Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Eltevések - Citrom eltevése, felhasználása


CITROM CHUTNEY
Hozzávalók: 4 citrom, 1 ek cukor, 1 tk friss gyömbér, 1 dl méz, 100 g mazsola, 1 ek só, 2 hagyma, 1 tk mustármag, 2 tk chilipaprika, 2 dl citromlé vagy almaecet, 2 dl víz
Elkészítése: Tisztítsuk meg a hagymát és vágjuk vastag szeletekre. A citromot mossuk meg és vágjuk vastag szeletekre. Rakjuk rétegesen egy lapos tálra. Szórjuk meg sóval és barnacukorral, és 12 órára tegyük hidegre. Majd öblítsük le.
2 dl vizet tegyünk fel főni és főzzük benne 15 percig a hagyma és citromszeleteket. Adjuk hozzá a maradék hozzávalót és kb. 45 percig főzzük. Ha elkészült töltsük steril üvegekbe és tegyük hűvös, sötét helyre.

CITROMDZSEM 01.
Hozzávalók: 1 kg citrom, 30 dkg cukor

Elkészítése: A citromot gondosan megmosom, majd vékony karikákra vágom. A magokat kiszedem belőle, mert ez főzés közben megkeserítheti a dzsemet. Ép zománcú lábosba téve a citromkarikákat, ráöntök két liter vizet, és 24 órán keresztül hagyom benne. Ezután fedő alatt ugyanebben a lében addig főzöm a gyümölcsöt, amíg a citromhéj fehér része üvegessé nem válik. Ezután hozzáöntöm a cukrot és állandó keverés közben 20 percig főzöm. Kiforrázott, tiszta üvegekbe rakom, és száraz gőzben hagyom kihűlni.

CITROMDZSEM 02,
Elkészítése: Közepes nagyságú citromok héját lehántjuk, a fehér bundát lefejtjük, eldobjuk, a citromok húsát felszeleteljük. A héjat, és a citrombelsőt annyiszor negyed liter vízzel öntjük le, ahány citromunk volt, és egy napig állni hagyjuk. Másnap a felére befőzzük, majd citromonként 20 deka cukrot hozzáadva, kevergetve, takaréklángon 30 percig forraljuk. A tűzről lehúzva késhegynyi tartósítószert keverünk bele, és kis üvegekbe töltjük. Csak másnap kötjük le

CITROMDZSEM 03.
Közepesen nagy, nem túl vastag héjú citrom a legjobb hozzá. A citromot folyó vízzel, kefével lesikáljuk, mert a héját vegyszerrel kezelik. A sárga héját burgonyahámozóval lehántjuk, vékony laskára vágjuk, majd a citromot a fehér bundától megszabadítjuk. A húsát vékony karikákra vágjuk, a magoktól megtisztítjuk, és 1 citromra számítva 6 - 7 dl vízzel leöntjük. 1 napig állni hagyjuk, majd tűzre téve a levét a felére forraljuk, ez alatt a citrom héja megpuhul. (kb. 45 - 60 perc) Ezután citromonként 20 dkg cukrot számítva, állandóan kevergetve újabb 30 percig forraljuk. (A dzsem főzés során még nem, csak 2 hónap múltán sűrűsödik be, akkorra átlátszóvá, kocsonyássá válik) Nátrium benzoátos follpackkal lezárjuk, és szárazgőzben hagyjuk kihűlni. Nemcsak reggelire, vajas kenyérre kenve nagyszerű, de a tészták töltésére is kitűnő. Noha a citrom drága, de a vízzel való főzés miatt gazdaságos.

CITROMDZSEM 04.
Elkészítése: 0.5 kg citromot megmosunk, hosszában, darabonként félbe vágjuk, majd lapos tányéron, vigyázva, hogy a leve el ne folyjon, finom szeletekre metéljük. Lábasba tesszük és ráöntünk 2 liter vizet. (a sok víztől ne ijedj meg, főzés közben több mint a fele elpárolog) Lefedjük, és 24-48 órát állni hagyjuk. Aztán feltesszük főni, és addig főzzük, míg a héja olyan puha lesz, hogy az edény oldalához kenhető. Ekkor levesszük a tűzről, és beleöntünk 2 kg cukrot. Újabb 24- 48 órát állni hagyjuk. Ismét feltesszük főni, és a forrástól számítva még 20 percig főzzük állandóan kavargatva. Azon forrón kis üvegekbe töltjük, lekötjük, és dunsztolás nélkül a helyére rakjuk. Egy kissé macerásnak tűnik, de nem az.
Jó tanács: ha 20 perc után hígnak találod, kevergesd még egy kicsit, megéri.

CITROMDZSEM 05.
Elkészítése: Forró vízben megmosunk és letörölgetünk 2 kg, lehetőleg vékonyhéjú, lédús citromot. Vékony karikákra vágjuk, magjait kiszedjük, mert megkeseríthetik a dzsemet. A citromkarikákat ép zománcú vagy rozsdamentes lábosba rakjuk. Ráöntünk 2 l vizet, és 24 órán át, állni hagyjuk. Másnap ugyanebben a lében addig főzzük, amíg a citromhéj fehér része üvegessé nem válik. Ekkor beleszórunk 60 dkg kristálycukrot, és folyton keverve további 20 percig főzzük. Forrón tiszta, kiforrázott, kisebb üvegekbe töltjük.
Rögtön lekötjük, és 24 órán át, száraz gőzben hagyjuk. Sötét, hűvös helyen tároljuk. Nagyon finom, különösen süteménytöltelékekbe, krémekbe, pudingokba. Vajas kalácsra vagy péksüteményre kenve is fogyasztható. Ha valaki édesebben szereti, kg-onként 10-15 dkg-mal növelje a cukor mennyiségét.

