Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Eltevések - Birsalma


BIRSALMA, BEFŐTTNEK
Hozzávalók: 1 kg birsalma, 40 dkg cukor, 1 késhegynyi szalicil

Elkészítése: Az érett birsalmát meghámozzuk, 4 részre vágjuk, üvegekbe rakjuk, forró sziruppal leöntjük és kigőzöljük.

BIRSALMABEFŐTT 01.
Elkészítése: Egy kg cukrot főzzünk fel 0,5 l vízzel és egy darabka vaníliával. Ha jól forr, tegyünk bele annyi meghámozott, gerezdekre vágott birsalmát, amennyit a lé ellep és főzzük addig, amíg a gyümölcs halvány rózsaszín nem lesz. Ekkor vegyük le a tűzről, a birsalmát tegyük üvegekbe, kössük le, gőzöljük 10-12 percig, és a vízben hagyjuk kihűlni.

BIRSALMABEFŐTT 02.
Hozzávalók: birsalma, szirup: 1 liter vízhez 30 dkg cukor, 1 citrom, szalicil

Elkészítése: A birset megmossuk, meghámozzuk, cikkekre vágjuk. Szirupot készítünk, melybe beletesszük a citrom levét. Felforraljuk, a birsalmát pár percig főzzük benne. Az almát üvegekbe tesszük, az újra felforralt szirupot ráöntjük. Tetejére szalicilt teszünk, lezárjuk, és szárazgőzbe tesszük.

BIRSALMABEFŐTT 03.
Alapadag: tetszés szerint

Elkészítése: Az almákat meghámozzuk, szeletekre (4-6) vágjuk, magházát és a hibás részeket kivágjuk, majd üvegekbe rakjuk. Az üvegeket vízzel feltöltjük, majd a vizet leöntjük és megmérjük a mennyiségét. Minden liter vízhez 30 dkg cukrot és egy citrom levét adjuk hozzá, majd főzzünk szirupot. (A citromlét citromsavval is helyettesíthetjük.). A forró szirupba egyenként belerakjuk az üvegek tartalmát (egyszerre csak egy üveg), pár percig (2-3) főzzük, majd visszarakjuk az előmelegített üvegekbe.(Kissé össze fog esni!)
A forró szirupot az üvegekbe öntjük, azokat a szokott módon lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük.

BIRSALMABEFŐTT 04.
Elkészítése: Egy csomó birsalmát meg kell héjától tisztítani, és fel kell cikkezni. Ha az összes birsalmát, a mennyire szükségünk van, így elkészítettük, tegyük forró vízbe láng-tűzhöz, s főzzük tíz percig. Tízpercnyi főzés után rakjuk üvegekbe és öntsünk reá forró cukorlevet, (8 rendes üveghez egy kiló cukorra 4 üveg vizet öntve, készítsünk cukor-levet,) Kössük be az üvegek száját hólyaggal és erős fonallal, azután főzzük ki az e könyvben, másutt már többször leírt mód szerint. Így készítve a birsalma sohase barnul meg, és nem marad kemény.

BIRSALMABEFŐTT 05.
Elkészítése: A birsalmát, vagy - körtét feldaraboljuk, szárát, magházát eltávolítjuk. Egy liter vízből és 30 dkg cukorból szirupot főzünk, és a birseket pár percig a szirupban főzzük. Előmelegített üvegekbe rakjuk, rázogatva tömörítjük, majd az ismét felforralt sziruppal, feltöltjük az üveget. Lekötjük, és száraz dunsztba rakjuk.

BIRSALMABEFŐTT 06.
Elkészítése: 2 kg birsalmát megmosunk. Tálba tesszük, majd annyi vizet öntünk rá, amennyi csak szűken lepi el. A vizet megmérjük. A szükséges mennyiségű tiszta vízbe belecsavarunk 2 citrom levét. A birsalmát meghámozzuk, kicsumázzuk, és gerezdekre vágva azonnal beletesszük a citromos vízbe, hogy ne barnuljon meg. A szűrőkanállal leszűrt gyümölcsöt üvegekbe tesszük. A citromos vízbe beleszórunk 80 dkg kristálycukrot, és csak annyira melegítjük fel, hogy a cukor felolvadjon. 10 szem szegfűszeget és a levet elosztjuk a gyümölcsön.
Minden üvegbe szórunk 1 kk. nátrium-benzoikumot, és az üveget légmentesen lezárjuk. Gőzölő fazékba tesszük. A víz forrásától számított 40 percig gőzöljük, majd fogókesztyűvel kivesszük a forró vízből, és 24 órára száraz gőzbe tesszük. Másnap végleges helyére állíthatjuk.
Nemcsak édességként, hanem húsok mellé köretként is fogyasztható finom befőtt.

