Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Muflon receptek


EGYBENSÜLT MUFLONGERINC
Hozzávalók: 1,2 kg muflongerinc, 15 dkg füstölt szalonna, 10 dkg zsír, só, törött bors

Elkészítése: A megtisztított, megmosott muflongerincet füstölt szalonnával megtűzdeljük. Az így elkészített húst tepsibe tesszük, lassú tűzön pirosra sütjük. Sütés közben olvasztott zsírral többször meglocsoljuk. Tálalhatjuk melegen, barna mártással és zsírban pirított burgonyáival vagy 2-3 kanál tejföllel nyakon öntve, tovább sütve, majd saját levében, zsemlegombóccal körítve, esetleg hidegen, felszeletelve. Készíthetjük az állat combjából is, azzal is finom.

KÁPOSZTA MUFLONHÚSSAL
Hozzávalók 8 fő részére: 1,6 kg savanyított káposzta, 1,6 kg csont nélküli muflonhús, 0,2 kg árpakása (gersli), 0,3 kg hagyma, 0,1 kg zsír, só, színes paprika, fekete őrölt bors, majoránna, őrölt kömény, 2 dkg fokhagyma

Elkészítése: A muflonhúst lehártyázzuk, kockákra feldaraboljuk. Bő hideg vízzel átmossuk, és egy éjszaka vöröshagymás, ecetes vízben pácoljuk.
Az üstöt kikenjük hideg zsírral, a savanyított káposztával betakarjuk a zsírt. A húst a pácléből kivéve egyszer hideg vízzel átöblítjük. A húst összekeverjük az árpakásával, az üvegesre párolt hagymával, az apróra vágott fokhagymával, a fűszerekkel és ízlés szerint sóval. Az összekevert húst a káposztával kibélelt üst aljára helyezzük csúcsos formában. A megmaradt káposztával a húst betakarjuk, majd felengedjük hideg vízzel, hogy ellepje a káposztát. Lassú tűzön, fedő alatt főzzük, míg meg nem fő a hús. Amennyiben a hús megfőtt, hosszú fakanállal összekeverjük az üst tartalmát - és fogyaszthatjuk.

MUFLONGULYÁS VÖRÖSBORRAL
Hozzávalók 6-8 személyre: 80 dkg muflonhús, 60 dkg krumpli, pirospaprika, 3 fej vöröshagyma, 5 dkg liszt, 2 evőkanál zsír, 1 db tojás, fél dl vörösbor, só, bors

Elkészítése: A megmosott, hártyáitól megtisztított húst kisebb kockákra vágjuk, és forrásban levő vízbe tesszük. Egy-két percig forraljuk, azután kivesszük, és lecsöpögtetjük. A megtisztított, kockákra vágott hagymát megpároljuk a forró zsíron, majd hozzáadjuk a pirospaprikát és a borsot, rátesszük a húst, és megsózzuk. Aláöntjük a bort, és kevergetve, lassú tűzön pároljuk. Ha szükséges, kevés vizet öntünk hozzá. Amikor a hús majdnem puha, hozzáadjuk a megtisztított, kockákra vágott krumplit.
A tojásból és a lisztből csipetkét készítünk, és belefőzzük a gulyásba.

MUFLONPAPRIKÁS
Hozzávalók: 1,2 kg muflonhús, 15 dkg zsír, 2 fej vöröshagyma, 40 dkg burgonya, 3 dl tejföl, 15 dkg paradicsom, 10 dkg zöldpaprika (vagy ennek megfelelő lecsó-konzerv), só, pirospaprika, bors

Elkészítése: Egy lábasban zsírt hevítünk, és az apró kockákra vágott hagymát megfonnyasztjuk. Utána ráhintjük a paprikát. A megmosott, kockára vágott muflonhúst megsózzuk, és saját levében pároljuk. Amikor a hús félig megpuhult, hozzáadjuk a törött borsot, a darabolt paradicsomot és zöldpaprikát, - szükség szerint kevés vizet teszünk alá - és tovább pároljuk. Amikor a hús már majdnem puha, mellé tesszük a meghámozott és apró kockára vágott burgonyát, saját levében tovább főzzük.
Amikor a hús és a burgonya megpuhult, ráöntjük a tejfelt és néhány percnyi forralás után tálaljuk.

