Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Töltött zsemlye


Illusztráció

CSIRKÉVEL TÖLTÖTT ZSEMLYE
Hozzávalók: 6 zsemlye, 20 dkg főtt csirkehús, 1 fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 0,5 dl majonéz, 10 dkg vaj, 2 salátalevél, 10 dkg sajt, só, őrölt bors és pirospaprika (ízlés szerint)

Elkészítése: A zsemlék felső harmadát levágjuk, és ezeket, a darabokat félretesszük. A zsemlék nagyobbik részéből a belsejüket eltávolítjuk. Az üreges zsemléket megkenjük vajjal, majd sütőben elősütjük. A hagymát apróra vágjuk, a zöldpaprikát megmossuk, kicsumázzuk, és ugyanakkora kockákra vágjuk. A salátaleveleket is megmossuk, és apróra daraboljuk. A húst kicsontozzuk, feldaraboljuk, majd összekeverjük a majonézzel, a hagyma- és paprikakockákkal és a salátával. Fűszerezzük sóval, borssal és pirospaprikával. Ezt a masszát a zsemlék üregeibe töltjük, majd megszórjuk reszelt sajttal, és sütőbe téve a sajt megolvadásáig sütjük.
Végül a kész zsemlékre visszahelyezzük a tetejüket.

FASÍRTTAL TÖLTÖTT ZSEMLYE
Elkészítése: Félbevágunk négy zsemlét, belsejüket kiszedjük. Átdarálunk 30 deka sertéshúst, 10 deka füstölt szalonnával meg 10 deka főtt füstölt hússal, majd áthajtjuk a darálón a zsemlye kiszedett, tejjel megöntözött belét is. Összegyúrjuk egy nyers tojással, két apróra vágott ecetes uborkával, egy kis fej reszelt vöröshagymával, sóval meg törött borssal. A kivájt fél zsemléket tejben könnyedén megmártjuk (nem áztatjuk!), majd kikent tűzálló tálra, üregükkel felfelé, egymás mellé ültetjük. Az üregüket púposan megtöltjük a húsvagdalékkal, és forró sütőben 20 percig sütjük. Ezután mindegyikre egy-egy vékony szelet sajtot borítunk, és a sütőben addig sütjük, míg a húsvagdalék teljesen át nem sült, a sajt rá nem olvadt. Tálaláskor mindegyik töltött zsemlét egy-egy szelet paradicsommal koronázzuk. Salátával kínáljuk.

GOMBAPÁSTÉTOMMAL TÖLTÖTT ZSEMLYE
Hozzávalók 2 személyre: 2 zsemlye, 10 dkg gomba, 2 tojás, 1 / 4 liter tej, vaj, só petrezselyemzöld, tetejére tojás vagy reszelt sajt

Elkészítése: Szikkadt vagy inkább szárazabb zsemlét vékonyan lehámozunk, kettévágjuk és kivájjuk a belsejét. 2 egész tojást 1 / 4 liter tejben elkeverünk, és az elfelezett zsemléket ebbe beáztatjuk. Ha megpuhultak, vajjal leöntve világosra sütjük. A megsütött fél-zsemléket megtöltjük a vajban párolt, megsózott, ledarált gombával. Mindegyik tetejére tojást ütünk, de vigyázzunk, hogy a sárgája egészben maradjon. Kis darabka vajat teszünk még rá, és 10 percig a sütőben sütjük. Apróra vágott petrezselyemmel díszítve tálaljuk. Igen jóízű, mutatós melegszendvics. Tükörtojás helyett rántottát is tehetünk a zsemlékre, vagy csak reszelt sajttal szórjuk meg.

GOMBÁVAL ÉS TOJÁSSAL TÖLTÖTT ZSEMLYE
Elkészítése: A zsemlék felső részét levágjuk, belüket kiszedjük. Tojásban és morzsában panírozzuk, és forró zsírban hirtelen megsütjük. Tűzálló edénybe rakjuk őket, mindegyikbe teszünk egy kanál apróra vagdalt, párolt gombát, ennek tetejére ütünk egy tojást, meghintjük reszelt sajttal, és legfelülre 1-1 mogyorónyi vajat teszünk. Tejföllel leöntjük, és a forró sütőben 10-15 percig sütjük.

GOMBÁVAL TÖLTÖTT ZSEMLYE
Elkészítése: A zsemléket kettévágjuk, kicsit kivájjuk, a gombát jó sok hagymával zsírjára lepirítjuk só bors petrezselyemzöld meg egy kis paprika bele, 2-3 tojással elkeverjük. A zsemlékbe töltés után tetejére jó sok reszelt füstölt sajtot teszünk, megsütjük.

