Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Töltött hagyma


BORBAN FŐTT TÖLTÖTT HAGYMA
Hozzávalók: 4 fej hagyma, só; a töltelékhez 20 dkg gomba, 5 dkg füstölt szalonna, 1 tojássárgája, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 1 csapott evőkanál liszt, 1 dl tejszín, 3 dl száraz fehérbor, csipetnyi cukor, só, őrölt bors, 1 csokor petrezselyem

Elkészítése: A hagymákat, külső héjuktól megfosztva, 10 percig enyhén sós vízben főzzük. Jól lecsepegtetjük, majd hűlni hagyjuk. Végül minden hagymáról levágunk egy kalapot, belsejüket pedig kiskanállal kikaparjuk. A töltelékhez kockára vágjuk a szalonnát, kiolvasztjuk, és zsírján a hagymák kivájt, felaprított belsejét megfuttatjuk. Hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt pároljuk, majd zsírjára sütjük. Összekeverjük a tojással, zsemlemorzsával meg az apróra vágott petrezselyemmel, és a kivájt hagymákba töltjük. Helyükre illesztjük a kalapokat, és fogvájóval megtűzzük, nehogy leessenek. A töltött hagymákat egy lábasban egymás mellé ültetjük, aláöntjük a bort meg két deci vizet, és lefedve 25 percig pároljuk. Ez után a hagymákat szűrőkanállal kiemeljük, és tálalásig melegen tartjuk. A párolólevet tejszínben elkevert liszttel sűrítjük. Sózzuk, borsozzuk, és a töltött hagymákat ezzel a mártással leöntve adjuk az asztalra.

GOMBÁS RIZZSEL TÖLTÖTT HAGYMA
Elkészítése: Szép és nagyobb hagymákat választunk, meghámozzuk, tetejét levágjuk, és kis üreget kaparunk bele. Pohárnyi rizst vagy tarhonyát megpárolunk kis zsíron, locsolgatva puhára főzzük. Ugyancsak párolunk petrezselymes zsíron 10 dkg gombát, a tarhonyához vagy rizshez adjuk, megtöltjük vele a hagymákat. Készítünk kanál zsírból és lisztből világos rántást, feleresztjük vízzel, a hagymákat belerakjuk, hogy félig ellepje és egy citrom levét is belecsavarjuk. Mikor a hagyma puha, 2 dl tejfelt habarunk bele.

GOMBÁS SONKÁS TÖLTÖTT HAGYMA
Hozzávalók: 4 fej hagyma, só
A töltelékhez 1 kis fej vöröshagyma, 20 dkg gomba, 10 dkg sonka, 1 nagy paradicsom, 1,5 dl tejszín, 1 tojássárgája, 3 evőkanál olaj, diónyi vaj, só, őrölt bors, 1 csokor petrezselyem

Elkészítése: A hagymákat, külső héjuktól megfosztva, 10 percig enyhén sós vízben főzzük. Jól lecsepegtetjük, majd hűlni hagyjuk. Végül minden hagymáról levágunk egy kalapot, belsejüket pedig kiskanállal kikaparjuk. A töltelékhez a kis fej hagymát apróra vágjuk, és két evőkanál olajon megfuttatjuk. Belekeverjük a megtisztított és vékonyan felszeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk, és pároljuk. Ha zsírjára sült, a kockákra vágott paradicsomot is beletesszük, néhány percig együtt sütjük, majd fél deci tejszínnel elkeverjük, és a kivájt hagymákba púpozzuk. A főtt hagymák kivájt belsejét meg a kalapját apróra vágjuk, és a maradék, forró olajon megpirítjuk. A kis kockákra vágott sonkát hozzáadjuk, és a felaprított petrezselyemmel megszórva, a tojássárgájával elkevert tejszínnel megkötjük. A vajat a tetejükre morzsoljuk, és előmelegített sütőben 20 percig sütjük.

GOMBÁVAL TÖLTÖTT HAGYMA
Hozzávalók: 12 db közepes fej vöröshagyma, 25 dkg gomba, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olaj, 1 tojás, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa, 5 dkg reszelt sajt, só és törött fekete bors, ízlés szerint

Elkészítése: A hagymákat az előzőek szerint töltésre előkészítem. A kivájt hagymaforgácsot nagyon apróra metélem, és 2 evőkanálnyi olajon üvegesre pirítom, majd megsózom. Beleteszem a megtisztított és finomra vágott gombát, valamint a nagyon apróra vágott petrezselyemzöldet. Hagyom kihűlni, ez után belekeverem a tojást és annyi zsemlemorzsát, hogy lágy tölteléket kapjak.
A hagymákba beletöltöm a gombás masszát. Kis tepsibe fektetem a megtöltött hagymákat, és meghintem a reszelt sajttal.
Alufóliával szorosan befedem, és az előmelegített forró sütőbe tolom. 20 percig közepes lángon párolom, ezután a fedelét levéve, annyi ideig pirítom tovább, amíg a sajt világos marad.

GOMBÁVAL TÖLTÖTT HAGYMA, MÁRTÁSBAN
Hozzávalók: 4 nagy fej hagyma, só, vaj, 50 dkg gomba, 2 ek olaj, 2,5 dl tejszín, 4 tojás, 6 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg földimogyoró, petrezselyem, metélőhagyma, fehérbors, csipetnyi curry, 3 dl zöldségleves (kockából), 2 tojás sárgája, 1 ek burgonyaliszt, 25 dkg rizs

