Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Eltevések - Mandula eltevése, tartósítása


MANDULALIKŐR
Elkészítése: Mivel nálunk a mandula csak kevés helyen honos, inkább csak utánzatot készíthetünk. Mégpedig vagy bolti eszenciával, vagy pedig vanílialikőrt készítünk, és ahhoz adunk, a kellemes íz kialakításáig meggymag kivonatot.

MÉZES MANDULA
Alapadag: mandulabél, folyékony méz, tetszés szerinti mennyiségben

Elkészítése: A friss mandulabélről a hártyát is lehúzzuk, és az így megtisztított magokat kisebb üvegekbe rakjuk. Annyi hígítás nélküli mézet öntünk rá, amennyi jól ellepi, lekötjük, és a víz forrásától számított 10 percig gőzöljük.

ZÖLDMANDULA-BEFŐTT
Hozzávalók: 2 db 5/4-es üveg, 1 kg zöldmandula, 3 evőkanál ecet (20%-os)
A felöntő léhez: 8 dl víz, 1 kg cukor, 10 szem szegfűszeg, 1 rúd vanília, 1 g citromsav

Elkészítése: A mandulát megmosom, nagyobb méretű tűvel megszurkálom, és gyenge ecetes vízben puhára főzöm. (1 liter vízhez 3 evőkanál ecetet számítok.) Egyenként ledörzsölöm a bolyhokat, és bő hideg vízzel leöblítem a puha mandulákat. Közben elkészítem a felöntő lét: 8 dl vízhez 1 kg cukrot, 10 szem szegfűszeget, 1 rúd vaníliát és 1 g citromsavat adok. Felforralom, a képződő habot eltávolítom, és az oldatot átszűröm.
A mandulákat széles szájú üvegekbe rakom, és a forró felöntő lét a gyümölcsre öntöm. A készítményt légmentesen lezárom, meleg vízzel telt edénybe helyezem, lassan tovább melegítem 80°C-ra, és ezen a hőmérsékleten tartom 10 percig. Ezután az üvegeket kiveszem, és szobahőmérsékleten hagyom kihűlni.
A kész befőtteket száraz, hűvös helyen tárolom.

ZÖLD MANDULA CUKORBAN 01.
Elkészítése: A mandula csak addig jó befőzésre, amíg egy tűt könnyen átszúrhatunk rajta, tehát még nem fás a héja. A mandulákat többször váltott vízben megmossuk, bolyhos bundájukat durva szövésű ruhával ledörzsöljük, többször átmossuk, majd ecetes vízben egy napig áztatjuk. A mandulával azonos súlyú cukrot főzünk egy darabka vaníliával, citromhéjjal és egy kevés vízzel. Közben a mandulát tiszta, citromos vízben 10 percig forraljuk, szűrőkanállal kiszedve a szirupba tesszük, és egyszer felforraljuk. Letakarva másnapig állni hagyjuk. Ekkor a szirupot leöntjük, sűrűre beforraljuk, a mandulát visszatesszük, és ismét felforraljuk. Forrón üvegekbe töltjük, lekötjük, és hűvös helyre rakjuk.

ZÖLD MANDULA CUKORBAN 2
A mandula csak félérett legyen, a magja pedig puha!
Hozzávalók: 5 kg mandula, 2,5 kg cukor, 2 citrom, 2 l víz

Elkészítése: Fahamut keverjünk el tiszta vízben, s ha leülepedett, a leszűrt hamulúgba áztassuk be a mandulákat. Dörzsöljük le a “szőrüket”, aztán többször mossuk át tiszta vízben. Ez után 1 napig áztassuk gyenge ecetes vízben. Másnap citromos vízben főzzük puhára, majd újra kiáztatjuk, leszűrjük, és a szirupban teljesen puhára főzzük. Ezután üvegekbe szedjük, az üvegeket lezárjuk, és kb. 20 percig gőzöljük.