Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Eltevések - Savanyúság hordóban, vödörben


BEDOBÁLÓS SAVANYÚSÁG
Elkészítése: Összekeverünk 5 l hideg vizet, 30 dkg sót, 30- 50 dkg cukrot, 1.5 dl 10%-os ecetet, 1 csokor kaprot, 50 szem egész borsot, 7- 8 babérlevelet, 3 kk. borkénport, 1 csomag szalicilt, 1 szál tormát.
Nagyobb, zárható “bödönbe” tesszük (lehet akár műanyag is) és folyamatosan, tetszés szerinti mennyiségben tehetjük bele a savanyítandó zöldségeket.

HIDEG SAVANYÚSÁG HORDÓBAN
Hozzávalók: 5 l hideg víz, 30 dkg só, 70-100 dkg cukor, ízlés szerint,(Aki szereti a csemegésebbet, annak ajánlom a kiló cukrot.) 3/4 l 20%-os ecet, 1 csomag kapor, 1 szál torma, 50 szem bors, 7-8 db babérlevél, 3 kávéskanál borkénpor, 1 csomag szalicil, vagy nátrium benzoát, 1 teáskanál mustármag

Elkészítése: A savanyításra kerülő zöldségeket alaposan megmossuk. A hozzávalókat hidegen összekeverjük egy nekünk megfelelő edényben (jó a műanyag vödör vagy hordó). Az évszaknak megfelelő és savanyításra alkalmas zöldségféléket bármikor beletehetjük folyamatosan. Az edényt lehetőleg hűvös helyen tároljuk. Nem kell lezárni, csak letakarni, összeérés után bármikor fogyasztható.

HORDÓS, ILLETVE VÖDRÖS SAVANYÚSÁG ILIKE MÓDRA
Hozzávalók a levéhez: 10 l víz, 1/2 kg só, 3 dkg borkősav, 3 dkg nátrium- benzoát, 2,5 kk borkén, 2,5 l ecet 10%-os, 2 kg cukor, 2 dkg szemes bors, 1,5 cs babérlevél, kapor jó nagy csokor, 2 db torma, 2 cs mustármag

Elkészítése: A fenti hozzávalókat odatesszük főni 15 literes edénybe. Ha felforrt, hagyjuk kihűlni, majd egy nagy hordóba, esetleg nagy vederbe öntjük.
Ebbe tehetünk többféle zöldséget, mint pl.: uborka, paprika, káposzta, hagyma, karfiol, csillagtök, káposztával töltött paprika, kevés sárgarépa, stb.
Ahogy fogyasztjuk a savanyúságot, úgy tehetünk bele újabb zöldséget, amit éppen akkor tudunk venni.
Tipp:
Ha nincs 15 literes edényed, akkor mérd ki a vizet, s a legnagyobb edényedbe forrald fel külön adagokba.  Az utolsó adag vízbe tedd a hozzávalókat, s úgy forrald fel.
Ha nincs hordód, jó a műanyag veder, aminek van fedele, vagy nagy üveg.
Én 5 literes üvegekbe tettem, abba is jó, de nem ugyanaz az íz-hatás, mert a többi zöldség zamatát nem tudja átvenni. Ja, azt mondták, ha külön teszem a lét, akkor tegyek a mustármagból, babérlevélből, kaporból, tormából, borsból minden üvegbe.

HORDÓS SAVANYÚSÁG 01.
Kellékek: 1 db 20-25 l-es, zárható fedelű műanyaghordó, 1 db fakanál, amit kizárólag a keverésre használsz, 1 db szűrőkanál, vagy facsipesz a kiszedéshez Hozzávalók: 10 liter víz, 7 dl 20%-os ecet, 1/2 kg só, 1 kg cukor, 1 dkg borkénpor, 3 dkg timsó, 3,5 dkg nátrium benzoát, 3 dkg citromsav. Belevalók ízlés szerint: maréknyi szemes bors, 5-10 babérlevél, mustármag, koriander, 10-15 meggylevél, szegfűbors, 20-25 dkg tormagyökér

Elkészítése: A vizet forraljuk fel, várjuk meg, amíg kihűl, és öntsük bele a hordóba. A hozzávalókat és fűszereket hajigáljuk bele a vízbe, és jól keverjük össze. Innentől kezdve dobálhatunk bele mindenfélét folyamatosan, ahogy jön, vagy terem: Uborka, paprika, zöldparadicsom, karfiol, gyöngyhagyma, stb. Amíg fel nem telik a hordó. Naponta meg kell keverni fakanállal. 2-3 hét múlva már fogyasztható. Javaslat: A paprikák szárrészét karalábé-vájóval kanyarítsuk ki úgy, hogy még a magházból is kiveszünk egy darabot, a paprika csúcsán levő fekete virágmaradványt pedig ferdére vágott szívószállal szúrjuk ki.