Elkészítése: A hagymát 20 perc alatt bő vízben megfőzzük, levágjuk a tetejét, és 1 cm mélyen kiszedjük a belsejét. A kiszedett hagyma felét vágjuk egészen apróra. A gomba egyharmadát is vágjuk apróra, a többit tegyük félre. Olaj, 2 dkg vaj és kevés tejszín keverékében kis lángon pároljuk puhára az összevágott gombát 2 ek összevágott, főtt hagymával, majd hűtsük ki. Keverjük el a tojásokkal, a zsemlemorzsával és az apróra vágott vagy darált földimogyoróval. A petrezselymet és a metélőhagymát vágjuk össze, egy evőkanálnyit tegyünk félre, a többit keverjük a hagymás gombához. Fűszerezzük sóval, borssal, curryvel, és töltsük meg vele a hagymafejeket. Tűzálló tálba tesszük, öntözzük meg a zöldséglevessel, fedjük le, és 180
C fokos sütőben 30 percig süssük, majd még 5 percig fedő nélkül.
A hagymát vegyük ki a sütőből, a levéből 4 evőkanálnyit félreteszünk, a többit a mártás készítésének elején használjuk fel.
Mártás: A maradék gombát szeletekre vágjuk és a maradék, összevágott hagymával együtt megpirítjuk a vajon. Ráöntjük a maradék tejszínt, és 10 percig pároljuk, majd a sült hagyma levét is hozzáadjuk. A 4 ek félretett hagymás levet a tojás sárgájával és a burgonyaliszttel elkeverjük, majd a gombamártáshoz adjuk és felforraljuk. A maradék fűszereket is hozzáadjuk, és a mártást a hagymára, vagy alá öntjük.
A rizst készre pároljuk és a töltött hagymát ezzel tálaljuk.

HAJDINÁVAL TÖLTÖTT HAGYMA
Ádándi recept
Hozzávalók: 8 fej közepes vöröshagyma, só, bors, ž liter zöldségleves, 12,5 dkg hajdina, 25 dkg sárgarépa, 1 evőkanál vaj vagy margarin, 1 csokor petrezselyem, 1 tojás, 10 dkg sovány túró, 1 kávéskanál őrölt koriander

Elkészítése: a hagymafejek tetejét levágjuk, és közepüket egy kiskanállal óvatosan kivájjuk. A kivágott hagymát és a tetejét félretesszük. Az egész hagymákat sós vízben 15-20 percig lefedve főzzük.
Felforralunk ź liter zöldséglevest, beleszórjuk a hajdinát, és gyenge tűzön 5 percig főzzük, majd a tűzről levéve még 10 percig állni hagyjuk. A félretett hagymát apróra vágjuk, a sárgarépát vékonyan felszeleteljük. A hagymakockákat olajban üvegesre pirítjuk, a felét kivesszük, és a hajdinához adjuk. A sárgarépát beletéve rövid ideig együtt pároljuk. Felöntjük a maradék levessel, felforraljuk, és 15 percig lefedve főzzük.
A tojás felét a túróval a maradék hajdinához keverjük. Sóval, borssal és korianderrel fűszerezzük. A masszával megtöltjük a lecsepegtetett hagymákat.
A sárgarépát összeturmixoljuk, sóval, borssal fűszerezzük, megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel. A sárgarépaszószt egy tűzálló tálba öntjük, beletesszük a megtöltött hagymákat, és előmelegített sütőben 175 Celsius-fokon - 2-es fokozat - 25 percig pároljuk.

HOLLAND TÖLTÖTT HAGYMA
Hozzávalók: 4 egész hagyma, só
A töltelékhez, 15 dkg sajt, 10 dkg nyers füstölt sonka, 1 tojás, 1-2 evőkanál tejföl, 1 dl tejszín, diónyi vaj, 1 csapott evőkanál liszt, só, őrölt bors, pirospaprika, rozmaring, 1 csokor metélőhagyma

Elkészítése: A hagymákat, külső héjuktól megfosztva, 10 percig enyhén sós vízben főzzük. Jól lecsepegtetjük, majd hűlni hagyjuk. Végül minden hagymáról levágunk egy kalapot, belsejüket pedig kiskanállal kikaparjuk. A sajtot, sonkát, apró kockákra vágjuk, a hagymát kivájt, felaprított belsejével összekeverjük. Beleütjük a tojást, megsózzuk, egy csipetnyi szárított rozmaringot és apróra vágott metélőhagymát teszünk bele. Végül a tejföllel jól összedolgozzuk, és a masszát a hagymák üregébe töltjük. Tetejükre rátesszük a kalapokat, és fogvájóval megtűzzük, nehogy leessenek. Vajból és lisztből világos rántást készítünk, csipetnyi pirospaprikával megszórjuk, sózzuk, borsozzuk, három deci vízzel feleresztjük, és a töltött hagymákat beletéve 20 percig fedő alatt pároljuk, majd óvatosan kiemeljük. Végül a levét mártás sűrűségűre forraljuk, tejszínnel dúsítjuk, és a hagymákat ezzel leöntve tálaljuk.

HÚSSAL TÖLTÖTT HAGYMA
Hozzávalók: 8 szép, nagy fej vöröshagyma, 25 dkg darált sertéshús, 2 dl tejföl, 1 tojás, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 3 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió, 1/2 mokkáskanál törött bors, ízlés szerint só

Elkészítése: A vöröshagymákat megtisztítom. Fazékban vizet forralok, amelybe beleteszem a hagymákat. Az újraforrástól számított 3 percig főzöm, majd leszűröm. A hagymák tetejéről levágok egy vékony lapot, és a belsejüket úgy szedem ki, hogy a hagymafal vastagsága minimum 1 cm maradjon. A kivájt hagymaforgácsot és a levágott “kalapokat” nagyon apróra összevágom. A tojást, a darált húst és a hagymát összegyúrom, sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezem. Kis tepsit kikenek 1 evőkanál olajjal, behintem 1 evőkanál zsemlemorzsával, és a kivájt hagymákat szorosan egymás mellett elhelyezem a tepsiben. A húsmasszával jól megpúpozva, megtöltöm a hagymaüregeket. A tejfölt kissé megsózom, és rálocsolom a töltött hagymákra. A tepsit alufóliával befedem, és betolom az előmelegített forró sütőbe. 25-30 percig párolom, ezután az alufóliát levéve, kissé megpirítom a tetejét. Salátával és sült burgonyával tálalom.

