Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Eltevések - Csipkebogyó eltevése


A csipkebogyó tárolása
Erdők mentén, utak szélén kiránduláskor szedhetünk teának való csipkebogyót. A jól megpirosodott ép bogyókat megtisztítjuk - a két végét lecsípjük -, és tálcán szétterítve vagy a tepsiben, langyos sütőben, nyitott ajtó mellett megszárítjuk. Ha csontkeményre száradt, tüll- vagy vászonzacskóba tesszük, és szellős helyre felakasztjuk.

Aszalt csipkebogyó
Elkészítése: A dércsípte, érett de még kemény csipkebogyót megtisztítjuk. Alufóliával kibélelt tepsibe téve enyhe tűzön lassú hevítéssel megszárítjuk. Amikor víztartalmát elveszítette, befejezzük az aszalást. A száraz csipkebogyót vászonzacskóba vagy légmentesen zárt befőttesüvegbe tesszük, és száraz, levegős helyre akasztjuk. Az így készített csipkebogyó őrzi ízét, vitamintartalmát és kitűnő téli csemege. Mártások készítésére, vadhúsok mellé kiválóan alkalmas.

Csipkebogyóbefőtt 01.
Elkészítése: A dércsípte piros, de kemény, egészséges csipkebogyót kettévágjuk, magját kiszedjük, és 1 kg gyümölcshöz 4 dl vizet adva félpuhára főzzük. Leszűrjük a gyümölcsöt, levéhez literenként fél kg cukrot téve átforraljuk, és a forró cukros oldatba tesszük a csipkebogyót, és puhára főzzük. A tűzről levéve állni hagyjuk egy napig. Majd ismét felforraljuk 1 citrom levét és apró darabokra vágott héját. Tartósítószert adva hozzá lezárjuk, és meleg ruhaneműbe helyezve hagyjuk kihűlni. Száraz, hűvös helyen tároljuk.

Csipkebogyóbefőtt 02.
Elkészítése: A dércsípte piros, de kemény csipkebogyót félbevágjuk, magját kiszedjük, hideg vízben megmossuk, és lecsurgatjuk. 1 kg gyümölcshöz 1/2 liter vizet és 1/2 kg cukrot véve alapul szörpöt készítünk, és hozzáadjuk a csipkebogyót, majd néhány percig főzzük. Egy napig a cukorszörpben hagyjuk a gyümölcsöt. Másnap a leszűrt gyümölcsöt üvegekbe rakjuk, és levét újra forraljuk, majd kihűlve a csipkebogyóra öntjük. Az üvegeket lezárás előtt tartósítószerrel kezeljük, utána fazékba tesszük, 80°C -on 20 percig hőkezeljük. A lehűlés után hűvös helyen tároljuk. Vitamindús téli csemege.

Csipkebogyóbor 01.
Elkészítése: A dércsípte érett bogyókat megmossuk, összezúzzuk, vagy ledaráljuk, és 1 napot pihenni hagyjuk. 1 kg. zúzott bogyót nagy uborkás üvegbe teszünk és 4 l. vízzel feltöltünk, hozzáadunk 1,5 kg. cukrot, 2 dkg. sörélesztőt vagy 2-3 dl. zajos erjedésben lévő mustot. Az üveget vászonnal lekötjük, és szobahőmérsékleten tartjuk. Naponta felkavarjuk. 2-3 hét alatt az erjedés befejeződik, a folyadék megtisztul. Ekkor átfejtjük és palackozzuk.

Csipkebogyóbor 02.
Alapadag: 2 kg csipkebogyó, 2 kg cukor, 5 l. víz.
Elkészítése: A csipkebogyót akkor szedjük le, ha dér már megcsípte. Szárától és csumájától tisztítsuk meg. Rakjuk uborkás üvegbe. A vizet felforraljuk és feloldjuk benne a cukrot, majd ha langyosra hűlt, a csipkebogyóra öntjük, az üveget tüllel lefedjük.  Szobahőmérsékleten tartva az erjedés-forrás kb. 3-4 hét alatt lezajlik. Ekkor leszűrjük, üvegekbe rakjuk és ledugaszolva a végleges helyére (kamra, pince) állítjuk. Azonnal fogyasztható, de minél tovább áll, annál jobb lesz az íze.

