Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Eltevések - Eltevés befőző cukorral


Valamennyi gyümölcsöt, ha lekvárnak, vagy dzsemnek akarjuk elkészíteni, befőző (zselírozó) cukorral is elkészíthetjük. A befőző cukor pektint tartalmaz, ezért nincs szükség semmiféle, kocsonyásító szerre használatakor. Ugyancsak mellőzhetjük a különféle tartósítók használatát is, feltéve, ha a receptben nem találunk más előírást.

EPERDZSEM
Hozzávalók: 1 kg eper (kicsi és közepes szemek), 1 kg Koronás Befőzőcukor, 1 dl víz

Elkészítése: A megtisztított epret keverjük össze a befőző cukorral. adjuk hozzá a vizet, majd forraljuk 4-8 percen át, és még forrón töltsük az üvegekbe, Főzésnél vigyázzunk arra, hogy ne essenek szét az eperszemek.
Tipp: Kis likőrrel pikáns ízt adhatunk dzsemünknek.

EPERLEKVÁR
Hozzávalók: 1 kg eper, 1 kg Koronás befőzőcukor

Elkészítése: A gyümölcsöt megmossuk és megtisztítjuk a levelektől. Az apróra vágott epret elkeverjük a befőző cukorral, és 4-8 percig forraljuk. Forrón üvegekbe töltjük és lezárjuk.
Tipp: Tányérpróbaként tegyünk néhány csepp lekvárt egy száraz tányérra. Ha azonnal megkocsonyásodik, akkor betölthetjük az üvegekbe.

GYORS MÁLNALEKVÁR
Alapadag: 1 kg málna, 2 evőkanál citromlé, 50 dkg befőző cukor

Elkészítése: A kiválogatott, megtisztított málnát megmossuk, lecsöpögtetjük, majd meglocsoljuk citromlével és összekeverjük a befőző cukorral. Felforraljuk, és állandó kevergetés közben 3-4 percig főzzük. Hideg vízzel kiöblített üvegekbe töltjük, lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük.

GYÜMÖLCSLEKVÁR
Hozzávalók: 1 kg gyümölcs: lehet málna, eper, ribizli, sárgabarack, meggy, szilva 1 kg Koronás befőzőcukor

Elkészítése: A gyümölcsöt gondosan mossa meg, tisztítsa, ha kell, magozza ki. Nyomja jól szét, vagy darabolja fel. Keverje hozzá a befőző cukrot, forralja négy-nyolc percig. Forrón töltse a tiszta üvegekbe, majd zárja le. A málnához a forralás végén dobjon egy darabka vanília rudat, kevés reszelt citromhéjat. A vaníliát üvegbe töltés előtt dobja ki. A sárgabarackot kevés barackpálinkával bolondíthatja meg, a szilvát pedig fahéjjal és finomra vágott dióval.
Tippek: Almából is készülhet lekvár. A savanyú fajtából válogasson. Negyedekre vágva, magházát kivájva szeletelje héjastul. Vízben főzze puhára, passzírozza át szitán, majd egy kiló befőző cukorral forralja négy-nyolc percig az egy kilónyi gyümölcsöt. Csipetnyi vaníliás cukorral ízesítve forrón töltse üvegbe.

MÁLNÁS SZEDERDZSEM
Alapadag: 50 dkg szeder, 50 dkg málna, fél citrom leve, 50 dkg befőző cukor, 5 dkg mandula

Elkészítése: A gyümölcsöket pürésítjük, és lábosba tesszük. Hozzáadjuk a cukrot, a citromlét, a reszelt mandulát és 3-4 percig főzzük. Hideg vízzel kiöblített üvegekbe töltjük, lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük.

ŐSZIBARACKLEKVÁR NARANCSLIKŐRREL
Alapadag: 1 kg őszibarack, 1 narancs héja, 2 evőkanál narancslikőr, 50 dkg befőző cukor

Elkészítése: A barackokat leforrázzuk, leöblítjük, a héját lehúzzuk. Kimagvaljuk és felaprítjuk. A narancsot megmossuk, meghámozzuk, a héját vékony csíkokra vágjuk.(A barackokat össze is lehet pépesíteni a narancs belsejével). A felaprított gyümölcshöz hozzákeverjük a narancshéjat, a likőrt és a cukrot. Felforraljuk, és állandó kevergetés közben 3-4 percen át főzzük. Hideg vízzel kiöblített üvegekbe töltjük, lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük.

VEGYES LEKVÁR
Alapadag: 25 dkg málna, 25 - 25 dkg piros- és fekete ribizli, 25 dkg eper, 1 kg befőző cukor

Elkészítése: A ribizlit megmossuk, leszemezzük. A málnát egészben hagyjuk, az epret félbe-negyedbe vágjuk. A gyümölcsöket a cukorral összekeverjük, és 3-4 órán át, érleljük. Majd felforraljuk, és 4-5 percig főzzük. Hideg vízzel kiöblített üvegekbe töltjük, lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük.