtedarabokat a citromkarikákkal vegyesen üvegekbe rakjuk, a többi hozzávalóból szirupot főzünk. Ha a cukor elolvadt, a szirupba keverjük a szalicilt is, és a forró szirupot az üvegekbe merjük. Az üvegeket a szokott módon lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük.

KÖRTEBEFŐTT 05.
Alapadag: 1 l vízhez 25 dkg cukor, 3,5 g citromsav, 7-8 szem szegfűszeg

Elkészítése: A hámozott kimagozott gyümölcsöt üvegekbe rakjuk, felöntjük vízzel, majd a vízből és a hozzávalókból megfőzzük a szirupot. A gyümölccsel megtöltött üvegekbe beleöntjük a szirupot, az üvegeket lezárjuk, gőzölő edénybe rakjuk, és a gyöngyözéstől számítva még 25 percig gőzöljük. A gőzölő edényben hagyjuk kihűlni (letakarva!).

KÖRTEBEFŐTT 06.
Elkészítése: Akár az apró, akár a nagy körtét egyformán jól be lehet főzni. Az apró körtéket egészben kell hagyni, a kis szárával együtt, de a héjától szépen megtisztítva. Ellenben a nagyobb fajta körtét tisztítás után négyfelé kell vágni. De akár kicsi akár nagy körtét használunk, a kajszin baracknál leírt mód szerint, kénkővirág füstje felett kell megforgatni, azután ki kell mosni. Nem baj, ha barna lesz is, mert a kifőzés után megfehéredik. Rakjuk üvegbe, de arra ügyelni kell, hogy mikorra a körtét üvegbe rakhatjuk, a forró cukor lé készen legyen. Amint a körtéket csinosan elhelyeztük az üvegben és jól lezártuk, hogy minél több gyümölcs férjen el benne, azonnal öntsük tele forró cukor lével. A cukor levet minden befőtthöz a következő módon kell készíteni: egy kiló cukrot lábasba téve, öntsünk reá másfél liter vizet, főzzük fel, és bármely befőttre azon forrón öntsük. Az üveg száját rögtön kössük be hólyaggal szorosan; többszörös vékony zsineget csavarjunk az üveg nyakára. Főzzük ki vízben a barack és dinnye leírásánál előadott mód szerint.

KÖRTEBEFŐTT 07.
Hozzávalók: körte, szirup: 1 liter víz, 40 dkg cukor, szegfűszeg, szalicil, citromsav, citromlé vagy citromkarika

Elkészítése: A körtét megmossuk, meghámozzuk, és négybe vágjuk. Magházát kivágjuk, és citromsavas vízbe tesszük, hogy ne barnuljon meg. A vizet lecsöpögtetjük róla, majd enyhén citromos vízben félig puhára főzzük. A gyümölcsöt üvegbe rakjuk. A főzőléből szirupot főzünk. Amikor langyosra hűlt, a körtére öntjük. Ízlés szerint tehetünk bele üvegenként 1-2 szem szegfűszeget is. Tartósítószert szórunk a tetejére, lezárjuk, és gőzölő fazékban forrástól számított 10 percig gőzöljük. Az edényben hagyjuk kihűlni.

KÖRTEBEFŐTT 08.
Elkészítése: A kemény húsú körtét meghámozzuk, a magházát kivágjuk, húsát kisebb darabokra szeleteljük, mert így az üvegbe több fér. 1 liter vízhez 30 dkg cukrot számítva, a 2 karika citrommal, kis darabka vaníliarúddal, 1 - 2 szegfűszeggel ízesített szirupot 5 - 10 percig forraljuk, ez alatt a habját elfövi. Ezután a darabos fűszereket kidobjuk belőle. A gyümölcsöt üvegekbe rakjuk, minden üvegbe 1 - 1 citromkarikát csúsztatunk, és a sziruppal leforrázzuk, hogy teljesen befedje. Az üveget nátrium benzoátos follpackkal lezárjuk, a kupakot rácsavarjuk, és újságpapírral körültekerve 10 - 15 percig gőzöljük. A vízben hagyjuk kihűlni.

KÖRTEBEFŐTT CUKOR NÉLKÜL 01.
Hozzávalók: körte, citromlé, szalicil, fahéj, szegfűszeg

Elkészítése: A megtisztított negyedbe vágott körtét citromos vízben 1,5 órát áztatjuk. Levét leszűrjük, a levet felforraljuk, és a gyümölcsöt 10-15 percig főzzük. A körtét kiszedjük, üvegbe rakjuk. A főzőlébe literenként egy késhegynyi szalicilt keverünk, és ráöntjük a körtére. Minden üvegbe teszünk 1-2 szem szegfűszeget és egy kis darabka fahéjat, lekötjük. 20 percig gőzöljük.