JUHTÚRÓS-SAJTOS ZSEMLYE
Hozzávalók 4 személyre: 4 zsemlye, 4 tojás, 10 dkg juhtúró, 5 dkg reszelt sajt, 1 teáskanál paradicsompüré, 1 teáskanál mustár, 1 dl tejszín, só, őrölt fekete bors, 4 salátalevél

Elkészítése: A zsemlék tetejét levágjuk, a belsejét kiszedjük úgy, hogy egy centiméteres fala maradjon. A juhtúrót áttörjük, vagy villával szétnyomkodjuk. A tojásokat felverjük. Összekeverjük a tojást, a juhtúrót, a paradicsompürét, a mustárt és a tejszínt, sóval, borssal ízesítjük, és ezzel a keverékkel megtöltjük a zsemléket, majd előmelegített, forró sütőben nagyjából tíz perc alatt megsütjük. A zsemlék “kalapjait” is mellétesszük az utolsó néhány percre, hogy azok is átpiruljanak. A sütőből kivéve visszarakjuk a töltött zsemlékre, és a megmosott, leszárított salátaleveleken tálaljuk.

KÁPOSZTÁVAL TÖLTÖTT ZSEMLE 01.
Hozzávalók: 4 zsemle, 8 evőkanál maradék párolt káposzta, 1 db tojás, 2 dl tejföl, ízlés szerint só, törött fekete bors, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj

Elkészítése: A zsemléket kettévágjuk, és a belét úgy szedjük ki egy éles késsel, hogy a fél zsemlének csak vékony fala maradjon. A kivájt zsemlebelet apróra összevágjuk. A tojást habosra felverjük, belekeverjük a párolt káposztát, a zsemlebelet, a zúzott fokhagymát, kevés sót és törött borsot, valamint 1 evőkanál tejfölt. A tölteléket jól megpúpozva beletöltjük a fél zsemlékbe, majd tepsire vagy lapos tűzálló tálra rakjuk szorosan egymás mellé. A tetejükre locsoljuk a maradék tejfölt, és az előmelegített forró sütőben tizenöt percig sütjük. Jó ízű, olcsó és kiadós vacsora, amellyel a maradék párolt káposztát és a már nem friss zsemlét lehet hasznosítani.

KÁPOSZTÁVAL TÖLTÖTT ZSEMLYE 02.
Hozzávalók: 1 kisebb fej fehér káposzta (kb. 50—60 dkg), 4 zsemlye, 2 dl tejföl, 2 tojás, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál kristálycukor, 1 mokkáskanál borsikafű (csombor), 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só

Elkészítése: A káposzta külső, fonnyadt leveleit lebontjuk, a kemény torzsa alját levágjuk, és vagy lereszeljük, vagy nagyon apróra összevágjuk. Lábosba rakjuk. Ráöntjük az olajat és 4 evőkanál vizet, majd befedve addig pároljuk, amíg zsírjára nem sül. Ezután a fedőt levesszük a káposzta tetejéről, és folytonosan kevergetve sárgásbarnára pirítjuk. Közben megsózzuk, megcukrozzuk és megborsozzuk. A pirított káposztát kissé kihűtjük. Közben a zsemléket kettévágjuk, a zsemlyebelet kiszedjük, és apróra vágjuk. 4 fél kivájt zsemlye üregét megtöltjük a káposztával, majd kis tepsibe rakjuk. Mindegyik megtöltött zsemlye tetejére rárakjuk a “kalapját”, és hústűvel összetűzzük. A megmaradt káposztát összekeverjük a felvert tojásokkal, a tejföllel, végül hozzáadjuk a borsikafüvet is. A zsemlék tetejét bekenjük a káposztás keverékkel. A megmaradt keveréket beleöntjük a tepsibe. Előmelegített forró sütőbe toljuk, és addig pirítjuk, amíg a zsemlék teteje szép piros-ropogósra sül.

KÁPOSZTÁVAL TÖLTÖTT ZSEMLYE
Hozzávalók 4 személyre: 4 zsemlye, 8 evőkanál maradék párolt káposzta, 1 db tojás, 2 dl tejföl, ízlés szerint só, törött fekete bors, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj

Elkészítése: A zsemléket kettévágjuk, és a belét úgy szedjük ki egy éles késsel, hogy a fél zsemlének csak vékony fala maradjon. A kivájt zsemlyebelet apróra összevágjuk. A tojást habosra felverjük, belekeverjük a párolt káposztát, a zsemlyebelet, a zúzott fokhagymát, kevés sót és törött borsot, valamint 1 evőkanál tejfölt. A tölteléket jól megpúpozva beletöltjük a fél zsemlékbe, majd tepsire vagy lapos tűzálló tálra rakjuk szorosan egymás mellé. A tetejükre locsoljuk a maradék tejfölt, és az előmelegített forró sütőben tizenöt percig sütjük. Jó ízű, olcsó és kiadós ebéd vagy vacsora, amellyel a maradék párolt káposztát és a már nem friss zsemlét lehet hasznosítani.
Elkészítési ideje: kb. 40 perc