MUFLONPÖRKÖLT
Hozzávalók: 1,2 kg muflonhús, 15 dkg zsír, 2 dkg, liszt, 2 fej vöröshagyma, 10 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom, kevés majoránna és köménymag, só, pirospaprika, törött bors

Elkészítése: A húst kockákra vágjuk és leforrázzuk. A két fej vöröshagymát apróra vágunk, és zsíron megpirítjuk, 2 dkg pirospaprikát és késhegynyi törött borsot adunk hozzá, s beletesszük a kockára vágott muflonhúst. Ehhez az ételhez kiváló a muflon eleje és az oldalas, csontos rész. Megsózzuk, hozzáadjuk a vágott zöldpaprikát, paradicsomot és ezekkel puhára főzzük a húst. Ha elfőtte a levét és még nem puha, újra fel kell önteni. Ha megpuhult, szórjunk rá két kávéskanálnyi lisztet, keverjük el, forraljuk még néhány percig.

TÖLTÖTT MUFLON
Hozzávalók: 1 kg mufloncomb, vagy lapocka, 20 dkg friss gesztenye, 5 dkg füstölt szalonna, 15 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 10 dkg vöröshagyma, 5 dkg gomba, 2 dl száraz vörösbor, só, őrölt bors, kakukkfű, babérlevél, 1 teáskanál cukor, 1 db citrom, 1 evőkanál mustár

Elkészítése: A húst kicsontozzuk éles késsel, lapjában szétnyitjuk. Óvatosan megveregetjük húsverő kalapáccsal, hogy mintegy kéttenyérnyi nagyságú, 1 cm vastag szeletet kapjunk. Széleit levagdossuk, hogy szabályos téglalap alakú legyen. A leeső húsdarabokat ledaráljuk és összegyúrjuk az apró kockákra vágott szalonnával, a megtisztított gesztenyével, egy nyers tojással és az ugyancsak kockákra vágott gombával. Sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük. A masszát a kiterített hússzeletekre tesszük, és szorosan felgöngyöljük, alufóliába csomagoljuk.
A vöröshagymát és a zöldségeket megtisztítjuk, és hosszában négyfelé vágjuk. Kevés zsíron megfuttatjuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a zöldségeket. Néhány percig együtt pároljuk, majd felöntjük vörösborral. Sóval, borssal, babérlevéllel, kakukkfűvel, citromlével ízesítjük, beletesszük a töltött muflontekercset, és fedő alatt puhára pároljuk. Ha szükséges, a párolólét vízzel pótoljuk. Fél óra elteltével kissé feltépjük a fóliát. Ha a hús megpuhult, kb. 1 óra, a párolt zöldségek egy részével együtt kiszedjük.
A megmaradt anyagokat a pároló lével turmixban péppé dolgozzuk, majd ismét felforraljuk, mustárt keverünk hozzá, és ebbe tesszük a kockára vágott főtt zöldségeket.
Tálalása: Tálalásánál ujjnyi vastag szeletekre vágott szalvétagombócra egy-egy szelet hús, tetejére pedig a zöldséges mártás kerül.

VÖRÖSBOROS MUFLONGULYÁS
Hozzávalók: 80 dkg muflonhús, 8 dkg zsír, két nagy fej vöröshagyma, 60 dkg burgonya, 0,5 l vörösbor, 1 tojás, 5 dkg liszt, só, paprika, bors

Elkészítése: A húst kisebb kockákra vágjuk, és forró vízzel leforrázzuk. A vöröshagymát kockákra vágjuk, és zsíron megpároljuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát, a borsot, rátesszük a húst, megsózzuk. A húst megpároljuk, gyakori keverés közben. Felöntjük a vörösborral, és amikor a hús már majdnem puha, beletesszük a kockára vágott burgonyát. Egy tojásból és lisztből csipetkét készítünk és belefőzzük a gulyásba.. Bográcsban is készíthetjük.