Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Eltevések - Ananász eltevése


ANANÁSZBEFŐTT 01.
Hozzávalók: 1 kg ananász, 1 kg cukor, 1/2 rúd vanília

Elkészítése: Az érett ananászt megtisztítjuk, vékonyra vágjuk, gyenge cukros vízben megabáljuk. Szirupot készítünk kis vaníliával, a gyümölcsöt beletesszük, és addig főzzük, míg az ananász üveges lesz. Azután a tűzről levesszük, és a levében 3 napig állni hagyjuk, levét minden nap újra felforralva. Harmadik forralásnál a szirupot sűrűre főzzük, a gyümölcsre öntjük, lekötözzük, és a kihűlésig leborítva hagyjuk.

ANANÁSZBEFŐTT 02.
Hozzávalók: 1 kg ananász, 1 kg cukor 1/2 rúd vanília

Elkészítése: Az érett ananászt megtisztítjuk, vékonyra vádjuk, gyenge cukros vízben megfőzzük, hideg vízben lehűtjük.  1 kg cukorból 5 dl vízzel szirupot készítünk, a vaníliát is beletesszük, ha felforrt, addig főzzük benne az ananászt, míg üveges nem lesz. A tűzről levéve 3 napig állni hagyjuk, de minden nap leszűrjük, levét felforraljuk, forrón visszaöntjük a gyümölcsre. Harmadik felforralásnál üvegekbe rakjuk, ráöntjük a forró szirupot, és száraz gőzben hagyjuk kihűlni. A sárgadinnyét és a gyenge főznivaló és sütnivaló tököt ugyanígy készítjük el.

ANANÁSZKOMPÓT 01.
Hozzávalók: 2 kg kockára vágott tök, 3 dl ananászszörp, 1 dl citromlé, 2 csomag vaníliás cukor, 5 evőkanál cukor, kevés nátrium – benzoát

Elkészítése: A hozzávalókat keverjük össze, és hagyjuk állni 24 órát. Majd főzzük meg, de ne teljesen puhára, s csak kihűlés után töltsük az üvegekbe.

ANANÁSZKOMPÓT 02.
Hozzávalók: 1 kg ananász, 1 kg cukor 1/2 rúd vanília

Elkészítése: Az érett ananászt megtisztítjuk, vékonyra vágjuk, gyenge cukros vízben megabáljuk, hideg vízben lehűtjük.  1 kg cukorból 5 dl vízzel szirupot készítünk, a vaníliát is beletesszük, ha felforrt, addig főzzük benne az ananászt, míg üveges nem lesz. A tűzről levéve 3 napig állni hagyjuk, de minden nap leszűrjük, levét felforraljuk, forrón visszaöntjük a gyümölcsre. Harmadik felforralásnál üvegekbe rakjuk, ráöntjük a forró szirupot, és száraz gőzben hagyjuk kihűlni. A sárgadinnyét és a gyenge főznivaló és sütnivaló tököt ugyanígy készítjük el.

ANANÁSZOS TÖKLEKVÁR
Hozzávalók: 1 kg spárgatök, 1 kis doboz ananászkonzerv, 1 dl citromlé, 1 kg kristálycukor, 2 evőkanál zselatinpor. Egyszerűen elkészíthető

Elkészítése: A tököt megtisztítjuk, magos belét eltávolítjuk, húsát almareszelő durva fokán lereszeljük. Befőző lábosba rakjuk. Hozzáadjuk a nagyon apróra összevágott ananászt a levével együtt. Ráöntjük a citromlevet, és kis lángon addig főzzük, amíg a tökreszelék üvegessé nem válik. Rászórjuk a kristálycukrot, és folytonosan kevergetve addig főzzük, amíg a cukor egészen fel nem oldódik, és a lekvár be nem sűrűsödik. A zselatinporra fél dl hideg vizet öntünk, és egészen kis lángon, állandó keverés közben folyósra melegítjük, majd a lekvárba öntjük. Alaposan elkeverjük, és néhány percnyi főzés után tűzforrón az előre elkészített üvegekbe töltjük. Szorosan lekötjük, és 24 órára száraz gőzbe tesszük.
Megjegyzés: A tök teljesen átveszi az ananász ízét, és kellemes, pikáns lekvárt kapunk, amit ugyanúgy használhatunk, mint a többi lekvárt.

ANANÁSZSZÖRP
Hozzávalók: 50 dkg cukor, 5 dl víz, 50 dkg friss, reszelt ananászgyümölcs, 3 narancs reszelt héja, 2 citrom reszelt héja, 5 db szegfűszeg

Elkészítése: Elkészítjük a cukorszörpöt (víz + cukor melegen feloldva), beletesszük a többi hozzávalót, és az egészet kb. 10 percig gyengén forraljuk, majd leszűrjük. Palackokba töltjük.