Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Eltevések - Ribizli


CUKROZOTT RIBIZLI-FÜRTÖK
Elkészítése: Egy kg cukrot 0,5 l vízzel addig főzünk, amíg a szirup szálat ereszt. Nagy szemű, megmosott ribizli-fürtöket szűrőkanálba téve, a sűrű szirupban néhány percig főzzük, azután szitán szétterítjük. Ha kihűlt, szitált porcukorral vastagon beszórjuk és szellős, meleg helyen (tüllel letakarva a napon vagy langyos sütőben, nyitott ajtó mellett) megszárítjuk. Ezután porcukorral megszórva dobozba rakjuk. Sütemények, torták, krémek díszítésére használjuk. A szirupot, amelyben a ribiszkét főztük, lekvárok, ízek készítésénél jól felhasználhatjuk.

FAHÉJAS RIBIZLI-ZSELÉ
Hozzávalók: kb. 90 dkg-hoz: 1,3 kg ribizli, 6 szem szegfűszeg, 5 cm-es fahéjdarab, vörösborecet

Elkészítése: Az alaposan megmosott ribizliről a leveleket leszedjük, de nem szemezzük le. Felöntjük 8,5 dl vízzel, beletesszük a szegfűszeget és a fahéjat. Felforraljuk, majd a tüzet mérsékelve 30 percig óvatosan forraljuk. Olykor megkeverjük, hogy a szemek összetörjenek, de ezt akár krumplitörővel is megtehetjük. Gézzsákba téve egy éjszakán hagyjuk lecsöpögni. Másnap a léhez, 6 dl-ként arányosan kiszámítva keverünk 2 evőkanál ecetet és 50 dkg cukrot. Alacsony hőmérsékleten addig keverjük, amíg a cukor felolvad, majd 10 percig forraljuk. Fertőtlenített üvegekbe merjük, még forrón lefedjük.
Hidegen sült sertés- vagy bárányhúshoz kínáljuk, elolvasztva pedig süteményeket vonhatunk be vele.

MAGOLT RIBIZLI
Elkészítése: Szép, nagy szemű ribizlit jól megmosva, tisztítsunk meg, és egy szita felett mely alatt porcelán tál legyen, kéz között - dörzsölés nélkül - nyomjuk ki a levét, mely a tálba csorog. A magvát és héját kezünkből cserépedénybe tett tiszta hideg vízbe dobjuk. Ha egy jó csomó ribizlit így kezeltünk, a levét öntsük cukorporra. Egy literhez egy kiló cukrot adva főzzük fel. A ribizli könnyű üres héja felszáll a víz tetejére, s a magva leül. A héját szűrővel leszedjük, jól kinyomjuk a vizét, és bele tesszük a cukros lébe; felfőzzük, és üvegbe öntjük, ahol megalszik. (Zilahy)

NARANCSOS RIBIZLI-MÁRTÁS
Hozzávalók: 20 dkg ribizlizselé vagy - lekvár, 1 dl vörösbor, 1-1 narancs és citrom, 2 dkg mustár

Elkészítése: A gyümölcsök héját lereszeljük és hozzáadjuk a zseléhez, amelybe belekeverjük a vörösbort és a gyümölcsök levét is. A végén kerül bele a mustár, melynek mennyiségét ízlésünktől függően csökkenthetjük, vagy növelhetjük. Habverővel kevergetve felforraljuk, mártássűrűségűre besűrítjük, majd forrón üvegekbe rakjuk.

RIBIZLI-BEFŐTT
Elkészítése: Kiforrázott, tiszta üvegekbe annyi mosott, leszárazott ribiszkét téve, amennyi belefér, az üvegeket rázzuk meg, hogy minél több beleférjen, 1 kg gyümölcsre 40-45 dkg cukrot számítva, főzzünk szirupot annyi vízzel, amennyi a gyümölcs fele (1 l-es üveghez 5 dl víz). A szirupot jól felforralva, habját szedjük le, öntsük az üvegekben lévő gyümölcsre, azonnal kössük le. Az üvegeket ne öntsük tele sziruppal, mert a gyümölcs is levet enged. Nedves gőzben 6-8 percig forraljuk. A vízben hagyjuk kihűlni.

RIBIZLI-BOROK
Csemege ribizlibor
Elkészítése: a 13-14 térfogatszázalék alkohol létrejöttéhez szükséges cukrot hozzáadjuk, illetve palackozás előtt pár % cukrot adunk a fényesre szűrt borhoz. A ribizlibor szép fényű, tükröző, kiváló ízű. Háromévi tárolás után a legfinomabb különlegességnek számít.