MACEDÓN HAGYMA
Elkészítése: Hat darab nagyobb fej vöröshagymát megtisztítunk és 2 dl vízben majdnem puhára főzzük. Főzés után a hagymák közepét kikaparjuk és az üreget a következő töltelékkel töltjük meg: 15 dkg finomra vágott sonkát elkeverünk 1 db tojással, csipetnyi sóval, borssal, 1/2 csomag finomra vágott zöldpetrezselyemmel, kávéskanálnyi mustárral. A megtöltött hagymákat kivajazott tűzálló üvegedénybe helyezzük és leöntjük a főzőlével, valamint 2 evőkanál mézzel hígított, törött borssal ízesített paradicsompürével. Meghintjük reszelt sajttal, és néhány percre forró sütőbe tesszük.

MAKÓI TÖLTÖTT HAGYMA
Hozzávalók: 8 db közepes nagyságú hagyma, 30 dkg darált sertéslapocka, 1 zsemle, 1 tojás, 10 dkg margarin, só, bors, petrezselyemzöld, 5 dkg reszelt sajt (a végső szóráshoz)
A Mornay mártás hozzávalói: 10 dkg margarin, 10 dkg liszt, 1/2 I tej, 2 tojássárgája, 10 dkg reszelt sajt, só, szerecsendió

Elkészítése: A megtisztított hagymák tetejét (1/4 rész) levágjuk, a közepét kivéve 1 cm vastagságú csésze formájúra vájjuk. A kivájt hagymarészt felaprítjuk, a zsiradékon megpirítjuk. A zsemlét beáztatjuk, majd a hagymával és a fűszerekkel együtt a darált húshoz adjuk, és jól összedolgozzuk. Megtöltjük vele a hagymát, és sütőben puhára pároljuk. Közben elkészítjük a mártást: a margarint felolvasztjuk, és a liszt hozzáadásával világos rántást készítünk. Állandó keverési közben felöntjük a tejjel, majd hozzáadjuk a két tojássárgáját. Reszelt sajttal, sóval, szerecsendióval ízesítjük. A mártást a hagymára öntjük, meghintjük a sajttal, és aranysárgára sütjük.

OLASZ TÖLTÖTT HAGYMA
Hozzávalók: 4 fej hagyma, só; a töltelékhez 20 dkg máj, 1 tojássárgája, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa, 1 húsleveskocka, 1 evőkanál liszt, 1 kupica sherry brandy, só, őrölt bors, oregánó, kakukkfű

Elkészítése: A hagymákat, külső héjuktól megfosztva, 10 percig enyhén sós vízben főzzük. Jól lecsepegtetjük, majd hűlni hagyjuk. Végül minden hagymáról levágunk egy kalapot, belsejüket pedig kiskanállal kikaparjuk. A töltelékhez a hagymákból kivájt belső részt a májjal együtt ledaráljuk, a tojássárgájával meg a zsemlemorzsával összekeverjük, és jól megfűszerezzük. A keveréket a hagymák üregébe töltjük, a kalapokat a tetejükre illesztjük, és fogvájóval megtűzzük, nehogy leessenek. Lábasban félliternyi vizet forralunk, feloldjuk benne a húsleveskockát, és a hagymákat beletéve, fedő alatt 20-25 percig pároljuk. Ez után a töltött hagymákat szűrőkanállal óvatosan kiemeljük, a párolólevet pedig egy kevés hideg vízben elkevert liszttel behabarjuk.
Mártás sűrűségűre forraljuk, beleöntjük a Sherryt, és a hagymákat visszatéve még öt percig pároljuk.

OROSZ TÖLTÖTT HAGYMA
Hozzávalók: 30 dkg darált sertéshús, 12 db vöröshagyma, 1 tojás, 1 szál sárgarépa, 1 teáskanál kristálycukor, 1,2 dl tejföl, só, petrezselyem

Elkészítése: A héjától megfosztott hagymákról vágjon kalapot, majd ügyesen vegye ki a közepüket. A kivett részt darálja le, vagy vágja nagyon finomra. Ezt keverje a darált húshoz a tojással, a megreszelt sárgarépával és a fűszerekkel együtt. Töltse a keveréket a hagymákba, amelyeket ezután a korábban levágott kalapokra állítva kivajazott tűzálló tálba sorakoztat. Minden hagyma tetejére tegyen egy kávéskanál cukorral elkevert tejfölt, majd letakarva tegye 200 fokra előmelegített sütőbe. Mintegy negyven perc múlva vegye le a fedőt, és pár percig pirítsa. Vagdalt petrezselyemmel megszórva kínálja. 

RIZSES TÖLTÖTT HAGYMA 01.
Hozzávalók: 8 szép, nagy fej vöröshagyma, 25 dkg rizs, 3 dl tejföl, 8 dkg vaj vagy margarin, 1 tojás, 3 húsleveskocka, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál currypor, 1 mokkáskanál törött fehér bors, kevés só

Elkészítése: A rizst átválogatom, és többször váltott vízben, szűrőbe téve addig mosom, amíg a keményítő mind kiázik belőle. Ezután 5 dkg vajon, folyamatosan kevergetve, üvegesre pirítom. Térfogatához képest kétszeres mennyiségű forró vízzel feltöltöm, beleteszem a húsleveskockákat, a curryport és a borsot. Fedő alatt, kis lángon addig párolom, amíg az összes levét beszívja. Közben a hagymákat töltésre előkészítem, vagyis kivájom. A töltelékhez a megmaradt vajon megfuttatom a zúzott fokhagymát, hozzákeverek 6 evőkanálnyi párolt rizst, 1 evőkanál tejfölt és a tojást, valamint belekeverem a kivájt, apróra vágott hagymát. A tölteléket beletöltöm a hagymákba. Kisebb tepsiben egyenletesen elterítem a párolt rizst, és sorban, egymás mellett elhelyezem rajta a töltött hagymákat. A megmaradt tejföllel lelocsolom. Alufóliát borítok rá, és a sütőbe tolom. 25 percig párolom.

