Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Békaételek


BÉKA-BECSINÁLT
Elkészítése: A jól megtisztított békacombokat megmosva, vajon, kevés petrezselyem zöldjével puhára pároljuk. Ha a levét elfőtte, meghintjük liszttel, néhány percig pirítjuk. Föleresztjük hús- vagy csontlével és felforraljuk. Gombát párolhatunk vajon, és ezt is közé keverhetjük.

BÉKACOMB GOMBÁVAL
Hozzávalók: 30 pár békacomb, 20 dkg gomba, 10 dkg vöröshagyma, 0,1 dkg törött bors, 6 dkg liszt, 4 dl tejföl, 10 dkg vaj só

Elkészítése: A megtisztított, megmosott békacombot fazékba tesszük, felszeletelt gombával, kevés sóval, borssal puhára főzzük. Vajból világos rántást készítünk, és feleresztjük a békacomb levével. Törött borssal fűszerezzük, és 4 dl tejfölt keverünk hozzá. Az így elkészített mártást ráöntjük a békacombra, és rizskörettel tálaljuk.

BÉKACOMB NYÁRSON SÜTVE
Hozzávalók: 6 tucat friss békacomb, 4 citrom, 1 dl olaj, mustár, só, bors

Elkészítése: Szúrjuk nyársra a békacombokat. Mártogassuk meg jól olajban, 2 citrom kifacsart levében, aztán fűszerezzük sóval, borssal. Tegyük forró grillsütőbe és forgassuk 4-5 percig. Sütés közben kenjük meg vékonyan kevés mustárral.
Citromszeletekkel tálaljuk.

BÉKACOMBOK PROVANSZI MÓDRA (SIGI HARREIS RECEPTJE)
Hozzávalók: 12 fagyasztott békacomb, 2 citrom leve, só, frissen őrölt bors, liszt a stauboláshoz, 2 ek vaj, vagy margarin, 2-3 hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld

Elkészítése: A combokat lassan hagyom felolvadni, így a további feldolgozásnál szaftosabbak maradnak. A combokat megöntözöm a citromlével, megszórom sóval, borssal, valamint a liszttel. Egy serpenyőben felhevítem a vajat, vagy a margarint, beleteszem a békacombokat és körbesütöm őket. Utána kis lángon aranybarnára sütöm.
A hagymát és a fokhagymát megtisztítom, és finom kockákra vágom. A petrezselyemzöldet megmosom, szárazra rázom, és apróra vágom. A hagymákat és a petrezselyemzöldet a békacombokhoz adom, és mintegy 5 percig tovább sütöm. Ízlés szerint sóval, borssal és citromlével ízesítem. Friss francia kenyér és száraz rizling illik hozzá.

BÉKA KAPORMÁRTÁSSAL
Elkészítése: A békacombokat megtisztítjuk, megmossuk, kettőt-kettőt keresztbe egymásba dugunk, majd besózva fél óráig állni hagyjuk. Ezalatt kapormártást készítünk úgy, hogy apróra vágott kaprot kevés vajon megpárolunk, meghintjük liszttel, föleresztjük fele rész citromos vízzel, fele rész fehérborral, beletesszük a békacombokat, néhány kanál tejföllel ízesítjük, és 10-12 percig együtt forraljuk.