BIRSALMABEFŐTT 07.
Elkészítése: 1,5 kg megmosott birsalmát hámozzon meg és magozzon ki. A héjat és a magházat 1,5 liternyi forró vízben főzze tíz percig. Tegyen a leszűrt lébe fél kiló cukrot és egy kis darabka gyömbért, majd a birsalmadarabokat ebben főzze puhára. A kész befőttet töltse jól záródó üvegekbe. A sütőt állítsa kb. 180 fokra, és egy vízzel teli tepsiben tegye be a befőtteket úgy, hogy az üvegek ne érjenek egymáshoz. Melegítse addig, míg a folyadék gyöngyözni nem kezd, majd kapcsolja ki a sütőt, és a befőtteket még kb. negyed órára hagyja bent.

BIRSALMABEFŐTT 08.
Hozzávalók: 5 kg birsalma, 2 és 1/2 kg cukor, 1 citrom

Elkészítése: A birseket megmossuk, meghámozzuk, magját kiszedjük, és gerezdekre vágjuk. Citromos hideg vízbe szedjük, felfőzzük. Ha kihűlt, kiszedjük a vízből és lecsöpögtetjük. Közben a cukorból és 2 és 1/2 liter vízből szirupot főzünk, majd kihűtjük. A kihűlt almákat üvegekbe szedjük és felöntjük a kihűlt sziruppal. Az üvegeket lezárjuk, majd 20-25 percig gőzöljük. A gőzölőben hagyjuk kihűlni.

BIRSALMA CUKOR NÉLKÜL 01.
Elkészítése: A megmosott birsalmát meghámozzuk, cikkekre vágjuk, magházát kivágva kisebb kockákra vágjuk, mint ahogyan levesnek vagy mártásnak szoktuk használni. A birsalmakockákat szorosan üvegekbe rakjuk, felöntjük hideg vízzel, a tetejére 1 kk. szalicilt szórunk, lekötjük, és 20-25 percig gőzöljük.
Ugyanígy tehetünk el almát is, de ezt elég 10-15 percig gőzölni.

BIRSALMA CUKOR NÉLKÜL 02.
A birsalmát meghámozzuk, kisebb darabokra vágjuk, és üvegbe rakjuk. Egy liter vízhez 1 dkg benzoesavat veszünk, felforraljuk, feloldjuk benne a tartósítószert, és forrón a gyümölcsre öntjük, és szárazgőzbe tesszük.

BIRSALMA ECETBEN 01.
Hozzávalók: birsalma vagy körte, só, borecet vagy gyümölcsecet, szegfűszeg, torma, babérlevél, mustármag, koriander

Elkészítése: Az érett birsalmát megmossuk, meghámozzuk, gerezdekre vágva kicsumázzuk. Egy nagy tálba tesszük és leöntjük sós vízzel, minden liter vízhez 1 evőkanál sót vegyünk. 24 órát hagyjuk ázni, leszűrjük, és üvegekbe tesszük. Borecetet ugyanannyi vízzel hígítjuk, ízlés szerint megsózzuk, literenként 4 szem szegfűszeget, 2 ujjnyi megtisztított tormát, kis darabka babérlevelet, 8-10 szem mustármagot, ugyanannyi koriandermagot teszünk bele. 10 percig forraljuk, és forrón a gyümölcsre öntjük. Az üveget lekötjük, és 25 percig gőzöljük. A fazékban hagyjuk kihűlni.

BIRSALMA ECETBEN 02.
Hozzávalók: 3 kg birsalma, 2 ek só, 5-6 babérlevél, 1 kk szegfűszeg, 10 dkg cukor, 2, 5 dl borecet, késhegynyi tartósítószer

Elkészítése: A birset megtisztítjuk, a magházát kivágjuk, cikkekre vágjuk, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, belekeverjük a sót, egy éjszakán át, áztatjuk. Másnap lecsepegtetjük a birsdarabokat, és egy 5 literes üvegbe rakjuk. 2 liter vizet a fűszerekkel felforralunk, kissé lehűtve belekeverjük a borecetet, és a birsalmákra öntjük. Rátesszük a tartósítót, és lezárjuk az üveget. Hűvös helyen tároljuk. 3-4 hét alatt az ízek összeérnek.
Vadhúsok, pecsenyék köreteként adjuk fel.

BIRSALMA ECETBEN 03.
Elkészítése: Egy kiló cukorra öntsünk negyed liter vizet, és ennél valamivel kevesebb ecetet is főzzük fel; ha forr, tegyünk bele annyi hámozott és karikára rágott birsalmát, a mennyit jól ellep a cukros lé. Főzzük, amíg a birsalma gyenge rózsaszínű, és sűrű lesz, akkor öntsük üvegbe, kössük be szorosan, és főzzük ki forró vízben. Addig hagyjuk a vízben, amíg kihűl, s csak azután tegyük kamarába.

