Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Eltevések - Lecsó készítése


LECSÓ FAGYASZTVA
Elkészítése: Egykilónyi paprikához 30 deka paradicsomot és egy fej vöröshagymát veszünk. A hagymát összevagdalva két evőkanál olajon megfonnyasztjuk, beleforgatjuk. Öt percig pároljuk, utána a kicsumázott, ujjnyi csíkokra vágott zöldpaprikát és két gerezd összevagdalt fokhagymát adunk hozzá. Kissé megsózzuk, és puhára pároljuk, rövid lére sütjük. Ha fagyasztani akarjuk, akkora folpackkal bélelt négyszögletes dobozokba rakjuk, amennyire egy alkalommal szükségünk lesz, és egy napra a fagyasztó leghidegebb polcára rakjuk. Másnap a fólia segítségével a dobozból kiemeljük, becsomagoljuk, és ráírva, hogy mi van benne, a fagyasztóba visszarakjuk. Télen csak a lecsókockákat csak fel kell felolvasztani.

LECSÓ – KÉSZRE FŐZVE
Elkészítése: Két evőkanál zsírban sárgára pirítunk 2 fej apróra vágott vöröshagymát. Fél kg hibátlan paradicsomot szűrőkanálba téve fövő vízbe mártunk, héját lehúzzuk, és ujjnyi szeletekre vágva a hagymához tesszük. Néhány percig erős tűzön pároljuk, és amikor kezd zsírjára sülni, hozzáadjuk a csíkokra vágott, kimagozott kb. 1 kg zöldpaprikát, ízlés szerint sózzuk, és addig pároljuk, amíg a paprika kissé megpuhul, de ne legyen túl puha. Forrón az előmelegített üvegekbe töltjük, tetejére egy csipetnyi benzoesavas nátriumot és egy evőkanál olvasztott zsírt teszünk, szorosan lekötözzük, és száraz gőzbe rakjuk.

LECSÓ ÜVEGBEN
Elkészítése: Egykilónyi paprikához 30 deka paradicsomot és egy fej vöröshagymát veszünk. A hagymát összevagdalva két evőkanál olajon megfonnyasztjuk, beleforgatjuk. Öt percig pároljuk, utána a kicsumázott, ujjnyi csíkokra vágott zöldpaprikát és két gerezd összevagdalt fokhagymát adunk hozzá. Kissé megsózzuk, és puhára pároljuk, rövid lére sütjük. A lecsóba a végén csipetnyi tartósítószert keverünk, üvegekbe töltjük, a tetejére egy kevés olajat öntünk, hogy szigetelje, és az üveget lezárva szárazgőzben hagyjuk kihűlni. Télen, a tetején lévő olajat leöntjük róla - ez remek lesz pörköltfélék, gulyás készítéséhez -, úgy használjuk fel.

LECSÓ 01.
Hozzávalók: 2 kg zöldpaprikához 1 kg paradicsomot veszünk

Elkészítése: A zöldpaprikát kicsumázva karikára vágjuk, és forró sós vízzel leforrázzuk, a paradicsomot pedig szűrőkanálba téve forró vízbe mártjuk, és miután héját lehúztuk, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A kissé megpuhult paprikát leszűrjük, lecsurgatjuk. Az üvegbe egy réteg zöldpaprikát, rá néhány paradicsomkarikát teszünk, majd ismét zöldpaprikát és paradicsomot. A felső sor zöldpaprika legyen. A tetejére egy mokkáskanálnyi benzoesavas nátriumot szórunk, lekötjük és kb. 15-20 percig gőzöljük. Másnap a gőzölést megismételjük. Ekkor már annyi levet eresztett, hogy majdnem ellepi a paprikát.

LECSÓ 02.
Hozzávalók: 4 kg zöldpaprikához 2 kg paradicsomot vegyünk, így nem lesz savanyú a lecsó

Elkészítése: A paradicsomot jól megmosva darabokra tördeljük, és addig főzzük, amíg a bőre ráncosodni kezd. Ekkor áttörjük. A megmosott zöldpaprikát kicsumázzuk, szeletekre vagy karikákra vágjuk, és a paradicsomlébe téve kb. 15 percig forraljuk. Forrón üvegekbe rakjuk, tetejére egy borsónyi benzoesavas nátriumot szórunk, lekötjük, és száraz gőzbe tesszük.
LECSÓ 03.
Elkészítése: A feldarabolt zöldpaprikát fedő alatt, gyakran megkeverve negyedóráig pároljuk, só, olaj és hagyma nélkül. Utána tegyük rá az arányos mennyiségű (egyharmadnyi) paradicsomot félbevágva, és addig főzzük, amíg szétesik, majd forrón töltsük széles szájú, fémfedelű kis patentüvegekbe. Előtte az üvegeket állítsuk fémtálcára, nehogy elrepedjenek, és kisebb adagokban töltsük meg őket. Ezt legcélszerűbb egy porcelán kávéscsészével végezni. Annak érdekében, hogy a lecsó ne csepegjen az üvegek oldalára, tartsunk a csésze alá egy kistányért. (Amennyiben nincs festetlen fémtálcánk, öntsünk egy ujjnyi meleg vizet a tepsibe, és ebbe állítsuk az üvegeket.) Utána borítsunk rájuk előre felvágott, és forralás útján, csíra-mentesített, vízbe mártott celofándarabkákat. A felső, száraz felületükre szórjunk késhegynyi nátrium benzoátot, majd csavarjuk rá szorosan a fémtetőket. A nedvesítés legcélszerűbb módja, hogy egy sterilizált vízzel teli tányért magunk mellé teszünk, és rádobjuk a celofándarabkát. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy az üvegeink abszolút tökéletesen zárnak, akkor lefedés előtt öntsünk a lecsó tetejére kevés finomított étolajat, hogy ne keseredjen meg.

