Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Brokkolis receptek


BROKKOLI BOROS BUNDÁBAN
Hozzávalók: 80-90 dkg brokkoli, kb. 2 dl fehérbor, 8-10 dkg liszt, 3 dkg olaj, 2 tojásfehérje, csipetnyi só; a sütéshez: olaj

Elkészítése: A brokkolit rózsáira szedjük, vagy nagyobb darabokra vágjuk, megmossuk, és enyhén sós vízben félpuhára főzzük. Szűrőlapát segítségével a főzővízből kiszedjük, lecsöpögtetjük és lehűtjük. A lisztet kevés borral simára keverjük, hozzáadjuk az olajat, elkeverjük, majd annyi borral hígítjuk fel, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk.
A tojásfehérjéből csipetnyi só hozzáadásával kemény habot verünk, és a palacsintatésztába keverjük. Az előkészített brokkolit a masszába forgatjuk, és bő, forró olajban kisütjük. Melegen, párolt rizzsel, tartármártással tálaljuk.

BROKKOLIKRÉMLEVES 01.
Hozzávalók: 30 dkg brokkoli, 1 sárgarépa, 1 zöldség, 2 szem krumpli, egy kisfej hagyma, reszelt sajt, 2 dl tejföl, vegeta, szerecsendió

Elkészítése: A brokkolit rózsáira szedjük, a zöldséget, sárgarépát feldaraboljuk, a krumplit egészben hagyjuk. Vízben feltesszük főni fűszerekkel az egészet. Ha megfőtt, a brokkoli rózsájából egy keveset félreteszünk díszítésnek, a többit az összes zöldséggel átpasszírozzuk. Felengedjük a főzővízzel. A tejfölt jól elkeverjük, és a levessel összekeverjük, jól felforrósítjuk, ha szükséges, még utána fűszerezzük. Tálalásnál a félretett brokkoli rózsákat elosztjuk a tányérokon, rámerjük a forró levest. Mindenki ízlése szerint szór rá szerecsendiót és reszelt sajtot.

BROKKOLIKRÉMLEVES 02.
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg mirelit (vagy friss) brokkoli, 2 dl tejföl, 1 tyúkhúsleves-kocka, 1 evőkanál krumplipürépor, 1-1 teáskanál só és citromlé, csipetnyi cukor

Elkészítése: A még fagyos brokkolit 1 liternyi, forrásban lévő vízbe teszem. Ezután belerakom a húsleveskockát, beleszórom a sót, és öt percig főzöm. (Ha friss brokkoliból készítem, a brokkolit megmosom, szűrőben lecsöpögtetem, és a szárát - ha szükséges - vékonyan lehámozom.)
A félkemény brokkolit leszűröm. Egyik felét félreteszem. A másik felét 3 dl levessel a turmixgép poharába öntöm. Hozzáöntöm a tejfölt és a citromlevet, majd a krumplipüréport is beleszórom. Addig keverem, amíg sűrű, pépes massza lesz belőle. A brokkoli-pépet visszaöntöm a leveses fazékba, és kevergetve felforralom. Egy-két percig főzöm.

BROKKOLI SONKÁVAL
Hozzávalók: 1 kg brokkoli (mélyhűtött is lehet), 25-30 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 5 dkg vaj, 2 tojás, 2 evőkanál liszt, 1 mokkáskanál törött fekete bors, késhegynyi őrölt borókabogyó, só ízlés szerint

Elkészítése: A brokkolit kuktában puhára pároljuk oly módon, hogy a betét alá öntünk másfél dl vizet, és a brokkolit jól megsózzuk. A kukta jelzésétől számított 5 perc múlva a tűzről levesszük. A megtisztított, kis kockákra vágott vöröshagymát a vajon üvegesre sütjük, hozzáadjuk a csíkokra metélt főtt sonkát, és zsírjára pirítjuk. Ezután liszttel megszórjuk, együtt sütjük néhány percig, majd a brokkoli pároló levével és 1 dl vízzel apránként felöntve, sűrűre főzzük. Ízesítjük a törött borssal, a tört borókával, a sóval, majd jól összeforraljuk és beleöntjük a tejfölt. A tűzről levéve összekeverjük; ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a habosra felvert tojásokat, a hagymás sonkát és a reszelt sajtot. Az így kapott sűrű mártást rákenjük a tűzálló tálba tett brokkolira. A tálat lefedjük, és előmelegített, forró sütőben, erős lángon 20 percig sütjük, majd a tetejét levéve addig pirítjuk, amíg a sajt megolvad rajta.

