Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Eltevések - Narancs és mandarin eltevése


ALKOHOLOS NARANCSSZÖRP
Elkészítése: Egy kg narancs héját vékonyan lehámozzuk, keskeny csíkokra vágjuk, és csavaros szörpös üvegbe téve 1,5 - 2 dl tiszta alkoholt öntünk rá. Az üveget lezárjuk, és naponta többször felrázva 2-3 hétig állni hagyjuk. Egy l vízből és 1,5 kg cukorból szirupot főzünk, forralás közben a habját leszedjük, majd hűlni hagyjuk. Az alkoholos narancskivonatból 3-4 evőkanálnyit a sziruphoz öntünk, belekeverünk egy késhegynyi borkősavat, jól feloldjuk benne, majd üvegekbe töltjük, ledugaszoljuk, és hűvös helyre tesszük. Az alkoholos narancshéjat ledugaszolva sokáig eltarthatjuk, aromája mind erősebb lesz. Szörpök, krémek, öntetek ízesítésére használhatjuk.

ANGOL NARANCSLIKŐR
Hozzávalók: 4 dl konyak, 3 narancs, 30 dkg cukor

Elkészítése: 1 napig a narancshéjat konyakban áztatjuk. A cukrot forralva feloldjuk a vízben. Ha kihűlt, hozzászűrjük a konyakot. Palackozzuk. körülbelül 5 hét múlva fogyasztható. Miközben érik, időnként rázogassuk össze.
Csak megjegyzem: Narancslikőrt még nem készítettem, de amikor narancsízű likőrfélére volt szükség az ízesítéshez, akkor előző nap narancshéjra valamilyen alkoholos italt öntöttem.

CUKROZOTT NARANCSHÉJ 01.
Hozzávalók: narancshéj, tetszés szerinti mennyiségben, a narancshéj súlyával megegyező súlyú cukor

Elkészítése: A vékonyan lehámozott narancshéjat vékony csíkokra vágom, és 5 napig áztatom úgy, hogy minden nap kétszer kicserélem alatta a vizet. Végül annyi friss vízben, amennyi ellepi, addig főzöm, amíg üveges, puha nem lesz, illetve amíg a leve elfő alóla. A cukrot ezután beleöntöm és addig főzöm, amíg a cukor sűrűn folyóvá nem válik. Kicsi üvegekbe töltöm, rögtön lekötöm, és ha kihűlt, végleges helyére teszem. Sok finom csemegének az elengedhetetlen hozzávalója.

CUKROZOTT NARANCSHÉJ 02.
Elkészítése: A narancsok sárga héját a fehér bundával együtt lehámozzuk, 3-4 milliméter széles csíkokra vágjuk, és annyi hideg vízzel öntjük le, amennyi ellepi. Egy hétig áztatjuk, a vizet naponta lecseréljük a héjon. Egy hét múlva a narancshéjat leszűrjük, és megmérjük. A héjat lábasba töltve annyi friss vizet öntünk rá, amennyi ellepi, és lefödve egy óráig főzzük. Utána a fedőt levesszük, és minden kiló narancshéjra 80 deka cukrot véve megcukrozzuk. Most már fedő nélkül, addig forraljuk, míg a levét elpárologtatja. A legvégén ajánlatos állandóan kavargatni, nehogy a héj odakapjon. Langyosra hűtjük, és kristálycukorba forgatva szétteregetjük. 2-3 nap alatt megszikkad.

CUKROZOTT NARANCSHÉJ 03.
Elkészítése: A narancshéjat alaposan megmossuk, 0.5 cm széles csíkokra vágjuk. Üvegbe rakjuk, és annyi hideg vízzel öntjük le, hogy ellepje. Lefedve 4 napig állni hagyjuk. Minden nap a vizet frissre cseréljük. Az 5. napon a friss vízben puhára főzzük a narancshéjat, majd leszűrjük és megmérjük. Súlyával azonos mennyiségű cukrot adunk hozzá, majd kis vízben addig főzzük, míg a víz teljesen elpárolog. Tálba vagy tiszta papírlapra kristálycukrot terítünk, beleforgatjuk a főtt narancshéjat, és 1-2 napig szikkadni hagyjuk.

CUKROZOTT NARANCSHÉJ 04.
Elkészítése: A narancs héját csíkokra vágom, és egy nagy befőttes üvegbe teszem. Vízzel feltöltöm az üveget, és 7 napon keresztül, minden nap tiszta vizet teszek rá. Utána leszűröm, és lemérem a súlyát. Majd egy kevés vízzel felteszem főni, és amennyi a narancshéj súlya, annyi cukrot teszek bele. Addig főzöm, lassú tűzön, míg a levét el nem fövi. Természetesen időnként megkavarom. Ez a szakácskönyvi recept. Én annyiban térek el ettől, hogy 10%-al kevesebb cukrot teszek bele, és azon kívül, nem egyszerre fogyasztjuk el a narancsot, hanem mondjuk 5 nap alatt. És így naponta teszem hozzá a narancs héját. Így is nagyon jó. Nassolni is lehet, de süteményekbe is isteni. Hónapokig eláll a hűtőben.

CUKROZOTT NARANCSHÉJ 05.
Elkészítése: Az elfogyasztott narancsok héját nem dobjuk ki, hanem ujjnyi csíkokra vágjuk, és hideg vízbe áztatjuk. Több napig gyűjtögethetjük így, de legalább 1 hétig áznia kell. A vizet naponta váltani kell rajta! Ha egy nagyobb mennyiség összegyűlt, megmérjük, és ugyanolyan súlyú cukorból sűrű szirupot főzünk annyi vízben, hogy a cukor föl tudjon olvadni. A narancshéjat beletesszük, 15 percig forraljuk, majd leszűrjük, és hagyjuk kihűlni. Ezután a főzést még kétszer megismételjük. A narancshéjakat cukorral beszórt zsírpapírra fektetve “zörgősre” szárítjuk. Zacskóban, üvegben tároljuk. Cukrozott narancshéj nélkül elképzelhetetlen a gyümölcskenyér, és számos más sütemény illatos ízesítője is lehet.

CUKROZOTT NARANCSHÉJ 06.
Elkészítése: A narancs héjáról a belső fehér réteget éles késsel kiszedjük, majd puhára főzzük és leszűrjük. A héjat szitán lecsepegtetjük, a leszűrt vizet pedig cukorral jó sűrűre befőzzük. Ekkor beletesszük a szirupba, és 24 órát állni hagyjuk, kiszedjük, megforgatjuk porcukorban, és sütőben lassú tűznél megszárítjuk.