Fehérribizli-bor
Elkészítése: 3 kg fehér ribiszkét összezúzunk (lebogyózni nem szükséges), hozzáteszünk 2 l vizet, a fajélesztőt és 1 g élesztő tápsót. A cefrét így hagyjuk erjedni 1 napig lefedett edényben, majd lepréseljük, és hozzáadunk 30 dkg cukrot 1 l vízben oldva.
Az egyéb műveletek, az iskolázás stb. a szokásosak. A fehér ribizli jóval zamatosabb, ízletesebb, mint a piros, ezért a kettőt tanácsos keverten felhasználni.

Feketeribizli bor 01.
Elkészítése: A fekete ribizli bora kiváló C vitaminforrás, megfázásos betegségek, köhögés ellen értékes, hatásos gyógyszer. Leve a nagy pektin - tartalom miatt nehezen sajtolható ki ezért zúzás után előerjesztése szükséges, ami meg azzal az előnnyel is jár, hogy a héjában lévő kiváló festékanyag a keletkező alkoholban tökéletesebben vonódik ki és gyönyörű bíborvörös szint ad a lének. Borát ugyanúgy készítjük, mint a piros ribizliét.

Feketeribizli bor 02.
Elkészítése: Az érett ribiszkét megmossuk, összezúzzuk, és 2-3 napig előerjesztjük, majd kipréseljük. 1 l léhez 2 l vizet és 1 kg. cukrot adunk. A cukrot meleg vízben oldjuk fel. A vizet tölthetjük a visszamaradt cefrére, és 1 napi ázás után ismét kipréseljük, majd a léhez töltjük víz helyett. Az így nyert lé-keveréket kotyogóval ellátott demizsonba töltjük, és 5-6 hét múlva miután a bor kierjedt és letisztult, átfejtjük, és palackozhatjuk. Hűvös helyen tároljuk.

Feketeribizli bor 03.
Elkészítése: 3 kg fekete ribiszkét lebogyózunk, hozzáadunk 20 dkg cukrot, és 1.5 l forró vízzel felfőzzük. A keveréket rövid ideig forraljuk. Kihűlés után 1 g élesztő tápsót és fajélesztőt adunk hozzá. A cefrét 1 napig zárt edényben hagyjuk erjedni, majd kipréseljük, és 2 részletben hozzáadunk 1.5 kg cukrot, 1.5 l vízben oldva. Kierjedés után a bort lefejtjük a seprőről, és érlelődni hagyjuk. Másodszori lefejtés után a bor megtisztul és palackozható. Minősége kb. 1 év múlva a legjobb. Kiváló C-vitamin-forrás, megfázás esetén valóságos gyógyszer.

Pirosribizli-bor
Borkészítésre mind a piros, mind a fehér fajták alkalmasak, de keverten is felhasználhatók.

Elkészítése: 3 kg ribizlit összezúzunk a szárát nem feltétlenül szükséges eltávolítani. Hozzáadunk 2 liter vizet, beoltjuk fajélesztővel, 2 napig előerjesztjük és kipréseljük. A seprőhöz 1: 1 aranyban meleg vizet keverünk, és egynapi állás után kisajtoljuk. Az első préselésből nyert léhez hozzáadjuk és a hígított le minden literéhez 25 dkg cukrot adagolunk. Kotyogóval ellátott demizsonban erjesztjük. Miután az erjedés befejeződött és a bor letisztult, kisebb demizsonba vagy üvegekbe fejtjük, és légmentesen dugaszoljuk.

Piros ribizli csemegebor
Elkészítése: Csemegebort készíthetünk, ha préselés előtt a hígított léhez literenként 30 dkg. cukrot adunk és palackozás előtt a leszűrt borhoz literenként meg 30 dkg. cukrot adunk. Mind az asztali, mind a csemege ribizlibor 3-4 évig is jól eltárolható.

Ribizlibor 01.
Elkészítése: Kb. 2 kg gyümölcsöt megmosunk, és csumástól összezúzzuk. Ráöntünk 4 l vizet, belekeverünk 1 kg cukrot, és letakarva 4-5 napig állni hagyjuk. Ekkor leszűrjük, sűrűjét 1-2 liter vízzel átmossuk, és ezt is a többi léhez szűrjük. Hozzákeverünk 2 kg cukrot, demizsonba öntjük, kotyogóval ledugaszoljuk, és az edényt langyos helyre állítjuk. Két-három hét múlva tiszta demizsonba átfejtjük, ha erős bort akarunk, akkor tehetünk hozzá még 1-2 kg cukrot, és hagyjuk tovább erjedni. A teljesen letisztult bort óvatosan lefejtjük, és palackozzuk.