KAPROS TÚRÓVAL TÖLTÖTT ZSEMLYE
Hozzávalók 4 személyre: 4 db zsemle, 40 dkg túró, 1 csomó kapor, 5 dkg vaníliás cukor, 10 dkg cukor, 5 tojás,1 citrom leve, héja, 1-2 dl tej

Elkészítése: A kivájt zsemlét tejbe beáztatjuk, a belsejét pedig tejjel, tojással összedolgozzuk.
Hozzátesszük az áttört túrót, a finomra vágott kaprot, a vaníliás cukrot, a cukrot, a citrom héját, és levét. Ezután visszatöltjük a zsemlékbe, majd lezárjuk a tetejével, és a maradék tejjel megöntözzük.
Sütőben 160 fokon 30-40 percig sütjük.
Ennél a receptnél, aki nem szereti a kaprot, kihagyhatja. Helyette mazsola is jó 1 marékkal.
Tippek: a recepthez a szikkadt, másnapos zsemle a legjobb.

KELBIMBÓVAL TÖLTÖTT ZSEMLYE
Hozzávalók 6 személyre: 12 zsemle, 40 dkg kelbimbó, 30 dkg füstölt sajt, 10 dkg vaj, fokhagymás besamelmártás, só

Elkészítése: A kettévágott zsemlék belsejét kivájjuk. A kelbimbót enyhe sós vízben puhára főzzük, majd lecsurgatjuk, összekeverjük a besamellel, és a zsemlékben töltjük. Kivajazott edénybe rakjuk, mindegyik tetejére mogyoró nagyságú vaj darabot helyezünk, bőven meghintjük reszelt sajttal.
Előmelegített sütőben közepes tűzön aranybarnára sütjük és forrón tálaljuk.

KORHELY ZSEMLYE
Hozzávalók: zsemlye 6 db, fehérbor 3 dl, karika kolbász 36, Pannónia sajt 18 szelet, liszt 10 dkg, tojás 3 db, reszelt Pannónia sajt 12 dkg, olaj 3 dl, só

Elkészítése: Az enyhén szikkadt zsemléket 4 korongra vágjuk, majd borba áztatjuk, vigyázva arra, hogy ne ázzanak el. A zsemlyekorongok közé 2 db paprikás kolbász karikát és 1 szelet sajtot teszünk. A megtöltött zsemlét szorosan összefogjuk, lisztbe, majd felvert tojásba forgatjuk, reszelt sajtba mártjuk, és forró olajban ropogósra sütjük. A maradék reszelt sajtot a forró zsemlye tetejére szórjuk.

MÁJAS TÖLTÖTT ZSEMLYE
Hozzávalók: 8 zsemlye, 2 dl tejföl, 1 libamájas krém (5 dkg-os konzerv), 3 evőkanál olaj, 2 tojás, 1 evőkanál konyak, 1 diónyi hagyma, 1 teáskanál majoránna, 1 teáskanál mustár, 1 késhegynyi pástétomfűszer, ízlés szerint só és bors

Elkészítése: Az egyik tojást keményre főzzük. Közben a zsemléket egyharmad-kétharmad arányban kettévágjuk. Mindkét feléből kiszedjük a puha belet, és nagyon apróra összevágjuk. Két evőkanál olajon megpirítjuk a megtisztított és finomra metélt vöröshagymát, majd a zsemlyebelet rátéve, kevergetve ugyancsak megpirítjuk. Ha kihűlt, összekeverjük az apró kockákra vágott kemény tojással, a villával szétmorzsolt májkrémmel és a pirított hagymával. Hozzáadjuk a mustárt, a konyakot, az összes fűszert, és megsózzuk. Ezután beledolgozzuk a habosra felvert másik tojást. A zsemlékbe beletöltjük a májas krémet, majd a “kalapokat” egy pillanatra sós vízbe mártva (de nem eláztatva) a tetejükre rakjuk. A megmaradt olajat összekeverjük a tejföllel, és a zsemlékre locsoljuk. Előmelegített, közepes meleg sütőbe toljuk, és szép ropogósra megsütjük a tetejét.

MARADÉKKAL TÖLTÖTT ZSEMLE
Hozzávalók: 4 db zsemle, 20 dkg túró, 10 dkg főtt füstölt tarja, kb.2 dkg vaj, 2 dl tej, 2 db tojás, 1 kis fej vöröshagyma, só

Elkészítése: Az áttört túrót simára keverjük a tojások sárgájával és a puha vajjal. Megsózzuk, hozzáadjuk a nagyon apróra vágott hagymát és füstölt húst, valamint a tojások felvert habját. A zsemlék tetejét levágjuk, belsejüket kiszedjük(erre nem lesz szükség)A kivájt zsemléket 1-1 pillanatra tejbe mártjuk és megtöltjük a túrókrémmel. Rátesszük a tejbe mártott kalapjukat és forró sütőbe téve 15-20 percig sütjük.