LECSÓ 04. (MÁS MÓDON)
Hozzávalók: Egy kiló paprikához 25 deka paradicsomot, két nagy fej vöröshagymát meg 10 deka zsírt (sosem olajat) veszünk

Elkészítése: A zsíron üvegesre (nem pirosra) sütjük a kockákra vagy karikákra vágott hagymát, hozzáadjuk a négybe vágott, lehetőleg hámozott paradicsomot, és ha már levet engedett, beletesszük kicsumázott, ujjnyi csíkokra vágott zöldpaprikát. Megsózzuk, és olyan puhára pároljuk, mint amikor friss lecsót készítünk. Késhegynyi szalicilt keverünk (3-4 kilós mennyiségbe), és azon forrón üvegekbe töltjük, lekötjük, szárazgőzbe tesszük másnapig. A zsír feljön az üveg tetejére, és szépen leszigeteli, konzerválja a lecsót, tavaszig is friss ízű marad.

LECSÓ 05. (SÓ NÉLKÜL)
Hozzávalók: 1 kg zsír, 2 kg hagyma, 3 kg paradicsom, 5 kg paprika, 1 kávéskanál szalicil

Elkészítése: A zsíron megdinszteljük a hagymát, majd belerakjuk a paradicsomot és a paprikát.  Só nélkül készre főzzük, majd beletesszük a szalicilt, és üvegekbe töltjük. Száraz dunsztba tesszük, kihűlésig.

LECSÓ 06.
Elkészítése: Két evőkanál zsírban sárgára pirítunk 2 fej apróra vágott vöröshagymát. Fél kg hibátlan paradicsomot szűrőkanálba téve fövő vízbe mártunk, és miután héját lehúztuk, ujjnyi szeletekre vágva a hagymához tesszük. Néhány percig erős tűzön pároljuk, és amikor kezd zsírjára sülni, hozzáadjuk a csíkokra vágott, kimagozott kb. 1 kg paprikát. Ízlés szerint sózzuk, és addig pároljuk, amíg a paprika kissé megpuhul, de ne legyen túl puha. Forrón töltsük előmelegített üvegekbe, tetejére tegyünk egy csipetnyi benzoesavas nátriumot és egy evőkanál olvasztott zsírt, kössük le szorosan, és rakjuk száraz gőzbe.

LECSÓ ELTEVÉS KÉSZEN ANYU MÓDRA
Hozzávalók: 10 kg paprika, 3 kg paradicsom, 1 kg vöröshagyma, 1 kg zsír, pirospaprika, ízlés szerint só, szalicil

Elkészítése: A zsíron megdinszteljük a hagymát, majd belerakjuk a paradicsomot és a paprikát. Készre főzzük, majd beletesszük a szalicilt, és üvegekbe töltjük. Száraz dunsztba tesszük, kihűlésig.

LECSÓ ÜVEGBEN
Hozzávalók: paprika, feleannyi paradicsom

Elkészítése: A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, felszeleteljük. A paradicsomot felkarikázzuk. Olajon kezdjük dinsztelni a paprikát, amikor már kissé összeesett, hozzáadjuk a paradicsomot is. Időnként megkevergetjük, hogy le ne kapjon. Amikor a levét már nagyjából elfőtte, fémfedeles üvegekbe rakjuk, kevés tartósítót szórunk rá és az üveget lezárjuk. Pár napra száraz dunsztba tesszük. Hagymát soha nem rakok bele, csak akkor, amikor fogyasztásra elkészítem.

PADLIZSÁNOS LECSÓ
Elkészítése: Három nagyobb padlizsánt a tűzhely lapján minden oldalán átsütünk, amíg a héja megbarnul, majd rozsdamentes késsel lehámozzuk, és feldaraboljuk. 8-10 paradicsompaprikát megmosva kicsumázunk, és nyersen ledaráljunk. Fél kg megtisztított hagymát apróra vágunk, másfél dl olajban megpárolunk, hozzáadjuk a padlizsánkockákat, a ledarált paradicsompaprikát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, forrón üvegekbe töltjük, tetejére ujjnyi olajat öntünk, késhegynyi szalicilt szórunk, lekötjük, és kigőzöljük.