Ribizlibor 02.
Hozzávalók: 2 kg ribizli, kb. 1,5 kg cukor, kb. 3 l víz

Elkészítése: A ribizlit alapos mosás-tisztítás után pépesítjük, majd a levét kipréseljük. Minden liter léhez 2 liter vizet és 1,2 kg cukrot keverünk. Nagy befőttes üvegbe töltjük, tüllel lefedjük, és 3-4 hétig erjesztjük. A keletkezett habot időnként leszedjük. Ha teljesen megforrt és le is tisztult, átszűrjük, és üvegekbe töltjük.

Ribizlibor 03. 
Hozzávalók: 1 kg ribizli lé, 1 kg cukor, 3 l víz

Elkészítése: A ribizlit alapos mosás-tisztítás után pépesítjük, majd a levét kipréseljük. Nagy befőttes üvegbe töltjük, hozzáadjuk a vizet és a cukrot, alaposan összekeverjük. Tüllel lefedve érleljük kb. 6 hétig. Átszűrjük, üvegekbe öntjük, az üvegeket lazán ledugózzuk, és még 4 hétig érleljük. Ekkor az üvegeket alaposan ledugózzuk. 3 hónap múlva fogyasztható.

Ribizlibor 04.
Hozzávalók: 1 kg ribizlilé, 1 kg cukor, 3 l víz

Elkészítése: Az anyagokat uborkásüvegben összekeverjük, tetejét ritka ruhával lekötjük és így hagyjuk forrni 6 hétig. 6 hét után üvegekbe öntjük, gyengén bedugaszolva még 4 hétig érleljük. 4 hét után rendesen bedugaszoljuk és 3 hónap múlva kiváló, erős borunk van. Ragyogó tiszta, átlátszó.

Ribizlibor 05.
Hozzávalók: tetszés szerinti mennyiségben ribizli, másfél liter léhez számolunk 4,5 l vizet, és 1,5 kg cukrot

Elkészítése: A ribizli szárát leszedjük, mosatlanul 24 órát hűvös helyen állni hagyjuk. Sűrű vásznon átpréseljük. Hozzáadjuk a vizet a cukorhoz, addig keverjük, amíg fel nem olvad, majd a ribizli levét is hozzáöntjük. Nagy üvegbe öntjük, kevés levet kihagyunk az utántöltéshez. Szellőző darabbal lekötjük. Ha habozni kezd, azt mindig leszedjük és utánatöltjük. Ha megszűnt a habzás, üvegekbe töltjük, ledugaszoljuk, fektetve tároljuk.

Ribizlibor 06.
Hozzávalók: 1 kg ribizli-lé, 1 kg cukor, 3 liter víz

Az anyagokat uborkás üvegben összekeverjük, tetejét ritka ruhával lekötjük és így hagyjuk forrni 6 hétig.  6 hét után üvegekbe öntjük, gyengén bedugaszolva még 4 hétig érleljük. 4 hét után rendesen bedugaszoljuk, és három hónap múlva kiváló, erős borunk van.
Ragyogó tiszta, átlátszó.

Ribizlibor 07.
Hozzávalók: 1,43 kg fekete ribizli, 0,58 kg cukor asztali borhoz, 0,75 kg cukor csemegeborhoz, 1,9 l víz

Az összezúzott bogyókat elő kell erjeszteni. A vízből tegyük félre az egyharmadát, ebben oldjuk majd fel a cukrot. A többi víz negyedét langyosan öntsük rá a cefrére. Két napon belül lehet préselni. A préselés után maradt törkölyre jó melegen kb. 60-70 fokosan öntsük a maradék vizet. Kihűlés után préseljük ki még egyszer. A feloldott cukrot öntsük a léhez.
Forrás és letisztulás után fogyasztható.

Vörös ribizlibor
Elkészítése: Ha vörös ribiszkéből kívánunk bort készíteni, előerjesztés szükséges. 3 kg vörös ribiszkét összezúzunk, elkeverjük 2 l vízzel, beoltjuk fajélesztővel és hozzáadunk 1 g élesztő tápsót, majd 1-2 napig előerjesztjük. Ezután a cefrét kipréseljük, a visszamaradt törkölyt 1:1 arányban vízzel keverve, 24 órai állás után újra kisajtoljuk, és az így kapott lével hígítjuk az eredeti préslevet.
Ha célunk az asztali bor, akkor a préseléssel kapott ribizli levet úgy kell hígítani, hogy hígítás után a lé savtartalma kb. 8% legyen.  3 kg ribiszkét véve, összesen 4-5 l vízre lesz szükségünk, amibe beszámít az utánpréslé mennyisége is. 11 térfogatszázalék alkohol eléréséhez a hígított ribizlilé minden literéhez 19-20 dkg cukrot kell hozzáadnunk. Óvatosan erjesszünk, mert amíg a bor kis alkoholtartalmú, könnyen ecetesedik.
A bor kezelése a továbbiakban megegyezik az általános előírásokkal. A ribizlibor készítése nagyon gazdaságos, mert a nagy savtartalom miatti erős hígítás következtében az eredeti ribizlilé háromszorosát kapjuk.