BROKKOLI TÉSZTÁVAL
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg brokkoli, 25 dkg kockatészta vagy makaróni, illetve bármilyen nagyobb tészta, 1 közepes fej hagyma, 10-25 dkg apró, érett paradicsom, só. A mártáshoz: 1 evőkanál vaj, 2 evőkanál liszt, 6 dl tej, 1 teáskanál mustár, só, őrölt fehérbors, 35 dkg reszelt sajt, 2 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítése: A tésztát lobogó forró vízben kifőzzük, leöblítjük és leszűrjük. A rózsáira szedett brokkoli szárát levágjuk, vékonyan meghámozzuk, sós vízben 3-4 percig főzzük, majd hozzátesszük 2-3 percre a rózsákat is. Figyeljünk arra, hogy ne főzzük túl. A brokkoliról leöntjük a főzővizet és félretesszük. A vajból és lisztből világos rántást készítünk, egészen kis tűzön, folyton kevergetve fokozatosan beleöntjük a tejet. Addig főzzük, míg egy kicsit besűrűsödik. Sóval, borssal, mustárral ízesítjük és belekeverjük a reszelt sajt kétharmadát. Összekeverjük a főtt tésztával és a brokkolival, az egészben hagyott vagy félbevágott, apró paradicsomokkal, öntsünk egy keveset hozzá a brokkoli főzővizéből, s az egészet kivajazott tepsibe vagy tűzálló tálba öntjük. Meghintjük zsemlemorzsával, a maradék sajttal és előmelegített, forró sütőben aranybarnára sütjük.

BROKKOLIS TEKERCS
Hozzávalók: 1 doboz gyorsfagyasztott leveles tészta, 1 zacskó gyorsfagyasztott brokkoli (vagy 40 dkg friss brokkoli), 3 tojás, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál sűrű tejföl, 1 evőkanál tej, só és törött fekete bors, ízlés szerint, csipetnyi szódabikarbóna

Elkészítése: A brokkolit forrásban lévő sós vízbe dobjuk, amelybe késhegynyi szódabikarbónát is teszünk, és az újraforrástól számított 5 percig forraljuk, majd lecsöpögtetjük. Ha kihűlt, rózsáira szedjük, a szárát is felaprózzuk. A tejfölt, a tojások sárgáit, a lisztet, a sót, a borsot simára keverjük, majd hozzáadjuk a brokkolit. A tojásfehérjékből vert kemény habot ezután keverjük bele. A felengedett leveles tésztát lisztezett deszkán olyan vékonyra nyújtjuk, amennyire csak lehetséges, és két részre vágjuk. Szélére egy csíkban felkenjük a töltelék felét, szorosan felcsavarjuk, mint a rétest szokás, két végét ujjunkkal benyomkodjuk, hogy a töltelék ki ne folyhasson belőle, majd sütőlemezre tesszük. A másik tésztalapot ugyanígy készítjük el. Tetejüket megkenjük a tejjel, és előmelegített forró sütőben közepesnél kisebb lángon pirosra sütjük. Még melegen vékony szeletekre vágjuk.

BROKKOLIVAL TÖLTÖTT BURGONYA
Hozzávalók 4 személyre: 8 szép, egyforma nagy burgonya, 1 zacskó mirelit brokkoli fele (a megmaradt brokkoliból levest főzhetünk), 2 dl tejföl, 1 tojás, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 3 evőkanál olaj, 1 teáskanál vegeta, 1 késhegynyi törött fekete bors, kevés só

Elkészítése: A burgonyákat meghámozzuk, és lapjában félbevágjuk. Éles kis késsel vagy karalábévájóval úgy vájjuk ki a belsejüket, hogy legalább 1 centi vastag faluk maradjon. A kivájt burgonyaforgácsot apróra vágjuk. A mirelit brokkolit még fagyosan forrásban lévő vízbe tesszük, és az újraforrástól számított 3 percig főzzük, majd lecsöpögtetjük. Villával összetörjük és hozzákeverjük a burgonyaforgácsot. A tojást az olajjal habosra felverjük, összekeverjük a zsemlemorzsával és 1 evőkanál tejföllel. A vegetával és a borssal ízesítjük, ezután a keveréket egyenként a fél kivájt burgonyákba halmozzuk. Jól meg kell púpozni, hogy az összes töltelék beleférjen. Tepsire vagy sütőlemezre helyezzük a megtöltött burgonyákat, és a megmaradt tejföllel meglocsolva, alufóliával szorosan befedjük. Az előmelegített, forró sütőben 50 percig pároljuk, végül a fóliát levéve a tetejéről, pirosra pirítjuk.
Elkészítési ideje: kb. 1.5 óra

CSŐBEN SÜLT BROKKOLI (EGYTÁLÉTEL)
Hozzávalók: 1 kg brokkoli, 4 dkg liszt, 4 dkg vaj, 2 dl 1,5%-os tej, 15 dkg reszelt Óvári sajt, 2 db tojás, só ízlés szerint, szerecsendió ízlés szerint

Elkészítése: A gőzben megfőzött brokkolit, tűzálló edénybe terítjük. a vajon a lisztet habzásig hevítjük, felengedjük a tejjel, és sűrűre főzzük. ha langyosra hűlt, belekeverjük a tojások sárgáját, a reszelt sajt 2/3-át, ízesítjük reszelt szerecsendióval, kevés sóval. Óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjékből vert kemény habot, és ezt a masszát a brokkolira öntjük. A maradék reszelt sajttal megszórjuk és előmelegített sütőbe téve, lassú tűzön megsütjük.

