Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Eltevések - Kivi eltevése


KIVI LEKVÁR
Hozzávalók: 2 kg kivi, 1 citrom, kb. 1.5 kg kristálycukor

Elkészítése: A kivit vékonyan meghámozzuk, mély tálba szeleteljük, ráfacsarjuk a citrom levét, megszórjuk a reszelt héjával, s a cukrot hozzáadva lekvár sűrűségűre főzzük, közben kevergetjük. Üvegekbe töltjük, s ha kihűlt, lekötjük.

KIVIS ALMALEKVÁR MÉZZEL
Hozzávalók: 4 db kivi, 1 kg alma, 20 dkg cukor, 1 dl víz, 45 dkg méz

Elkészítése: A kivit meghámozzuk, megmossuk, és apróra vágjuk. Az almát megmossuk, megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk. Egy lábasban felmelegítjük a vizet, a mézet és a cukrot. Miután a cukor feloldódott, beletesszük a kivit és az almát. Lassú tűzön állandó keverés mellett főzzük. Forrón töltjük az előmelegített üvegekbe, lezárjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.