RIZSES TÖLTÖTT HAGYMA 02.
Hozzávalók: 8 db közepes nagyságú vöröshagyma, 1 egész tojás, 25 dkg rizs, 5 dkg reszelt sajt (bármilyen fajta lehet), 3 dkg margarin, 2 evőkanál olaj, 1 púpozott evőkanál vegeta, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál zsemlemorzsa, ízlés szerint só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, késhegynyi reszelt szerecsendió

Elkészítése: A rizst átválogatása után többször cserélt vízben megmosom, majd fél órára tiszta, hideg vízbe áztatom. Közben a vöröshagymát megtisztítom, és forrásban lévő vízbe teszem. Az újraforrás után 3 percig főzöm. A léből kiszedem, és a forrázott hagyma belsejét egy almacsumázóval úgy emelem ki, hogy a hagyma fala egy- másfél cm vastag maradjon. A kiszedett hagymaforgácsot apróra vágom, összekeverem a gyengén felvert tojással, a zsemlemorzsával, a törött bors felével, a szerecsendióval és kevés sóval fűszerezem. Végül belekeverem a reszelt sajt felét. A tölteléket beletöltöm a hagymákba. A leszűrt rizst az olajon üvegesre pirítom, ezután pedig szétterítem egy mély, közepes nagyságú tepsin. A rizsre rakom egymás mellé a megtöltött vöröshagymát, majd annyi vizet öntök a hagyma alá (a rizsre), hogy a víz egy ujjnyival magasabban érjen a rizsnél. Rászórom a vegetát, ráhintem a maradék törött borsot, az apróra vágott petrezselyemzöldet, a megtisztított és szétzúzott fokhagymát, ezután a hagymák tetején elosztom az apró daraboka vágott margarint. A tepsit alufóliával szorosan lefedem, és az előmelegített, forró sütőbe tolom. Közepes lángon addig párolom, amíg a rizs az összes levét elszívja. Végül a fóliát leveszem a tepsiről, és néhány percig erős lángon pirítom, hogy a hagyma teteje kissé megszínesedjen.
Elkészítési ideje: kb. 90 perc

SAVOYAI TÖLTÖTT HAGYMA
Hozzávalók: 5 fej hagyma, 20 dkg máj, két tojás sárgája, 15 dkg fűszeres krémsajt, 1db (425ml) paradicsom, 1 db kisebb savanykás alma, fél csomag zsázsa, só, bors, piros paprika

Elkészítése: A hagymák kalapját levágjuk, közepüket kivájjuk úgy, hogy cm-es faluk maradjon. A kivájt hagymából 20 dkg-ot apróra vágunk. A hagymafejeket 8 percig sós vízben főzzük, majd lecsepegtetjük. A májat feldaraboljuk, olajon forrósítjuk, sót, borsot adunk hozzá. Az almát apróra szeljük, a krémsajtot tojássárgájával kikeverjük. Hozzá a máj, alma, só, bors. A paradicsomot összetörjük, tűzálló tálra tesszük, bele a maradék hagyma, só, pirospaprika. Ráültetjük a hagymákat és kb. 20 percig sütjük. Krumplipürével tálaljuk.

RIZZSEL TÖLTÖTT HAGYMA, SÜTVE
Elkészítése: Kifejezetten nagy hagymákat válogatunk, megtisztítjuk, és a belsejét alaposan kiszedjük. Elkészítjük a párolt rizst. Finomra vágott hagymát olajban megpirítunk, kockára vágott sonkát, gombát, zöldborsót adunk hozzá és megpároljuk. Sóval, borssal, rozmaringgal ízesítjük, reszelt sajttal összekeverjük, és a hagymába töltjük. Olajjal vékonyan megkent alufóliába csomagoljuk, és az előkészített roston többször forgatva megsütjük.
Kiváló köret.

TONHALLAL TÖLTÖTT HAGYMA
Hozzávalók: 8 szép nagy fej vöröshagyma, 25 dkg tonhal, 3 dl tejföl, 3 evőkanál olaj, 3 evőkanál zsemlemorzsa, fokhagymasó, borsikafű, só, zeller zöldje

Elkészítése: A hagymafejeket kivájjuk. A hagymák belsejét finomra vágjuk, olajon lepirítjuk. Hozzáadjuk a tonhalkonzervet, majd a tejfölt és a zsemlemorzsát. Összefőzzük, borsikafűvel, fokhagymával és zeller zöldjével ízesítjük
Beletöltjük a hagymákba. Tűzálló tálba tesszük, meghintjük zsemlemorzsával, halolajjal meglocsoljuk, és addig sütjük, míg a hagymák megpuhulnak, és a teteje megpirul.

TÖLTÖTT HAGYMA 01.
Elkészítése: A vöröshagymákat héjastul mossa meg. Mindkét végén, gyökerénél és a száránál is tisztítsa meg, majd vágja le a hagyma felső egyharmadát. Szedje ki a hagyma belsejét úgy, hogy egy centiméternyi rész maradjon körbe-körbe. Ezután készítse el a tölteléket. Tetszés szerinti zöldséget és a hagyma kiszedett belsejét apróra vágva keverje össze az előzőleg már felvert tojással. Tetszés szerint fűszerezze, és a masszát töltse vissza a kibelezett hagymákba.
Állítsa őket alufóliával vagy zsírpapírral kibélelt sütőbe, tegye melléjük a hagymakalapokat is. A töltött hagymák tetejét szórja meg reszelt sajttal.
Mintegy húsz perc alatt meleg sütőben el is készül. Amikor tálalja, akkor a hagymakalapot helyezze vissza a töltött hagymákra.