KÖRTEBEFŐTT CUKOR NÉLKÜL 02.
Hozzávalók: 2 kg körte, 2 citrom, nátrium benzoát

Elkészítése: Az átválogatott körtéket megmosom, meghámozom, gerezdekre vágom, és kivágom a magházukat. Másfél óráig citromos vízben állni hagyom (1 liter vízhez 1 citrom levét keverem). Utána leszűröm, a levét felforralom, majd hozzáadom a gyümölcsöket, és 10-15 percen keresztül főzöm. A leszűrt gyümölcsöket üvegekbe rakom, a léhez literenként 1 késhegynyi nátrium benzoátot keverek, és ráöntöm a körtére. Légmentesen lekötöm az üvegeket, és gyöngyöző vízben 20 percig gőzölöm. Az edényben hagyom kihűlni.

KÖRTEBOR 01.
Elkészítése: 5 kg apróra szelt körtét (esetleg egyéb gyümölcsökkel keverve) öntsünk le 2 l forró vízzel, adjunk hozzá 7 g citromsavat, 2 g élesztő tápsót, majd kihűlés után a fajélesztőből készített anyaélesztőt. Lefedve 1 napig állni hagyjuk, és kipréseljük. Adjunk hozzá 85 dkg cukrot 1.5 l vízben oldva. Kotyogóval ellátott edényben erjesszük ki. Ha már csak szórványosan szállnak föl buborékok a kotyogóban, a bort fejtsük át kisebb edényekbe. Hagyjuk kierjedni (utóerjedés). Tanácsos az átfejtést párszor ismételni a végső lefejtés, üvegbe töltés előtt.
A lehetőség szerinti legjobb körtebort a kissé rosszabb minőségű, savanykás és kemény fajták adják. A körte egymagában meglehetősen gyenge bort szolgáltat, ezért ajánlatos almával keverni (2-3 rész körtére 1 rész alma vagy egyéb savanyú gyümölcs essen). Kis mennyiségben ribiszkét, kökényt stb. is adhatunk hozzá.

KÖRTEBOR 02.
Elkészítése: A keményebb és savanykásabb fajták alkalmasabbak bor készítésére. Ajánlatos almával vagy rebarbarával vegyesen készíteni. 5 kg körtét, és 5 kg. almát (vagy rebarbarát) szeletekre vágunk, 4 l. forró vízzel felöntünk, hozzáadunk 10 g citromsavat, kihűlés után beoltjuk fajélesztővel. Másnap kipréseljük. A léhez hozzáadunk 3,5 l vizet melyben 1 kg cukrot oldottunk fel. Az erjedés elősegítésére 4-5 g ammónium-szulfátot (gyógyszertár) is adagolhatunk. A zajos erjedés után kisebb edénybe fejtjük át, és utóerjesztjük.  Ha a bor nem tisztul, az átfejtést megismételjük kénezett demizsonba. A letisztult bort légmentesen palackozzuk.

KÖRTEBOR 03.
A lehetőség szerinti legjobb körtebort a kissé rosszabb minőségű, savanykás és kemény fajták adják. A körte egymagában meglehetősen gyenge bort szolgáltat, ezért ajánlatos almával keverni (2-3 rész körte 1 rész alma vagy egyéb savanyú gyümölcs essen). Kis mennyiségben ribiszkét, kökényt stb. is adhatunk hozzá.
Készítéskor 5 kg apróra szeletelt körtét (esetleg egyéb gyümölcsökkel keverve) öntsünk le 2 l forró vízzel, adjunk hozzá 7 g citromsavat, 2 g tápsót, és kihűlés után a fajélesztőből készített anyaélesztőt. A lefedett keveréket 1 napig hagyjuk állni, majd préseljük ki, és adjunk hozzá 850 g cukrot 1,5 l vízben oldva. Kotyogóval ellátott edényben erjesszük ki, és ha már legföljebb csak szórványosan szállnak fel buborékok a kotyogóban, a bort fejtsük át kisebb edényekbe, és hagyjuk kierjedni (utóerjedés). Tanácsos az átfejtést néhányszor megismételni a végső lefejtés, a palackba töltés előtt.