CUKROZOTT NARANCSHÉJ 07.
Elkészítése: A narancs lehámozott héját 3-4 napig - többször váltott hideg vízben - áztatjuk, majd tiszta vízben 3-4 percig forraljuk és leszűrjük. A narancshéjat ceruza szélességű csíkokra vágjuk és narancsonként másfél-két evőkanál cukorral megszórva - kis lángon - állandóan keverve addig pároljuk, amíg a megolvadt cukor kristályosodni kezd. (Vigyázzunk, hogy a cukor ne barnuljon meg.) Ekkor zsírpapíron vagy tálon szétterítjük kihűlni. Utána azonnal fogyasztható, vágj’ sütemények ízesítésére használjuk.

FELES, AVAGY CUKORSZEGÉNY NARANCSDZSEM
Hozzávalók 1 kg narancs 6 dl 100%-os cukormentes almalé 1 kg befőzőcukor

Elkészítése: A narancsokat megmossuk, héjastól vékonyra felszeleteljük, és kimagozzuk. A magokat egy tülldarabkába kötözzük, és a naranccsal együtt befőző lábasba tesszük. Az almalével leöntjük, és kis lángon kevergetve 30-40 percig főzzük. Akkor jó, ha a narancshéjba könnyen beleszúrható a villa hegye, és a főzet jól besűrűsödik. Ekkor a cukrot beleszórjuk, és továbbra is kis lángon addig kevergetjük, amíg a cukor teljesen felolvad. Ez körülbelül 5 perc. Ezután erős tűzön 4 percen át forraljuk. Végül a magos batyut kidobjuk belőle, és a dzsemet 15 percig hűlni hagyjuk. Fertőtlenített üvegekbe töltjük. Száraz, hideg helyen 3 hónapig gond nélkül eláll, felbontás után azonban hűtőszekrényben tároljuk.

HŰSÍTŐ NARANCSLÉ NYÁRI FOGYASZTÁSRA
Hozzávalók: 1 kg narancs, 10 liter víz, 5 dkg citromsav, 1 db citrom, 1 kg cukor

Elkészítése: A narancs felét nagyon alaposan kefével megmossuk, másik felét meghámozzuk. Összekarikázzuk és összekeverjük 3 liter vízzel, valamint a citromsavval és az 1 db szintén megmosott, összekarikázott citrommal. 2 napig állni hagyjuk, majd forrástól számítva 10 percig főzzük. Ha kihűlt, összeturmixoljuk és összekeverjük a 7 liter vízből, és a cukorból főzött, lehűtött sziruppal.  körülbelül 12 liternyi üdítő lesz belőle, hűtőben hetekig eláll, de vigyázat, mert szobahőmérsékleten hamar megforr.

KANDÍROZOTT NARANCS
Hozzávalók: 5 narancs, 2,25 1 víz, 750 g finomított kristálycukor, 1,5 dl narancs (ízű) likőr

Elkészítése: A kissé megsózott vizet felforraljuk és beletesszük az egész narancsokat. Megvárjuk, amíg ismét felforr, majd a gyümölcsöket kiszedjük, hideg víz alatt kihűtjük, és 5 mm vastag szeletekre vágjuk. A magokat és középről a fehér gerincét eltávolítjuk. A vizet és a cukrot összekeverjük egy lábosban, s addig melegítjük (nem forraljuk!), amíg a cukor el nem olvad. Beletesszük a narancsszeleteket, megvárjuk, amíg felforr, majd gyöngyözve 2 órát tőzzük, amíg a szeletek puhák és fényesek nem lesznek. Ekkor hozzáöntjük a likőrt. A gyümölcsöt és a szirupot tisztára mosott, forró üvegekbe merjük, és még forrón lekötjük. Ezt a hűtőszekrényben fél évig elálló finom csemegét sütemények ízesítésére, díszítésre használhatjuk, de vajas kenyérre téve kitűnő helyettesítője a lekvárnak is.

MANDARIN LIKŐR
Hozzávalók: 10 db mandarin, 2,5 dl szesz, 0,5 kg cukor

Elkészítése: Tíz db mandarint apró kockákra vágunk, magvait kiszedjük, egy jól zárható üvegbe tesszük, öntünk rá 2,5 dl 96%-os szeszt és 1 dl vizet. Állni hagyjuk 7 napig, azután sűrű ruhám áttörjük, majd szűrőpapíron átszűrjük és hozzáadunk 0,5 kg cukorból és 3 dl vízből készült szirupot. Jól zárható üvegekben még 7 napig fűtött szobában állni hagyjuk.

NARANCSBEFŐTT
Hozzávalók: 1 kg narancs, 1 kg cukor

Elkészítése: Az egészen ép narancsokat (lehet vörös bélű is) körömkefével minden oldalról jól átkeféljük, vagy megszurkáljuk, hogy az erős, csípős ízét eltávolítsuk. Nagy uborkás üvegekben 4 napig áztatjuk úgy, hogy a vizét minden nap cseréljük. A cukorból 2,5 dl vízzel sűrű szirupot főzünk, amikor a szirup már fonalasan folyik, a szeletekre vágott és magjától megtisztított narancsokat a sziruphoz adjuk, és addig főzzük, amíg az oldat besűrűsödik (körülbelül 30-40 perc). Ekkor a narancsszeleteket a sziruppal együtt széles szájú üvegekbe rakjuk, erősen lekötjük, és száraz dunsztba tesszük. Csak két hónap múlva bontjuk fel, amikor kocsonyásodni kezd.

NARANCSBOR 01.
Elkészítése: 5 kg narancsot meghámozunk, a magvakat kiszedjük, és a levet kipréseljük. A nyert léhez ugyanannyi vizet adunk és a keveréket 50-60 C fokra felmelegítjük. Literenként 30-35 dkg cukrot adunk hozzá, és miután a cukor feloldódott és a lé kihűlt, fajélesztővel beoltjuk.  4-6 hétig szobahőmérsékleten érleljük. Erjesztés után üvegekbe fejtjük és légmentesen dugaszoljuk.

NARANCSBOR 02.
Alapadag: 10 db narancs, 1 kg cukor, 3 l víz

Elkészítése: A jól megmosott narancsokat héjastól felszeleteljük, uborkásüvegbe tesszük. A cukrot a vízben felforraljuk, a narancsra öntjük. Az üveget hólyagpapírral lekötjük, vizes ruhát borítunk rá. Ha megindul az erjedés (zavarossá válik az ital), lefejtjük, majd zárható üvegekben érleljük.

NARANCS, CUKORBAN ELTÉVE
Elkészítése: A narancs héját óvatosan lereszeljük, hogy belseje ne sérüljön. Feltesszük főni az így megtisztított narancsokat. A vizet 2-3 alkalommal cseréljük, hogy keserű íze ne maradjon. Ezután a gyümölcsöt a főzővízből kivéve hűlni hagyjuk. 1 kg narancshoz 75 dkg cukrot véve, kis vízzel sűrű sziruppá főzzük. A felszeletelt narancsot belerakjuk, egyszer felforraljuk, másnapig pihentetjük. A szirupot leöntve, besűrítjük, a narancsot belerakjuk, felforralva pihentetjük. A főzést 3 napon át, ismételjük. Végül üvegbe töltjük, lekötve száraz gőzbe tesszük.

