Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Teve


HAMIS TEVECOMB EL AHMED MÓDRA
Hozzávalók: 1 kg borjú vagy marhahús (1 kg tevecomb helyett), só ízlés szerint, 1 gerezd fokhagyma, 2 ek. Ras el hamad (fahéj + rózsalevél) 1 teáskanál gyömbér, 1 csomag snidling, 2 db paradicsom

Elkészítése: A húst gyengén besózzuk, bőségesen megszórjuk Ras el hamad-dal, majd bedörzsöljük a fokhagymával. 1 napig állni hagyjuk. A következő napon a húst bőségesen gyömbérrel szórjuk meg. Az így elkészített húst további 1 héten át, pihentetjük.
Tálalás előtt személyenként 1-1 centiméter vastag szeletet vágunk le belőle, és minden fűszer nélkül olajjal bekent forró serpenyőbe tesszük, kisütjük. A tetejére tálaláskor snidlinget és szeletelt paradicsomot helyezünk.

SZABAD TŰZÖN SÜLT TÖLTÖTT TEVE (MAROKKÓ)
(ősi beduin recept)
Hozzávalók: 1 középnagyságú fiatal teve, só, 40 kg apróra vágott vöröshagyma, őrölt köménymag,n csípős pirospaprika, 1 tisztított birka, 6 tisztított csirke, 50 kemény tojás, 30 kg paradicsom

Elkészítése: Tisztítsuk meg alaposan a tevét. Keverjük össze a sót, hagymát, köménymagot és pirospaprikát. Dörzsöljük be vele a teve belsejét. Töltsük meg a csirkét a főtt tojással, szórjuk be sóval, és rakjuk a birka belsejébe. Tegyük a birkát a teve belsejébe. Az üresen maradt helyeket töltsük meg a paradicsommal. A nyílásokat tűzzük össze. Szabad tűzön, nyárson vagy roston süssük puhára.