Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Rénszarvas receptek


RÉNSZARVASLEVES
Hozzávalók 6-8 személyre: 1.5 kg rénszarvaslapocka, dagadó vagy szegyhús, 5 dkg árpadara, 5 l víz, kb. 2 evőkanál só, 20 szem szegfűbors, 3 fej vöröshagyma, 2 szál póréhagyma, 1 szál pasztinák, vagy 1-2 szál petrezselyemgyökér, fél zellergumó, 1 kg burgonya, 1 csomó petrezselyemzöld

Elkészítése: A húsdarabokat (és az árpadarát) főzni kezdjük a fűszerezett vízben, és jó óra hosszat főni hagyjuk, majd hozzáadjuk a megtisztított zöldségeket. Közben a tetejéről, a képződő habot eltávolítjuk.
Amikor a hús puhának látszik, a húsdarabokat kivesszük a levesből, melyhez ugyanakkor hozzáadjuk a meghámozott burgonyát.
A húst lefejtjük a csontjáról, és apró darabokra vágva visszarakjuk a majdnem kész levesbe.
Tálalás előtt még egyszer ellenőrizzük a leves ízét, s ha kell, utánízesítjük, majd a tetejére, finomra vágott zöldpetrezselymet vagy zöld póréhagyma-karikákat szórunk.

RÉNSZARVAS-PÁSTÉTOM
Elkészítése: A darált rénszarvashúst tojással, hagymával, fokhagymával, sóval, borssal, meg egy kanál konyakkal összekeverjük, állni hagyjuk, majd sütőben, őzgerincformába simítva, vízfürdőben hosszú órákig gőzöljük. Mellé vízben főtt krumpli jár, kaporral megszórva.
Szeretik hozzá a skandinávok az édeskés, kapros svéd mustárt is, amely elengedhetetlen kísérője a füstölt lazacnak és minden más fogásnak, ami e csodálatosan finom halból készül.

RÉNSZARVAS-PECSENYE WELLINGTON MÓDRA
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg rénszarvas-vesepecsenye, 2 evőkanálnyi vaj, só, bors,16 dkg leveles tészta, 1 tojás
A gombás szószhoz: 40 dkg gomba, 1 közepes hagyma (apróra vágva), 1 dl fehérbor, petrezselyem, 10 dkg libamáj, 1 evőkanálnyi vaj,
A tálaláshoz: Madeira-mártás

Elkészítése: Először készítsük el a gombás szószt. A gombát finomra felvágjuk és a vajas hagymán megpároljuk, a levét elfőzzük. Hozzáöntjük a bort, majd hagyjuk azt is elfőni. Kihűtjük, majd hozzáadjuk a májat és az apróra vágott petrezselymet.  A vesepecsenyét vajon kisütjük, sózzuk, borsozzuk, majd hagyjuk kihűlni. A tésztát 5 mm vastagra nyújtjuk és a gombás szószt szétterítjük rajta. Ráhelyezzük a húst, majd a tésztával betakarjuk. Jól lenyomkodjuk a tésztát, majd a felvert tojással megkenjük. 220 fokos sütőben aranybarnára sütjük. Sütés után konyharuha alatt pihentetjük az ételt, majd 3 cm vastag szeletekre vágjuk. A Wellington-szeleteket Madeira-mártással tálaljuk.
RÉNSZARVASSONKA, KRÉMES TORMASZÓSZBAN, BURGONYÁVAL
Hozzávalók: 2 csomag rénszarvas sonka (a Svéd Finomságok Boltjában megvásárolhatod), 1 evőkanál Bertolli extra szűz olívaolaj, 1 csokor friss petrezselyem, só, darált bors, fél kg főtt apró burgonya, 2 evőkanál ecetes torma, 20 dkg csemege uborka, 2 dl tejszín

Elkészítése: Egy nagy serpenyőben forrósítsd fel a vajat, tedd bele a megfőzött apró szemű burgonyát, majd közepes lángon pirítsd meg. Szórd rá az összevágott petrezselyem zöldjét, az ujjnyi csíkokra felvágott rénszarvas sonkát, forrósítsd jól össze, majd öntsd rá a tejszínt. Ízesítsd ecetes tormával, vékony csíkokra metélt csemege uborkával, darált borssal és sóval. Jól forrald össze, hogy a mártás kissé besűrűsödjön, majd azonnal tálald.
Elkészítheted úgy is, hogy a csemegeuborka helyett vékony csíkokra felvágott ecetes céklát teszel bele.

SÜLT RÉNSZARVAS
Hozzávalók 4 főre: 500 g rénszarvashús (helyettesítheti szarvashús), 100 g disznózsír, víz, szegfűbors, só

Elkészítése: A rénszarvashúst vágjuk fel vékony szeletekre (ez akkor a legkönnyebb, ha a hús fagyott). Ezután olvasszuk fel a zsírt, majd amikor már folyékonnyá vált és gőzölögni kezdett, helyezzük bele a rénszarvast és süssük addig, amíg aranybarna nem lesz. Eztán adjunk hozzá kevés vizet, szegfűborsot és sót, majd hagyjuk pihenni a pár percig. Burgonyapürével és áfonyalekvárral, vagy esetleg mocsári hamvas szeder dzsemmel illik tálalni.