RIBIZLI CUKORBAN
4 kg ribiszkéhez 4 kg cukorból, kevés vízből sűrű szirupot főzünk. Lehabozzuk a szirupot, és hozzáadjuk a megtisztított ribiszkét. Ezzel még egyszer felforraljuk, félretesszük, s 1 napig pihentetjük. A következő napon leöntjük róla a szirupot, a gyümölcsöt üvegekbe rakjuk, és az újra felforralt szirupot az üvegekbe rakott ribiszkére öntjük. Tartósítószerrel kezeljük, lekötjük, és hűvös helyen tároljuk.

RIBIZLI CUKOR NÉLKÜL
Elkészítése: A megmosott, leszemezett ribiszkét tegyük befőttes üvegekbe, rázzuk le jól, hogy minél több férjen bele, a tetejére szórjunk 1 kk. szalicilt, kössük le, és a víz forrásától számított 25-30 percig gőzöljük. A vízben hagyjuk kihűlni. A gőzölés alatt a ribizli levet ereszt, amit cukorbetegek diétájába gyümölcsöntetek ízesítésére, krémekhez stb. használhatunk, a gyümölcsöt pedig levesnek, mártásnak vagy sütemények töltésére.

RIBIZLIDZSEM 01.
Elkészítése: Úgy készül, mint a ribizlilekvár, vagyis a ribiszkét áttörjük, de a megmaradt részt felöntjük vízzel, s állni hagyjuk. Ha a gyümölcs héja felszínre jön, ezt habszedő kanállal leszedjük, és az áttört gyümölcslé közé tesszük.

RIBIZLIDZSEM 02.
Elkészítése: A leszemezett ribiszkét megmossuk, a vizet lecsurgatjuk, nyersen áttörjük. A sűrűjét vízben átmossuk, rövid idő múlva a magok leülepednek az edény aljára. A víz tetejére feljövő héjat szűrőkanállal leszedve, kinyomkodva visszatesszük az áttört lébe. Ezt addig főzzük, amíg olyan sűrű lesz, hogy tányérra cseppentve gyorsan megkeményszik. Kiforrázott üvegekbe rakjuk, ha kihűlt, lekötjük, és a víz forrásától számított 30 percig gőzöljük. Ugyanígy készíthetünk málnadzsemet is, csak az áttört léből.

RIBIZLIDZSEM 03.
Elkészítése: 4 kg gondosan megtisztított és hideg vízben megmosott ribiszkét szitára téve lecsurgatjuk, majd fazékba helyezzük, rátesszük a két kg cukrot, elkeverjük, és egy napon át, állni hagyjuk. Utána felforraljuk, és hűvös helyen újra állni hagyjuk. Újból forraljuk, és ismét állni hagyjuk. Az ötödik napon sűrűre főzzük, és hozzáadunk egy egész fahéjat, 2 db citrom levét és 1 dl rumot. Üvegekbe rakjuk, tartósítószert teszünk a tetejére, a hideg dzsemet lekötjük, hűvös helyen tároljuk.

RIBIZLIDZSEM 04.
Hozzávalók: 1 kg ribizli, 55 dkg porcukor

Elkészítése: A gyümölcsöt szárától megtisztítjuk, megmossuk, lecsöpögtetjük, majd a cukorral rétegezve, befőző edénybe rakjuk. Másnapig lefedve, hűvös helyen tartjuk. Másnap, folytonos kevergetés közben 25-30 percig főzzük. Ez után üvegekbe szedjük, lezárjuk az üvegeket, és 20-25 percig gőzöljük.

RIBIZLIDZSEM CUKOR NÉLKÜL
Elkészítése: A leszemezett ribiszkét megmossuk, a vizet lecsurgatjuk, nyersen áttörjük. A sűrűjét vízben átmossuk, rövid idő múlva a magok leülepednek az edény aljára. A víz tetejére feljövő héjat szűrőkanállal leszedve, kinyomkodva visszatesszük az áttört lébe. Ezt addig főzzük, amíg olyan sűrű lesz, hogy tányérra cseppentve gyorsan megkeményszik. Kiforrázott üvegekbe rakjuk, ha kihűlt, lekötjük, és a víz forrásától számított 30 percig gőzöljük.
Ugyanígy készíthetünk málnadzsemet is, csak az áttört léből.

RIBIZLIDZSEM EPERREL
Hozzávalók: 1,5 kg piros ribizli, 1 kg érett eper, 2 kg befőzőcukor

Elkészítése: A leszemezett ribiszkét 2 deci vízben felforraljuk, és 10 percig erősen főzzük, ezután a cukrot ráöntjük, és ha ismét forr, a megtisztított epret is beledobjuk. 5 percnyi forralás után fertőtlenített, melegen tartott üvegekbe merjük, és csavaros tetővel azonnal lezárjuk. Fejtetőre állítjuk, és csak 5 perc után fordítjuk talpra. Aki nem kedveli a magokat, az egres-zselénél leírtak szerint a ribiszkét átszűrheti és az epret, azután adhatja hozzá.

