Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Eltevések - Must tartósítása


Must tartósítása 01.
A friss mustot dupla tüllön vagy szűrővásznon átszűrjük, és üvegekbe töltjük. Minden l mustra egy késhegynyi benzoesavas nátriumot teszünk úgy, hogy nem keverjük össze a musttal, csak az üveg szájára, a must tetejére tesszük. Tiszta vászondarabbal kötjük le az üvegeket, és hűvös helyen tartjuk. Egy hónap múlva dugaszoljuk le. Az így eltett must édes marad, nem forr ki. Ha felbontjuk az üveget, a tetejéről kb. egy ujjnyit öntsünk le, mert ez a rész tartalmazza a tartósítószert.

Must tartósítása 02.
Hozzávalók: frissen kipréselt szőlőlé, tetszés szerinti mennyiségben, literenként 1 késhegynyi benzoesavas nátrium.
A szőlőlevet dupla rétegben összehajtott tüllön vagy gézen átszűröm, és hosszú nyakú üvegekbe töltöm. A must tetejére és az üveg szájára szórok a tartósítószerből, majd egy tiszta ruhával lazán lekötöm, és hűvös kamrába állítom. Egy hónap múltán kötöm csak le véglegesen, illetve légmentesen. Fogyasztás előtt a tetejéről leöntök egy ujjnyit, csak a többit fogyasztjuk el.

Must tartósítása 03.
Hozzávalók: literenként 5 dkg cukor, must, tetszés szerinti mennyiségben
A mustot lemérem, és a cukrot hozzáadva felforralom. 5 percig főzöm, majd átszűröm. Újból felforralom, és megint átszűröm. Addig forralom és szűröm, amíg teljesen átlátszó, tiszta nem lesz. Ekkor kiforrázott, hosszú nyakú üvegbe töltöm, és száraz dunsztban hagyom kihűlni.

Must tartósítása 04.
Fazékba öntünk 5 l frissen kipréselt mustot, beleszórunk 25 dkg kristálycukrot és felforraljuk. A forrástól számított 5 percig főzzük. Hagyjuk lehűlni. Átszűrjük, majd ismét felforraljuk. Kihűlése után újra átszűrjük. Ezt addig ismételjük, amíg a must egészen tiszta, átlátszó nem lesz.
A szűrést lehetőleg tiszta gézzel vagy tüllel végezzük. Ha már szép tiszta, a forrásban lévő mustot hosszú nyakú üvegekbe töltjük, és azonnal ledugaszolva, száraz gőzben hagyjuk kihűlni. Másnap tesszük csak végleges helyére.
Az így konzervált must a legfinomabb szőlőlé, amit üdítőként, ásványvízzel vagy szódavízzel fogyaszthatunk, de gyümölcslevesek alapjául vagy mártásalapnak is használhatunk.

Must tartósítása 05.
Hozzávalók: 5 l frissen préselt szőlőlé, 25 dkg cukor
A mustot a cukorral felforraljuk. Forrástól 5 percig főzzük. Hagyjuk hűlni, majd leszűrjük. Újra forraljuk, hűtjük, szűrjük. A műveletet addig ismételjük, amíg teljesen tiszta nem lesz a must. Hosszú nyakú üvegekbe töltjük, lezárjuk. Szárazgőzben hagyjuk kihűlni. A celofánok, vagy a celofán és a csavaros tető közé késhegynyi nátrium benzoátot teszünk.

Must tartósítása 06.
A hideg legalább 18 cukorfokú mustot elkeverem a nátrium benzoáttal, és betöltöm nagy demizsonokba, vagy üveg ballonokba. Az elkeverés után 24 órán át, hagyom forrni, ezután lezárom.
Egy hónap után a letisztult mustot jól kimosott üvegekbe vagy műanyag üvegekbe lefejtem.
Az arány 30 liter musthoz 15 gramm (1 csomag) nátrium benzoátot adok.

Must tartósítása 07.
A friss mustot átszűrjük kiforrázott és jól lecsurgatott üvegekbe. Tetejére literenként 1 kk. nátrium benzoátot teszünk, de nem keverjük össze a musttal. Először tiszta vászonruhával kötjük le az üvegeket, ezeket egy hónap elteltével cseréljük parafadugóra. Hűvös helyen tároljuk. Felbontás után a tetejéről öntsünk le 1-2 ujjnyit.

Must tartósítása 08.
A fürtöket mossuk meg, a szemeket szedjük le, tegyük tiszta fazékba, és gyenge tűzön főzzük 1-2 óra hosszat, amíg a szemek felrepednek, és az egész jó leveses lesz. Ekkor a szitát béleljük ki egy vászon- vagy dupla tülldarabbal, tegyünk alá egy tálat, majd a szőlőt öntsük a szitára, hogy lecsepeghessen. Minden liter szőlőléhez keverjünk 50 dkg cukrot, forraljuk fel, öntsük forrón üvegekbe, és szorosan lekötve gőzöljük ki 25-30 percig.

Must tartósítása 09.
A friss musthoz az erjedés meggátlására - ha hűvös helyen tudjuk tartani - literenként 0,5-1 g benzoesavas nátrium vagy egy gramm szalicil szükséges. A must 1-2 hét alatt teljesen tisztára leülepszik, és seprőjéről lefejtve szép, tiszta, és fogyasztásra alkalmas. Lezárt és teletöltött edényben sokáig eltartható.

Must tartósítása 10.
A tartósítani kívánt mustot egy fazékban legalább 15 percig forralom. Ekkor a seprő feljön a tetejére, amit szűrővel leszedek. Még forrón, gondosan kimosott üvegekbe merem, lekötöm, és száraz dunsztba teszem. Pár nap alatt a megmaradt seprő leülepszik az üveg aljára. Ekkor egy másik üvegbe átfejtem a mustot. Így eltéve sokáig eláll. Tartósítószer, vagy cukor nincs benne.