NARANCSDZSEM 01.
Hozzávalók: 1 kg narancs, 2 db citrom, 60 dkg cukor, 1 mokkáskanál benzoesavas nátrium

Elkészítése: A megmosott és leszárított narancsok sárga héját vékonyan lehámozom és félreteszem. A meghámozott narancsokat fehér bundájuktól megszabadítom, és a gyümölcsöt egy centis karikákra vágom. Kiveszem belőle a magokat, és kis kockákra vágom a citromokkal együtt. A cukrot másfél dl vízzel felfőzöm, beleteszem az összevágott gyümölcsöt, és kis lángon, állandó keverés közben 25 percig főzöm. Akkor van készen, ha a próbaképpen kistányérra csöppentett lé megkocsonyásodik, vagyis már nem fut szét a tányéron. Mielőtt teljesen elkészülne, hozzáadok egy evőkanálnyi, hajszálvékony csíkokra metélt narancshéjat. Az elkészült dzsemet kicsi üvegekbe töltöm, tetejükre csipetnyi tartósítószert szórok, és azonnal lekötöm. Száraz gőzben hagyom kihűlni.

NARANCSDZSEM 02.
Elkészítése: Két kiló sárgabelű narancsot alaposan megmosunk, a sárga héjat burgonyahámozóval vékonyan lehántjuk, és vékony laskára vágjuk. A fehér bundát lebontjuk, és eldobjuk. A húsát kimagozzuk, felszeleteljük, és a héjhoz adjuk. Egy citromot hasonlóképpen előkészítve hozzá- adunk, és annyi vízzel, amennyi ellepi, megfőzzük. Utána 1,2 kg. cukrot öntünk bele, és időn- ként megkeverve még körülbelül 20 percig kis lángon főzzük. Csipetnyi tartósítószert keverünk bele, és kis üvegekbe töltve, lekötve szárazgőzbe rakjuk.

NARANCSDZSEM 03.
Elkészítése: Az érett narancsot héjától megreszeljük, fehér héját és magját kiszedjük, karikára vágjuk, és bő vízben puhára főzzük lereszelt héjával együtt; Azután szitán lecsorgatjuk. Vaníliás sziruppal újra főzzük.

NARANCSDZSEM 04.
Hozzávalók: 1 kg narancs, 2 db citrom, 1.2 kg cukor

Elkészítése: A narancsot késsel finoman meghámozzuk, de csak a sárgáját, a fehér héját eldobjuk, azután puhára főzzük, leves-metélt vékonyságúra vágjuk. A szirupban a narancs héját és belét tovább főzzük, míg kocsonyás lesz. Citromot teszünk bele. Két napig áll, azután kötjük le.

NARANCSDZSEM 06. (HORVÁTH ILONA)
Hozzávalók: 1 kg vékony héjú narancs, 60-80 dkg cukor, 1 citrom

Elkészítése: A narancsokat a narancsbefőttnél leírt módon átkeféljük, és négy napig hideg vízben áztatjuk, a vizet minden nap váltva. Utána a narancsokat egészben forró vízbe téve, félpuhára főzzük. Jól lecsurgatjuk róla a vizet, és ha kihűlt, az egészet 1 cm-es kockákra vágjuk. A magját, a belső vastagabb héját eltávolítjuk.  A cukorból 2,5 dl vízzel szirupot főzünk, amikor fonalasra fő (a kanálról nem csepeg, hanem fonálként folyik), beletesszük a gyümölcsöt, és jó 20 percig főzzük. Végül hozzáadjuk a citrom levét. Üvegekbe töltjük, lekötjük, és száraz dunsztba tesszük.

NARANCSDZSEM 07.
Hozzávalók 4 darab 3, 5 decis üveghez: 1 kg narancs, fél liter 100%-os rostos narancslé, zselésítő anyag 1 kg gyümölcshöz, 1 kg kristálycukor, 2 citrom leve, 1 tasak vaníliás cukor, fél mokkáskanál fahéj, 3-4 szem szegfűszeg, 1 szem csillagánizs (elhagyható), 3 cl Campari vagy piros gyümölcsszörp

Elkészítése: A narancsokat mossa meg forró vízben és törölje szárazra. Nagyon vékonyan (burgonyahámozóval) szedje le a narancsszínű héjat. Ha a fehér rész is rajta marad, keserűbb lesz a dzsem. A narancsszínű héjat gyufaszál vastagságúra aprítsa fel, dobja forrásban levő vízbe, főzze öt percig, majd tíz percig áztassa hideg vízben. Ezután szűrje le, és konyharuhára terítve szárítsa meg.
A gyümölcsről hámozza le a maradék fehér héjat is, majd a fehér hártya közül éles késsel vágja ki a gerezdeket. A héjban, a hártyák közt maradt, és a filézés közben keletkező levet öntse a rostos narancsléhez. Keverje a zselésítő anyagot a csomagoláson olvasható recept szerint a gyümölcshúshoz. A narancslevet egy lábosban keverje össze a kristálycukorral, a citromlével, a vaníliás cukorral, a fűszerekkel és a narancshéjcsíkokkal, forralja fel, majd fedő nélkül időnként megkeverve főzze 5 percig. Adja hozzá a zselésítő anyaggal elkevert narancshúst, és állandó kevergetés mellett főzze az újraforrástól számítva 2 percig. A még híg masszát vegye le a tűzről, és keverje bele a Camparit /szörpöt. A fűszereket dobja ki a dzsemből, ha szükséges, szedje le a habját.
Töltsön fel egy tepsit egy ujjnyi meleg vízzel, ebbe állítsa bele a négy befőttesüveget. Töltse mindegyiket teli a dzsemmel, azonnal zárja le és állítsa őket fejtetőre. Öt perc múlva visszafordíthatja, és kész is a dzsem.

NARANCSDZSEM 08. (MIKRÓBAN)
Hozzávalók: 5 db nagy narancs, 1 db citrom, 60 dkg cukor

Elkészítése: A narancsokat és a citromot alaposan megmosom, majd vékonyan lehámozom.  A héját vékony csíkokra vágom, 2-3 órára vízben áztatom. Ez alatt a gyümölcsről a fehér bundáját lehámozom teljesen, majd kimagozva apró kockára vágom. A gyümölcshúst, a héját és a cukrot összekeverem. Lefedve 750 watton 5 percig párolom, megkeverem, majd tovább 4 percig párolom fedő nélkül. Egy órát állni hagyom. Kis üvegekbe töltöm, majd az üvegekben fedetlenül 5 percig ismét 750 watton főzöm. Lekötöm, hűvös helyen tartom.

