Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Eltevések - Kökény eltevése


KÖKÉNYBEFŐTT
Elkészítése: 4 kg dércsípte kökényt megmosunk, és szitára téve lecsurgatunk. 2 liter vizet 2 kg cukorral felforralunk, és a forrásban levő szörphöz adjuk a kökényt. Néhány percig közepes tűzön főzzük, majd levéve a tűzhelyről kihűlésig a gyümölcsöt a szörpben hagyjuk. Azután kiszedjük a kökényt, és üvegekbe rakjuk. A szörpöt még egyszer felfőzzük, és kihűlve a kökényre öntjük. A gyümölccsel megtöltött és szörppel felöntött üvegeket tartósítószerrel történő kezelés után lezárjuk. 80°C on 25 percig hőkezeljük. Kihűlés után hűvös helyen tároljuk.

KÖKÉNYBOR
Elkészítése: A dércsípte gyümölcsöt összezúzzuk úgy, hogy a magvak, lehetőleg épen maradjanak. 1, 5 kg. zúzalékra 2,5 l forró vizet öntünk. Miután kihűlt, beoltjuk fajélesztővel, és 2 napig előerjesztjük. A kipréselt léhez 1 kg. cukrot keverünk 3 részletben: 70 dkg erjesztés előtt, majd 15-15 dkg.  5-5 nap múlva. Miután a demizsonba töltött bor kierjedt, átfejtjük és palackozzuk.

KÖKÉNY ÉDES-SAVANYÚ MÓDRA
Hozzávalók: 1.5 kg kökény, 30 dkg cukor, fél liter almaecet, 2 dl víz, 25 dkg méz, 1 fahéj, 5 szem szegfűszeg

Elkészítése: A kökényt leszárazom, mosom, szárítom, és egy éjjelre beteszem a mélyhűtőbe. A cukrot egy serpenyőben enyhén megpirítom, vízzel felöntöm, majd hozzáöntöm az ecetet. Lassan addig főzöm, míg felolvad a cukor. Hozzáadom a mézet, a szegfűszeget és a fahéjat. Beleteszem a fagyasztott kökényt, lassan felfőzöm, és lefedve hűlni hagyom. Másnap a kökényt üvegekbe teszem, a levét felforralom, és 10 percig főzöm. Forrón ráöntöm a kökényre, majd az üvegeket lezárom. Az édes-savanyú módon eltett kökény kiválóan passzol vadételekhez és savanyúan készített sültekhez.

KÖKÉNYKOCSONYA
Elkészítése: 2 kg megmosott kökényt és 2 kg hámozatlan, gerezdekre vágott almát összekeverünk, zománcozott edénybe helyezzük, kevés vizet öntünk rá, és puhára, sőt pépszerűvé főzzük. Egy fazékra vászondarabot erősítünk, úgy, hogy középen mélyedés legyen, majd ráöntjük, a péppé főzött gyümölcsöt a levével együtt, és keverés nélkül lassan átcsepegtetjük. A lefolyt levet főzőedénybe tesszük, a 2 kg cukrot hozzáadva tovább forraljuk. A tetején képződő szennyes habot közben állandóan leszedegetjük, addig főzzük lassú tűzön, amíg be nem következik a kocsonyásodás. A kész, még forró kocsonyát üvegekbe töltjük, tetejét tartósítószerrel látjuk el, és kihűlés után celofánnal lezárjuk.

KÖKÉNYLEKVÁR 01.
Hozzávalók: 1 kg kökénypép, 60 dkg cukor

Elkészítése: Az érett, dércsípte gyümölcsöt jól megmosni, lecsepegtetni, kilogrammonként 2 dl vízzel feltenni főzni. Állandóan kevergetni kell. Amint a gyümölcs húsa a magról leválik, szitán áttörni. A gyümölcspépet lemérni. A gyümölcspép minden kilogrammjához 60 dkg cukor, erős tűzön folyamatosan kevergetve főzni. Ha kell hozzá, kevés víz, közepes sűrűségű lekvárt kell kapni. A lekvárt üvegekbe tölteni, légmentesen lezárni, 2-3 napra száraz dunszt. A kökénylekvár kissé fanyar, pikáns ízű, vadhúsok mellé kitűnő.

KÖKÉNYLEKVÁR 02.
Elkészítése: A dércsípte kökényt annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, feltesszük főni. Minden kilójához 70-80 dkg cukrot adunk, és addig főzzük, hogy besűrűsödjön. A végén teszünk bele citromlevet, hogy még pikánsabb legyen. Fonón üvegekbe töltjük, kevés tartósítószert szórunk a tetejére, és csak akkor kötjük le, ha a teteje megbőrösödött.

KÖKÉNYLIKŐR
Elkészítése: Amikor az első dér megcsípte a kökényt, szedünk belőle 1,5 kg-ot. Ezt mozsárban magostul összezúzzuk, és egy üvegedénybe téve ráöntünk 1,5 liter tiszta szeszt. Naponta többször rázogatjuk, éppen ezért a konyhában tartjuk kb. egy hónapig. Egy hónap múlva szűrőpapíron vagy dupla vászondarabon átszűrjük, és hozzáadunk egy fél kg cukorból, és egy liter vízből főzött, kihűlt szirupot. Egy hétig állni hagyjuk, utána újra átszűrjük szűrőpapíron vagy dupla vászondarabon, palackozzuk, és minél tovább hagyjuk állni, annál ízletesebb lesz.

KÖKÉNYPÁLINKA
1,5 kg kökényt összezúzunk és elkeverjük 1,5 l tiszta szesszel. Egy hónapon át, naponta rázva meleg helyen tartjuk. Ekkor átszűrjük, és elkeverjük 7 dl víz és 25 dkg cukor keverékével. Egy hétig állni hagyjuk, aztán újra átszűrjük, és palackozzuk.