RAKOTT BROKKOLI
Hozzávalók: 2 evőkanál olívaolaj, 1 fej vöröshagyma finomra aprítva, 25 dkg gomba megtisztítva és vékonyra szeletelve, 45 dkg brokkoli rózsáira szedve, 1/2 mokkáskanál só, őrölt fekete bors, 8 szelet Graham-kenyér (héja nélkül és félbe vágva), 25 dkg sajt lereszelve, 3 tojás, 3 dl félzsíros tej, 2 paradicsom felszeletelve

Elkészítése: Melegítsük elő a sütőt 190 fokra (gáznál 5. fokozat). Serpenyőben felhevített olajon fonnyasszuk meg a hagymát. Tegyük bele a gombát és pirítsuk 2 percig, majd keverjük hozzá a brokkolit és sózzuk, borsozzuk meg. A serpenyőt lefedve főzzük 5 percig.
Enyhén kivajazott sütőedényt béleljünk ki a kenyér felével. Halmozzuk rá a brokkolis keverék felét, majd szórjuk meg a reszelt sajt felével.
A tojásokat keverjük el a tejjel, és a felét öntsük a sütőedénybe. Ezután újabb rétegekben rakjunk le kenyeret, brokkolit, sajtot és tojásos tejet, majd a tetején rendezzük el a paradicsomszeleteket.
Az edényt fedjük le fóliával és a sütőbe téve, süssük 20 percig. Ezután a fóliát levéve, folytassuk a sütést még 15 percig, amíg a massza meg nem szilárdul és világosbarna színt nem kap. Közvetlenül a sütőedényből tálaljuk vegyes zöldsalátával.

SÜLT TONHAL BROKKOLIVAL
Hozzávalók: vaj a sütőforma kivajazásához, 300 g mélyhűtött brokkoli, 2 evőkanál vaj vagy margarin, 3 evőkanál darabolt mandula, 2 evőkanál liszt, 1/4 l tej, só, fekete bors, 2 doboz tonhalkonzerv sós lében (195-195 g), őrölt paprika
Előkészítés: 12 perc
Főzés: 30 perc
Ehhez a könnyű és olcsó ételhez fejes salátából, avokádóból és paradicsomból készült vegyes saláta illik.

Elkészítése: A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Egy hőálló sütőformát kivajazunk. A brokkolit meleg vízben vagy mikrohullámú sütőben addig engedjük fel, míg a rózsák szét nem válnak egymástól.
Közben a vajat közepes hőmérsékleten felolvasztjuk. Beletesszük a mandulát és kb. 1 1/2 percig pirítjuk, míg kissé el nem színeződik. Szűrőkanállal kiszedjük. Beleszórjuk a lisztet a vajba, majd állandó keverés mellett rövid ideig pirítjuk. Lassan hozzáöntjük a tejet, és állandó keverés mellett 4-5 percig főzzük, míg a szósz be nem sűrűsödik. Sóval és borssal ízesítjük. A mandulát visszaszórjuk a szószba, majd az edényt levesszük a tűzhelyről.
A brokkolit szárazra töröljük. A szárukkal közép felé körberakjuk a brokkoli rózsákkal az előkészített sütőformát. Ezután a tonhalat alaposan lecsepegtetjük, és a sütőforma közepére, a brokkolira helyezzük, majd a mandulaszósszal leöntjük.
Az ételt lefedjük alufóliával, majd 20-25 percig sütjük, míg a brokkoli puha nem lesz. A fóliát levesszük, a tonhalat pirospaprikával megszórjuk és máris tálaljuk.