NARANCSDZSEM 09.
Hozzávalók: 5 kg narancs, 3 és fél kg cukor, 2 citrom

Elkészítése: A narancsok héját és a fehér héját is eltávolítjuk, majd a felét apró szeletekre vágjuk. A maradékot leturmixoljuk és félretesszük. A narancshéjat leforrázzuk, és két óra hosszat áztatjuk. Leszűrjük, friss vízben feltesszük, és puhára főzzük. Most hozzáadjuk a turmixolt narancsot, a cukrot, a citromok levét, és állandóan kevergetve, sűrűsödésig főzzük. Ahogy sűrűsödni kezd, tegyük bele a narancsszeleteket, s ha felforrt, azonnal rakjuk üvegekbe. Az üvegeket zárjuk le, és 15-20 percig gőzöljük.

NARANCSDZSEM 10.
Hozzávalók: 4 db (kb. 60 deka) narancs, 3 darab citrom, 1,6 kiló cukor

Elkészítése: A narancsokat és 1 citromot megmosunk, félbevágjuk, a magjukat kiszedjük, és a gyümölcsöket héjastól nagyon vékony karikákra vágjuk. Lehetőleg tál fölött, hogy a leve ne vesszen kárba. A gyümölcsre 2 liter vizet öntünk, és 20 percig forraljuk. Félretesszük, és másnap megint 20 percig forraljuk. Harmadnap belecsavarjuk a maradék 2 citrom levét, hozzáadjuk a cukrot, és állandóan kevergetve 40 percig főzzük. Forrón üvegekbe töltjük, mikor a teteje bebőrösödik, lekötjük. Gőzölni nem kell. Melegen híg, de kihűlve kocsonyássá válik. Ezzel a mennyiséggel körülbelül öt félliteres üveget tölthetünk meg. Nem érdemes egyszerre ennél nagyobb mennyiséget készíteni, mert sokkal tovább kell forralni, és lassabban kocsonyásodik.

NARANCSDZSEM 11.
Hozzávalók: 8 kg vörös bélű narancs, 2 kg citrom, 8 kg cukor, 0,25 kg citromhéjon ledörzsölt kockacukor, 0,25 kg narancshéjon ledörzsölt kockacukor

Elkészítése: A gyümölcsöt langyos vízben megmossuk, megtörölgetjük, és héját fél kg kockacukorral ledörzsöljük. Ezután meghámozzuk (a fehér héjrészeket is eltávolítjuk), magját kiszedjük, gerezdekre bontjuk.
A citrom- és a narancsszeleteket rozsdamentes-vagy zománcedényben kevergetéssel jól besűrítjük. Ezután beletesszük a cukrot, és körülbelül még 10 percig forraljuk.
Egy tálkára mintát veszünk. A dzsemfőzést akkor fejezzük be, ha a kivett minta kihűlt állapotban csomós és kocsonyásodik. Ennek megállapítása után végül még hozzáadjuk a narancs- és citromhéjjal dörzsölt kockacukrot, amellyel még körülbelül 3 percig főzzük.
Az ily módon elkészült dzsemet lassú kevergetés közben 45-50C°-ra hűtjük le és üvegekbe kanalazzuk.
A dzsemmel vagy lekvárral töltött edényeket csak akkor szabad befedni illetve, lekötözni, amikor azok már bebőrösödtek, és teljesen kihűltek, mert különben a lekvár felületén lecsapódó pára a penészedést segítené elő.

NARANCSDZSEM 12.
4 narancsot és egy citromot héjastul hosszában Elkészítése: kettévágunk, aztán vékony félkarikákra metélünk. Ha magok ülnek bennük, azt kiszedjük, a levüket ne hagyjuk veszendőbe menni! A súlyához képest háromszor annyi vízben 24 órát áztatjuk. Utána felforraljuk, 20 percig lobogva forrni hagyjuk, majd ismét 24 órát állni hagyjuk. Ezután belecsavarjuk két citrom levét, lemérjük a súlyát, és ugyanannyi súlyú cukorral összekeverjük. 30 percig erősen forraljuk, majd üvegekbe töltjük, és ha kihűlt, lekötözzük. Kigőzöljük és mehet a polcra.

NARANCSDZSEM ALMÁVAL
Elkészítése: 6 kisebb narancs külső, sárga héját vékonyan lehámozzuk, kis kockákra vágjuk. A belső, fehér héjat leszedjük, eldobjuk, a narancs húsát 3 tisztított, hámozott almával együtt kis kockákra vágjuk. A narancsmagokat gondosan távolítsuk el. 70-80 dkg cukrot 3 dl vízzel főzzünk fel, és amikor jól forr, tegyük bele a narancshéjat, majd 10 percnyi fövés után a gyümölcskockákat is. Addig főzzük, míg tányérra cseppentve hamar meg nem kocsonyásodik. Forrón üvegekbe töltjük, tetejére csipetnyi tartósítószert teszünk, lekötjük, és száraz gőzbe rakjuk.

NARANCSDZSEM MÉZZEL
Elkészítése: A kívánt mennyiségű lehetőleg Jaffa narancsot és negyedannyi vékony héjú citromot meleg vízben, tiszta körömkefével alaposan mossunk meg. A legkülső sárga héját leheletvékonyan reszeljük le, majd tisztítsuk meg, és válasszuk szét gerezdekre mindkét gyümölcsöt. Az egyes gerezdeket vágjuk 4–5 darabra, és közben szedjük ki belőlük a magokat is. Ezután adjuk hozzá a reszelt héjat, és egy ismert űrtartalmú, zománcozott fazékban a Meggydzsemnél leírt módon főzzük körülbelül 15 percig. Az édesítéshez literenként 40 dg mézet használjunk. Ugyanezen a módon érett grépfrútból is készíthetünk finom dzsemet. Citrom helyett negyedannyi narancsot adjunk hozzá, és 50 dg mézzel édesítsük. Ha az egyes gerezdek hártyáit is lefejtjük, akkor a citrusfélékre jellemző keserű íz maradékától is megszabadulhatunk. Az ily módon készített dzsemet csak 10 percig főzzük, az édesítéshez pedig elegendő literenként 30 dg, illetve Grépfrút-dzsem esetén 40 dg méz is. A lefejtett hártyát és a magvakat ne dobjuk el, hanem töltsük egy fehér tüllből készült zacskóba, és az edény füléhez kötve főzzük bele a dzsembe. A citrusféléknél ugyanis az egyes gerezdek közötti hártyában és a magvakban található a gyümölcs pektintartalmának túlnyomó része, ha ezt nem főzzük ki belőle, akkor adalékanyagok nélkül nehezen fog besűrűsödni. A zacskót a méz hozzáadása előtt távolítsuk el a dzsemből, de előtte nyomkodjuk ki a benne levő levet.
A fentiekhez hasonló módon készül a Citromdzsem is, esetleg 1–1 darab naranccsal vagy grépfrúttal ízesítve. Sokan nem reszelik le a citrom héját, hanem lehántás után vékony szeletekre vágják, és az egészet hozzáadják a dzsemhez. A normál citromdzsem édesítéséhez literenként 60 dg illetve a hártya lefejtése esetén 50 dg mézet használjunk. A héjastól készült kesernyés változathoz ennél többre van szükség. A pontos mennyiséget kóstolás útján állapítsuk meg.

NARANCS- ÉS CITROMHÉJ CUKROZVA
Elkészítése: A narancs vagy citrom külsejét meleg vízzel alaposan megmossuk, a sárga héját lereszeljük. Kristálycukorral rétegezve kis üvegekbe tömködjük, a tetejére cukor kerüljön. Lekötve bármeddig eltartható. Sütemények, krémek ízesítésére alkalmas.

NARANCSHÉJ-BEFŐTT 01.
Elkészítése: A vékonyan lehámozott, tetszőleges mennyiségű narancshéjat megfosztjuk a fehér héjrésztől. Egyforma, vékony csíkokra vagy kockákra vágjuk. Tálba téve, annyi tiszta hideg vizet öntünk rá, amennyi jól ellepi. Befedve 1 hétig állni hagyjuk. Naponta 2 alkalommal cseréljük rajta a vizet. Végül annyi friss vízben, amennyi ellepi, addig főzzük, amíg üveges, puha nem lesz, ill. amíg a leve el nem fő. Ezután beleöntünk a narancshéj súlyával azonos mennyiségű kristálycukrot, és kg-jához 1 lédús citrom kifacsart levét.
Tovább főzzük. Akkor van készen, ha a leve szirup sűrűségű. Még forrón kis üvegekbe töltjük, és rögtön lekötjük. Ha kihűlt, végleges helyére rakjuk.
Sokféle finom csemege elengedhetetlen tartozéka, a gyümölcskenyér, pl. elképzelhetetlen nélküle. Leszűrt levét szörpként fogyaszthatjuk, sütemények ízesítésére használhatjuk.

NARANCSHÉJ-BEFŐTT 02.
Elkészítése: A Jaffa narancs vastag héjából készítsük, amit cikkekben lehámozva csíkokra vágunk. A csíkokat csigaszerűen feltekerve cérnára is fűzhetjük. A narancshéjat 5-6 napig többször váltott hideg vízben áztatva, tiszta vízben 10 percig főzzük. Leszűrve leöblítjük. A narancshéj súlyával azonos súlyú cukorból, kis vízzel sűrű szirupot főzünk. Beletéve a narancshéjat (a cérnáról húzzuk le, alakja így is megmarad), 20-25 percig főzzük. Másnapig pihentetve belecsavarunk 1-2 citrom levét. Felforralva üvegekbe rakjuk, lekötjük, száraz gőzbe tesszük.

NARANCSHÉJ-BEFŐTT 03.
Elkészítése: Ugyanúgy készül, mint a cukrozott narancshéj, de valamivel több, minden kiló héjra egy kiló cukrot számítva. A levet azonban nem teljesen párologtatjuk el, hanem amikor már nagyon sűrű, a héjat kis üvegekbe töltjük, és csipetnyi tartósítószert keverünk, úgy forrázzuk rá. Azonnal lekötjük, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Sütemények és krémek ízesítésére használjuk.

NARANCSHÉJ-BEFŐTT 04.
Hozzávalók: 1 kg narancshéj, 80 dkg cukor, 1 citrom Erre a célra legmegfelelőbb a vastag héjú Jaffa narancs

Elkészítése: A narancs héját 1 cm széles szeletekben lehámozzuk. Minden szeletet csiga alakban összesodrunk, és cérnára fűzzük. 5-6 napig hideg vízben áztatjuk, a vizet naponként váltjuk, és hideg helyen tartjuk. Utolsó napon a narancsfüzéreket forró vízbe főni tesszük, és puhára főzzük. A vízből kivéve leszűrjük, jól megszikkasztjuk és lemérjük. A narancshéj súlyának megfelelő mennyiségű cukorból sűrű szirupot főzünk, hozzáadunk egy citrom levét. A narancshéjból kihúzzuk a cérnát (a formáját csigaalakban megtartja) és a szirupba belefőzzük. 20 percig forraljuk. Másnapig az edényben tartjuk, és ismét felforraljuk. Azután üvegekbe rakjuk és lekötjük. Sütemények töltelékeinek ízesítésére, torták díszítésére vagy ízesítésre használjuk fel.

NARANCSHÉJ-BEFŐTT 05.
Elkészítése: Lehetőleg a Jaffa narancs vastag héjából készítsük, amit cikkekben hámozunk le, azután csíkokra vágunk. A csíkokat csigaszerűen összetekerve cérnára is felfűzhetjük. Akár csíkokban hagyva, akár összetekerve és felfűzve a narancshéjat 5-6 napig többször váltott hideg vízben áztatjuk, majd tiszta vízben 10 percig forraljuk, leszűrjük és leöblítjük. A narancshéj súlyával azonos súlyú cukorból - nagyon kevés vízzel - sűrű szirupot főzünk, beletesszük a narancshéjat (ha cérnára fűztük, húzzuk le róla, alakja így is megmarad) és 20-25 percig főzzük. Másnapig állni hagyjuk, belecsavarjuk egy-két citrom levét, ismét felforraljuk, üvegekbe rakjuk, lekötjük, és száraz gőzbe tesszük.

NARANCSHÉJ CUKORBAN
Elkészítése: A narancsot meghámozzuk, egyenlő, tetszésszerinti darabkákra vágjuk, másnapig áztatjuk, három-négyszer váltott hideg vízben, aztán ugyancsak minél többször változtatott vízben puhára főzzük, hogy keserű izét elveszítse, végül cukorszirupot készítünk, és abban is egy ideig állni hagyjuk. A szirupot aztán fonálig főzzük, majd kiszedve a héjat a szirupból, egy mandulaolajjal megkent márványlapra helyezve, száradni hagyjuk. A szirupot tehát addig kell sűrűsítenünk, míg az burkolatszerűen a narancshéjra tapad, aztán lehet, ha tetszik, kristálycukorban meghempergetni.

NARANCSHÉJ ELTEVÉSE
Elkészítése: a narancsok sárga héját vékonyan lehámozzuk, papírlapra szétterítve megszárítjuk. (Szobában, fűtőtesten gyorsan szárad). A hajszálvékonyra zsugorodott, teljesen kemény, narancshéjat, tisztára mosott kávédarálóban megdaráljuk. Jól záródó üvegben tároljuk felhasználásig. Ha alaposan kiszárítottuk, nem penészesedik meg.
Narancssaláta, narancskrém készítésekor a héját eldobjuk, holott könnyűszerrel konzerválhatnánk.  Egész éven át, ízesíthetünk vele krémeket, tortákat, süteményeket.

NARANCSHÉJ ÍZESÍTÉSRE
Hozzávalók: narancshéj, tetszés szerinti mennyiségben, porcukor

Elkészítése: A lehámozott sárga narancshéjat egy selyempapírra téve, gyakori forgatás között zörgősre szárítom. Ez legkönnyebben a fűtőtest közelében sikerül. Ezután a pergamenszerű héjat ledarálom, kevés porcukorral összekeverem, és jól záródó kis üvegben tartom.