KÖRTEDZSEM KÖRTEPÁLINKÁVAL
Elkészítése: 1 kg körtét (előkészítve lemérni) előkészítünk: a körtét megmossuk, lehámozzuk, félbevágjuk, kimagozzuk, durva reszelőn lereszeljük, lemérjük. A további feldolgozást 1 tasak zseléporral, 2 evőkanál citromlével, 1 kg cukorral az alábbiak szerint végezzük: A lemért gyümölcsöt fazékba tesszük.
A cukorból két evőkanálnyit elveszünk, a zseléporral elvegyítjük, majd a gyümölcshöz keverjük. Állandó keverés közben erős lángon felfőzzük. Ügyeljünk arra, hogy a kocsonyásító anyag esetleges kis csomóit teljesen szétnyomkodjuk. Amikor a gyümölcs nagy lángon, állandó keverés közben már zubogva forr, a maradék cukrot (semmi esetre sem kevesebbet) közéje keverjük, és az egészet ismét forrásba hozzuk. Ha a dzsem nagy lángon alaposan forr, 1 percig (!) állandó keverés közben zubogva forraljuk. A fazekat tűzről levéve, a habját esetleg eltávolíthatjuk. Végül 4 evőkanál körtepálinkát adunk hozzá, összekeverjük. Az üvegeket a betöltésnél állítsuk nyirkos ruhára.

KÖRTE GYÖMBÉRES NARANCSLÉBEN
Hozzávalók 6 nagy érett körte (kb. 1,2 kg) 2 dkg friss gyömbér 30 dkg befőző cukor 1 dl citromlé 5 szegfűszeg 2 darabka fahéj 20 dkg narancslekvár

Elkészítése: A körtéket meghámozzuk, elfelezzük, magházukat kivágjuk, és azonnal citromos vízbe rakjuk, nehogy megbarnuljanak. A gyömbért is meghámozzuk, és vékonyan felszeleteljük. A befőző cukrot 7 deci vízben tűzre tesszük. 0,5 deci citromlevet hozzáöntünk, a gyömbért, a szegfűszeget és a fahéjat beledobjuk. Ha forr, a körtéket beleengedjük, és 3 percig főzzük. Ezután a gyümölcsöt szűrőkanállal fertőtlenített, meleg üvegekbe szedjük. A narancslekvárt a levébe keverjük, ismét felforraljuk, és a körtékre merjük. Lezárjuk, és szárazgőzben hagyjuk kihűlni.
Elkészítési idő: 40 perc

KÖRTEKOMPÓT
Alapadag: tetszés szerint
Elkészítése: A meghámozott körtéket félbevágjuk, a magházakat kiszedjük, és 0.75 literes üvegekbe rakjuk. Felöntjük vízzel, majd a vízből üvegenként 3 púpozott evőkanál cukor hozzáadásával szirupot főzünk. Az üvegeket feltöltjük a sziruppal és mindegyik üvegbe késhegynyi borként dobunk (fehér marad a körte). Az üvegeket lezárjuk, gőzölő edénybe rakjuk, és a gyöngyözéstől számítva még 15 percig gőzöljük. A gőzölő edényben hagyjuk kihűlni (letakarva!).

KÖRTE MÁLNA- VAGY RIBIZLI-LÉBEN
Hozzávalók: 2-3 kg málna vagy ribizli, 1 kg körte, 70 dkg cukor, fahéj, szegfűszeg, szalicil

Elkészítése: A megmosott, megtisztított málnát, ribizlit vagy esetleg a kettő keverékét 3 dl vízzel feltesszük főzni. Ha felforrt, átpasszírozzuk. Ízléstől számítva 50-70 dkg cukrot teszünk bele. A megtisztított körtét ebben a lében félig megfőzzük. A körtét szűrőkanállal kiszedjük, és üvegekbe tesszük. A gyümölcslevet fahéjjal és szegfűszeggel ízesítjük és felforraljuk. Ha forr, a körtére öntjük. Tetejére szalicilt teszünk, lezárjuk, és szárazgőzbe tesszük.

KÖRTEPÁLINKA
Elkészítése: 2 kg meghámozott körtét négyfelé vágunk, és egy befőttesüvegbe tesszük. Leöntjük 1 liter tiszta szesz, 0.5 liter víz és 25 dkg cukor keverékével. Kevés szegfűszeget is tehetünk bele. 2 hétig hagyjuk állni napos helyen, és naponta felrázzuk. Ezután szűrjük, és palackozzuk.

