Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Eltevések - Sárgarépa eltevése


AL-KUBU IVÓLÉ
Hozzávalók: 40 dkg reszelt sárgarépa, 40 dkg cukor, 20 db citrompótló, 8 l víz, 1 l narancsszörp

Elkészítése: A szörp kivételével az egészet addig keverjük, amíg a cukor elolvad.  Ezután beleöntjük a szörpöt. Az egészet gézen átszűrjük, és üvegekbe töltjük.
Készíthető úgy is, hogy a répát karikákra vágva megfőzzük, majd leturmixolva keverjük össze a hozzávalókat. Így egy sűrűbb ivólevet kapunk.

CITROMOS SÁRGARÉPADZSEM
Hozzávalók: 1 kg zsenge sárgarépa, 75 dkg befőző cukor, 2 citrom

Elkészítése: Négy 3,5 dl üveget mikrohullámú készülékben fertőtlenítünk, majd a felhasználásig tiszta konyharuhára borítjuk. A megmosott megtisztított sárgarépát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, és a lekefélt, héjastól apró kockára vágott citrommal összekeverjük. A cukrot rászórjuk, és két ek. Vízzel meglocsoljuk. Lefedve a legmagasabb fokozaton többször megkeverve kb. 10-13 percig mikrohullámozzuk. Azon forrón az üvegekbe töltjük, lekötjük, és száraz gőzben hagyjuk kihűlni.

ECETES SÁRGARÉPA 01.
Hozzávalók: 1 kg sárgarépa, 1,5 dl 20%-os ecet, 1+1 ek só, 1 ek mustármag, 1 ek szemes bors

Elkészítése: A sárgarépát mosom, megkapargatom, hibás részeit kivágom és cifra késsel, vagy szeletelő géppel ujjnyi vastag szeletekre vágom és sós lobogó vízben 5 percig főzöm. 8 dl vízből, az ecetből és a fűszerekből felöntő-levet főzök, amelyet azonnal ráöntöm az üvegekbe rakott sárgarépára. Másnapig száraz dunsztba teszem.

ECETES SÁRGARÉPA 02.
Hozzávalók: 1/2 kg sárgarépa, 2 teáskanál őrölt lepkeszegmag, 4 teáskanál alap masala, 4 teáskanál őrölt ánizsmag, 3 teáskanál vöröschili por (őrölt erős pirospaprika), 3-4 teáskanál só, 1 csésze (házi) ecet, 2 citrom, 1 csésze mustármag, 1 mokkáskanál szerecsendió, 1 kis darab szerecsendió-virág, kevés olaj

Elkészítése: Sós vízben főzzük meg a megtisztított, alaposan megmosott és kockára vágott sárgarépát. Szűrjük le és hagyjuk kihűlni, majd forró olajban süssük barnára. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá az ecetet, az alap masalát, az ánizsmagokat, a vöröschili port, a lepkeszegmagot, a sót, a citromlét, a reszelt szerecsendiót, a szerecsendió-virágot, és főzzük, míg az olajat teljesen fel nem szívta. Hűtsük le, majd tegyük légmentesen záródó befőttesüvegbe. Két nap múltával fogyasztható.
Ez a savanyúság nyáron 15 napig, télen 2 hónapig tárolható (indiai éghajlati viszonyok mellett).

LEVESZÖLDSÉG (SÁRGARÉPA, PETREZSELYEM) ASZALVA
Elkészítése: A sárgarépát, petrezselyemgyökeret, pasztinákot, zellert megtisztítjuk, sós vízben átmossuk, majd vékony hasábokra vágva erős fehér cérnára felfűzzük, és szellős, napos helyre akasztjuk száradni. A petrezselyem- és zellerzöldet, a friss kaprot szárítva sokáig eltarthatjuk, mindig használhatunk belőle. A megmosott és lecsurgatott szálakat kisebb csomókba kötjük és szellős, meleg helyre fölakasztjuk. Napra ne tegyük, mert szép zöld színük kifakul. Ha teljesen megszáradt, morzsoljuk le a szárról, és szűrőkanálon átszitálva tegyük jól záródó dobozba. 