NARANCSHÉJSZÖRP 01.
Hozzávalók: 10 narancs vékonyan lehámozott sárga héja, 2 dl alkohol (vagy tiszta szesz), 1 kg cukor, 2 dkg borkősav

Elkészítése: A narancshéjat nagyon apróra összevágom, majd az alkoholban egy hónapig érlelem, természetesen légmentesen lezárva. A cukrot másfél liter vízzel és a borkősavval felforralom, majd a leszűrt narancsos alkoholt beleöntöm. Jól lezárva tartom kicsi üvegekben. Sokáig eláll. (A narancs húsát elfogyasztjuk, vagy dzsemet készítünk belőle.)

NARANCSHÉJSZÖRP 02.
Hozzávalók: 10 nagy narancs vékonyan lehámozott sárga héja, 2 dl tiszta szesz, 1 kg cukor, 2 dkg citromsav

Elkészítése: Egy nagyon éles kés segítségével a narancshéjról az összes fehér részt levágjuk. A megmaradt narancshéjat nagyon apróra összevágjuk, és egy jól zárható üvegbe tesszük. Ráöntjük az alkoholt, és légmentesen lezárjuk. Legalább egy hónapig érleljük. Az érlelési idő letelte után a cukrot másfél liter vízben felforraljuk, habját leszedjük, majd hozzáadjuk a citromsavat. Egypercnyi főzés után levesszük a tűzről. A narancsos alkoholt finom szűrőn át a citromsavas szirupba öntjük. Jól összerázzuk, és azonnal kicsi, szörpös-üvegekbe töltjük. Légmentesen ledugaszoljuk, és ha kihűlt, sötét, hűvös kamrába tesszük.

NARANCSITAL-ALAP
Hozzávalók: 0.5 kg narancs, 0.5 g szalicil, 1 g nátriumbenzoát

Elkészítése: A narancsot meghámozzuk, a gyümölcshúsból eltávolítjuk az esetleges magvakat, a héjat pedig finomra aprítjuk. Hozzáteszünk 5 deciliter vizet, és turmixgéppel az egészet egyneművé dolgozzuk. A pépesítés vége felé hozzáadjuk az 1 dl forró vízben oldott tartósítószereket. Széles szájú üvegbe töltjük, Fényvédő burkolattal látjuk el. Hűtőben 2-3 hónapig eltartható. Felhasználáskor vegyük számításba az alapkészítésnél használt víz mennyiségét.

NARANCSÍZŰ SZÖRP ESZENCIÁBÓL
Hozzávalók: 0.6 kg cukor, 0.7 l víz, 1 vérnarancsaroma, 10 g citromsav, 1 citrom leve

Elkészítése: Elkészítjük a cukorszörpöt (víz + cukor + citromsav felforralva). Kihűlés után állandó keverés mellett hozzáadjuk a vérnarancs-esszenciát és a citrom levét. Ha a szörpöt hosszabb ideig kívánjuk eltartani, a leírt mennyiségben oldjunk föl még 1 g szalicilsavat is.

Narancs jam Mami módra
Elkészítése: 4 narancs, 1 citrom, hosszában ketté vágni, most vékony karikákra elszelni, megmérni, háromszor annyi vízzel felönteni, és 24 óráig állni hagyni. másnap 20 percig főzni, ismét 24 óráig állni hagyni. Megmérjük, ugyannyi cukor, 2 citrom leve és 30 percig főzni.

NARANCSLEKVÁR 01.
Hozzávalók: 1 kg narancs. 80 dkg cukor, 1-2 késhegynyi szalicil

Elkészítése: Az érett narancsot héjától megreszeljük, fehér héját és magját kiszedjük, karikára vágjuk, és bő vízben puhára főzzük lereszelt héjával együtt; Azután szitán lecsorgatjuk, és áttörjük. Vaníliás sziruppal újra főzzük.

NARANCSLEKVÁR 02. (RÁDIÓ)
Hozzávalók: 2 kg narancs, 1 grape fruit, 2 citrom

Elkészítése: A narancsokat hideg vízben 12 napig áztatjuk, úgy hogy minden nap lecseréljük a vizet (lehet hat napig is, de akkor kétszer kell naponta vizet cserélni). A gyümölcsöket vékony szeletekre vágjuk, a magokat, ha van, kidobjuk és zománcozott edényben 2 ujjnyi vízben, 2 kg cukorral 20-25 percig főzzük. Habját leszedjük, és üvegekbe rakva száraz dunsztba tesszük.

NARANCSLEKVÁR 03.
Hozzávalók: 10 db narancs, 1 db nagy citrom, 1 db grépfrút, 1 csomag Quittin cukortakarékos zselésítő, körülbelül 1kg cukor a narancs édességétől függően, 4dl víz

Elkészítése: A vízből és a cukorból szirupot kell főzni. Míg ez fő, addig az alaposan megmosott narancsok szebbik felének és a citromnak krumpli hámozóval leszedem vékonyan a héját. Mindent szépen meghámozok, és felaprítok (legjobb az erre alkalmas robotgép tartozékkal). A gyümölcspéphez hozzákeverem a zselésítőt. Kotyvalékot a szirupba öntöm, még főzöm egy kicsit, egy óránál semmiképp se többet. Végül forrón üvegbe töltöm, dunsztba teszem kihűlni.

NARANCSLÉ
Hozzávalók: 6 db közepes narancs, 1 kg cukor, 3 kiskanál citrompótló, 3 kiskanál nátrium benzoát (el is maradhat, ha rövid időn belül elfogyasztjuk)

Elkészítése: A narancsokat alaposan mossuk meg, majd héjastól vágjuk nagy kockákra. 1 liter vízben oldjuk fel a citrompótlót, ha tartósítani kívánjuk, beleszórjuk a fent említett tartósító szert is.).
Ezután tegyük bele a kockára vágott narancsot, keverjük össze és lefedve 24 órán át, állni hagyjuk. Másnap takaréklángon puhára főzzük szirupot, amit 6 liter vízzel hígítunk. A turmixolt narancsot öntsük bele. Jól keverjük össze. Hűtsük be, majd körülbelül 3 - 4 óra múlva szűrjük át és öntsük üvegbe.

NARANCSLIKŐR 01.
Hozzávalók: 14 dkg narancshéj, 1 l szesz, 1.5 kg cukor

Elkészítése: A narancsnak csak a vékony sárga héját használjuk. A szeszben a narancshéj 14 napig áll. A cukrot a vízben hidegen oldjuk fel, és azután öntjük a narancsra. Szűrőpapíron átszűrjük, és jól zárható üvegekbe tesszük.