Csipkebogyóbor 03. 
Elkészítése: Másfél kg cukorból 3 l vízzel szirupot főzünk. Langyosan ráöntjük 1,5 kg megtisztított csipkebogyóra, az edényt lekötjük, és langyos helyen tartjuk. Három hónap múlva, leszűrjük. A seprőjét ismét felöntjük 1 kg cukorból, 2 l vízzel főzött sziruppal, és 3 hónap múlva ezt is leszűrjük. A letisztult bort üvegekbe töltjük, és jól ledugaszoljuk. Hűvös helyen tartjuk.

Csipkebogyóbor 04.
Elkészítése: A bogyókat tisztítsuk meg a száraktól és a csészelevelektől, majd jól zúzzuk össze. 2 kg megpuhult csipkebogyó zúzatára öntsünk 3 részletben 3 l víz és 2 kg cukor oldatát. Oltsuk be fajélesztővel, és kotyogóval ellátott edényben hagyjuk erjedni. A bor kezelése és a további műveletek azonosak az általános előírásokkal. A csipkebogyóbor, vagy ahogy általánosságban hívják: csipkebor, a legelterjedtebb háziborok közé tartozik.
Készülhet egész, felezett vagy szétzúzott, friss vagy szárított csipkebogyóból, különböző mennyiségű cukor adagolásával. A csipkebogyót ajánlatos az erjedés alatt a lében (cefrében) hagyni. Borkészítésre csak jól megérett, puha, lehetőleg dércsípte csipkebogyót használjunk.

Csipkebogyóbor 05.
Egy liter dérmentes csipkebogyót szedünk. Jól megmossuk, két végét levágjuk, kimagozzuk.
5 literes üvegbe tesszük. 3 liter vízből és 1 kg cukorból szirupot főzünk, amikor már kihűlt, a bogyóra öntve 3 hónapig meleg helyen tartjuk. Néha megrázzuk. 3 hónap múlva, leszűrve üvegekbe töltsük. Minél régebbi a bor annál erősebb és finomabb. Nagyon jó meghűlés esetén.

Csipkebogyóíz 01.
Elkészítése: Az érett bogyókat a kocsánytól és levelétől megtisztítva kg-onként 3 dl vízzel puhára főzzük, majd finom szőrszitán áttörjük. A szitán történő átnyomással a magokat ne zúzzuk széjjel, mert a bennük levő pehelyszerű anyag élvezhetetlenné teszi a készítményünket. Az áttört híg, pépszerű anyaghoz kg-onként 75 dkg cukrot adunk, és közepes tűzön folytonos keveréssel félórai forralás után előkészített forró üvegekbe töltjük, tetejét tartósítószerrel kezeljük, s amikor kihűlt, légmentesen lezárjuk, és hűvös helyen tároljuk.

Csipkebogyóíz 02.
Elkészítése: Az érett csipkebogyót megtisztítjuk, kettévágjuk, magházát kiszedjük, megmossuk, lábasba tesszük, ráöntünk egy kevés vizet, puhára főzzük, és szőrszitán áttörjük. Ugyanannyi almát meghámozunk, negyedekre vágunk, a magházat kivágjuk, puhára pároljuk, és szőrszitán áttörjük. A csipkebogyó és az alma áttört levét összeöntjük, literenként 70 dkg cukrot adunk hozzá. Amikor a cukor elolvadt, közepes tűzön folytonos kevergetés közben péppé főzzük.
Üvegekbe töltjük, és hűvös helyem tároljuk.

Csipkebogyóíz 03.
Elkészítése: Kb. másfél kg érett csipkebogyót (legjobb, ha már megcsípte a dér) kocsányától, a kis levélkéktől megtisztítva 3-4 dl vízben puhára főzünk, majd szőrszitán áttörjük. Vigyázzunk, hogy a magokat ne nyomjuk széjjel, mert a bennük levő finom pehelyszerű gubacs élvezhetetlenül szúróssá teszi a lekvárt. Az áttört paradicsompürészerű anyagot lemérjük, és minden kg-hoz 80 dkg cukrot számítva, állandó keverés közben 25-30 percig főzzük. Előmelegített üvegekbe forrón beletöltjük, de csak másnap kötözzük le, amikor a teteje megbőrösödött. Sötét, hűvös helyre tegyük.
Csipkebogyóíz mézzel
Elkészítése: Október végén a vadrózsa teljesen érett, dércsípte, de még nem puha termését ollóval tisztítsuk meg a szárától, valamint a csumájától, és mosás után deszkán, egy éles késsel hosszában vágjuk ketté. Utána késsel kaparjuk ki belőle a szőrös magvas belső részt, majd a visszamaradt héjat erős vízsugár alatt mossuk meg újra. Öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje, és közepes lángon, lefedve főzzük puhára. A leégés elkerülése érdekében gyakran keverjük meg, vagy tegyünk alá lángterelőt. Végül törjük át szitán, majd tegyük egy ismert űrtartalmú zománcozott lábasba, és a Meggydzsemnél leírt módon forraljuk pár percig. Ha túl sok massza maradt vissza, ne dobjuk el. Engedjük fel ismét vízzel, főzzük tovább, és újra törjük át. Lényegesen gyorsabb a Csipkebogyódzsem készítése. Itt a puhára főtt gyümölcshúst elegendő turmixgépben néhányszor megforgatni, hogy felaprózódjon. Ez a meggydzsemhez hasonló állagú változat nemcsak kiadósabb a lekvárnál, hanem vitaminokban is gazdagabb. Ebben az esetben azonban ügyeljünk arra, hogy a gyümölcshúsba nem kerülhet egyetlen szem mag sem. Literenként 20 dg mézzel édesítsük. Ennek a rendkívül ízletes gyümölcsnek a feldolgozási módja meglehetősen fáradságos, de csak így szabadulhatunk meg maradéktalanul az apró szőröktől. Sokan ugyanis azért nem kedvelik ezt a magas C– vitamin tartalmú gyógy-lekvárt, mert ezek a torokirritáló szőrök még szitán áttörve is benne maradnak a pépben. A bogyókat bőrkesztyűben szedjük, hogy a tövisek ne szurkálják össze a kezünket. Az sem árt, ha viszünk magunkkal egy köpenyt is, mert a belénk akadó tüskék igencsak megtépázhatják a pulóverünket vagy a kabátunkat. Hasonló módon kell feldolgozni az almarózsa termését, amely csak annyiban tér el a csipkebogyótól, hogy valamivel nagyobb méretű.

Csipkebogyóíz nyersen
Elkészítése: Az érett, megmosott és megtisztított bogyókat felvágjuk, magvait kikaparjuk, a húsát pedig megdaráljuk. Amennyi súlyú a darált pép, ugyanannyi cukorral összekeverjük, majd 24 óra hosszat hűvös helyen állni hagyjuk. Ezután jól kikeverjük, főzés nélkül üvegekbe rakjuk, tetejére egy kevés benzoesavas nátriumot szórunk, és lekötözve a kamrába tesszük.

Csipkebogyó lekvár
Hozzávalók: 1 kg áttört csipkebogyó, 0.5 kg cukor.
Elkészítése: A jó érett csipkebogyót megtisztítjuk, megfőzzük, egész puhára, azután szitán áttörjük, s a már elkészített sűrű sziruppal 10 percig felfőzzük. Üvegekbe téve, tetejére szalicilt teszünk, lekötjük, kigőzöljük, s letakarva hűlni hagyjuk.