HORDÓS SAVANYÚSÁG 02.
Hozzávalók: 60 literes hordóhoz: 30 l víz, 3 kg cukor 1,5 kg só, 30 g borkén, 90 g timsó, 30 g citromsó, 100 g nátrium benzoát, 4 l, 10%-os ecet, 1 cs. szemes bors, 1 cs. babérlevél a kapor, gyömbér, torma

Elkészítése: A hozzávalókat a nyár elején összekeverjük egy patentosan záródó hordóban, és őszig folyamatosan rakhatjuk bele a savanyítani valókat: uborkát, paprikát, karfiolt, dinnyét, patisszont stb.

HORDÓS SAVANYÚSÁG 3.
(30 literes hordó)
Hozzávalók: 15 liter víz, 1, 5 kg kristálycukor, 75 dkg só, 1,8 liter ecet (10%-os), 5 dkg timsó, 2 dkg citromsav, 2 dkg babérlevél, 2 dkg borkénpor, 6 dkg nátrium benzoát, 3 dkg szemes bors, ízlés szerint kaporszár, mustármag, koriandermag, meggylevél

Elkészítése: Az alaplevet 2-3 héttel előbb meg kell készíteni, és a folyamatosan érő zöldségeket folyamatosan - jól lemosva - beletenni.
Az ecet, a só és a cukor, ízlés szerint növelhető.
Beletehető: Zöld paradicsom, uborka, paprika, sárgarépa, kis dinnye, karfiol, kis patisszon, cukkíni, zöld cseresznyepaprika, hagyma, stb. A nagyobb darabokat fel lehet cikkezni.

HORDÓS SAVANYÚSÁG 04.
Hozzávalók:
Alaplé: 12 l víz, 1, 5 l 10%-os ecet, 4 dkg citromsav, 4 dkg nátrium benzoát, 60 dkg só, 80 dkg cukor, 1 csomag koriandermag, 1 evőkanál borkén, 1 csomag, egész bors (2 dkg), torma és kapor, ízlés szerint

Savanyítható: uborka, almapaprika, patisszon, zöld paradicsom, éretlen dinnye, karfiol, gyöngyhagyma, káposzta (1/4-be vágva), töltött paprika

Elkészítése: A hozzávalókat hidegen összekavarni, és beletenni a savanyítandó alapanyagokat ízlés szerint. Hordóba beleöntjük, egy hét múlva fogyasztható. A savanyúság így hordóban tavaszig eláll.

HORDÓS SAVANYÚSÁG ANYU MÓDRA
Hozzávalók 30-literes hordóhoz: 10 liter víz, 1 liter 20%-os ecet, 1 kg cukor, 5 dkg borkénpor, 30 dkg só, tartósítószer, torma, kapor, babérlevél, egész bors

Elkészítése: Az eltevésre szánt zöldségeket feldaraboljuk, és a lébe rakjuk.

HORDÓS SAVANYÚSÁG SUHAJDÁNÉ MÓDRA
Ez a recept a feleségemé, hosszú évek óta e recept szerint raktuk el a hordós savanyút. Az idén már nem tettünk el.
Hozzávalók: 60 dkg só, 2.5 kg cukor, 2.5 liter 20%-os ecet (vagy 5 liter 10%-os), 10 dkg borkén, 1-2 szál torma, 1/2 marék bors, 1.5 csomag fehér mustármag, 15 db babérlevél, 20 liter víz

Elkészítése: A hozzávalókat hidegen összekeverjük, és a cukor és a só teljes feloldódása után azonnal rá is önthetjük az eltenni valókra. Nálunk ez két 20 literes dézsához elég szokott lenni. Beletehető mindenféle savanyúságnak való zöldség a paprikától az uborkán át a cukkiniig, patisszonig. Figyelem! Paprika eltevésénél, ahogy a paprikák telítődnek a lével, úgy kell utántölteni, ezért a készítéskor megmaradt ecetes lét tiszta üvegbe töltve tároljuk, s abból töltögessünk utána. (Suhi)

VÖDRÖS SAVANYÚSÁG KÉN NÉLKÜL
Hozzávalók 30 literhez: 15 l víz, 75 dkg só, 1.8 l 10%-os ecet, 1 tasak babérlevél, 30 g borkősav, 45 g citromsav, 50 g Nátrium benzoát, 1.5 kg cukor, 1 tasak szemes bors, fűszerek, zöldségek

Elkészítése: A levet nem kell felfőzni, csak össze kell keverni az edényben. A savanyítani kívánt zöldségeket megtisztítás után a vödörbe dobáljuk.