MELEG TÖLTÖTT ZSEMLYE
Hozzávalók: 8 zsemlye, 4 tojás, 1 cs. petrezselyem, 1 dl tej, 1 fej vöröshagyma 1 kk. mustár, 1 ek vaj, só, bors

Elkészítése: A zsemlékről kis kalapokat vágunk le, és félretesszük. A belsejüket kikaparjuk, tálba tesszük, és a tejjel meglocsoljuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, és a vajon aranysárgára pirítjuk. Levesszük a tűzről, beleszórjuk a finomra vágott petrezselymet, és a tejes zsemlyebélre öntjük. A tojásokat keményre főzzük, kis kockákra vágjuk, és a töltelékhez adjuk. Fűszerezzük, és jól elkeverjük. A zsemlékbe töltjük, a kalapokkal befedjük, egyenként alufóliába csomagoljuk, és forró sütőben 20 percig sütjük.

PIKÁNS TÖLTÖTT ZSEMLYE
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók: 8 zsemlye, 5 dkg vaj, tej a zsemlye áztatásához, 20 dkg gomba, 10 dkg főtt füstölt tarja (vagy sonka), 1 dl tejszín, 1 fiola kapribogyó, 2 dl tejföl, 1 evőkanál szardellapaszta, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor snidling, 1 tojássárga, törött bors, ízlés szerint, 1 evőkanál olaj

Elkészítése: A zsemlék tetejéről levágunk egy-egy lapot, amelyet félreteszünk. A zsemlék belsejét úgy vesszük ki, hogy a faluk egy centi vastag maradjon. (Ügyeljünk arra, hogy ne szakadjanak el!)
A kivájt zsemléket meglocsoljuk sós tejjel, de csak annyira, hogy ne ázzanak el, ám a tejből mindenhová jusson. A vajat habosra keverjük a szardellapasztával, a kapribogyó leszűrt levével, 1 evőkanál tejszínnel, a törött borssal, a megtisztított és szétzúzott fokhagymával, és a zsemlék belsejét kikenjük a krémmel. A gombát megtisztítjuk, majd nagyon vékony szeletekre vagdaljuk. Az olajon csipetnyi sóval, borssal zsírjára sütjük (mire zsírjára pirul, meg is puhul). Ha langyosra hűlt, összekeverjük a vékony csíkokra vágott sonkával, a vagdalt kapribogyóval, a finomra metélt snidlinggel, végül hozzáadjuk a tojássárgát és a tejben megáztatott, enyhén kicsavart zsemlyebelet. Jól összedolgozzuk, és a kivájt zsemléket megtöltjük a töltelékkel. A zsemlék félretett “kalapjait” egy pillanatra tejbe mártjuk, majd a púposra töltött zsemlék tetejére illesztjük. A maradék tejszínt és a tejfölt összekeverjük, kevés sóval, borssal ízesítjük, és a tűzálló tálra tett zsemléket meglocsoljuk vele. Előmelegített forró sütőben addig sütjük, amíg a zsemlék teteje ropogós-piros lesz.

RÁNTOTT TÖLTÖTT ZSEMLYE
Hozzávalók 4 személyre: 4 db zsemlye, 20 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 6 db tojás, petrezselyemzöld, olaj, só, bors, zsemlyemorzsa

Elkészítése: A zsemléknek levágjuk a kalapját és kivájjuk a belsejét. Tojásba, zsemlyemorzsába forgatjuk és forró olajban, hirtelen kisütjük, félretesszük. Közben kevés olajon üvegesre pároljuk a hagymát, az apró kockákra vágott gombát rátesszük, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt puhára pároljuk. Később a fedőt levéve elfőzzük a levét, meghintjük apróra vágott petrezselyemmel. Az így kapott “tölteléket” a zsemlékbe halmozzuk, a tetejükre egy-egy nyers tojást ütünk, és a sütőben addig sütjük, amíg a tojások meg nem dermednek.
Tartalmas levesek után főételnek is beillik.

SPENÓTTAL TÖLTÖTT ZSEMLYE
Hozzávalók: 4 zsömle, 10 dkg gépsonka, 10 dkg trappista sajt, 4 nyers tojás, 30 dkg spenót, só, fehér bors, ételízesítő, pirospaprika, fokhagyma, sütő margarin

Elkészítése: A zsemléket kettévágjuk, mindegyiknek kikaparjuk a belsejét, és összekeverjük a metéltre vágott spenóttal. Tojással, reszelt sajttal, kis kockákra vágott sonkával összekeverjük, közben ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, ételízesítővel, paprikával, tört fokhagymával. A kivájt fél zsemléket ezzel megtöltjük, majd alaposan kikent tepsibe rakjuk. Előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük, hogy a zsemlye kellemesen megpiruljon, a töltelék átsüljön.