CITROM DZSEM INGI MÓDRA
Hozzávalók: 3 érett citrom, 1 kg cukor, 1 kg gyenge, tisztított spárgatök

Elkészítése: A tököt legyaluljuk, és a cukorral 20 percig forraljuk. A citromot héjastul szintén lereszeljük, a tökhöz adjuk, és még 10-12 percig főzzük. Üvegekbe rakjuk, a tetejét porcukorral megszórjuk, és másnap lekötjük.

CITROMDZSEM TÖKKEL
Elkészítése: Egy kg megtisztított, legyalult spárgatököt elkeverünk 80 dkg cukorral, és ha már egy kevés levet eresztett, a tűzre tesszük, és állandóan keverve 10-15 percig forraljuk. Három-négy megmosott, megtörölt citromot héjastól megreszelünk, a megmaradt belső hártyáját apróra vágjuk, a magokat eltávolítjuk, a citromot a tökhöz keverjük, és együtt még néhány percig főzzük. Kisebb üvegekbe öntjük, a tetejére egy kevés benzoesavas nátriummal elkevert cukrot szórunk, és csak akkor kötjük le, ha teljesen kihűlt.

CITROM- ÉS NARANCSHÉJ CUKROZVA
Elkészítése: A narancs vagy citrom külsejét meleg vízzel alaposan megmossuk, a sárga héját lereszeljük. Kristálycukorral rétegezve kis üvegekbe tömködjük, a tetejére cukor kerüljön. Lekötve bármeddig eltartható. Sütemények, krémek ízesítésére alkalmas.

CITROMLIKŐR 01.
Elkészítése: A citromot, narancsot vékonyan meghámozzuk, ügyelve, hogy a fehér héj bele ne kerüljön. A kb. 20 g-nyi héjra egy üvegben 150 ml szeszt öntünk, és 6 napig érleljük. Ezután leszűrjük. Ehhez adunk 50 ml gyümölcslevet, 300 ml cukorszörpöt, 190 ml erős szeszt, s ha szükséges karamellel színezzük. 24 órát hűtőszekrényben tartjuk, majd leszűrjük és ledugaszoljuk.

CITROMLIKŐR0 02.
Hozzávalók (kb. 1 literhez): 4 érett citrom, 300 g cukor, 0,7 dl fehér rum, 4 ek citromlé (zöld héjú citromból), 1/2 teáskanál koriandermag

Elkészítése: A citromot forró vízzel leöblítjük, és vékonyan meghámozzuk, levét kinyomjuk. A héját és levét 1/8 l vízzel és a cukorral gyenge tűzön fedő alatt kb. 20 percig főzzük, majd lehűtjük. A szirupot, rumot, 4 ek citromlevet és a koriandert üvegbe töltjük, és szorosan lezárjuk. Világos helyen 6 hétig állni hagyjuk, alkalmanként megrázogatjuk. Először szitán, majd kávé filteren átszűrve üvegekbe töltjük, és további 4 hétig állni hagyjuk, csak azután fogyasztjuk.

CITROMPÁLINKA (LIMONCELLO)
Elkészítése: Végy 1 kg citromot lehetőleg Capriban, majd egy éles kést és vastagon hámozd meg, hogy a fehér húsa is belekerüljön. Végy egy széles szájú üveget és szórd bele. Miután vásároltál a patikában 1 liter 96 %- os alkoholt, locsold rá a szomjas citromhéjjakra. Hagyd állni 4 napig, keverd meg, és adj neki még egy napot. Forralj 1 liter vizet, majd tégy hozzá 1 kg cukrot és kevergesd, míg fel nem olvad. Amikor lehűlt a szirup öntsd nyakon a részeg citromhéjat. Egy nap múlva szűrd le, tedd üvegbe, jól hűtsd le. Kínáld meg a szomszédot egy kupicával a többit, dugd el előle, mert megissza az összest.
Ha van még energiád, akkor újabb 1 liter sziruppal nyakon öntöd a szűrőben fennakadt citromhéjat, egy napig állni hagyod, újból leszűröd, ebből már kínálhatod a szomszédot, nem ver meg a felesége, hogy rászoktattad az alkoholra.
Ha van kedved pepecselni, akkor még egyszer leöntheted 1 liter sziruppal, ezt ízesíted málnaszörppel, már a kiskorú is ihatja.

CITROM SÓBAN (ANGOL)
Ahhoz, hogy megtudjuk, mennyi citrom kell, tegyük bele két üvegbe amennyi, belefér, majd szedjük ki, és még 2-3 darabot adjunk hozzá.

Elkészítése: A citromokat vágjuk negyedekbe, de úgy, hogy a vége összetartsa. Minden vágatba tegyünk 1 tk. sót, majd tegyük az üvegekbe. Öntsük rá az alábbi folyadékot: 600 ml forró vízben feloldunk 25 g. sót. A lé teljesen borítsa be a citromot. Fedjük le és hagyjuk néhány hétig állni.