VEGYES ZÖLDSÉGSALÁTA
Hozzávalók: 20 dkg mirelit sárgarépakocka, 20 dkg zsenge mirelit zöldborsó, 20 dkg morzsolt mirelit csemegekukorica, 20 dkg mirelit brokkoli, 2 db közepes nagyságú, piros paradicsompaprika, másfél dl majonéz, 2 dl tejföl, 2 db közepes nagyságú csemege uborka. 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor friss kapor, 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fehér bors

Elkészítése: Az összes mirelit zöldséget beleöntöm egy mély tűzálló tálba és ráöntök egy deci vizet. A tálat saját fedelével letakarom, és a mikrohullámú sütőbe tolom. A legmagasabb fokozatra kapcsolom, és tíz percre beállítom. Félidőben a tálat kiveszem, a zöldségeket megkeverem, és a tálat is megfordítom. Míg a zöldség párolódik, a saláta mártását elkészítem: a majonézt simára keverem a tejföllel, a megreszelt vöröshagymával, a nagyon apróra metélt kaporral, a mustárral, a sóval, a borssal. (A mártást erősen sósnak kell érezni, ugyanis a teljesen sótlan zöldség hamar beszívja majd.) A mártásba belekeverem még a nagyon apró kockákra vágott paradicsompaprikát és az uborkát is. A megpárolódott zöldséget további négy percig hagyom háborítatlanul a sütőben, csak ezután veszem le a fedelét. Szűrőbe téve a levét hagyom lecsöpögni (nem öntöm ki, mert levest lehet ízesíteni vele) és kihűtöm, majd belekeverem a mártásba. Jól lefedve legalább fél napig érlelem a hűtőszekrényben, hogy az ízei összeérjenek. Kiváló vacsora néhány szelet pirított kenyérrel.

VESÉS BROKKOLI, PISAI MÓDRA
Hozzávalók 4-6 személyre: 4 sertésvese, 40 dkg sertéscomb, 1 nagy fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1/2 dl olaj, 2 ek borecet, 1 zsenge karalábé, 50 dkg burgonya, 50 dkg brokkoli, 1 ágacska bazsalikom, diónyi vaj, 1 dl száraz fehérbor, 1 dl húsleves kocka, só, bors

Elkészítése: A veséket megmossuk, kettévágjuk, kivágjuk a mirigyeket, tálba tesszük, meglocsoljuk ecettel, majd leöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és 1 óráig áztatjuk. Aztán folyóvízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, és vékony csíkokra vágjuk.
A megmosott húst 2x2 cm-es kockákra vágjuk. A megtisztított, megmosott hagymát és fokhagymát apróra vágjuk, és felhevített olajon megfonnyasztjuk, majd rádobjuk a vesét meg a húst, és erős tűzön néhány percig pirítjuk. A zsenge karalábét meghámozzuk, vékony hasábokra vágjuk. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, felkarikázzuk, a brokkolit váltott vízben megmossuk, lecsepegtetjük, a bazsalikomot finomra vágjuk. Kivajazunk egy tűzálló tálat, az aljára terítünk vegyesen egy réteg burgonyát, brokkolit és karalábét, megsózzuk, borsozzuk, meghintjük egy kevés vágott bazsalikommal, majd rásimítjuk a vesés húst, végül ismét burgonya - brokkoli - karalábé egyveleg zárja a sort. Sózzuk, borsozzuk, leöntjük a borral és a húslevessel, előmelegített sütőbe toljuk és erős tűzön kb. 1 óráig puhulásig, pirulásig sütjük. Azonnal tálaljuk.

ZÖLDSÉGES RAKOTTAS KOLBÁSSZAL
Hozzávalók 4 személyre: 1/2 doboz csemegekukorica, 1 nagy sárgarépa, 25 dkg brokkoli (mirelit is lehet), 25 dkg karfiol, 2,5 dl tej, 1 evőkanál vaj vagy margarin, 1 doboz burgonyapüré-por (4 adaghoz), 20 dkg fokhagymás kolbász, 5 dkg Gouda sajt, reszelt szerecsendió, só, fehér bors, a forma kikenéséhez margarin

Elkészítése: A konzerv csemegekukoricát lecsöpögtetjük, a megtisztított brokkolit és karfiolt megmossuk. A lekapargatott, megmosott sárgarépát vékony csíkokra vágjuk. A brokkolit és a karfiolt rózsákra szedve, forrásban lévő, sós vízben kb. 5 percig előfőzzük. Hozzáadjuk a sárgarépát, és további kb. 5 percig főzzük. A főzőlevet leöntjük, és a zöldségeket alaposan lecsöpögtetjük. Kb. 5 dl sós vizet felforralunk, majd a tűzhelyről levéve, hozzáadjuk a tejet és a vajat vagy a margarint. Belekeverjük a burgonyapüréport, és kb. 1 percig állni hagyjuk. Megkeverjük, majd sóval, borssal és frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük. A fokhagymás kolbászt felkarikázzuk, a sajtot durvára lereszeljük. A krumplipürét jénai vagy kerámiatálba simítjuk, belekeverjük a zöldségeket és a kolbászt, végül megszórjuk a reszelt sajttal. Előmelegített sütőben, 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) kb. 15 percig sütjük.
Elkészítési idő 3/4 óra