Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Borz-ételek


BORZDERÉK ASZALT SZILVÁS ÚRGOMBÁVAL SÜTVE
Hozzávalók: 1 db borzderék (gerinc), 0,5 dkg só, 2 g szurokfű, 2 g bazsalikom, 1 csokor borókaág, 2 kg úrgomba, 1 fej fejes káposzta, 50 dkg aszalt szilva

Elkészítése: A megnyúzott, megtisztított borzderekat sózzuk, bazsalikommal és borókaágakkal jól bedörzsöljük és egy fél napig pihentetjük. Ezután tepsibe téve a káposztalevelekkel jól betakarjuk és kb. 160 fokos sütőben lassan készre sütjük. Zsiradékot nem használunk hozzá csak a borz háját. Mielőtt még kész lenne, a megmosott és megtisztított gombát az aszalt szilvával együtt mellé tesszük, de ekkor már a káposztaleveleket kiszedjük a tepsiből. Tökmagolajos savanyú káposztával kínálható.

FÜSTÖLT BORZSONKA
Elkészítése: Egy borz lenyúzott, lehájazott sonkáját 3 hétig pácoljuk a következő lében: egy közepes fazékban felteszünk főni vizet, ebbe beledobunk egy fej vöröshagymát, fél marék rozmaringot, zsályát, tárkonyt és szurokfüvet, negyed csésze borsot, mustármagot, koriandert, csésze mézet, sót és borecetet öntünk hozzá és felfőzzük, kihűlés után ráöntjük a húsra, hogy ellepje. Naponta forgassuk meg benne a húst, majd az idő leteltével akasszuk hideg-füstre és füstöljük 6-10 napig, hogy gusztusos legyen a színe. Két hét pihentetés után szelhető, sóval, friss cipóval, újhagymával királyi étek.