BIRSALMA GŐZÖLVE 01.
Elkészítése: A megmosott birsalmát meghámozzuk, cikkekre vágjuk, magházát kivágva kisebb kockákra vágjuk, mint ahogyan levesnek vagy mártásnak szoktuk használni. A birsalmakockákat szorosan üvegekbe rakjuk, felöntjük hideg vízzel, a tetejére egy mokkáskanálnyi szalicilt szórunk, lekötjük, és gőzben főzzük 20-25 percig. Ugyanígy tehetünk el almát is, de ezt elég 10-15 percig gőzölni.

BIRSALMA GŐZÖLVE 02.
Elkészítése: Egy kg cukrot főzzünk fel 0,5 l vízzel és egy darabka vaníliával. Ha jól forr, tegyünk bele annyi meghámozott, gerezdekre vágott birsalmát, amennyit a lé ellep és főzzük addig, amíg a gyümölcs halvány rózsaszín nem lesz. Ekkor vegyük le a tűzről, a birsalmát tegyük üvegekbe, kössük le, gőzöljük 10-12 percig, és a vízben hagyjuk kihűlni.

BIRSALMA CUKOR NÉLKÜL 01.
Elkészítése: A megmosott birsalmát meghámozzuk, cikkekre vágjuk, magházát kivágva kisebb kockákra vágjuk, mint ahogyan levesnek vagy mártásnak szoktuk használni. A birsalmakockákat szorosan üvegekbe rakjuk, felöntjük hideg vízzel, a tetejére 1 kk. szalicilt szórunk, lekötjük, és 20-25 percig gőzöljük.
Ugyanígy tehetünk el almát is, de ezt elég 10-15 percig gőzölni.

BIRSALMA CUKOR NÉLKÜL 02.
A birsalmát meghámozzuk, kisebb darabokra vágjuk, és üvegbe rakjuk. Egy liter vízhez 1 dkg benzoesavat veszünk, felforraljuk, feloldjuk benne a tartósítószert, és forrón a gyümölcsre öntjük, és szárazgőzbe tesszük.

BIRSALMA ECETBEN 01.
Hozzávalók: birsalma vagy körte, só, borecet vagy gyümölcsecet, szegfűszeg, torma, babérlevél, mustármag, koriander

Elkészítése: Az érett birsalmát megmossuk, meghámozzuk, gerezdekre vágva kicsumázzuk. Egy nagy tálba tesszük és leöntjük sós vízzel, minden liter vízhez 1 evőkanál sót vegyünk. 24 órát hagyjuk ázni, leszűrjük, és üvegekbe tesszük. Borecetet ugyanannyi vízzel hígítjuk, ízlés szerint megsózzuk, literenként 4 szem szegfűszeget, 2 ujjnyi megtisztított tormát, kis darabka babérlevelet, 8-10 szem mustármagot, ugyanannyi koriandermagot teszünk bele. 10 percig forraljuk, és forrón a gyümölcsre öntjük. Az üveget lekötjük, és 25 percig gőzöljük. A fazékban hagyjuk kihűlni.

BIRSALMA ECETBEN 02.
Hozzávalók: 3 kg birsalma, 2 ek só, 5-6 babérlevél, 1 kk szegfűszeg, 10 dkg cukor, 2, 5 dl borecet, késhegynyi tartósítószer

Elkészítése: A birset megtisztítjuk, a magházát kivágjuk, cikkekre vágjuk, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, belekeverjük a sót, egy éjszakán át, áztatjuk. Másnap lecsepegtetjük a birsdarabokat, és egy 5 literes üvegbe rakjuk. 2 liter vizet a fűszerekkel felforralunk, kissé lehűtve belekeverjük a borecetet, és a birsalmákra öntjük. Rátesszük a tartósítót, és lezárjuk az üveget. Hűvös helyen tároljuk. 3-4 hét alatt az ízek összeérnek.
Vadhúsok, pecsenyék köreteként adjuk fel.

BIRSALMA ECETBEN 03.
Elkészítése: Egy kiló cukorra öntsünk negyed liter vizet, és ennél valamivel kevesebb ecetet is főzzük fel; ha forr, tegyünk bele annyi hámozott és karikára rágott birsalmát, a mennyit jól ellep a cukros lé. Főzzük, amíg a birsalma gyenge rózsaszínű, és sűrű lesz, akkor öntsük üvegbe, kössük be szorosan, és főzzük ki forró vízben. Addig hagyjuk a vízben, amíg kihűl, s csak azután tegyük kamarába.