TÖLTÖTT HAGYMA 02.
Hozzávalók: 8 nagy, egyforma vöröshagyma, 10 dkg gomba, 2 evőkanál olaj, 2 tojás, 2 dl tejföl, 5 dkg füstölt szalonna (vagy szeletelt bacon szalonna), 1 evőkanál zabpehely, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 késhegynyi reszelt szerecsendió, ízlés szerint só; a tepsi kikenéséhez 1 evőkanál olaj és 2 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítése: Egy akkora tepsit, amelyben a nyolc vöröshagyma elfér, olajjal kikenünk, és zsemlemorzsával behintjük. A hagymákat tisztítás után egészben, forrásban lévő vízbe dobjuk, és az újraforrástól számított 5 percig előfőzzük. Ezután leszűrjük, és egy éles kiskéssel a közepüket úgy vájjuk ki, hogy a hagyma fala legalább egy centi vastag maradjon. A kivájt hagymát apróra vágjuk, és a darált vagy finomra metélt nyers gombával, az egyik nyers tojással, valamint a zabpehellyel összekeverjük. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítve, 15 percig hagyjuk állni. Ezután a hagymák üregét jól megpúpozva megtöltjük a keverékkel, és a kikent tepsibe egymás mellé tesszük. A megmaradt tojást összehabarjuk a tejföllel és az olajjal, majd sózzuk, borsozzuk. Ezután ráöntjük a hagymákra. A hajszálvékonyra szeletelt füstölt szalonnával beborítjuk a hagymákat, és az előmelegített forró sütőben szép piros-ropogósra sütjük. Tetszés szerint párolt rizzsel, sült burgonyával, vagy párolt zöldséggel tálaljuk.

TÖLTÖTT HAGYMA 03.
Hozzávalók: 25 dkg darált füstölt tarja, 8 db vöröshagyma, 1 dl étolaj, vagy zsír, 8 dkg liszt, 1 csomómetélő hagyma, 1 db zsemle, őrölt bors, só, 1 db tojás, 1 evőkanál mustár

Elkészítése: A tisztított vöröshagymák alsó és felső részéből vékony szeletkét levágunk. Az így kapott hagymák közepét eltávolítjuk, sózzuk, borsozzuk, és valamennyit megtöltjük a következő töltelékkel: a darált füstölt húst, az áztatott, kicsavart zsemlét, borsot, sót alaposan összegyúrjuk. Ráöntjük a zsiradékot és forró sütőben gyakran locsolgatva, 25 percig sütjük. A mártáshoz a hagymák sütésénél felhasznált zsiradékkal világos színű rántást készítünk, bele tesszük a finomra vágott metélőhagymát. Felengedjük 4 dl hideg vízzel elkevert mustárral, borsozzuk, és ízlés szerint sózzuk. Tálalás előtt a töltött hagymákat a mártásban egy-két percig fedő alatt forraljuk.
Elkészítési idő: 40 perc

TÖLTÖTT HAGYMA 04.
Hozzávalók: 4 db közepes vöröshagyma, 10 dkg csiperke, 1 ek olívaolaj, 0,5 zsemle, 1 cs petrezselyemzöld, 1 tojás, 1 főtt tojás, 1 cs petrezselyemzöld, 2 dkg vaj, 1 tk liszt, 1 dl tejszín, 1 lapos mk gyömbérpor, só, bors, 1 mk szárított kapor

Elkészítése: A hagymák közepét kiszedjük. A darabokat felaprítjuk. A gombát nagyon apróra felvágjuk. A hagymát az olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a gombát. A lé elpárolgásáig pároljuk. Hozzákeverjük a fűszereket. Belekeverjük a kicsavart és péppé morzsolt zsemlét, a nyers tojást, az apró kockákra vágott főtt tojást.
Betöltjük a hagymákat. Víz hozzáadása nélkül lefedett jénaiban közepes tűznél 30-40 percig sütjük.
A vajban megpirítjuk a lisztet, felfőzzük a tejszínnel. Picit sózzuk.
A mártást a hagymákra önjük.
Melegen kínáljuk.

TÖLTÖTT HAGYMA 05.
Elkészítése: A tölteni való hagymafejeket kivájjuk, sós vízben megfőzzük.
A töltelékhez a felaprított hagymabelet olajon megfonnyasztjuk, kockára vágott paradicsomot, főtt gerslit vagy búzát és zöldborsót adunk hozzá. Sózzuk-borsozzuk, curryvel, kevés ecettel ízesítjük. A töltött hagymafejeket tűzálló tálba helyezzük, majd lefedve átsütjük.

TÖLTÖTT HAGYMA 06.
Hozzávalók: 8 közepes méretű vöröshagyma, só, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 evőkanál olaj, 1 doboz ringli, 1 csomó petrezselyemzöld, néhány szem kapribogyó, 1 tojás, 1 késhegynyi őrölt bors

Elkészítése: A hagymát megtisztítom, bő vízben megmosom, és enyhén sós, forró vízben félig megfőzöm. A zsemlemorzsát olajon megpirítom. A ringlit lecsepegtetem, apróra vágom. A petrezselyemzöldet szintén. A morzsát összekeverem a ringlivel, a nyers tojással, a petrezselyemzölddel, a kapribogyóval. Megborsozom. A hagymák közepét kiemelem, apróra vágom, és a töltelékhez keverem. A tölteléket a hagymákba töltöm.
Kiolajozott serpenyőbe teszem a hagymákat, és közepesen meleg sütőben 20 percig sütöm.

