Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Dagasztás nélküli kenyér


A készítés lényege, hogy valóban nem kell dagasztani, csupán egyszer átforgatni, aztán valami fedeles edényben (cserép, jénai) lehet sütni.

Első alkalommal BL55-ös lisztből csináltam. Nem ahogy a recept előírta, BL80-ból. Hozzávalók bele a kelesztő edénybe, nagyjából összekutyulni, 12 óra múlva körkörösen átforgatni, újabb egy óra pihentetés. Sütőedényt kilisztezni, 35 percig fedővel, újabb 20 percig fedő nélkül sütni. Kiborítani, konyharuhába betekerni.
Nos, be kell vallanom, hogy az első próba minden volt, csak kenyér nem. Leginkább valami lepényre emlékeztetett. Az üzemi blöki viszont értékelte mint kaját.

Másodjára már szereztem BL80-as kenyérlisztet, ez a kísérlet már sokkal biztatóbb volt.
Itt viszont már módosítottam a technikán. A hozzávalókat robotgéppel kevertem pár percig, hogy tényleg egynemű legyen a massza. A sütőedénynek épp hogy csak megmutattam a lisztet, az első példány alja ugyanis túl lisztes volt, a belsejében meg még maradt néhány lisztcsomó.

Sütés végeztével olyan szivacsos lett a kenyérbél, ahogy a fotón láthatod. A íze valóban jó, egyedül a héjával nem voltam megelégedve. Az ok egyszerű, környékünkön a gáz minősége elég csapnivaló. Ha a reggeli kávémhoz percekig kell melegíteni a vizet, akkor bizony gondok vannak a fűtőértékkel.
A héj egy kicsit vastagabb lett, mert fogalmam sincs róla, hogyan találjam el ilyen gázminőség mellett a sütési hőfokot. Mást nem tehettem, autósnyelven szólva “tökig-gázzal” sütöttem.
Ha kipróbálnád a receptet, azt csak akkor tedd, ha nálatok a gáz minősége egyenletes, esetleg palackos gázt használsz, vagy pedig villanytűzhelyed van.

És most jöhet a recept:

Hozzávalók: 3 csésze kenyérliszt BL80-as (2.5 dl/csésze). másfél teáskanálnyi só, bő 1/4 teáskanálnyi instant, vagy 1/8 kocka friss élesztő, 1/2 teáskanál cukor, másfél csésze langyos víz

Elkészítése:
- Nagyon alaposan keverd össze a hozzávalókat!
- Pihentesd-keleszd jó 12 óra hosszat.
- Körkörösen forgasd át a masszát, pihented újabb 1 órán át.
- Közben gyújtsd be a sütőt (250 fokra), rakd bele a sütőedényt, hogy alaposan átforrósodjon.
- Ha letelt az óra, szedd ki az edényt a sütőből, kissé lisztezd ki, kapard bele a megkelt masszát, rá a tetőt és irány a sütő.
- Süsd 35 percig, vedd le a fedelet, és süsd újabb 20 percig.

A kész kenyeret spricceld meg pár csepp vízzel, és tekerd konyharuhába.
Ha mindezeken sikeresen túl vagy, jöhet a minőségi ellenőrzés!