Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Eltevések - Berkenye eltevése


BERKENYEBEFŐTT
Elkészítése: A hibátlan, megpuhult, de még meg nem barnult berkenyét megmossuk, szitára rakjuk, a vizet lecsurgatjuk, és üvegekbe rakjuk. Az üvegbe hideg vizet öntünk a gyümölcsre, majd leöntjük róla, így mérjük meg, hogy mennyi lére lesz szükségünk. 1 l vízhez 1 kg cukrot számítva szirupot főzünk, amit forrón öntünk a berkenyére, lekötjük, és kigőzöljük.

BERKENYEBEFŐTT RUMMAL
Elkészítése: 4 kg berkenyét megtisztítunk, és hideg vízben megmossuk. Lecsurgatjuk róla a vizet, és amikor megszikkadt, üvegekbe helyezzük, 1, 5 liter vizet 1 kg cukorral felforralunk. A kihűlt szörphöz literenként 1/2 dl rumot adunk és egyenletesen elosztva az üvegekbe helyezett gyümölcsre öntjük. Tartósítószert adunk hozzá, s az üvegeket lezárjuk. 85°C-on 25 percig gőzöljük, és kihűlésig a fazékban hagyjuk.
Hűvös helyiségben tároljuk.

BERKENYEBOR
Elkészítése: A friss, teljesen érett gyümölcsöt szárától megtisztítjuk, és összezúzzuk. 2 kg gyümölcsre 1 l forró vizet, és ha 25 fokra lehűlt, fajélesztővel beoltjuk. Másfél nap után kipréseljük.  A nyert léhez 60 dkg cukrot adunk 1 l vízben feloldva.
Kotyogóval ellátott edényben erjesztjük. Kénezett üvegekbe fejtjük.
Teljes tisztulás után lepalackozzuk.

BERKENYEDZSEM
Elkészítése: A berkenyét kiválogatjuk, és csak a teljesen épeket használjuk fel. Egy fazékba 3 kg cukrot, 1 liter vizet és fél liter fanyar vörös bort teszünk, s ezt sziruppá főzzük. Amikor megfőtt, 4 kg válogatott berkenyét teszünk bele, és addig főzzük, míg a kellő sűrűséget el nem éri. Ekkor üvegekbe tesszük, és lezárás előtt tartósítószerrel kezeljük, majd kigőzöljük.
Amikor kihűlt, hűvös helyen tároljuk.

BERKENYE-ÍZ RUMMAL
Elkészítése: A megtisztított, megmosott berkenyét fazékba tesszük, és felöntjük vízzel úgy, hogy az jól ellepje. Amikor megfőtt, áttörjük, és súlyának megfelelően, fele mennyiségben cukrot téve - hozzátehetünk 2 literként egy fél dl rumot is - addig főzzük, míg a kellő sűrűséget el nem éri. Ezután üvegekbe merjük, tetejére tartósítószert adunk, és kigőzöljük.

BERKENYEKOCSONYA
Elkészítése: A berkenyét fazékba tesszük, és lassú melegítéssel addig hevítjük, míg a berkenye minden levét kiadja. Sűrű szitán a levét átszűrjük, és minden literre 80 dkg cukrot számítva megfőzzük. A főzés addig tartson, míg a lé kocsonyaszerűen nem viselkedik. Ha ezt elértük, üvegekbe öntjük, tartósítószert adva a tetejére, és amikor kihűlt, légmentesen lezárjuk. lekvár módjára kigőzöljük.

BERKENYE CUKORSZIRUPBAN
Elkészítése: A hibátlan, megpuhult, de még meg nem barnult berkenyét megmossuk, szitára rakjuk, a vizet lecsurgatjuk, és üvegekbe rakjuk. Az üvegbe hideg vizet öntünk a gyümölcsre, majd leöntjük róla, így mérjük meg, hogy mennyi lére lesz szükségünk. Egy l vízhez 1 kg cukrot számítva szirupot főzünk, amit forrón öntünk a berkenyére, lekötjük, és kigőzöljük.

BERKENYESZÖRP
Elkészítése: A kellően megtisztított berkenyét hideg vízben alaposan megmossuk. Kevés vízzel felöntve közepes tűzön puhára főzzük. Sűrű lyukú szitán áttörjük. A szűrt léhez literenként 60 dkg cukrot és fél dkg citromsavat adva kellő sűrűségűre főzzük. Előmelegített üvegekbe töltve lezárjuk, és kigőzölés után hűvös helyen, lefektetve tároljuk.

BERKENYE ÜDÍTŐITAL
Elkészítése: A megtisztított berkenyét - literenként 3 dl vizet adva hozzá - 20 percig főzzük.  Levét sűrű szitán vagy vászonkendőn átszűrjük, és letakarva néhány óráig pihentetjük, illetve hagyjuk kihűlni. Óvatosan átöntjük egy másik edénybe, ügyelve arra, hogy az alul képződött üledék ne kerüljön a leöntött léhez, majd literenként 50 dkg cukorral, kevés törött fahéjjal, 1 citrom levével és reszelt héjával, néhány szem szegfűszeggel ízesítve felforraljuk. Újra átszűrjük és tartósítószert adunk hozzá, a teljesen kihűlve, üvegekbe öntjük, ledugaszoljuk, és hűvös helyen tároljuk.

NATÚR BERKENYE-LÉ
Elkészítése: A berkenyét összezúzzuk, áttörjük, az így nyert levet 2 napon át, pihentetjük. Fazékba rakjuk, s 20 percen át 80°C-on kigőzöljük. Kihűlés után hűvös helyen tároljuk.