BIRSALMA GŐZÖLVE 01.
Elkészítése: A megmosott birsalmát meghámozzuk, cikkekre vágjuk, magházát kivágva kisebb kockákra vágjuk, mint ahogyan levesnek vagy mártásnak szoktuk használni. A birsalmakockákat szorosan üvegekbe rakjuk, felöntjük hideg vízzel, a tetejére egy mokkáskanálnyi szalicilt szórunk, lekötjük, és gőzben főzzük 20-25 percig. Ugyanígy tehetünk el almát is, de ezt elég 10-15 percig gőzölni.

BIRSALMA GŐZÖLVE 02.
Elkészítése: Egy kg cukrot főzzünk fel 0,5 l vízzel és egy darabka vaníliával. Ha jól forr, tegyünk bele annyi meghámozott, gerezdekre vágott birsalmát, amennyit a lé ellep és főzzük addig, amíg a gyümölcs halvány rózsaszín nem lesz. Ekkor vegyük le a tűzről, a birsalmát tegyük üvegekbe, kössük le, gőzöljük 10-12 percig, és a vízben hagyjuk kihűlni.

BIRSALMAKOMPÓT
A birsalmát meghámozzuk, gerezdekre vágjuk, és ecetes vagy citromos vízben megmosva üvegekbe rakjuk. 1 kg hámozott gyümölcsre 40 dkg cukorból sűrű szirupot főzünk, forrón a gyümölcsre öntjük, lekötjük, és szárazgőzbe tesszük.

BIRSALMA KUKTÁBAN
Alapadag: 3 kg tisztított, kockára vágott birs, 2 kg cukor

Elkészítése: A gyümölcsöt kuktába tesszük, aláöntünk 2 dl vizet, a sípolás kezdetétől számítva még 10 percig főzzük. Kiszedjük a kuktából, a maradék levet kiöntjük, majd a gyümölcsöt átpasszírozzuk. Lábasba rakjuk, és újra főzni kezdjük, majd 5 percnyi főzés után beletesszük a cukrot, és még legalább 15 percig főzzük. Akkor jó, ha a lábas oldalától már elválik. Kibélelt formákba öntjük, ha megszilárdult, kiboríthatjuk, időnként megforgatva szárítjuk.

BIRSALMA LEKVÁR 01.
Elkészítése: A lekvár készülhet vegyesen almából és birsből. A megmosott és meghámozott gyümölcsöt magozza ki. Kevés vízben főzze addig, amíg a víz elfő, a gyümölcs pedig kezd szétesni. A megtisztított gyümölcshöz kilónként adjon 60 dkg cukrot, esetleg egy rúd vaníliát is. Ha lecsurog a fakanálról, akkor készen van. Még forrón öntse meleg üvegekbe, a tetejére tegyen egy kevés szalicilt, fedje le, és száraz dunsztban hagyja kihűlni.

BIRSALMA LEKVÁR 02.
Elkészítése: A lehámozott, hibátlan héjakból, az egészséges torzsákból, és az apróbb birsekből lekvárt főzhetünk. Nagyon kevés vízben puhára főzzük, áttörjük, majd a masszát lemérve minden kg-hoz 30 dkg cukrot teszünk. A cukorral együtt még 20 percig főzzük, egy késhegynyi szalicilt keverünk bele, forrón üvegekbe rakjuk, lekötjük, és szárazgőzbe rakjuk.

BIRSALMA MUSTBAN 01.
Elkészítése: Friss mustot felére beforralunk, s fahéjjal és szegfűszeggel ízesítjük. Hámozott, gerezdekre vágott, kicsumázott birsalmákat, főzzünk benne puhára. A birsalmát üvegekbe rakjuk, a mustot még egyszer felforraljuk, s a gyümölcsre öntjük. Lezárjuk, és kész, mehet a kamrába.

BIRSALMA MUSTBAN 02.
Elkészítése: A birsalmát meghámozzuk, cikkekre vágjuk, magházát kiszedjük. Édes mustot - literenként 25 dkg cukorral - felforralunk, és a birsszeleteket puhára főzzük benne. A gyümölcsöt széles szájú üvegekbe rakjuk, a mustot még néhány percig forraljuk, majd a birsre öntjük, és tiszta vászonruhával lekötjük. Hűvös helyen hónapokig eláll.

BIRSALMA SŰRŰ CUKORBAN
Elkészítése: Egy kiló cukorra fél liter vizet töltünk, egy darab vaníliát vagdalva bele; ha felfő, annyi meghámozott s karikára vágott birsalmát tegyünk bele, hogy a lé ellepje; főzzük kavarás nélkül csendesen mindaddig, amíg szép halvány rózsaszín nem lesz. Ekkor öntsük üvegbe, kössük be és főzzük ki meleg vízben. Ha kihűl, rakjuk kamarába.