TARJÁVAL TÖLTÖTT ZSEMLYE
Hozzávalók: 8 zsemlye, 5 dkg vaj, tej a zsemlye áztatásához, 20 dkg gomba, 10 dkg főtt füstölt tarja, 1 dl tejszín, 1 fiola kapribogyó, 2 dl tejföl, 1 evőkanál szardellapaszta, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor snidling, 1 tojássárga, törött bors, ízlés szerint, 1 evőkanál olaj

Elkészítése: A zsemlék tetejéről levágunk egy-egy lapot, amelyet félreteszünk. A zsemlék belsejét úgy vesszük ki, hogy a faluk egy centi vastag maradjon. (Ügyeljünk arra, hogy ne szakadjanak el) A kivájt zsemléket meglocsoljuk sós tejjel, de csak annyira, hogy ne ázzanak el, ám a tejből mindenhová jusson. A vajat habosra keverjük a szardellapasztával, a kapribogyó leszűrt levével, 1 evőkanál tejszínnel, a törött borssal, a megtisztított és szétzúzott fokhagymával, és a zsemlék belsejét kikenjük a krémmel. A gombát megtisztítjuk, majd nagyon vékony szeletekre vagdaljuk. Az olajon csipetnyi sóval, borssal zsírjára sütjük (mire zsírjára pirul, meg is puhul). Ha langyosra hűlt, összekeverjük a vékony csíkokra vágott tarjával, a vagdalt kapribogyóval, a finomra metélt snidlinggel, végül hozzáadjuk a tojássárgát és a tejben megáztatott, enyhén kicsavart zsemlyebelet. Jól összedolgozzuk, és a kivájt zsemléket megtöltjük a töltelékkel. A zsemlék félretett “kalapjait” egy pillanatra tejbe mártjuk, majd a púposra töltött zsemlék tetejére illesztjük. A maradék tejszínt és a tejfölt összekeverjük, kevés sóval, borssal ízesítjük, és a tűzálló tálra tett zsemléket meglocsoljuk vele.
Előmelegített forró sütőben addig sütjük, amíg a zsemlék teteje ropogós-piros lesz.

TOJÁSSAL TÖLTÖTT ZSEMLYE 01.
Hozzávalók: zsemlye 6 db, tojás 6 db, zsír 25 dkg, morzsa 10 dkg, tojás 2 db, só 1 késh. Vaj 6 dkg, tejföl 3 dl

Elkészítése: Középnagyságú zsemlye tetejét levágjuk, és belét kiszedjük. Tojásban és morzsában forgatva, forró zsírban kisütjük. Majd tűzálló tálba tesszük, és minden zsemlébe egy-egy tojást ütünk. Megsózzuk, és egy-egy darabka vajat teszünk rá. Leöntjük tejföllel és pirított morzsával. Sütőbe tesszük, míg felforr.

TOJÁSSAL TÖLTÖTT ZSEMLYE 02.
Elkészítése: 4 db zsemlye tetejét levágjuk, és a belét kiszedjük. A zsemlyefészkeket csak tojásban és morzsában bundázzuk, majd a rántott szelethez hasonlóan kisütjük. Ha megsült, gyengén kivajazott tűzálló üvegedénybe tesszük, és minden zsemlye üres közepébe egy-egy tojást ütünk. Sózzuk, vajat morzsolunk rá, majd mindegyikre egy-egy evőkanál tejfölt kenünk. Előmelegített sütőben a tojások dermedéséig sütjük.

TÖLTÖTT ZSEMLYE 01.
Hozzávalók: egy tonhalkonzerv, 1 kis fej lilahagyma, 0,5 dl tejszín, 1 teáskanál vaj, 1-1 mokkáskanál oregánó és petrezselyem, csipet szerecsendió, 4 db zsemlye

Elkészítése: A zsömlék kivájt közepét tegye keverőtálba. A felmelegített vajon a finomra vagdalt hagymát párolja üvegesre. Húzza le a melegről és öntse rá a tejszínt. Tegye rá a lecsepegtetett tonhalat, a zsemlék kivájt közepét és ízesítse a fűszerekkel. Villával alaposan dolgozza pépessé a keveréket. Töltse bele a zsömlékbe. Tálalás előtt 2-3 percre tegye forró sütőbe, míg az egész kissé átmelegszik.

TÖLTÖTT ZSEMLYE 02.
Hozzávalók: 3 zsemlye, 6 tojás, 12 dkg sonka, 1 ecetes uborka, 9 dkg vaj, 3-3 evőkanál tej és majonéz, 1 evőkanál mustár, őrölt fekete bors, 1 csokor kapor

Vágja félbe a zsemléket, kenje meg a vajjal, és locsolja meg a tejjel. Az uborkát és a sonkát vagdalja nagyon apróra, keverje össze, ízesítse borssal és mustárral. A tojásokat verje fel és ossza el a zsemlékben.
Tegye rá a sonkás keveréket, és 200 fokra előmelegített sütőben 5-7 perc alatt süsse aranybarnára. Forrón szórja meg a finomra vagdalt kaporral. Hidegen, melegen egyaránt kitűnő reggeli.