RIBIZLI ECETBEN (VADHÚSOK MELLÉ)
Elkészítése: Fél l gyenge borecetből és 30 dkg cukorból szirupot főzünk, amit egy darabka fahéjjal és néhány szem szegfűszeggel ízesítünk. Forrás közben a habját leszedjük, és a fűszereket is kiszedjük. Ha a szirup már elég sűrű és nem habzik, beleteszünk másfél kg megmosott, leszemezett ribiszkét, az egészet egyszer felforraljuk és félretesszük. Másnap és harmadnap leszűrjük róla a levet, és felforralva, lehűtve ismét ráöntjük a gyümölcsre. Utoljára a hideg gyümölcsöt üvegekbe töltjük, ráöntjük a szirupot, lekötjük, és a víz forrásától számítva 10 percig gőzöljük.

RIBIZLI ELTEVÉSE 01.
Elkészítése: A száráról leszedett ribiszkét ugyanúgy tesszük el, mint a málnát, csak édesebben, literenként 50 dkg cukorral készített szirupot öntünk rá.

RIBIZLI ELTEVÉSE 02.
Elkészítése: A megmosott, leszemezett ribiszkét tegyük befőttes üvegekbe, rázzuk le jól, hogy minél több férjen bele, a tetejére szórjunk egy mokkáskanálnyi szalicilt, kössük le, és a víz forrásától számított 25-30 percig gőzöljük. A vízben hagyjuk kihűlni. A gőzölés alatt a ribizli levet ereszt, amit cukorbetegek diétájában gyümölcsöntetek ízesítésére, krémekhez stb. használhatunk, a gyümölcsöt pedig levesnek, mártásnak vagy sütemények töltésére.

RIBIZLI- ÉS EGRES-KOMPÓT
Hozzávalók 6 személyre: 50-50 dkg ribizli és egres, 17,5 dkg finomított kristálycukor, 1/2 citrom leve, 1 evőkanál kukoricaliszt

Elkészítése: A gyümölcsöket megtisztítjuk, a cukrot, a citromlevet, és 4 dl vizet alacsony hőmérsékleten addig melegítjük, amíg a cukor felolvad, majd felforraljuk. Beletesszük az egrest, és ismét felforraljuk. Beletesszük a ribizlit, és amikor ismét gyengén forrni kezd, 1-2 percig főzzük. Levesszük a tűzről. Szűrőkanállal a gyümölcsöket kiszedjük. A kukoricalisztet összekeverjük 2 evőkanál hideg vízzel, és a sziruphoz adjuk. Visszatesszük a tűzre, és állandóan kevergetve forraljuk. Amikor, már átlátszóan tiszta, és sűrűsödni kezd, a gyümölcsre öntjük. Kihűtjük, majd 24 órára a hűtőszekrénybe tesszük.

RIBIZLI-GIN
Hozzávalók 7 dl-hez): 50 dkg ribizli, 25 dkg finomított kristálycukor, 6 dl gin

Elkészítése: A leszemezett gyümölcsöt megszórjuk a cukorral, alaposan összekeverjük, a szemeket összetörjük. Fertőtlenített befőttesüvegbe töltjük, néhány órát állni hagyjuk, hogy levet engedjen, majd feltöltjük a ginnel. Lefedjük, és jól összerázzuk. Hideg, sötét helyen 3-4 hónapig tároljuk, olykor meg-megrázva, hogy a cukor felolvadjon. Dupla gézen átszűrve üvegekbe töltjük. Kitűnő ital kávé mellé.

RIBIZLI-ÍZ
Elkészítése: Az érett ribiszkét megmossuk, lecsurgatjuk, kocsányáról leszemezzük, és nagyon kevés vízben (1 kg gyümölcsöt 1 dl vízben) felfőzzük úgy, hogy a szemek jól elfőjenek, majd áttörjük. Egy l léhez 70-75 dkg cukrot keverünk és felfőzzük. Közben az áttörésnél visszamaradt sűrűjét egy nagyobb edényben, hideg vízben átmossuk, a magok a víz aljára szállnak, a víz tetejére feljövő héjakat pedig szűrőkanállal leszedjük, és a cukros ribizli lébe tesszük. Kb. 20 percig főzzük, habját leszedjük, és ha kezd kocsonyásodni, forrón üvegekbe töltjük. Lekötve száraz gőzbe rakjuk.