TÖLTÖTT HAGYMA 07.
Hozzávalók 4 személyre: 8 szép, nagy fej vöröshagyma, 1 db egész tojás, 2 dl tejföl, 5 dkg reszelt, füstölt sajt, 5 dkg füstölt szalonna, 4 evőkanál zsemlemorzsa, 1 teáskanál vegeta, 1 mokkáskanál reszelt szerecsendió (vagy őrölt szerecsendió-virág), 1 teáskanál mustár, kevés só

Elkészítése: A hagymákat megtisztítjuk, és sós, forrásban lévő vízbe tesszük. Az újraforrástól számított 5 percig főzzük, majd leszűrjük. Jó éles késsel a közepüket úgy vájjuk ki, hogy legalább másfél centi vastag faluk maradjon. A hagymák aljáról egy hajszálvékony lapot levágunk, hogy ne billegjenek. Egy kis tepsire vagy tűzálló tálra tesszük szorosan egymás mellé a kivájt hagymákat. A töltelékhez a tojást összekeverjük a zsemlemorzsával, a reszelt sajt felével, az összevágott hagymaforgáccsal, a mustárral és a fűszerekkel. Hozzáadunk egy-két evőkanál tejfölt, majd a tölteléket beletöltjük a hagymaüregekbe. (Jól púpozzuk meg a tetejét!) A megmaradt tejfölt összekeverjük a megmaradt reszelt sajttal, kicsit megsózzuk, és rákenjük a hagymák tetejére. A füstölt szalonnát nyolc szeletre vágjuk, és mindegyik hagymára ráborítunk egy-egy szelet szalonnát. Alufóliával betakarjuk, és 25 percig pároljuk az előmelegített forró sütőben. Végül levesszük a fóliát, és pirosra pirítjuk. Párolt rizs vagy sült burgonya illik mellé.
Elkészítési ideje: kb. 75 perc

TÖLTÖTT HAGYMA 08.
Hozzávalók: vöröshagyma 12 db, zsír 10 dkg, liszt 1 kanál, mustár 2 kanál, tejföl 2 dl
Töltelék: disznóhús 0.5 kg, zsír 10 dkg, rizs 10 dkg, hagyma 1/4 fej, bors, só 1-1 késh

Elkészítése: A hagymákat fehérboros vízben főzzük meg, s ha megfőtt, a közepüket vágjuk ki, és a töltött paprika töltelékével töltjük meg. A levét átszűrjük, és sárga rántást készítünk hozzá, felforraljuk. Tejföllel és 2 kanál mustárral tálaljuk.

TÖLTÖTT HAGYMA 09.
Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy fej ezüsthagyma, 1/2 kg darált hús, 2 tojás, 2 evőkanál zsemlemorzsa só, fekete bors, paprika, 1/4 teáskanál szárított rozmaring, 2 evőkanál kapribogyó, 3 evőkanál vaj (főzőmargarin), 80 dkg (mirelit vagy konzerv) paradicsom, 1/8 l zöldségleves (készülhet leveskockából is), 1 teáskanál szárított bazsalikom

Elkészítése: A megtisztított, megmosott hagymák tetejéről éles késsel egy lapos szeletet levágunk. Belsejüket teáskanállal kivájjuk úgy, hogy körben egy centi vastag húsuk maradjon. A levágott és a kivájt részeket durvára összevágjuk. A darált húst a tojással, és a zsemlemorzsával, kézzel összegyúrjuk. Sóval, borssal, paprikával és rozmaringgal ízesítjük, s hozzákeverjük az összevágott kapribogyót. A húsmasszát jól összetömörítve a hagymákba töltjük. Serpenyőben zsiradékot forrósítunk, és a hagymákat a hússal töltött felükkel lefelé fordítva kb. 3 percig sütjük. Miután kivettük, aranysárgára pirítjuk a felaprított hagymát.
A keresztben bevágott paradicsomokat lobogó vízben leforrázzuk, héjukat lehúzzuk, húsukat kockákra vágjuk. (A mirelit paradicsomot félig fagyott állapotban vágjuk fel.)
A paradicsomot és a zöldséglevest a hagymára öntjük, felforraljuk, sóval, borssal és bazsalikommal ízesítjük. A töltött hagymákat ebben a lében fedő alatt 30-35 percig pároljuk. Burgonyapürével tálaljuk.
Ugyanezzel a darált húsos töltelékkel fiatal, még nem fás karalábét is megtölthetünk.
A karalábét meghámozzuk, a gyökér felőli oldalról, kiskanállal kivájjuk. Belső részét és zsenge leveleit is finomra szeleteljük. A tölteléket betöltjük a karalábékba, ha marad, gombócokat formálunk belőle. Csontlében vagy erőlevesben kb. 40 percig fedő alatt pároljuk, ha elég puha, berántjuk, és tejszínt adunk hozzá.

TÖLTÖTT HAGYMA 10.
Hozzávalók: 4 fej vöröshagyma, 1 cs zöldhagyma, 25 dkg tarja, 5 dkg gomba, 2 paradicsom, 1 apróra vágott pirított zsemle, só, bors, 2 cs petrezselyem

Elkészítése: A megfőzött hagymák tetejét, levágjuk, belsejét kiszedjük (2- 3 réteg maradjon). Az apróra vágott húst megpároljuk a felvágott zöldhagymával, gombával és az egyik csokor felaprított petrezselyemmel, majd ízesítjük. A megpuhult húshoz hozzáadjuk a zsemlekockákat, és a hagymák üregébe töltjük. Tetejére pici vajat teszünk, majd tűzálló tálba téve kb. 25 percig sütőben sütjük. Tálaláskor petrezselyemmel díszítjük.

TÖLTÖTT HAGYMA 11.
Hozzávalók: 8 közepes hagyma, 40 dkg sovány sertéshús, 10 dkg zsír, só, bors, petrezselyem zöld, 15 dkg füstölt szalonna, 2 dl tejföl

A megtisztított hagymák tetejét levágjuk, közepüket, kis Elkészítése: kanállal kikaparjuk. Forró sós vízbe dobjuk 3 percre, vigyázva ne hogy szétessenek. A kis kockákra vágott húsból az apróra szelt maradék hagymából pörköltet főzünk- rövid lével. Megdaráljuk, és a főzőléből kiemelt, leszárított hagymákba töltjük. A töltött hagymákat kizsírozott tűzálló tálba tesszük. Tetejükre vékony szelet szalonnát helyezünk, meglocsoljuk tejföllel, megszórjuk petrezselyem zölddel, és a sütőben jól átsütjük. Sós burgonyával tálaljuk.