MARINÁLT SÁRGARÉPA
Alapadag: 80 dkg zsenge sárgarépa, 8 evőkanál olíva olaj, 3-4 deci száraz fehérbor, 2 evőkanál borecet, 1-1 kiskanál só, cukor, és Cayenne bors, késhegynyi kakukkfű, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld

Elkészítése: A sárgarépát megtisztítjuk, és vastagságától függően, hosszában ketté, vagy négyfelé vágjuk. A többi hozzávalót összekeverjük, felforraljuk, és a répát belerakjuk. Ha a folyadék nem lepné el, vízzel, vagy borral pótoljuk. Fedő alatt kis lángon félpuhára főzzük, és a főző lében hagyjuk kihűlni. Néhány napig a hűtőszekrényben érleljük, majd tálalás előtt leszűrjük, és hideg, vagy meleg sültek mellé tálaljuk.

NARANCSLEKVÁR SÁRGARÉPÁBÓL
Alapadag: 1 kg apróra kockázott sárgarépa, 70 dkg (befőző) cukor, 1-1 közepes citrom és narancs, 1 rúd vanília, 1 vérnarancs aroma, 1 kávéskanálnyi, na. Benzoát

Elkészítése: A sárgarépát, a kettévágott vaníliát (vanillin cukorral helyettesíthető), a citrom és a narancs lereszelt héját 2-3 dl vízben puhára főzzük. Hozzáadjuk a cukrot, a citrom és a narancs levét, addig főzzük, míg sűrűsödni nem kezd. Vagy botmixerrel, vagy robotgéppel pépesítjük, és tányérpróbáig főzzük. Ha kész, belekeverjük az aromát és a tartósítót, majd kisebb üvegekbe szedjük, és száraz dunsztba tesszük.

NARANCSOS KAROTTA-DZSEM
Hozzávalók: 1 kg zsenge karotta (sárgarépa), 50 dkg kristálycukor, 2 citrom, 1 rúd vanília, 1 fiola narancsaroma

Elkészítése: A sárgarépát ledörzsöljük, megmossuk, mindkét végét levágjuk, és még egyszer megmosva lecsöpögtetjük. Egyforma, fél cm vastag karikákra vágjuk. Lábosba tesszük, hozzáadjuk a darabokra tört vanília rudat és a citrom lereszelt, sárga héját. Ráöntünk 2 dl vizet, és fedő alatt puhára pároljuk. Közben a cukrot 2 dl vízzel és a citromok kicsavart levével felforraljuk, habját leszedjük, majd a párolt sárgarépát levével együtt beleforgatjuk. Addig főzzük a szirupban, amíg a sárgarépa minden darabkája üvegessé nem válik. Ezután belekeverjük a narancsaromát, és azonnal, tűzforrón üvegekbe töltjük. Rögtön lekötjük, és 24 órán keresztül száraz gőzben hagyjuk.

Megjegyzés: Pontosan olyan az íze, mintha narancsból készült volna, csak az állagában tapasztalható némi eltérés. Vajas kenyérre vagy kalácsra kenve rendkívül finom, különösen gyerekeknek ajánlott magas A-vitamin-tartalma miatt. Gyümölcsrizsbe, pudingokba, krémekbe keverhetjük, de készíthetünk belőle süteménytölteléket is.

NARANCSOS SÁRGARÉPA-ÍZ
Hozzávalók: 1 kg sárgarépa, 2 közepes citrom, 1 vaníliarúd, 1 fiola narancsaroma, 20 dkg cukor, 1 csapott ek zselatin, 1 kk. nátrium benzoát
Elkészítése: A megtisztított sárgarépát felkarikázzuk, hozzáadjuk a vaníliatudat, a citromok reszelt héját, és ráöntünk 2 dl vizet. Fedő alatt puhára pároljuk. Közben a cukrot elkeverjük 2 dl vízzel és a citromok levével. Felforraljuk, majd a párolt sárgarépát a levével együtt beletesszük a citromos lébe; melyben addig főzzük, amíg áttetsző lesz a zöldség. Belekeverjük a narancsaromát és a meleg vízben feloldott zselatint, majd forrón üvegekbe töltjük. A tartósítószert a tetejére szórjuk, lekötjük, és egy napra száraz gőzbe tesszük. Narancsízű lekvárt kapunk, melyet felbontás után hűtőben kell tárolni.

