Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Eltevések - Banán eltevése


BANÁNLEKVÁR
Elkészítése: Túlérett banánt használunk hozzá. Kilogrammonként 17 dkg cukorral összegyúrjuk a húsát, s lehetőleg vaslábasban sűrűre főzzük. Forrón üvegekbe töltjük, tetejét befedjük kristálycukorral. Száraz gőzben hagyjuk kihűlni.

BANÁNLIKŐR
Elkészítése: 1/2 kg banánt felszeletelünk, és egy zománcos edényben cukorral lerétegezzük, 3 nap után szitán áttörjük, s a szitán még átengedünk 1 dl vizet. Majd ehhez a léhez hozzáteszünk 250 ml szeszt, pár csepp rumeszenciát, fél citrom levét és egy evőkanál karamellt. Alaposan összekeverjük, és 10-15 napot érni hagyjuk, majd leszűrjük.

REBARBARA-BANÁN LEKVÁR
Hozzávalók: 1 kg rebarbara, 2 banán, 1 kg befőző cukor

Elkészítése: A rebarbarát megtisztítjuk, és 2 centis darabokra vágjuk. Kevés vizet öntünk alá, és fedő alatt 2-3 percig pároljuk. A meghámozott, felkarikázott banánt beledobjuk, a befőző cukrot beleszórjuk, majd lassú tűzön, folyamatosan kevergetve 5-6 percig főzzük. Azon forrón üvegekbe töltjük, lezárjuk, és szárazgőzben hagyjuk kihűlni.

REBARBARÁS BANÁNDZSEM
Hozzávalók: 1 kg banán, 50 dkg rebarbara, 80 dkg cukor, 1 citrom leve

Elkészítése: A banán héját lehúzzuk, húsát karikákra vágjuk. A megtisztított rebarbarát feldaraboljuk és a banánnal, a cukorral meg a citrom levével összekeverjük. Két órán át, állni hagyjuk. Ezután felforraljuk és kb. 15-20 percig főzzük. Azon forrón, fertőtlenített üvegekbe töltjük, lezárjuk, és száraz gőzben hagyjuk kihűlni. Ha tisztán és gyorsan dolgoztunk, nem kell bele tartósítószert tennünk.