Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Varjú receptek


VARJÚLEVES
Hozzávalók 3-4 személyre: 1 varjú (csóka), 1 sárgarépa- és petrezselyemgyökér, 2-3 szelet karalábé, esetleg tészta, só

Elkészítése: A varjút, vagy, ahogy mondják, a csókát tollastul együtt megnyúzzuk. Csak a combjait, a hátát meg a mellét hagyjuk meg. Szép piros húsa van, akár a fácánnak. Semmivel sem alábbvaló annál. És ugyanúgy kell elkészíteni, mint azt vagy a tyúkot.
Hideg vízben feltesszük főni, sárgarépát, petrezselymet, karalábét és sót teszünk hozzá. Tésztát mindegy, hogy milyet, de nem muszáj. Biztosan főzni kell vagy három-négy óra hosszat. Azt mondják, van köztük nagyon öreg is, és elélhetnek akár kétszáz évig is.

VARJÚPÖRKÖLT BORBAN
Hozzávalók 6-8 személyre: 10-13 kisvarjú, 1,5 -2 dl olaj, 3 közepes fej hagyma, evőkanálnyi piros paprika, néhány szem bors, 1-2 csípős paprika, 1 babérlevél, 1 liter bor, só.
Májusban - júniusban van az ideje, akkor lőjük, vagy himbáljuk ki a fészekből.

Elkészítése: A feje alatt egy rántással megszakítjuk a bőrt, és tollastul együtt lehúzzuk róluk. Olajjal kezdjük. Hétliteres bográcsba (lábasba) másfél dl-t öntünk, benne három közepes fej hagymát apróra vágva pirítunk meg szalmasárgára. Egy evőkanálnyi piros paprikával megszórjuk, elkeverjük, és feltöltjük 1,5-2 dl vízzel.
Amikor forr, belerakjuk a húsokat. Szemes borssal, csípős paprikával, egy babérlevéllel és sóval ízesítjük. Ezután egyliternyi borral felöntjük, és lassú tűznél főzzük. Közben, addig nyugodtan lehet iszogatni a szilvóriumot. Van idő bőven, sokára készül el, mert jó, sűrű hús. Egyre gyakrabban kavargatjuk, kóstolgatjuk, a villával meg-megszúrogatjuk, hogy puhul-e már.

VARJÚPÖRKÖLT FÜSTÖLT SZALONNÁVAL
Hozzávalók: 8-10 személyre: 10-13 kisvarjú, 60-70 dkg krumpli, 15-20 dkg füstölt szalonna, 2 fej hagyma, 2-3 csipet piros paprika, 2-3 petrezselyem- vagy zellerlevél, 3 csipeti őrölt bors, csipetnyi köménymag, só

Elkészítése: Május második felében érdemes a kisvajúkat megfőzni, akkor a legjobb, mert akkor már kint ülnek a fészek szélén, könnyű leszedni őket. Tollastul együtt lerántjuk róluk a bőrt. jól megmossuk, feldaraboljuk. Csak a mellét, combjait és a hátát hagyjuk meg. A zúzája is finom, de sok a munka vele, mert ki kell vágni, hogy a belsejét megnyúzzuk. Csak akkor érdemes összegyűjteni, ha sok van belőle.
Egy hétliteres bográcsba elfér kb. 10-13 kisvarjú. Sőt a krumpli is.
Tizenöt-húsz dkg apróra vágott füstölt szalonnát süssünk ki. Másfél dl zsírnál többet nem kell benne hagyni. Apróra vágott két fej hagymát megpirítunk benne. Megszórjuk piros paprikával, és gyorsan felöntjük egy pohár vízzel. Belerakjuk a húsokat. Aztán még annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Petrezselyem- vagy zellerlevéllel, őrölt borssal, sóval és köménymaggal ízesítjük.
Fél fövésen túl hozzárakjuk a fél hasábokra vágott krumplit, kb. fele annyit, mint a húst. Lassú tűzön főzzük, meg-megkavarjuk és kóstolgatjuk.