Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Cápa receptek


CÁPAHÚS NYÁRSON
Hozzávalók: 60 dkg cápahús, 1 db nagyobb póréhagyma, 20 dkg húsos füstölt szalonna, 1 db zöldpaprika, étolaj, só, grillfűszer, citromlé

Elkészítése: A cápahúst szárazra töröljük és három-négy centiméter vastagságú szeletekre, a póréhagymát széles karikákra, a szalonnát vastagabb szeletekre és a paprikát nagyobb darabokra vágjuk. Az előkészített hozzávalókat váltakozva grilltűre fűzzük, s alaposan bekenjük grillfűszerrel ízesített sós olajjal. Sütés közben a fűszeres olajjal kenegetjük. Végül meggrillezzük és meglocsoljuk citromlével.
Kenyérrel vagy péksüteménnyel és friss zöldséggel kínáljuk.

CÁPARESZELÉK (ANGOL-INDIAI-TAMIL NADU)
Elkészítése: 1 pound fiatal cápát vagy tonhalat forró vízben lassan főzünk 10-15 percig 1 tk sóval és 1 tk turmericcal.
5 ek forró olajban megpirítunk 1 inch fahéjat, 1/2 tk édeskömény magot, 5 ounces hagymát. Ha a hagyma barnás hozzáadunk 11/2 inch reszelt friss gyömbért, 4-5 zöld chili paprikát és 5 gerezd fokhagymát. Kevergetjük, amíg megpuhul.
A kihűlt haldarabokat apróra tépkedjük, és a fűszerekhez adjuk. Ízesítjük 1 tk sóval és közepes tűzön 10-15 percig pirítjuk. Hozzáadunk 4 ounces kókuszreszeléket, 20 curry levelet és friss koriander levelet. A végén kis citromlével ízesítjük.

CÁPAUSZONY
Elkészítése: Egy éjszakát áztassuk a cápauszonyt. Tisztítsuk le az apró laza darabkákat. Tegyük vízbe, főzzük két órát, hozzáadva két kanál szójaszószt, egy csésze csirke alaplét, csipet sót, egy kanál kukoricalisztet. Tálaljuk előre főtt csirkehússal és petrezselyemmel díszítve.

CÁPAUSZONY-LEVES
Hozzávalók: 20 dkg szárított cápauszony, előre beáztatva 1,5 l alaplé, 2 zöldhagyma, 3 szelet gyömbérgyökér, 2 evőkanál olaj, 20 dkg csirke- vagy sertéshús, csíkokra vágva, 0,5 csésze bambuszrügy csíkokra vágva. 0,5 csésze gomba, csíkokra vágva, 0,5 csésze főtt sonka, csíkokra vágva, 1 evőkanál fehér bor, 2 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál vörös borecet, 0,5 teáskanál cukor, 0,5 teáskanál só, 3 evőkanál kukoricaliszt, 3 evőkanál vízben oldva

Elkészítése: A kínai fűszereseknél kapható szárított cápauszonyt nemcsak durva bőrétől fosztották már meg, hanem több napos főzési és tisztítási eljárásnak is alávetették. A legjobb és legdrágább fajta kocsonyás, vastag és nem esik szét („fésűuszony”).
Folyó víz alatt áztassuk a cápauszonyt 10 percig, szűrjük le. Tegyük egy lábosba, adjuk hozzá a fele alaplét, a zöldhagymát és a gyömbért. Forraljuk fel, fedjük be és főzzük 15 percig. Vegyük ki az uszonyt, és öntsük ki a levét.
Forrósítsuk meg az olajat egy wokban (vagy lábosban), adjuk hozzá a húst, és pirítsuk néhány pillanatig, majd öntsük hozzá állandó kevergetés mellett a maradék alaplét. Forraljuk fel. Adjuk hozzá a bambuszrügyet, a gombát, a sonkát, a fehér bort, a szójaszószt, az ecetet, a cukrot, a sót és a cápauszonyt, és lassú tűzön főzzük 15-20 percig. Öntsük bele a kukoricaliszt-habarást, és kavargassuk, amíg besűrűsödik. Forrón tálaljuk.
MACSKACÁPA HIDEGEN
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg macskacápa, a cápa mája, 3-4 evőkanál olívaolaj, 5 nagy gerezd fokhagyma, 1 pohár ecet

Elkészítése: A macskacápát megtisztítjuk, és 3 centis darabokra vágjuk. A cápa máját összeturmixoljuk.
A feldarabolt halat sós vízben első buggyanásig főzzük, majd tálra tesszük.
Olívaolajon megpirítjuk az apróra vágott fokhagymát. Hozzáadjuk a halmájat, és még öt percig pirítjuk. Hozzáöntjük az ecetet, sózzuk, és pár perc alatt készre főzzük. A mártással bekenjük a haldarabokat, és legalább egy napig állni hagyjuk. Hidegen tálaljuk.

PORTUGÁL HALASTÁL
Hozzávalók: 1/2 citrom, 1 kg halfilé (tengeri pérhalfélék, tengeri süllő, dévérkeszeg, rája), só, fekete bors, 3 fej salátába való vöröshagyma. 3 fokhagymagerezd, 1 zöldpaprika, 4 paradicsom, 2 zellerzöld levélnyéllel, 125 g burgonya, 2 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál csemege őrölt paprika, 1/2 l halalaplé. 1 I száraz fehérbor, 1-2 babérlevél, 3-4 szelet nyers sonka, 1 csomó petrezselyem-vagy koriander zöld
Előkészítés: 10 perc
Sütés: 34 perc
Tipp: Ehhez a halszufléhoz a fent felsorolt halfajták helyett tengeri márnát, nagy morgóhalat, ördöghalat, tengeri angolnát, vagy macskacápaféléket is használhatunk.

Elkészítése: A citromot kifacsarjuk. A halat nagyobb darabokra vágjuk, meglocsoljuk a citrom levével, majd megsózzuk. A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk; a fokhagymát szétnyomkodjuk. A paprikát megmossuk, a magházat és az ereket eltávolítjuk. A paprikát és a vöröshagymát karikákra vágjuk. A paradicsomot megmossuk és felszeleteljük, a zeller zöldet megtisztítjuk, megmossuk, majd felaprítjuk. A burgonyát meghámozzuk és nagyon vékony szeletekre, vágjuk.
Mikrohullámú sütőbe tehető hőálló szuflé formát olajjal kikenünk. A burgonyaszeletek egy részét beletesszük. Egymás után hagymát, paradicsomot, halat, paprikát és zellert helyezünk rá, majd sóval, borssal és őrölt paprikával fűszerezzük. A következő réteget ismét a burgonyával kezdjük. Ezt követően belekeverjük a fokhagymát a hal alaplébe, és a borral együtt ráöntjük az összetevőkre. A babérlevelet a tetejére tesszük, majd sonkával lefedjük.
Az egészet 600 W teljesítményen és 220C-on 8 percig, 360 W teljesítmény esetén 26 percig mikrohullámú sütőbe tesszük. A petrezselymet megmossuk, leitatjuk róla a vizet, és leveleire szedjük.
Az elkészült halastálat petrezselyemmel díszítve a sütőformában tálaljuk.