Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Eltevések - Füge eltevése


EPER - FÜGE LEKVÁR
Alapadag: 42 dkg friss füge, 30 dkg eper, 1 grapefruit kifacsart leve, 2 citrom kifacsart leve, 65 dkg befőző cukor, 2 citrom csíkokra vágott héja (2 db 500ml-es üveghez)

Elkészítése: A fügét meghámozzuk, és négybe vágjuk. Az epret megmossuk, lecsepegtetjük és megtisztítjuk. A nagyobbakat nyolcba, a kisebbeket négybe vágjuk. A darabokra vágott gyümölcsöt a grapefruit-, és citromlével elkeverve fazékba tesszük, és fedő alatt, gyenge tűzön felforraljuk. 10 perccel később hozzáadjuk a cukrot a gyümölcshöz, és állandó keverés mellett 3 percig forraljuk. Végül belekeverjük a csíkokra vágott citromhéjat. A forró lekvárt azonnal üvegbe töltjük és lezárjuk.

FÜGEBEFŐTT 01.
Elkészítése: Az érett fügét forró vízzel leöntjük, rögtön kiszedjük és fél napig ecetes, timsós vízben áztatjuk, majd kivéve jól megmossuk, szirupot készítünk, minden kg-ra 3/4 kg cukrot és 4 dl vizet számítva, amelyet ha felforrt, lehabozzuk, és a gyümölcsöt beletéve, néhány pillanatig együtt forraljuk. Azután a tűzről levesszük, és a levében 3 napig állni hagyjuk, levét minden nap újra felforralva. Harmadik forralásnál a szirupot sűrűre főzzük, a gyümölcsre öntjük, lekötözzük, és a kihűlésig leborítva hagyjuk.

FÜGEBEFŐTT 02.
Elkészítése: A nem egészen érett gyümölcsöket mosás után megszurkáljuk, és ecetes vízzel telt edénybe rakjuk. Előzetes főzését szintén ecetes vízben végezzük. Amikor a kellő puhaságot elérte, lehűtve üvegekbe rakjuk. Egy liter vízbe 60 dkg cukrot adva cukoroldatot készítünk és felöntjük az üvegeket. Vízfürdőben 90-95 fokon húsz percig, vagy gőzben 10-12 percig hevítjük.

FÜGEBOR 01.
Elkészítése: 1 Egy kiló fügét felvágunk, nagy uborkás üvegbe tesszük. Egy dkg élesztőt egy dkg borkövet teszünk rá. Három és fél liter vízből 1 kg cukorból szirupot főzünk, és hidegen öntjük a fügére. Két hétig állni hagyjuk a pincében, aztán leöntjük és a fügére (fügeágy) ismét egy dkg élesztő egy dkg borkő és hideg szirup kerül. Ezt is két hétig hagyjuk rajta. Ha leszűrtük, ugyanezt az eljárást harmadszor is megismételjük, de ezt már három hétig hagyjuk állni. A három szüretet összeöntjük, “lehiggasztjuk”, s üvegekbe töltjük. Mindjárt is élvezhető, de évtizedekig is eltartható.

FÜGEBOR 02.
Elkészítése: 1 kg. préselt fügét megmosunk, félbevágjuk, és üvegbe tesszük. 2,5 l vízben feloldunk 1 kg. cukrot, 1 dkg borkősavat és 5 percig forraljuk. Miután kihűlt hozzáadunk 1 dkg sörélesztőt (gazda bolt, borászati bolt), és az egészet rátöltjük a fügére, vászonnal lekötjük, szobahőmérsékleten kb. 2 hétig érleljük. Közben naponta többször megkavarjuk. Miután leülepedett, kisebb demizsonba átfejtjük. A seprőt a fenti mennyiségű vízzel és cukorral feltöltjük, két hétig érleljük, majd leszűrjük, és az első erjesztésű borhoz töltjük. Megvárjuk, míg leülepszik, és megtisztul, utána palackozhatjuk.
Vigyázat nagyon finom, és becsapós!

FÜGEBOR 03.
Elkészítése: 1 kg préselt vagy koszorúfügét darabokra vágunk, majd beletesszük egy 10 l-es (uborkás) üvegbe, 2 kg cukrot felfőzünk 2 l vízzel. Ha kihűlt, ráöntjük a fügére. 1 dkg citromsavat 1 pohár vízben feloldunk, majd eldörzsöljük 2 dkg friss élesztővel. Ezt is az üvegbe töltjük. 5 l vizet ráöntünk az egész keverékre. Az üveget letakarjuk tányérral, és hűvös helyen tartjuk.  4 hétig hagyjuk erjedni, naponta felkavarjuk egy új fakanállal. A 4 hét eltelte után kevergetés nélkül, még 2 hétig áll, közben leülepszik. Ha a bor tiszta, átlátszó, palackokba átfejtjük. Kifőzött, új parafa dugóval ledugaszoljuk, és fektetve tároljuk. Minél tovább áll, annál jobb.
A fügeágyat még egyszer felhasználhatjuk. Ez is jó minőségű bort ad.

FÜGE CUKORBAN 01.
Elkészítése: Teljesen éretlen, zöld fügéből is készíthetjük. Citrommal ízesített vizet forralunk, a fügét belerakjuk, és 2-3 perc, forralás után egy tálba szedjük, hosszában kettévágjuk. 50 deka fügéhez 50 deka cukrot, 1-2 szelet citromot, egy darabka vaníliát három deci vízzel 10 percig főzünk, és a fügére forrázzuk. Ezt három napon át megismételjük. Az utolsó napon a szirupot felforraljuk, majd a fügét belerakva, 3-4 percig főzzük. Végül üvegekbe töltjük, a szirupot forrón ráöntjük, és egy evőkanál rum meg egy kevés tartósító kerül a tetejére. Az üveget lezárjuk, és szárazgőzben hagyjuk kihűlni. Gyümölcskenyérhez, tészták díszítésére szeletelve használjuk.

FÜGE CUKORBAN 02.
Elkészítése: Az apró, félérett fügéket megszurkáljuk, ecetes vízben néhány percig forraljuk, majd hideg vízbe rakjuk kihűlni. A fügével azonos súlyú cukorból egy kevés vízzel, vaníliával és citromlével szirupot főzünk, és a víztől lecsurgatott fügét benne egyszer felforraljuk, majd egy napig állni hagyjuk. Másnap a szirupot felforraljuk, újra a fügére öntjük, és ismét állni hagyjuk. Ezt ismételjük 2-3 napon át, amíg a szirup egészen sűrű mézszerű lesz. Ekkor a fügét a szirupban egyszer felfőzzük, üvegekbe tesszük, lekötjük, és száraz, hűvös helyre tesszük.

FÜGEDZSEM
Elkészítése: Szép érett fügéket gyengén sózott vízben puhára főzünk, ha megpuhult, hideg vízzel leöblítjük a szitára tett fügéket. Ha a víz mind lecsurgott róluk, fellaskázzuk. Egy kiló gyümölcsre 80 dkg. cukor és egy kicsi borospohár rum jön. A cukrot apró gyöngyig főzzük, a habját leszedjük, és akkor a fügéket belevetjük, és folytonos kavarás között tíz percig főzzük, kevés szalicilt is lehet belé tenni. Még forrón üvegekbe tesszük, és huszonnégy óra múlva a tetejére porcukrot teszünk, lekötjük és eltesszük.

FÜGELEKVÁR
Hozzávalók: 1 kg préselt füge, 2 csésze víz, 1 csomag kókuszreszelék, 10 dkg kimagozott rumos meggy, 1 narancs, héjastól, de mag nélkül ledarálva, 2 kg. cukor, 1 dkg apróra vágott dió

Elkészítése: A fügecsutkákat levágjuk. A fügét csíkokra vágjuk, és a vízben puhára főzzük. Hozzáadjuk a többi anyagot a dió kivételével, és sűrűre beforraljuk. Ekkor tesszük bele a diót. Csavaros tetejű üvegekbe töltjük, lezárjuk, és 10 percig gőzöljük.

FÜGELIKŐR
Hozzávalók (kb. 0.5 literhez): 250 g érett füge, 20 g friss gyömbér, 80 g fehér kandiscukor, 0.5 l vodka

Elkészítése: A meghámozott fügét negyedeljük, a gyömbért felszeleteljük, és a többi hozzávalóval üvegbe tesszük, szorosan lezárjuk. Világos helyen kb. 2 hónapig állni hagyjuk, alkalmanként megrázogatjuk. Először szitán, majd kávé filteren átszűrjük, üvegekbe töltjük és lezárjuk. További 3 hónapig pihentetjük, csak azután fogyasztjuk.

LIBANONI FÜGEDZSEM
Hozzávalók: 1/2 kg cukor, 1 kg felaprított száraz füge, 1 citrom leve, 1 marék ánizsmag, kevés mézga, 2 pelargónium (muskátli) levél, 15 dkg szezámmag, 1, 25 l víz

Elkészítése: A megmosott ánizsmagot és a pelargónium leveleket keverjük össze a cukorral és a vízzel. Ezután adjuk hozzá a citromlevet. Amikor ez a szirup felforrt, tegyük bele a fügét. Ezután lassú tűzön főzzük majdnem egy órát. Ez alatt pirítsuk meg a szezámmagot, és amikor a füge megfőtt, adjuk hozzá. Végül tegyük bele a mézgát is. A fügedzsemet dióval és kenyérrel fogyasztjuk.

VODKÁS-MÉZES FÜGEKOMPÓT
Hozzávalók: 1 kg érett füge, 30 dkg méz, 3-4 darabka fahéj és csillagánizs, 1 kiskanál szegfűszeg, 5-6 dl vodka

Elkészítése: A fügéket leöblítjük, és hosszában kettévágjuk, kisebb üvegekbe rakosgatjuk. Rácsorgatjuk a mézet, és minden üvegbe 1-1 darabka fahéjat, csillagánizst és néhány szegfűszeget dobunk. Feltöltjük vodkával, gondosan lezárjuk. 3-4 napig napos, meleg helyen tartjuk, néhányszor felrázogatjuk, majd ha a méz feloldódott, sötét, hűvös helyen érleljük 2-3 hónapig.