TÖLTÖTT HAGYMA 12. (BASAL MAHSHI)
Előételként vagy húsételek köreteként ajánlható.
Elkészítési idő: 1 és fél óra
Hozzávalók: 4 nagy fej vöröshagyma, 10 dkg darált hús, 2 dl tej, 1 zsemle, 1 tojás, fél narancs héja lereszelve, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál mazsola, 1 marék tisztított mandula, 5 dkg vaj, só és bors

Elkészítése: A héjas vöröshagymákat 10 percig lobogó sós vízben főzzük.
Lecsurgatjuk, megtisztítjuk, és keresztbe félbevágjuk a hagymákat. A fél hagymák közepét óvatosan kivájjuk.
A húst összekeverjük a tejben áztatott és kifacsart zsemlével, a tojással, a petrezselyemzölddel és reszelt narancshéjjal, hozzáadjuk a langyos vízben áztatott mazsolát, a darált mandulát, megsózzuk, borsozzuk, és ezzel a masszával megtöltjük a vöröshagymákat. A tetejüket megpaprikázzuk, és vajjal kikent edényben lefedve megsütjük.
Kb. 1 óráig közepes lángon sütjük, miközben időnként vizet öntünk alá, hogy a vöröshagyma ne száradjon ki.
A kész töltött hagymát tálaló tálra rakjuk és felszolgáljuk.

TÖLTÖTT HAGYMA 13.
Hozzávalók: 8 közepes nagyságú, lehetőleg egyforma vöröshagyma, 10 dkg reszelt sós juhsajt, 1 kis doboz olajos hal (nem paradicsomos!), 2-3 evőkanál búzadara, 1 tojás, 5 dkg durvára őrölt dió, 2 dl tejszín, 5 dkg vaj, fél citrom lereszelt héja, só és törött fekete bors, ízlés szerint

Elkészítése: A vöröshagymát megtisztítjuk, tetejéről és aljáról egy-egy vékony lapot levágunk, és a belsejét éles késsel óvatosan kivájjuk (ügyeljünk arra, hogy a fala kb. egy centi vastag maradjon). A kivájt forgácsot és a “kalapokat” apróra vágjuk. A halat levétől leszűrjük, villával összetörjük, majd elkeverjük a felvert tojással, a dióval, a búzadarával, a reszelt citromhéjjal és a juhsajttal. Sóval, törött fekete borssal ízesítjük. A kivájt hagymákat megtöltjük a halas töltelékkel, majd vastagon kikent lapos tűzálló tálra ültetjük őket, szorosan egymás mellé. A hagymaforgácsot mellétesszük, rákenjük a maradék tölteléket, és a szardíniaolajjal elkevert tejszínnel meglocsoljuk. A maradék vajat borsónyi darabkákban rászórjuk, és a tálat alufóliával lefedjük. Előmelegített forró sütőben 25 percig sütjük, majd a fedőt levéve a tetejét pirosra pirítjuk. Durvára darált dióval elkevert rizzsel kínáljuk.

TÖLTÖTT HAGYMA 14.
Hozzávalók 4 személyre: 12 közepes nagyságú vöröshagyma (kb. 80 dkg), 5 dkg reszelt rokfort, 5 dkg vékonyra szeletelt császárszalonna, 1 tojás, 5 dkg párolt rizs, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 késhegynyi reszelt szerecsendió, ízlés szerint só, 2 dl tejföl

Elkészítése: A vöröshagymákat megtisztítjuk, és forrásban lévő, enyhén sós vízbe téve, kis lángon addig főzzük, amíg üvegesek nem lesznek. Közben a császárszalonnát nagyon apróra vágjuk. A tojást összekeverjük a reszelt sajttal, a párolt rizzsel, a szalonnadarabkákkal, a törött borssal és a szerecsendióval. A hagymák belsejét óvatosan kivájjuk. Az összevágott hagymaforgácsot hozzáadjuk a sajtos keverékhez, majd a masszát visszatöltjük a hagymákba. Mindegyiket jól megpúpozzuk, és lapos tűzálló tálra vagy tepsire tesszük. Megsózott tejföllel lelocsoljuk. Előmelegített, közepesen meleg sütőben addig sütjük, amíg a hagymák teteje kissé megszínesedik.
Sör, különösen barna sör, mellé nagyon finom.

TÖLTÖTT HAGYMA
Hozzávalók: 1 nagy burgonya, 8 közepes vöröshagyma, 3 közepes cukkini, 1 csokor petrezselyem, 8-10 friss bazsalikomlevél, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj (még finomabb, ha olíva), só, őrölt bors, 1 tojás, 3 kiskanál reszelt sajt

Elkészítése: A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, lecsöpögtetjük, és burgonyatörővel összetörjük. A hagymákat lehéjazzuk, és lobogva forró sós vízben 5 percig főzzük. Szűrőkanállal kiemeljük, lecsöpögtetjük, tetejükről egy szeletet levágunk, és közepüket kiskanállal kiemeljük, vagy kikaparjuk. A kiszedett hagymát felaprítjuk. A cukkinit, végeit levágva, megmossuk, és minél apróbbra kockázzuk. A zöld-fűszereket megmossuk, leszárogatjuk, és finomra metéljük. A fokhagymát megtisztítjuk, és péppé zúzzuk. Serpenyőben 1 evőkanál olajon a felaprított hagymát megfuttatjuk, de vigyázzunk, nem szabad megbarnulnia. A cukkinit is rádobjuk, 4-5 percig kevergetve együtt pirítjuk, közben megsózzuk, megborsozzuk. A tűzről lehúzzuk, és ha kissé kihűlt, a tört burgonyával, a tojással, a reszelt sajttal, a zöld-fűszerekkel meg a zúzott fokhagymával alaposan összekeverjük. A masszát a hagymákba töltjük, és a maradék olajjal kikent tűzálló tálba egymás mellé sorakoztatva 180C-ra (légkeveréses sütőben 165 C) előmelegített sütőben 20 perc alatt aranysárgára sütjük. Melegen, fokhagymás joghurttal és forró pirítóssal tálaljuk.
Elkészítési idő: 1 óra