KÖRTESAJT
Elkészítése: A gyümölcsöt megmossuk, férges, hibás részeit kivágjuk, és a körtét nagyon kis vízben vagy gőzben teljesen puhára főzzük. Áttörjük és minden kg péphez 50 dkg cukrot, fél citrom reszelt héját és levét, 5 dkg darabosra vágott diót keverve úgy főzzük meg, mint a birssajtot. Citromlével kikent formákba vagy tányérokba tesszük száradni.
Bármilyen, akár fojtós körtéből is készíthetjük.

KÖRTE-SÁRGADINNYE DZSEM
Elkészítése: Három rész előzőleg megmosott őszi körtét vágjunk ketté, távolítsuk el belőle a magházat, majd hámozzuk meg, és vágjuk kisebb darabokra. Utána tisztítsunk meg a magjától egy rész sárgabélü cukordinnyét, és a héját levágva szintén aprítsuk fel, majd mindkét gyümölcsöt egyszerre hajtsuk át egy 3 mm lyukátmérőjű tárcsával ellátott húsdarálón. Végül helyezzük a gyümölcskocsonyát egy ismert űrtartalmú zománcozott lábasba, és állandóan kevergetve kb. 20 percig sűrítsük. Az édesítéshez literenként 20 dg mézet használjunk.

KÖRTE TÉLIRE
Hozzávalók: 5 kg körte, 2 és fél kg cukor, 1 citrom

Elkészítése: A körtéket meghámozzuk, szárukat rövidre vágjuk, a kicsiket egészben hagyjuk, a nagyokat 4-6 darabra vágjuk, és citromos vízbe rakjuk. Ebben puhára főzzük, majd hideg vízbe szedjük. A gyümölcsöt lecsöpögtetjük, üvegekbe rakjuk. A cukorból és 2 és fél liter vízből hideg szirupot készítünk, a körtékre merjük, az üvegeket lezárjuk, és 20 percig gőzöljük.

KÖRTE VÖRÖSBORBAN
Elkészítése: A közepes méretű, kemény körtéket meghámozzuk, majd magházukat kiszedjük. A gyümölcsöket befőző lábosba rakjuk, kilónként 2 grape-fruit levével meglocsoljuk. Fél liter vörösbort 1 szegfűszeggel felforralunk, a gyümölcsre öntjük, majd az újraforrástól számítva 10 percig takaréklángon pároljuk. A körtéket üvegbe szedjük, a lét sűrű sziruppá főzzük, majd a gyümölcsre öntjük. Az üvegeket lezárjuk, majd az újraforrástól számítva 10 percig gőzöljük.

MÉZES KÖRTE
Elkészítése: Érett, de kemény nagyobb körtéket meghámozunk, félbe- vagy negyedekbe vágunk, magházát kiszedjük, és fele víz-fele méz keverékben egészen puhára főzzük. Ezután szűrőkanállal kiszedjük, laposra nyomjuk, és porcukorral beszórva tepsibe egymás mellé tesszük. Egy megvajazott fehér papírral letakarjuk – a vajas rész legyen alul - és gyengén melegített sütőben, a sütő ajtaját kissé nyitva hagyva szárítjuk. Közben a mézes szirupban újabb adag körtét főzhetünk. Ha a körtéket már mind megfőztük, a mézes szirupot egészen sűrűre beforraljuk, a körtéket szűrőlapátra téve még egyszer belemártjuk, majd ismét száradni tesszük (esetleg tüllel letakarva a napra). Ha már nem ragacsosak, azaz tetejükön a cukor már száraz, lapos, széles szájú üvegekbe rakjuk, lekötjük és a kamrába, hűvös helyre tesszük. Cukrozott gyümölcsként püspökkenyérhez, gyümölcsrizshez stb. használhatjuk.

VÖRÖSBOROS KÖRTEKOMPÓT
Hozzávalók: 50 dkg körte, 2,5 dl vörösbor, 5 dkg cukor, 1 vaníliarúd, 1 darabka fahéj, 1 evőkanál étkezési keményítő

Elkészítése: A körtéket meghámozzuk, elnegyedeljük, és magházukat kivágjuk. Ha a körték nagyon nagyok, a negyedeket tovább felezzük. A bort a cukorral, a vaníliarúddal és a fahéjjal felforraljuk. A vaníliát és a fahéjat ezután kidobjuk, a körteszeleteket pedig az ízes borba fektetjük. Közepes lángon 7 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiemeljük. Az étkezési keményítőt 1 evőkanál hideg vízzel simára keverjük, és a bort besűrítjük vele. A gyümölcsöt visszatesszük bele és megvárjuk, amíg teljesen kihűl. Édes felfújtak, piskótafélék mellé tejszínhab kíséretében kínáljuk.
Elkészítési idő: 25 perc