RIBIZLI KOCSONYA
Elkészítése: A gyümölcsöt lecsumázva kiválogatjuk. Víz hozzáadása nélkül addig pároljuk, míg a szemek kissé összeesnek. Ekkor áttörjük, és a levet 10-15 percig erős tűzön forraljuk, majd minden l lére 60-80 dkg cukrot számítva, folyton keverve addig főzzük, míg tányérra cseppentve belőle, kocsonyásodni nem kezd. Kis üvegekbe töltjük, de csak másnap kötjük le, ha a teteje bebőrösödött. A gyümölcskocsonyát - zselét - újból felolvasztva gyümölcstorták bevonására, sütemények töltésére, díszítésére, krémek ízesítésére is használhatjuk.

RIBIZLILEKVÁR 01.
Elkészítése: 4 kg megtisztított ribiszkét hideg vízben megmossuk, lábasba téve puhára főzzük, és szitán áttörjük. Az így nyert gyümölcspépet összekeverjük 2 kg cukorral, és folytonos kevergetés közben sűrűre főzzük. Üvegekbe öntjük, tartósítószerrel kezeljük, és kihűlés után lekötjük, majd hűvös helyen tároljuk.

RIBIZLILEKVÁR 02.
Hozzávalók: 1 kg ribizli, 80 dkg cukor

Elkészítése: Érett ribiszkét megtisztítunk, szitán áttörjük, és minden liter léhez 0.8 kg cukrot számítunk. A levet főzzük, a cukrot csak vízbe mártva, egész sűrű szirupnak főzzük meg, azután a lével együtt kb. 10 percig forraljuk, üvegekbe öntjük, tetejére szalicilt teszünk, lekötözzük, és letakarva hűlni hagyjuk.

RIBIZLILEKVÁR GRAPE-FRUITTAL
Hozzávalók: 80 dkg leszemezett ribizli, 30 dkg grapefruit-filé (gyümölcshús), 1 dl grapefruitlé, 60 dkg cukor, 1 csomagnyi zselésítő por

Elkészítése: A ribizlit és a grapefruit húst a levével együtt turmixoljuk, hozzáadjuk a zselésítő port, felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot, és folytonos keverés mellett felforraljuk.

RIBIZLILÉ
Hozzávalók: Tetszés szerinti mennyiségben piros vagy fekete ribizli

Elkészítése: A megmosott, és lecsöpögtetett ribiszkét, száráról leszemezem, majd szűrőbe téve újból megmosom. Ha lecsöpögött róla a víz, nyersen szitán áttöröm, és hagyom a levét lecsurogni. Hosszú nyakú üvegekbe töltöm, szorosan ledugaszolom, majd az üvegeket annyi, vízzel teli fazékba állítom, hogy a víz az üvegek háromnegyed részéig érjen. Lassan felmelegítem, és 30 percig gőzölöm a gyöngyöző vízben. (Nem szabad a víznek gyorsan forrnia.)
A vízben hagyom kihűlni, majd másnap újra megismétlem a gőzölést.
Ha nem akarom kétszer gőzölni, akkor az üveg ledugaszolása előtt 1-1 késhegynyi benzoesavas nátriumot szórok rá.

RIBIZLI LIKŐRÖK
Ánizsos ribizlilikőr
Hozzávalók kb. 0.8 literhez: 250 g érett piros vagy fekete ribizli, 2 szem ánizs, 150 g fehér kandiscukor, 0.7 l fehér rum

Elkészítése: A mosott ribizlit lecsepegtetjük és leszemezzük, hozzákeverjük az ánizst, a cukrot és a rumot, üvegbe töltjük és lezárjuk. Világos helyen 3 hónapig állni hagyjuk, alkalmanként megrázogatjuk. Kivesszük belőle az ánizst és a ribizli felét, további 2 hónapig állni hagyjuk. Kávé filteren átszűrjük, vagy a gyümölccsel együtt üvegekbe töltjük.

Ribizlilikőr
Hozzávalók: 1 kg érett, leszemezett ribizli tisztán mérve, 20 dkg málna, 1 kg cukor, 3 dl 96%-os alkohol, 20 szegfűszeg, darabka fahéj

Elkészítése: A ribizkét, málnát összezúzva, elkeverjük a fűszerekkel, az alkohollal. Üvegbe töltve lezárjuk, időnként felrázva egy hónapig érleljük. Nedves szűrőpapíron többször átszűrjük, hogy teljesen tiszta, átlátszó legyen. Végül a cukrot 1 l vízzel felforralva kihűtjük, a gyümölcslével elkeverve, üvegekbe töltve, jól lezárjuk. Annál jobb, minél tovább áll, de legalább 1 hónapig kell érlelni.