TÖLTÖTT HAGYMA JÓASSZONY MÓDRA
Hozzávalók: 4 egész nagy tölthető hagyma, só; a töltelékhez 25 dkg darált sertéshús, 1 tojás, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 evőkanál olaj, 1 dl tejszín, diónyi vaj, 1 kiskanál cukor, 1 erőleveskocka, só, őrölt bors

Elkészítése: A hagymákat, külső héjuktól megfosztva, 10 percig enyhén sós vízben főzzük. Jól lecsepegtetjük, majd hűlni hagyjuk. Végül minden hagymáról levágunk egy kalapot, belsejüket pedig kiskanállal kikaparjuk. A hagymák kivájt belső részét apróra vágjuk, és olajon megpirítjuk. A darált húst a megpirított hagymával, a tojással meg a zsemlemorzsával összekeverjük, sóval, borssal fűszerezzük és a kivájt hagymákba, töltjük. A kalapokat visszaillesztjük és egy fogvájóval meg is tűzzük, nehogy leessenek.
Tűzálló tálban megolvasztjuk a vajat, megpirítjuk benne a cukrot, és fél liter, leveskockából készült meleg levessel felengedjük. A töltött hagymákat a tálba ültetjük, és lefedve, kis lángon kb. fél órán át, pároljuk. Végül a hagymákat szűrőkanállal óvatosan kiemeljük, a visszamaradt levet pedig a tejszínben elkevert liszttel besűrítjük. A töltött hagymákat a mártással leöntve tálaljuk.

TÖLTÖTT HAGYMA PARADICSOMMÁRTÁSSAL
Hozzávalók: 30 dkg vöröshagyma, 25 dkg darált hús, 1 db zsemle, 10 dkg sajt, 1 db tojás, fél csomag petrezselyemzöld, 5 dkg margarin, só, őrölt bors, cukor
A paradicsommártáshoz: 5 dkg liszt, 5 dkg margarin, 10 dkg paradicsompüré, 2 dkg vöröshagyma, 3 dkg zeller
A körethez: 25 dkg párolt rizs

Elkészítése: A hagymákat félbevágjuk, egyesével kiszedjük a közepét, leforrázzuk. Elkészítjük a tölteléket. A pulykahúst pirított hagymával, sóval, borssal, bazsalikommal összedolgozzuk. Vizes kézzel megformázzuk, rátesszük a leforrázott hagymákra. A tetejét sajttal megszórjuk, zsemlemorzsát vagy lisztet szórunk még rá. A paradicsommártáshoz olajat hevítünk, lisztet teszünk bele, majd paradicsompürét. Ízesítjük sóval, borssal és kiforraljuk. Tálalásnál párolt rizst adunk hozzá. Paradicsommártásból tükröt készítünk, ebbe tesszük bele a töltött hagymákat. Kevés petrezselyemzöldet szórunk mellé. Díszítésnek hagymavirágot használunk.

TÖLTÖTT HAGYMA RÓMAI TÁLON
Hozzávalók: 4 fej hagyma, só; a töltelékhez 25 dkg sütnivaló kolbász, 3 dl paradicsomlé, 2 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, 3-4 szem szegfűszeg, 2 babérlevél; a tetejére 2 paradicsom, 5 dkg reszelt sajt

Elkészítése: A hagymákat, külső héjuktól megfosztva, 10 percig enyhén sós vízben főzzük. Jól lecsepegtetjük, majd hűlni hagyjuk. Végül minden hagymáról levágunk egy kalapot, belsejüket pedig kiskanállal kikaparjuk. A hagymák kivájt belsejét és kalapját nagyobb darabokra vágva, zúzott fokhagymával meg paradicsomlével összekeverjük, és a keveréket az előzőleg beáztatott római tálba öntjük. A babérlevelet meg a szegfűszeget is beletesszük. A sütnivaló kolbászt a bélből kinyomjuk, négyfelé osztjuk, és a hagymák sóval, borssal beszórt üregébe töltjük. A töltött hagymákat a tálba ültetjük, és lefedve hideg sütőbe toljuk. Kb. egy órán át, sütjük, majd minden hagymát egy félbevágott paradicsommal befedünk, reszelt sajttal megszórjuk. A tálat most már fedél nélkül tesszük vissza a sütőbe. Az ételt addig sütjük, amíg a sajt a paradicsomra olvad.

VADASAN TÖLTÖTT HAGYMA
Hozzávalók: 8-12 db hagyma, 2 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, fél zeller, 3 db burgonya, 1 kávéskanál mustár, csipetnyi tárkony vagy csöpp tárkonyecet, 1 pohár tejföl, 5 dkg reszelt sajt, 1 db babérlevél, 1 teáskanál só, vegeta

Elkészítése: A hagymák burkát lehúzzuk, tetejét levágjuk, kivájjuk őket. Az aljukból is levágunk egy parányit, hogy megálljanak. A zöldségeket megtisztítjuk, és kevés vegetás vízben puhára főzzük. Beletesszük az ízesítőket és - a babérlevelet kivéve - péppé zúzzuk. Megtöltjük a hagymákat, a kivajazott tepsibe állítjuk őket, reszelt sajttal megszórjuk a tetejüket, majd mindegyikre egy kanál tejfölt csurgatunk. Nem túlságosan forró sütőben, kb. fél órát sütjük.