Csipkebogyólikőr 01.
Elkészítése: Egy üvegedénybe 1 liter tiszta szeszt öntünk, 60 dkg csipkebogyót megtisztítunk, szúrós, magvas közepét eltávolítjuk, és húsát egy apró lyukú húsdarálón három-négyszer átdaráljuk, majd hozzátesszük a szeszhez, s langyos helyen 2 hétig állni hagyjuk, naponta felrázzuk. Két hét múlva leszűrjük, és a szeszhez hozzáadunk 25 dkg cukorból, és 2 dl vízből főzött és lehűtött szirupot, és ugyancsak gyakran rázogatva 2 hétig állni hagyjuk. Ekkor szűrőpapíron vagy dupla sűrű vászondarabon átszűrjük, palackokba öntjük, és ledugaszoljuk.

Csipkebogyólikőr 02.
Hozzávalók: 1 l érett csipkebogyó, 3 l 40 fokos pálinka, 1 kg cukor
Elkészítése: A csipkebogyót összevagdaljuk, és 5 l-es uborkás üvegbe tesszük. Ráöntjük a pálinkát, és a cukrot. Négy hétig szobahőmérsékleten jól lekötve érleljük. Az első napokban időnként összerázzuk. Finom szűrőpapíron átszűrjük, üvegekbe öntjük, és jól ledugaszoljuk.

Csipkelikőr
60 dkg csipkét megtisztítunk, belső szőrös részét is eltávolítjuk. 3-szor, 4-szer átdaráljuk, majd összekeverjük 1 l. tiszta szesszel. 2 hétig állni hagyjuk, naponkénti rázással. Ekkor leszűrjük, és a szeszhez hozzáadunk 25 dkg cukrot, 3 dl vízzel felfőzve. Újra két hét állás következik, naponta felrázva. Ekkor szűrjük és palackozzuk.

Csipkebogyószörp 01.
Hozzávalók: 2 kg csipkebogyó, 2 késhegynyi borkősav, cukor
Elkészítése: A frissen szedett, érett csipkebogyókat jól megmosom, összetöröm, és amennyi a térfogata, kétszer annyi vízzel hígítom. Lassú tűznél felmelegítem, de nem forralom fel. Leveszem a tűzről, és két napig állni hagyom. Utána szűrőre tett tiszta vászonruhán átszűröm, és minden egyes liter léhez 80 deka cukorból nagyon kevés vízzel sűrű szirupot főzök. Feloldom benne a borkősavat, és a léhez keverem. Üvegekbe töltöm és lezárom.

Csipkebogyószörp 02.
Elkészítése: A frissen szedett bogyókat megmossuk, összezúzzuk. Egy l gyümölcsre 2 l vizet öntve, lassú tűznél felmelegítjük, utána 2 napig állni hagyjuk. Közben többször megkeverjük. Két nap után szitára vagy szűrőre tett tiszta vászonruhán átszűrjük, és minden l léhez 80 dkg cukrot és egy késhegynyi borkősavat számítunk. A cukrot nagyon kevés vízzel sűrű sziruppá főzzük, habját leszedjük, feloldjuk benne a borkősavat, és a gyümölcsléhez keverjük. Kiforrázott, tiszta üvegekbe töltjük és lekötjük. Fogyasztáskor tetszés szerint hígítjuk. (A szűrőben maradt bogyókból áttörve, cukrozva lekvárt főzhetünk.)

Csipkebogyószörp 03.
Elkészítése: 1 kg friss, érett, dércsípte csipkebogyót megmosunk, összezúzzuk, húsdarálón áteresztjük. Egy kg zúzatra 3 l meleg (50-60 C fokú) vizet öntünk, és másnapig állni hagyjuk, közben többször fölkeverjük. Vászonkendőbe tesszük, és a levet kipréseljük, a kendőben visszamaradt törkölyre 1 l vizet teszünk, fölmelegítjük 70C-ra, másnapig állni hagyjuk, és ismételten kipréseljük. Az egyesített leveket szűrjük (pl. vattán). A léhez hozzáteszünk 1-1.8 kg kristálycukrot és 1 l léhez számított 10-15 g citromsavat.
Ha a megadottnál kevesebb cukrot veszünk (pl. 1 rész lé, 1 rész kristálycukor), a kész szörp minden kg-jában 0.5 g szalicilsavat vagy 1 g nátrium-benzoikumot oldjunk fel.

Csipkebogyószörp 04.
Elkészítése: A frissen szedett, mosott bogyókat összezúzzuk. 1 l gyümölcsre 2 l vizet öntve, lassú tűzön felmelegítjük, 2 napig állni hagyjuk. Közben többször megkeverjük. Ezután szitára vagy szűrőre tett tiszta vászonruhán átszűrjük. Minden l léhez 80 dkg cukrot, 1 kk. borkősavat számítunk. A cukrot nagyon kis vízzel sűrű sziruppá főzzük, habját leszedjük, feloldva benne a borkősavat, a gyümölcslébe keverjük. Kiforrázott üvegekbe töltjük, lekötjük. Fogyasztáskor tetszés szerint hígítjuk. A szűrőben maradt bogyókból áttörve, cukorral lekvárt főzhetünk.

Csipkebogyótea
Elkészítése: A jól megpirosodott ép bogyókat megtisztítjuk - a két végét lecsípjük -, és tálcán szétterítve vagy a tepsiben, langyos sütőben, nyitott ajtó mellett megszárítjuk. Ha csontkeményre száradt, tüll- vagy vászonzacskóba tesszük, és szellős helyre felakasztjuk. Használatkor a bogyókat meleg vízben megmossuk és leszűrjük. Kissé megtörjük, majd 2 evőkanálnyi zúzott bogyót 6 dl vízzel felöntünk, és lassan melegítjük, de nem forraljuk -, majd félretesszük. 10-12 órai állás után leszűrjük és cukorral, vagy mézzel ízesítve fogyasztjuk, de a nélkül is kellemes, savanykás ízű, vitamindús tea.

Csipkelekvár nyersen
Elkészítése: A csipkebogyót megmossuk, tetejét levágjuk, hosszában kettévágjuk, magját kikaparjuk, 3-4 napig állni hagyjuk. Amikor megpuhult paradicsomdarálón ledaráljuk. Megmérjük, és ugyanannyi súlyú kristálycukorról jól elkeverjük. Üvegbe tesszük és lekötjük. Tartósítószer nélkül 2 évig is eláll.

Hecsedli Katinka módra
Elkészítése: A leszedett csipkebogyót lecsumázom, majd annyi vízzel felteszem főzni, hogy ellepje.(3 ujjnyi) Mikor már megfőtt jól összenyomkodom pépesre. Ezt a pépet szőrszitán átpasszírozom. 
Az átpasszírozott anyagot annyi cukorral összekeverem, hogy édes legyen a massza. Kicsi állni hagyom, hogy olvadjon el a cukor és érjenek össze az anyagok. (1-2 óra). Majd felteszem főzni, lassú gáznál. Gyakran kell kevergetni, mert oda ég az alja. Mikor kezd sűrűsödni, akkor üvegekbe merem, és szalicilt teszek a tetejére és lezárom az üvegeket. Majd jöhet a száraz dunszt.

Nyers csipkebogyósajt
Hozzávalók: 5 kg csipkebogyó, kb. 3,5 kg cukor.
Elkészítése: A “kesztyűs kézzel” szedett bogyókat megtisztítjuk, és néhány napig puhulni hagyjuk. Utána sűrű műanyag szitán áttörjük, és könnyebb, ha előtte merülő-mixerrel pépesítettük. Lemérjük és a gyümölcsvelő súlyával azonos mennyiségű cukrot adunk hozzá. Ép zománcú edénybe tesszük, majd egy tiszta fakanállal, kényelmesen ücsörögve kb. 2 órán keresztül kevergetjük, amíg tömör massza nem lesz belőle. (Nem kell főzni!) Kedvünk szerint különféle alakúra formázzuk, majd szellős helyen száradni hagyjuk.