TÖLTÖTT ZSEMLYE 03.
Hozzávalók 4 személyre: 8 db zsemlye, 2 db egész tojás, 5 dkg reszelt sajt, 10 dkg füstölt szalonna, 2 db zöldpaprika, 1 kis fej vöröshagyma, 2 dl tej, kevés só és törött fekete bors

Elkészítése: A zsemlék tetejéről egy vékony “kalapot” levágunk, és a belét kiszedjük. A zsemlyeüregeket egy pillanatra megmártjuk a tejben, majd lecsöpögtetjük, és kis tepsire tesszük. A kalapokat szintén megmártjuk. A kivájt zsemlyebelet a megmaradt tejjel, a nagyon gyengén felvert tojással, a reszelt sajttal, valamint a fokhagymaprésen átnyomott hagymával összekeverjük, majd a zsemléket jól megpúpozva megtöltjük a keverékkel. Mindegyikre ráillesztjük a tetejét, és a hajszálvékonyra vágott szalonnaszeletekkel betakarjuk. A tepsit betoljuk az előmelegített, forró sütőbe, és addig sütjük, amíg szép piros pörc sül rá. Bármilyen salátával vagy savanyúsággal nagyon finom ez az egyszerű étel.
Elkészítési ideje: kb. 30 perc.

TÖLTÖTT ZSEMLYE 04.
Elkészítése: Folyó csapvíz alatt alaposan mossunk meg 30 dg gombát, vágjuk kb. 0,5 cm széles kockákra, és tegyük félre. Egy közepes fej vöröshagymát tisztítsunk meg, és apróra metélve 8 dg vajon dinszteljük üvegesre. Adjuk hozzá a gombát, 15 dg csemegekukoricát, fél mokkáskanál sót, fél mokkáskanál majoránnát, negyed mokkáskanál reszelt gyömbért, egy csipet őrölt borsot, és a saját levében, fedő alatt pároljuk, amíg a gomba megpuhul. Ha nem elég puha, öntsünk alá kevés vizet, és főzzük tovább. Utána fedő nélkül süssük le zsírjára, és a tűzről levéve hagyjuk langyosra hűlni. Közben 8 dg kovászos uborkát aprítsunk ugyancsak 0,5 cm széles kockákra, és keverjük a lehűlt gomba közé. 4 db friss zsemlét vágjunk ketté, belsejüket kissé vájjuk ki, és töltsük meg a gombás raguval. Végül reszeljünk le 8 dg parmezán sajtot, egyenletesen elosztva szórjuk a 8 db szendvics tetejére, és grillsütőben pirítsuk, amíg a sajt zsemlyeszínűvé válik. Melegen tálaljuk. Különféle zöldségsalátákat is adhatunk hozzá. Papírzacskóba rakva hűtőszekrényben tároljuk. Másnap grillsütőben frissíthető fel a legegyszerűbben. A lehűlt csemegekukorica azonban újramelegítve elveszti az ízét, ezért ezt a szendvicset frissen célszerű fogyasztani. A kivájt zsemlét ne dobjuk el, hanem csomagoljuk polietilénfóliába, fagyasszuk le, és később fasírthoz, parajfőzelékhez vagy szójagombóc-leveshez elhasználhatjuk.

TÖLTÖTT ZSEMLYE 05.
Hozzávalók: 4 zsemlye, 10 dkg sajt, 4 tojás, kevés só, 10 dkg trappista sajt

Elkészítése: A zsemlék tetejét levágjuk, belsejét kiszedjük. Belül vajjal megkenjük, kicsit megsózzuk, és forró sütőben ropogósra sütjük. Mindegyik közepébe ütünk 1 tojást, néhány percre visszatesszük a sütőbe. Ha a tojás félig megsült, megszórjuk a sajttal. Melegen tálaljuk. Főzelék mellé is adhatjuk.

TÖLTÖTT ZSEMLYE 06.
Elkészítése: Végy két zsemlét, vágd le a tetejüket, belezd ki őket, és béleld ki selyemsonkával. Üss beléjük 1-1 tojást, és tedd be a mikróba GRILL fokozaton (ez nagyon fontos), és addig süsd, amíg nem látod, hogy a tükörtojás állagú lesz (kb. 4 perc) utána még egy kis só!
A fenti adagmennyiség 1 főre szól, de én mondjuk 4-gyel indítottam és nem csalódtam. Csak egyszer kellett éjszaka felkelnem vizet vételezni magamhoz.
Ínyenceknek:
Mivel a tükörtojásra abszolút nem passzol a méz, ezért én javaslom a sonka és a zsemle közé. Csak úgy enyhén bekenni az íze miatt.