Ribizlilikőr feketeribiszkéből
Elkészítése: Üvegkannába teszünk 50 dkg jól megmosott és megtisztított gyümölcsöt, s 300 ml szesszel leöntjük, lekötjük, és 1 hónapig szobahőmérsékleten érleljük. Ekkor a levét leöntjük, a gyümölcsöt kipréseljük, ennek levét is hozzáadjuk. A kb. 500 ml alkoholos gyümölcsléhez számítsunk 350-400 ml cukorszörpöt s pár kanál konyakot vagy pár csepp rumeszenciát. Összetöltjük, s még legalább 10 napot érleljük, s csak ezután szűrjük le. Az üveget jól ledugaszoljuk.

RIBIZLI SAJÁT LEVÉBEN
Elkészítése: 4 kg megtisztított és jól megmosott ribizkét szitára tesszük, és lecsurgatjuk róla a vizet, ezután 1 kg cukorral keverve üvegekbe rakjuk. A tele üvegeket tartósítószerrel kezeljük, lezárjuk, fazékba helyezzük. és 80°C-on 30 percig hőkezeljük. Hűvös helyen tároljuk.

RIBIZLI SZIRUPBAN
Hozzávalók: 1 kg ribizli, 80 dkg cukor

Elkészítése: A cukorra annyi vizet öntünk, amennyi ellepi. 10 percig forraljuk és beletesszük a megtisztított ribizlit. Még egyszer felforraljuk, és porcelánedénybe tesszük. Egy napig állni hagyjuk. Másnap a ribizlit kiszedjük a szirupból, üvegekbe tesszük, a szirupot felforraljuk, a ribizlire öntjük, tetejére szalicilt teszünk, lekötjük, és szárazgőzbe tesszük.

RIBIZLI SZÖRPÖK
Feketeribizli-szörp 01.
Elkészítése: Egy porcelán- vagy üvegtálba összekeverünk 1 kg ribizlit, 6 dl vizet, 1/2 kk. szalicilt és 1 kk. borkősavat. Sűrű szitára öntjük, és nyomkodás nélkül egy napig csepegni hagyjuk. A kifolyt léhez ugyanannyi súlyú kristálycukrot adunk. Ezt is egy napig állni hagyjuk, de többször megkeverjük, hogy a cukor elolvadjon. Üvegekben hűvös helyen tároljuk.

Feketeribizli-szörp 02.
Elkészítése: 1 kg feketeribiszkét lebogyózunk, zúzzuk, hozzáadunk 2 l vizet és 50 dkg kristálycukrot. Langyos helyen 2-3 napig előerjesztjük. Ezután kendőn leszűrjük, a visszamaradt törkölyhöz 5 dl vizet és 10 g kristályos citromsavat teszünk. Felforraljuk, kb. 30 percig melegen tartjuk (90 C-on). Másnapig állni hagyjuk. Ismét szűrjük, préseljük. Az egyesített ribizli leveket kezdődő forrásig melegítjük, majd hagyjuk 50-60 C-ra lehűlni. Vattán átszűrjük.
A szörpöt a málnaszörphöz hasonlóan készíthetjük.

Feketeribizli-szörp nyersen
Hozzávalók: 1 kg feketeribizli, 2 dkg citromsav, 2 kg kristálycukor, literenként 1 csapott mokkáskanálnyi benzoesavas nátrium

Elkészítése: A megmosott, és lecsöpögtetett, ribiszkét leszemezem, és egy porcelánedényben összetöröm. Ráöntök 2 liter vizet, beleszórom a citromsavat, és 24 órán keresztül hagyom állni. Ezután levével együtt szitán áttöröm, belekeverem a kristálycukrot és a tartósítót. Addig keverem, amíg a cukor elolvad benne. Szörpös üvegekbe töltve, egész télen eláll. Ha felnyitottam, a hűtőben tárolom.

Ribizli szörp 01.
Elkészítése: A ribiszkét megtisztítjuk, megmossuk, és szitán lecsurgatjuk, azután jól összetörve üvegedényben 3-4 napig állni hagyjuk. Azután átszűrjük, és a lének megfelelő súlyú cukrot forralunk, tovább úgy járunk el, mint a meggyszörppel.

Ribizli szörp 02.
Hozzávalók: 1 kg ribizli, cukor és késhegynyi szalicil.
Elkészítése: A ribizlit pépesítjük, és lecsepegtetjük. A keletkezett lé súlyát megmérjük, majd azonos súlyú cukorra, és a szalicillal összekeverjük. Tíz percig forraljuk, majd üvegekbe töltjük, és száraz dunsztba tesszük. A megmaradt masszát paradicsompasszírozón átpasszírozzuk, és belőle hagyományos módon lekvárt főzünk. Érdemes egyszerre nagyobb adagot készíteni, hogy lekvár is legyen. Ha kevés a maradék, vegyes lekvárhoz használjuk fel.