NYUSZIKA LEKVÁRJA
Elkészítése: Egy kiló vastag sárgarépát meghámozunk, és nagy lyukú reszelőn megreszeljük. 70 dkg befőző cukorral meg 2-2 megmosott héjastól kockákra vágott citrommal és naranccsal összekeverjük. Egy mély tűzálló tálba töltjük, másfél deci vizet öntünk rá és lefedjük, hogy a keletkező gőznek ujjnyi rést hagyunk. A legnagyobb teljesítménnyel 12-14 percig mikrohullámozzuk, de közben többször megkeverjük. Fertőtlenített, előmelegített üvegekbe töltjük, lekötjük, és szárazgőzben hagyjuk kihűlni.

SÁRGARÉPA DZSEM
Hozzávalók: 1 kg sárgarépa, 50 dkg cukor, 2 citrom, 1 rúd vanília, 1 fiola narancsaroma

Elkészítése: A megtisztított, többször váltott vízben megmosott és feldarabolt sárgarépát a vaníliával és a reszelt citromhéjjal 2 dl vízben fedő alatt puhára párolom. Közben a cukrot ugyancsak 2 dl vízben sziruppá főzöm, majd hozzáadom a kicsavart citromlevet, és beleteszem a párolt sárgarépát levével együtt. A szirupban addig főzöm, amíg áttetsző nem lesz. Ezután belekeverem a narancsaromát, és még tűzforrón üvegekbe töltöm. Azonnal lekötöm, és száraz gőzben hagyom kihűlni.

SÁRGARÉPA FAGYASZTVA
Alapadag: 4 bögre (kb. 70 dkg)

Elkészítése: Mossuk meg, hámozzuk meg. Vágjuk 0,6 cm-es szeletekre. Adjunk a sárgarépához 1,2 dl vizet; fedjük le. A főzési idő felénél keverjük meg. Hűtsük le. Tegyük fagyasztóedényekbe, fagyasszuk le.
Előfőzési idő: 5 perc

SÁRGARÉPALEKVÁR
Hozzávalók: 1 kg sárgarépa, 0.5 kg cukor, 2 késhegynyi szalicil

Elkészítése: A sárgarépát megtisztítva megfőzzük, jó puhára, ez alatt sűrű szirupot főzünk, beletesszük az áttört sárgarépát, és 15 percig együtt főzzük; szalicilt teszünk bele, üvegekbe rakjuk, és kigőzöljük.

SÁRGARÉPALEKVÁR NARANCSLÉVEL
Hozzávalók: 1,5 kg sárgarépa, 1 l narancsszörp, zselésítő, vérnarancs aroma, tartósító

Elkészítése: A sárgarépát felkarikázzuk, a narancslében puhára főzzük. Ha kihűlt, leturmixoljuk, újra forraljuk, belekeverjük a zselésítőt, az aromát és a tartósítót, apróbb üvegekbe töltjük és szárazgőzbe (dunsztba) rakjuk. Ha túl édesnek találjuk, citromsavval savanyítjuk a kellő édességre. Ha Knorr zselésítőt használunk, tartósító nem kell bele.

SZÁRÍTOTT LEVESZÖLDSÉG
Elkészítése: A sárgarépát, petrezselyemgyökeret, pasztinákot, zellert megtisztítjuk, sós vízben átmossuk, majd vékony hasábokra vágva erős fehér cérnára felfűzzük, és szellős, napos helyre akasztjuk száradni.
A petrezselyem- és zellerzöld, friss kapor szárítva sokáig eltartható, mindig használható. A mosott, lecsurgatott szálakat kis csomókba kötve szellős, meleg helyre akasztjuk. Napra ne tegyük, mert zöld színük kifakul. Ha megszáradt, morzsoljuk le a szárról, szűrőkanálon átszitálva tegyük jól záródó dobozba.