Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Rakott cukkini


Ha szereted a friss zöldségeket és így tavasztájt eleged van a húsfélékből, akkor kedvedre való lesz ez az étel!

Hozzávalók: 2 közepes cukkíni, 2 közepes padlizsán, (ha lehet egyforma vastag legyen a kétféle zöldség) 0,5 kg burgonya, 15 dkg reszelt sajt, 2 tojás, 1 dl tej, 2 dl tejföl, 1/2 citrom leve, fűszerek: só, bors, 1 gerezd fokhagyma, zöldségekhez való grill - fűszerkeverék.

Elkészítés: A megmosott cukkínit és padlizsánt kisujjnyi vastag karikákra vágjuk, kevés citromlével meglocsoljuk, hogy ne barnuljon meg, majd sóval, borssal és a zöldséges grill fűszerkeverékkel ízesítjük. Ezután félretesszük, hogy levet engedjen - amit majd leöntünk róla, mert keserű. Eközben a burgonyát megtisztítjuk, szintén kisujjnyi vastag karikákra vágjuk és félig megfőzzük.

Egy kivajazott jénai tálba egymás mellé állítva - nem fektetve!- elrendezzük a hozzávalókat (cukkini, krumpli, padlizsán, cukkini, stb.) és így tovább, amíg a zöldségek tartanak. Egy kis tálkában összekeverjük a tejfölt a 2 nyers tojással, tejjel, az elkapart fokhagymával (aki ízesebben szeret főzni, további fűszereket hetet bele) és az egészet ráöntjük a zöldségekre. A tetejét megszórjuk a füstölt sajttal és előmelegített sütőben alufólia alatt 20-25 percig, majd fólia nélkül további 10 perc alatt készre sütjük.

Ha pedig közben rádöbbennél, hogy te mégiscsak húsimádó vagy, nem gond, a sajt mellé szórj a zöldségek tetejére 15 dkg apró kockára vágott füstölt-főtt tarját és máris teljesült óhajod! Jó étvágyat!

A cikket / receptet írta: Dia