TÖLTÖTT ZSEMLYE HIDEGEN
Elkészítése: 5-6 vizes zsemlyének hegyét levágjuk, s belét egészen kiszedjük. 25 deka vajat habosra keverünk, egy nyolcad kiló sovány sonkát, egy nyolcad kiló nyelvet, 15 deka szalámit, 5 szardellát, 3 keményre főtt tojást, mindent húsvágón darálva, hozzáadunk még 2 deka kaviárt és 8 deka reszelt Emmenthali sajtot s mindent a vajhoz téve, avval együtt jól összekeverünk. A zsemlyéket jól megtöltjük a keverékkel, levágott hegyét rányomjuk s jégre, vagy hideg helyre tesszük. Használatkor szeletekre vágjuk s lapos tálon, vagy tálcán szépen elrendezzük.

TÖLTÖTT ZSEMLYE MELEGEN
Elkészítése: Kis vajas zsemlyék tetejét levágjuk, belét kiszedjük, s a zsemlye belsejét szardella vajjal kikenjük. 3 egész tojást, 14 deka vagdalt sonka és 10 deka parmezán sajttal elhabarva a zsemlyékbe töltjük, tetejét rátéve tepsibe tesszük, s 15 percig sütjük. Forrón adjuk a teához.

TÚRÓVAL TÖLTÖTT ZSEMLYE 01.
Hozzávalók: 4 db zsemlye, 8 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 35 dkg túró, 8 dkg cukor, 5 dl tej, 1 dkg vaníliás cukor, 4 db tojássárgája

Elkészítése: A zsemléket félbevágjuk, belsejüket kivájjuk, hozzáadjuk a vajat, a cukor felét és összedolgozzuk, visszatöltjük a zsemlébe. Tűzálló tálba tesszük és tejből, a tojások sárgájából és a vaníliás cukorból készített keverékkel meglocsoljuk.  Sütőben átmelegítve, porcukorral megszórva tálaljuk.

TÚRÓVAL TÖLTÖTT ZSEMLYE 02.
Hozzávalók: 4 db zsemlye, 3 db tojás, 15 dkg tehéntúró, 2 dkg vaj, 2 cs. vaníliás cukor, 1 ek búzadara, 5 dl tej, 10 dkg porcukor, citromhéj, só, 1 ek mazsola

Elkészítése: A zsemlék tetejét levágjuk, a belsejüket kiszedjük, és tejbe áztatjuk, majd kicsavarjuk. Hozzáadjuk a tehéntúrót, a búzadarát, 2 db felvert tojást, a cukor felét, az aprított mazsolát, 1 cs. vaníliás cukrot, reszelt citromhéjat, és alaposan összekeverjük; majd ezzel töltjük meg a zsemléket, a tetejüket pedig visszatesszük a helyükre. Tűzálló tálat kivajazunk, belehelyezzük a zsemléket, majd 2 dl tejet elkeverve egy felvert tojással és a cukor megmaradt másik felével, meglocsoljuk őket.
Forrón, vaníliás cukorral meghintve tálaljuk.

TÚRÓVAL TÖLTÖTT ZSEMLYE 03.
Hozzávalók: zsemle, tehéntúró, tej, tojássárgája, vaníliás cukor, citromhéj, vaj

Elkészítése: A zsemle tetejét vágd le, s vájd ki a belét úgy, hogy legalább 1 centis fala maradjon. Magát a zsemlét egy-két pillanatra mártsd tejbe - de vigyázz, hogy az csak kívülről, a héját érje -, majd csurgasd le. A zsemlebelet egy-két percre áztasd bele a tejbe, csavard ki, s keverd hozzá a túróhoz. A masszát lágyítsd tojássárgájával, s fűszerezd vaníliás cukorral és kevés reszelt citromhéjjal. A kivájt zsemlét töltsd meg a keverékkel, a tetejére morzsolj kevés vajat, majd megvajazott tepsibe téve, középmeleg sütőben süsd pirosra.

TÚRÓVAL TÖLTÖTT ZSEMLYE 04.
Hozzávalók: 4 db zsemle, 1 cs túró, 1 db tojás, 2 cs vaníliás cukor, 2 ek cukor,1,5 pohár tejföl, 0,5 l tej, ízlés szerint mazsola

Elkészítése: A zsömlék tetejét vágd le és a közepéből az anyagot szedd ki. A mazsolát az áttört túrót,a cukrot ,a tojás sárgáját,1 cs. vaníliás cukrot és 1 pohár tejfölt a zsemlék apróra csipegetett belsejével keverjük jól össze. A zsemléket a tejben óvatosan áztassuk meg. Rakjuk egy kisméretű kiolajazott tepsibe egymás mellé és a túróval töltsük meg. A maradék tejfölbe keverjük a vaníliás cukrot és a zsömlék tetejét kenjük be vele.
Előmelegített sütőben 2-3 fokozaton (220 C) 20-25 percig sütjük. Hidegen melegen is finom!
A zsömléket óvatosan áztassuk a tejbe, nehogy szétessenek. A tejbe is rakhatunk vaníliás cukrot!
Sütés közben figyeljük a zsömlét, nehogy kiszáradjanak. Hűtőben 1-2 napig eláll.