Ribizli szörp 03.
Hozzávalók: 1 kg ribizli pép, 1 kg cukor, szalicil az üvegek öblítéséhez.
Elkészítése: A megmosott ribizlit leszemezzük, pépesítjük, és leszűrjük a szokott módon. A pépet megmérjük, és azonos súlyú cukorral összekeverjük. A keveréket a forrás kezdetétől számítva még negyedóráig forraljuk. A lét szalicilos forró vízzel kiöblített üvegekbe töltjük, ledugaszoljuk, és száraz dunsztba tesszük.

Ribizli szörp 04.
Elkészítése: A szörpnek szánt, tetszés szerinti mennyiségben, piros és fehér (vagy csak fekete) ribiszkét szárastól tegyük langyos vízbe, és fél óráig áztassuk. Ezután váltott vízben többször mossuk át, és csöpögtessük le. Villával húzzuk le a szemeket a szárról, és turmixgépben apránként zúzzuk össze. A zúzalékot öntsük egy nagyobb porcelán- vagy műanyagtálba, és lefedve pár órán át, hagyjuk állni a hűtőszekrényben. Ezután egy szitán csurgassuk le a levét. Ha a lé zavaros, akkor gézen vagy tüllön még egyszer szűrjük át.
A gyümölcsléhez adjunk literenként 1 kg kristálycukrot, 5 dl vizet, 1 kk. nátrium-benzoikumot, és kevergessük addig, amíg a cukor a lében teljesen feloldódik. Egy napig tartsuk hűvös helyen, lefedve. Közben többször keverjük meg. Másnap még egyszer keverjük fel, majd töltsük hosszúnyakú szörpös üvegekbe.
Ledugaszolva, hűvös helyen tároljuk.
A szörp krémekbe, habokba, üdítő- és turmixitalokba tehető, de gyümölcsleves és - mártás alapja is lehet. Fogyókúrázók, cukorbetegek ne fogyasszák!

Ribizli szörp 05.
Hozzávalók: piros és fehér ribizli (vagy csak fekete ribizli) tetszés szerinti mennyiségben, 1 l gyümölcsléhez: 1 kg cukor, 5 dl víz, 1 mokkáskanál nátrium- benzoikum

Elkészítése: A gyümölcsöt szárastól langyos vízbe tesszük, és fél óráig áztatjuk. Ezután váltott vízben többször megmossuk, lecsöpögtetjük. Villával lehúzzuk a szemeket a szárról, és turmixgépben apránként összezúzzuk. A zúzalékot beleöntjük egy nagyobb porcelán- vagy műanyagtálba, és lefedve néhány órán keresztül állni hagyjuk a hűtőszekrényben. Ezután egy szitán lecsurgatjuk a levét. Ha a lé zavaros, akkor gézen vagy tüllön még egyszer átszűrjük. Hozzáöntjük a cukrot, a tartósítót és a vizet. Addig keverjük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik a lében. Hűvös helyen lefedve tartjuk egy napig, közben többször megkeverjük. Másnap még egyszer felkeverjük, majd hosszúnyakú szörpös üvegekbe töltjük, és ledugaszoljuk. Hűvös helyen tároljuk.
Megjegyzés: A szörp sokféle módon felhasználható. Ízesítőnek krémekbe, habokba csakúgy, mint üdítő- vagy turmixitalba. Gyümölcsleves és mártás alapja is lehet. Miután igen sok cukrot tartalmaz, fogyókúrázóknak és cukorbetegeknek nem ajánljuk!

Ribizli szörp 06.
Elkészítése: 4 kg átválogatott ribiszkét hideg vízben megmossuk, zománcozott lábasba tesszük, ráöntjük az 1 liter vizet, és jól átforgatjuk. Azután kipréseljük, a levét összekeverjük a 2 kg cukorral, és felfőzzük. A főzés közben keletkezező habot eltávolítva róla, a forró szörphöz tartósítószert adva előmelegített üvegekbe töltjük, légmentesen lezárjuk, és kihűlés után hűvös helyen tároljuk.

Ribizli szörp Anyu módra
Hozzávalók: 1 kg léhez 80 dkg cukor, 2 dl víz, Ľ dkg borkősav, 1 mokkáskanál szalicil

Elkészítése: Egy napig, állni hagyjuk, és többször megkeverjük. Majd üvegekbe rakjuk.

RIBIZLI-ZSELÉ
A ribizlit 5-10 percig pároljuk, hogy “megroggyanjon”, majd áttörjük és megmérjük. Egy kiló ribizlihez 80 dkg cukrot veszünk, és most már cukorral főzzük tovább, állandóan kevergetve, míg a tányérra cseppentett ribizli kocsonyásodni nem kezd. Három decis üvegekbe töltjük, és csak másnap kötjük le, ha már megszikkadt a teteje.