NARANCSLIKŐR 02.
Elkészítése: 1 kg cukorból 1 l vízzel szirupot főzünk s miután kihűlt, hozzáadunk 1/2 liter szeszt és 1 pohárnyi narancseszenciát, amit a következőképpen készíthetünk: 5-6 narancs héját vékonyan lehámozunk, apróra vágjuk, üvegbe rakjuk 1/4 liter alkoholt öntünk rá és ledugaszolva langyos helyen, 2 hétig érleljük. Ugyanilyen eljárással készíthetünk eszenciát mandarinból és citromból.

NARANCSLIKŐR 03.
Hozzávalók: 0,75 l gin, 5 kanál kristálycukor, 5 szem borókabogyó, 2 szem csillagánizs, 1 kis darab szárított gyömbér, 1 darab citrom és 2 darab narancs héja

Elkészítés: A narancsok és a citrom héját éles késsel spirál alakban letekerjük. Ügyeljünk rá, hogy a fehér héjból csak kevés maradjon a tekervényen, és igyekezzünk minél hosszabb csíkokat egészben hagyni. Az italt beletöltjük az üvegbe, hozzáadjuk a cukrot, a fűszereket, és beletekerjük a gyümölcsök héját. Világos helyen érleljük legalább két hétig. Ez után korlátlan ideig fogyasztható önmagában is jégkockával - vigyázat, meglehetősen erős ital! - vagy koktélként narancslével.

NARANCSLIKŐR 04.
Elkészítése: 3 nagy, érett narancs héját vékonyan lehámozzuk úgy, hogy a fehér belső réteg ne maradjon rajta. Összevagdalva egy nagy üvegbe rakjuk és ráöntünk 1 liter 70%-os alkoholt. Néhány napig állni hagyjuk, miközben, néhányszor felkeverjük. 80 dkg cukrot 6 dl vízzel sziruppá főzünk, és ha kihűlt, az alkoholos narancshéjhoz öntjük. Néhány napig így is állni hagyjuk, majd leszűrjük, és üvegekbe töltjük.

NARANCSLIKŐR 05.
Elkészítése: 3 nagy, érett narancs héját vékonyan lehámozzuk úgy, hogy a fehér belső réteg ne maradjon rajta. Összevagdalva egy nagy üvegbe rakjuk és ráöntünk 1 liter 70%-os alkoholt. Néhány napig állni hagyjuk, miközben, néhányszor felkeverjük. 80 dkg cukrot 6 dl vízzel sziruppá főzünk, és ha kihűlt, az alkoholos narancshéjhoz öntjük. Néhány napig így is állni hagyjuk, majd leszűrjük, és üvegekbe töltjük.

NARANCSLIKŐR AMANDA MÓDRA
Hozzávalók: 3 feszes héjú narancs, 5 dl 96%-os alkohol, 7,5 dl víz, 350 g kristálycukor

Elkészítése: A narancsokat forró folyóvíz alatt gondosan megsúroljuk, burgonyahámozóval vékonyan meghámozzuk.  Jól záródó csavaros fedelű üvegbe tesszük, ráöntjük az alkoholt, és 4 napig érleljük. Naponta néhányszor összerázzuk.
Az 5. napon 8-10 percig forraljuk a vizet a cukorral. Kihűtjük, hozzászűrjük az alkoholt (azonnal zavaros lesz, mintha narancslé lenne), összekeverjük, palackozzuk.
1 hét múlva fogyasztható.

NARANCS MARMALÁDÉ
Hozzávalók: 1 liter vékonyra szeletelt narancs héja (kb. 6 nagy narancs), 1 liter narancs bele összevágva (kb. 6 nagy narancs), 2,5 dl citrom vékonyra vágva (kb. 2 közepes), 1,5 liter víz, cukor (lásd alább)

Öntsd a vizet a gyümölcsökre, főzd 5 percig. Fedd le és tedd hűvösre 12-18 órát. Főzd fel erős tűzön, amíg a héj meg nem puhul (kb. egy óra). Mérd meg a gyümölcsöt és ahány dl, annyi dl cukrot adj hozzá. Lassan forrald fel, amíg a cukor fel nem oldódik. Főzd ezután erős tűzön, amíg el nem éri a kocsonyásodási állagot (kb. 25 perc). Ezt úgy lehet észrevenni, hogy a kanálról nem cseppenként, hanem széles sávban esik. Vigyázat, oda ne égjen! Keverni kell állandóan.
Öntsd forró (fertőtlenített) befőttes üvegekbe forrón, ha tartósítani akarod. Ha nem, hűtőben is eláll üvegben egy darabig. Tartósítás esetén az üveg lezárása után 10 percig kell vízben kifőzni. Lesz belőle körülbelül 1,7 liter.
Megjegyzés: A narancs és a citromhéjat vékonyan kell hámozni, mert a fehér részt nem szabad felhasználni.

NARANCS MARMALÁDÉ MIKROHULLÁMÚ SÜTŐBEN
Hozzávalók: 2 db narancs (27 dkg), 2 evőkanál citromlé (egy kisebb citrom leve), 20 dkg kristálycukor, 4 dl víz, 1/4 teáskanál szódabikarbóna

Elkészítése: A két narancsot igen vékonyan meghámozzuk. A haját összevágjuk milliméteres darabokra. A fehér héját, teljesen le kell tisztítani. Ki kell venni a belső erét, és a narancsokat összevágni 2 cm-es darabokra. Beletesszük turmixgépbe, és a citromlével együtt jól összeturmixoljuk. Beletesszük egy műanyag, mikrohullámú sütőben használható 1,5 literes tálba, összekeverjük a cukorral és a vízzel, majd 750 watton sütjük, és közben 3 percenként megkeverjük. körülbelül 40-45 perc alatt lesz kész. Az utolsó 6 percben gyakrabban kell kevergetni, mert sűrűsödik. Amikor kihűl, akkor szépen megkocsonyásodik.

NARANCSOS KAROTTADZSEM
Elkészítése: 1 kg zsenge sárgarépát ledörzsölve megmossuk, végeit levágjuk, még egyszer megmosva lecsorgatjuk. Egyforma, fél cm vastag karikákra vágjuk. Lábosba tesszük, hozzáadunk 1 darabokra tört vaníliarúdat és 2 citrom reszelt, sárga héját. Ráöntve 2 dl vizet, lefedve puhára pároljuk. 50 dkg kristálycukrot 2 dl vízzel, 2 citrom kicsavart levével felforraljuk, habját leszedjük, majd a párolt sárgarépát levével együtt beleforgatjuk. Addig főzzük a szirupban, amíg a sárgarépa üvegessé nem válik. Ezután belekeverünk 1 narancsaromát.
Azonnal, tűzforrón üvegekbe töltjük. Rögtön lekötjük, és 24 órán át, száraz gőzben hagyjuk. Pontosan olyan az íze, mintha narancsból készült volna, csak az állagában tapasztalható némi eltérés. Vajas kenyérre vagy kalácsra kenve rendkívül finom, különösen gyerekeknek ajánlott magas A-vitamin-tartalma miatt. Gyümölcsrizsbe, pudingokba, krémekbe keverhetjük, de készíthetünk belőle süteménytölteléket is.