TÚRÓVAL TÖLTÖTT ZSEMLYE 05.
Hozzávalók: 8 db zsemle, 3 dl tej, 2 cs vaníliás cukor, 30 dkg túró, 5 ek porcukor, 1 tojás, 5 dkg mazsola, reszelt citromhéj, pár csepp citromlé, kb. 5 dkg margarin

Elkészítése: Kikentem egy nagy tepsit margarinnal. Levágtam a zsemlék tetejét, és kiszedtem a belsejüket. A tejbe beletettem az egyik vaníliás cukrot, egyenként belemártottam a zsemléket, és a tepsibe helyeztem őket. A zsemlék kivájt belét megáztattam a tejben, kicsavartam, és összekevertem a túróval, tojássárgával, porcukorral, a másik vaníliás cukorral, a citromhéjjal és citromlével, a felvert tojásfehérjével, végül a mazsolával. Ezt a tölteléket a zsemlékbe raktam, rátettem a kalapját, és mindegyik tetejére forgácsoltam egy kis vajat. Kb. 15 percig sütöttem közepes lángon.

TÚRÓVAL TÖLTÖTT ZSEMLE - TEPSIS VÁLTOZAT
Elkészítése: 8 kicsit szikkadt zsemlét apró darabokra tépdesünk, rétegenként meglocsoljuk egy kis tejjel, és jól összekeverjük 1/2 kg túróval, 1 pohár tejföllel, 4 vaníliás cukorral, ízlés szerin kristálycukorral, és 2-3 tojássárgával. A masszát kivajazott tűzálló tálba simítjuk. Egy pohár tejfölt ízlés szerint megcukrozunk, és a masszára kenjük, hogy mindenhova vastagon jusson. Előmelegített sütőben, felső rácson sütjük - nem túl nagy hőfokon, hogy ne égjen meg.

TÚRÓVAL TÖLTÖTT ZSEMLE VANÍLIA SZÓSSZAL
Elkészítése: 4 zsemlét kettévágok. Mindegyik fél zsemle közepét kiskanállal kikaparom, úgy hogy maradjon azért széle is. A zsemlemaradék tökéletes lesz tölteléknek. Alufóliával kibélelt tepsibe rakom őket szépen sorban. 3-4 dl tejet felmelegítek 1 zacskó vaníliás cukorral és még 3 evőkanálnyi cukorral. A meleg cukros tejjel mindegyik zsemle felet alaposan meglocsolom. A peremét is, a közepét is. 50 dkg túrót 1 zacskó vaníliás cukorral, pici reszelt citromhéjjal, 3 kanál cukorral alaposan összekeverem. Adok hozzá 2 egész tojást is. Ezzel is jól összekeverem. Végül ha túl kemény lenne, fellazítom esetleg 1-2 kanálnyi tejföllel. Végül megmosott mazsolát keverek a töltelékbe.
A túrós masszát szépen elosztogatom a zsemlék üregébe. A tetejükre egy-egy pici pöttynyi vajat rakok. Aki szereti még plusz tejfölt rakhat a töltelék tetejére. Forró sütőbe kb. 200 fokra betolom a zsemléket sülni. Kb. 20-25 perc kell, hogy szép pirosas ropogósra süljenek.
Amikor elkészült porcukorral, esetleg vanília szósszal (vanília pudinggal) nyakon öntve tálalom.

VAGDALT HÚSSAL TÖLTÖTT ZSEMLE
Hozzávalók: 1 db 40 dkg-os vagdalthús, 2 kis doboz májkrém, 8 db zsemle, tej, 10-15 dkg reszelt sajt, só, bors, szerecsendió

Elkészítése: A zsemléket félbe vágom, kiszedem a belsejét. A zsemle belét annyi tejbe áztatom, hogy enyhén pépes masszát kapjak. A vagdalthúst, májkrémet villával összetöröm, és az áztatott zsemléhez keverem. Sózom, borsozom, szerecsendióval ízesítem. /Ha több sajtunk van, akkor reszelt sajt is mehet a töltelékbe, esetleg krémsajt./ Az elkészült tölteléket visszarakom a zsemlékbe, reszelt sajttal megszórom, sütőben addig sütöm, míg a sajt szépen rápirul.
Az ízesítést lehet variálni, ki mivel szereti. Mehet bele ketchup, mustár, piros arany, stb.