Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Fűszerek - Chilis keverékek


CHILI-KEVERÉK
Hozzávalók: 70 g piros erős paprika, 1 dl paradicsompüré, 1 gerezd fokhagyma 0. 6 dl olívaolaj, 0. 15 dl tyúkhúsleves (kockából), ízlés szerint oregánó, őrölt kömény, só, bors

Elkészítése: A kimagozott, apróra vágott paprikát hideg vízzel leöblítjük, majd leszárítjuk. Forró vizet öntünk rá, és 20 percig áztatjuk benne, végül leszárítjuk. Összekeverjük a paradicsompürével, a fokhagymával, az olajjal, az oregánóval, a köménnyel, és a levessel, majd kissé beforraljuk. Teljesen kihűtjük. Húshoz kínáljuk, de bármilyen ételben helyettesítheti a készen kapható chiliszószt is.

CHILIKRÉM
Hozzávalók: 3 kg paradicsom átpasszírozva, 1 apróra vágott hagyma, 5 dkg cukor, 0, 5 dl ecet, 5 dkg chilipor vagy Cayenne bors

Elkészítése: A hozzávalókat összekeverjük, folyamatosan keverve sűrűre főzzük, kis üvegekbe töltjük, és egy órán át kigőzöljük.

CHILIMÁRTÁS
Hozzávalók 4 személyre: 4 csípős, száraz, hegyes paprika, 4 paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 4-6 gerezd fokhagyma, 1 csomó petrezselyem, 2-3 evőkanál olaj, borecet, 3-4 dl víz, só, törött bors, porcukor

A latin-amerikai kerti hússütések, a parázson, nyárson sült száraz húsok egyik elmaradhatatlan kelléke az a mártás.
Elkészítése: a paprikákat kettétörjük, kiszórjuk magjaikat, s forró vízzel leöntve legalább egy órát állni hagyjuk. A hagymát és a paradicsomot (amelynek előzőleg lehúztuk a héját) összevágjuk, a fokhagymát szétnyomjuk, s a vízből kivett paprikával az egészet összeturmixoljuk. Egy lábasban az olajat felmelegítjük, beleöntjük a simára turmixolt pépet, vágott petrezselymet, őrölt borsot, sót és egy kevés cukrot, a paprika áztatóvizéből fél decit hozzáteszünk, és sűrűre pároljuk. Ízlés szerint ecettel ízesítjük, és lehűtve adjuk a sültekhez.

CHILIMÁRTÁS MEXIKÓI MÓDRA
Hozzávalók: 6 csípős, hegyes száraz piros paprika, 6 nagy kimagozott paradicsom -, 2 fej hagyma apróra vágva, 6 gerezd fokhagyma, 1 mk szurokfű, 2 ek finomra vágott petrezselyem, bors, só, csipetnyi porcukor, 2 ek salátaolaj, 1 ek olívaolaj, 2 ek borecet, 4 dl forró víz

Elkészítése: A kettévágott, csutkájától megszabadított paprikára öntsünk forró vizet és hagyjuk 1 napig állni. Másnap keverőgépben keverjük simára a paradicsommal, hagymákkal együtt. Öntsük a megforrósított salátaolajba, adjuk hozzá a szurokfüvet, petrezselymet, borsot, sót, cukrot és 0,5 dl-t a paprikás vízből. Pároljuk, míg elforr róla a víz.
Vegyük le a tűzről, keverjük bele az olívaolajat, ecetet. Hagyjuk kihűlni.

CHILIOLAJ 01. 
(5 dl-es üveghez)
Elkészítése: Megmosott 8 piros 2 zöld chili paprikát üvegbe rakunk. Felöntjük kb. 5 dl napraforgó olajjal, lezárjuk, 2-3 hétig érleljük.

CHILIOLAJ 02.
Elkészítése: Nagyon erős pirospaprikát kevés olajban lassú tűzön megsütünk, vagyis inkább megfőzünk, majd leszűrjük. Ha ehhez az olajat még meg is borsozzuk, kapjuk a forró chili olajat.

CHILIPOR 01.
Cayenne bors, szegfűbors, oregánó, szárított fokhagyma és esetleg egyéb egyéni szokások szerint választott fűszerek porított keveréke.

CHILIPOR 02.
A Cayenne borson kívül pótolható: cseresznyepaprika, vörös-és fokhagyma kömény, szurokfű, fehérbors és őrölt szerecsendió keverékével. Kis adagban használjuk!

CHILIS FŰSZERSÓ
Hozzávalók: 1/3 rész chilipor, 1/3 rész fokhagymapor, 1/3 rész húspuhító só

Elkészítése: A grillezendő húst legalább 1 órára bedörzsölöm a fűszersóval.

CHILISZÓSZ
Elkészítése: Paradicsomvelőt ecettel, hagymával, sóval, fekete borssal, Cayenne borssal vagy más erős pirospaprikával összefőzünk. Leszűrjük, megcukrozzuk, és tovább főzzük, míg egészen besűrűsödik. Készíthetjük ízlés szerint enyhébben vagy nagyon csípősre.

HEATHER ENYHÉN CSÍPŐS CHILIMÁRTÁSA
Ez a darabos, de lédús chili mártás csak egy kicsit csípős. A mikrohullámú technikának köszönhetően ez a recept sokkal inkább megőrzi a friss ízeket, mint hagyományos módszerrel készült változata. Kb. 2 I lesz belőle.
Hozzávalók: 2 kg érett paradicsom, lehéjazva, kockára vágva, 1 nagy hagyma, finomra vágva, 1 bögre (kb. 20 dkg) zellerszár, 1/2 húsos zöldpaprika, feldarabolva, 1/2 húsos pirospaprika vagy paradicsompaprika, feldarabolva, 1 közepes alma, lehámozva, kimagozva és feldarabolva, 2 kávéskanál só, 1 evőkanál savanyító fűszerkeverék, tüllzacskóba kötve. 2/3 bögre kristálycukor, 2/3 bögre fehérecet

Elkészítése: Egy mély tálban keverjük össze a hozzávalókat. 100%-os erősségen főzzük 35 percen keresztül, 5-10 percenként jól megkeverve. Vegyük ki a fűszeres zacskót. Öntsük a forró mártást, a kifőzött üvegekbe, kössük le.
Azonnali használatra: Hagyjuk kihűlni, tegyük a hűtőszekrénybe. 24 órai érlelődés után a legfinomabb.
Huzamosabb tárolásra: Hagyományos módon gőzöljük ki a lekötött üvegeket 15 percen keresztül.

ZÖLD CHILI-GYÖMBÉR PASZTA
Nagyon sok indiai recept kíván frissen aprított vagy őrölt zöld chilit és gyömbért. Időt takaríthatunk meg, ha a zöld chili-gyömbér pasztát néhány nappal korábban, előre elkészítjük, és a hűtőszekrényben, csavaros üvegben tároljuk.

Hozzávalók: 10 dkg zöld chili (apró, erős zöldpaprika), 3-4 cm-es friss gyömbér, 1 csapott mokkáskanál só, 1 teáskanál citromlé

Elkészítése: Vágjuk nagyon apróra a chilit és a gyömbért majd a citromlével, és a sóval dolgozzuk pasztává.