NARANCSOS RIBIZLI-MÁRTÁS
Hozzávalók: 20 dkg ribizlizselé vagy - lekvár, 1 dl vörösbor, 1-1 narancs és citrom, 2 dkg mustár

Elkészítése: A gyümölcsök héját lereszeljük és hozzáadjuk a zseléhez, amelybe belekeverjük a vörösbort és a gyümölcsök levét is. A végén kerül bele a mustár, melynek mennyiségét ízlésünktől függően csökkenthetjük, vagy növelhetjük. Habverővel kevergetve felforraljuk, mártássűrűségűre besűrítjük, majd forrón üvegekbe rakjuk.

NARANCSOS SÁRGARÉPA-ÍZ
Hozzávalók: 1 kg sárgarépa, 2 közepes citrom, 1 vaníliarúd, 1 fiola narancsaroma, 20 dkg cukor, 1 csapott ek zselatin, 1 kk. nátriumbenzoát

Elkészítése: A megtisztított sárgarépát felkarikázzuk, hozzáadjuk a vaníliatudat, a citromok reszelt héját, és ráöntünk 2 dl vizet. Fedő alatt puhára pároljuk. Közben a cukrot elkeverjük 2 dl vízzel és a citromok levével. Felforraljuk, majd a párolt sárgarépát a levével együtt beletesszük a citromos lébe; melyben addig főzzük, amíg áttetsző lesz a zöldség. Belekeverjük a narancsaromát és a meleg vízben feloldott zselatint, majd forrón üvegekbe töltjük. A tartósítószert a tetejére szórjuk, lekötjük, és egy napra száraz gőzbe tesszük. Narancsízű lekvárt kapunk, melyet felbontás után hűtőben kell tárolni.

NARANCSOS SZEDERDZSEM
Hozzávalók: 25 dkg narancs, 50 dkg feketeszeder, 1 kg Koronás Befőzőcukor, 1 ek konyak

Elkészítése: A narancsot meghámozzuk, fehér hártyától megtisztítjuk, gerezdekre vágjuk. A szedret megmossuk. A gyümölcsöket összekeverjük a befőző cukorral, és 8-10 percig főzzük, majd üvegekbe töltjük. A gyümölcsök nem esnek szét, színüket, formájukat és kellemes ízüket megtartják.

NARANCSPÁLINKA 01.
Elkészítése: Negyed kiló cukorral dörzsöljünk le két citromnak és két narancsnak a héját, azután tegyük a cukrot a lábasba és öntsünk a cukorra csak épen annyi vizet, a mennyit felvesz. A narancs és citrom levét csavarjuk bele a cukros vízbe, tegyük aztán láng-tűzre forrni. Mikor erősen kezd a cukor főni, öntsünk bele két liter pálinkát, és ezt főzzük fel a cukorral, negyed óráig. Negyed óra múlva vegyük el a tűztől, öntsük üvegbe, egy hétig rázzuk fel minden nap, azután szűrjük át sűrű ruhán, és újra tegyük tiszta üvegbe.

NARANCSPÁLINKA 02.
Hozzávalók: 1 nagy narancs, 44 szem kockacukor (mi a családban csak 22 raktunk bele, így is elég édes), 44 szem kávé, 1 rúd vanília, fél liter vodka.
Elkészítése: A narancsot megszurkáljuk 44 helyen (pl. kötőtűvel), bele rakjuk egy nagyszájú üvegbe, belerakjuk a kockacukrot, a kávét, a vaníliát és leöntjük a vodkával. Légmentesen lezárjuk az üveget, és 44 napig érni hagyjuk, közben kétnaponta nem árt megrázogatni. Leszűrjük, üvegbe töltjük, hidegen sokáig eláll. Az íze érdekes, nekem egy kicsit jobban érződik a kávé, mint a narancs. 

NARANCS SZIRUPBAN
Hozzávalók: 1 kg narancs, 1 kg cukor

Elkészítése: Az érett narancsot ujjnyi vastag karikákra vágjuk, üvegbe tesszük, és annyi vizet öntve rá, hogy ellepje. 3 hétig állni hagyjuk, vizét naponta váltva. Azután szirupot készítünk, és úgy járunk el, mint a sárgadinnyével.

NARANCSSZÖRP
Elkészítése: Felfőzünk 4 l vizet 40 dkg cukorral és 1 db citrompótlóval, majd kihűtjük. Közben puhára főzünk 4-4 sárgarépát és narancsot, átturmixoljuk. A két levet összeöntjük.

NARANCSSZÖRP FRISS NARANCSBÓL
Elkészítése: 1 l vízben forralással föloldunk 1 kg kristálycukrot, hozzáadunk 10-15 g citromsavat és 2 g szalicilsavat. Forrásig melegítjük, majd az edényt a tűzről levesszük. A meleg cukorszörpbe beleteszünk 3 megmosott narancs finoman lereszelt héját, és jól elkeverjük. Kihűlés után dupla gézen átszűrjük, majd beleöntünk 3-5 narancs kifacsart levét, és üvegekbe töltjük.

SKÓT NARANCSDZSEM
Hozzávalók 1,5 kg narancs, 2 citrom leve, 3 kg cukor

Elkészítése: A megmosott egész narancsokat egy befőző-lábasba rakjuk, a citromlével meglocsoljuk, és 2 liter vízzel leöntjük. (Ha nem lepné el a gyümölcsöt, tegyük át egy kisebb edénybe.) Felforraljuk, és kis lángon, 2 órán át, illetve addig főzzük, amíg a villa hegyét könnyen bele tudjuk szúrni. Ezután a narancsok főzőlevét leszűrjük, a gyümölcsöt félretesszük, a levet ismét felforraljuk. Ha a narancsok annyira kihűltek, hogy megfoghatók, egyenként félbevágjuk, belsejüket a magokkal együtt kivájjuk, és a forró lébe visszatesszük. 6 percig forraljuk, majd szitán áttörjük. (A magok és a hártyák pektin tartalmától lesz jó kocsonyás a dzsem.)
A kikapart narancshéjat éles késsel vékony csíkokra vágjuk. Az áttört gyümölcspép felét a cukor és a narancshéj felével együtt kis lángon kevergetve főzni kezdjük. Miután a cukor felolvadt, még 15-20 percig főzzük. Akkor jó, ha kistányérra csöppentve kocsonyásodni kezd. Ekkor a tűzről lehúzzuk, és körülbelül 20 percet hűlni hagyjuk. Ezután fertőtlenített üvegekbe szedjük, lezárjuk, és végleges helyére tesszük. A megmaradt gyümölcspéppel, héjjal és cukorral, ugyanígy járunk el. Azért főzzük két részben, mert így könnyebb vele boldogulni.