Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Töltött alma receptek


ÁFONYÁVAL TÖLTÖTT ALMA
Hozzávalók 8 személyre: 8 db kisebb (savanykás) alma, 2 evőkanál citromlé, 30 dkg áfonyalekvár, 1 csokor friss citromfű

Elkészítése: Az almákat meghámozzuk, kettévágjuk, a magházat kiemeljük és citromlével ízesített vízben, nem túl puhára főzzük, lecsöpögtetjük. A fél almákba a magház helyére, egy¬-egy kanálnyi áfonyadzsemet halmozunk, és apróra vágott citromfű-levelekkel megszórjuk. Vadhúsból vagy libamájból készült pástétomok kísérőjeként tálaljuk.

BAZSALIKOMOS CAMEMBERT-REL TÖLTÖTT ALMA
Hozzávalók: 10 dkg Ráma csészés margarin, 4 db alma, 1 db camembert sajt, 2-3 szál friss bazsalikom, 2 dl majonézmártás, 1 evőkanál ketchup, 5 cl Calvados, só

Elkészítése: Az áttört camembert sajtot finomra vágott bazsalikommal és kevés sóval fűszerezzük, majd a margarinnal habosra keverjük. Az almák tetejét cakkosan levágjuk, és a magházat karalábévájó segítségével kiemeljük. A camembert krémet az almákra halmozzuk, majd a tetejét ráhelyezzük. Közben a majonézmártást calvadossal és ketchuppal ízesítjük. Tálaláskor a camembert-rel töltött almákat a tányérokra helyezzük, és körülöntjük a calvadosos majonézmártással.

CAMEMBERT-REL TÖLTÖTT ALMA
Hozzávalók 4 személyre: 4 alma, 10 dkg camembert sajt, 1 tojás, 1 dl tejföl, só, 1 dl fehérbor.
Főleg vendégváró előételnek alkalmas.

Elkészítése: Az alma szár felőli részén levágunk egy szélesebb kalapot, az alma magházát kiszedjük, és egy kevés almát is kivájunk, amit felaprítunk és összekeverjük a villával szétnyomott puha sajttal. Az almával kevert sajtot visszatöltjük a magház helyére, a tojással, kevés sóval elkevert tejfölből egy evőkanálnyit teszünk rá, s ráhelyezzük az almakalapot. Tepsibe vagy tűzálló tálba tesszük, meglocsoljuk kevés fehérborral, és előmelegített sütőben nagyjából 10 perc alatt megsütjük.

CSIRKEHÚSSAL TÖLTÖTT ALMA
Hozzávalók: 20 dkg főtt csirkehús, 2 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 1 dl tej, 5-6 db alma, 1/2; citrom

Elkészítése: A főtt csirkehúst apróra vagdaljuk. Vajból és lisztből fehér rántást készítünk, felengedjük 1 dl tejjel, majd sűrűre főzzük. Ezután összekeverjük az apróra vágott csirkehússal. Egészséges, hibátlan lehetőleg egyforma nagyságú meghámozott almáknak kivesszük a közepét, citromos vízbe tesszük (így nem barnulnak meg). A kivájt részeket - a magház kivételével apróra vágjuk, és a hús közé keverjük. A citromos vízből kivett almákat megtöltjük, vajjal kikent tűzálló tálra tesszük, és az előmelegített sütőben megsütjük.

CSIRKEHÚSSAL TÖLTÖTT ALMA (IRÁN)
Hozzávalók: 6 nagy savanykás alma, 6 ek darált, főtt csirkemell, 2 ek főtt, passzírozott sárgaborsó, 2 ek reszelt hagyma, 1 mk őrölt fahéj, 1/4 mk őrölt szegfűszeg, késhegynyi bors, só, 2 ek vaj, 1 ek citromlé, 2 dl víz, 1 ek zsemlemorzsa, 1 tk porcukor

Elkészítése: Pirítsuk üvegesre a hagymát 1 ek vajon, tegyük bele a húst, fahéjat, szegfűszeget, borsot, borsót. Keverjük össze, vegyük le a tűzről.
Vágjuk le az alma tetejét, óvatosan szedjük ki mélyen a magos részt, úgy, hogy nagy üreg legyen. Töltsük meg a hússal.
Törjük át a kikapart almamaradékot, keverjük össze a cukorral, vízzel, citromlével és öntsük az almákra. Szórjuk le zsemlemorzsával, tegyünk rájuk darabka vajat.
Közepesen meleg sütőben sütjük 30 percig.

DIÓS HÚSSAL TÖLTÖTT ALMA
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg (4 nagyobb) alma, 30 dkg szárnyashús, 10 dkg színes paprika, 1 szál póréhagyma, 3 dkg vaj, 1 csipet kurkuma, 2 dl tejszín, 1 evőkanál kapribogyó, 2 dkg pörkölt dióbél

Előkészítés: A sütőt 160 fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. Az almákat megmossuk, tetejüket levágjuk, és a belsejüket kanállal kikaparjuk. Az ehető szép részeket összevágjuk, és félre tesszük. Az almákat tepsibe tesszük, és a sütőben 5 percig sütjük. A húst megmossuk, csíkokra vágjuk. A paprikát megmossuk, kimagozzuk, szintén csíkokra vágjuk. A pórét megtisztítjuk, fél karikákra vágjuk.

Elkészítése: Felforrósítjuk a vajat, lepirítjuk benne a húst, rátesszük a paprikát, a pórét, és összepirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk a kurkumát is. Ráöntjük a tejszínt, beletesszük a kapribogyót és a dióbelet, valamint a félretett almadarabokat, és 1-2 percen át forraljuk. A ragut betöltjük az almába, ha maradna belőle, köré tesszük, és a sütőben még 15- 20 percig sütjük. Ha elkészült, tálaljuk.
Munka: körülbelül 20 perc
Fogyasztható: körülbelül 40 perc múlva

DIÓS-MOGYORÓS TÖLTÖTT ALMA
Hozzávalók 4 személyre: 5 dkg dióbél, 5 dkg mogyoró, 4 nagy savanykás alma, 3 evőkanál mazsola, 1 evőkanál vaj a formához, 8 evőkanál (barna) cukor, 1,5 dl fehérbor, 2 dl tejszín

Előkészítés: A diót és a mogyorót durvára összevagdaljuk. Az almát megmossuk, kalapját levágjuk. Magházát kiemeljük, húsát annyira kikaparjuk, hogy az almának csak körülbelül fél cm széles pereme maradjon.

Elkészítése: A kikapart almahúst összevagdaljuk, elkeverjük a dióval, a mogyoróval és a mazsolával. Beletöltjük az almába. A sütőt 220 fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük. Kivajazunk egy tűzálló tálat. Az almákat megszórjuk 1-1 ek barna cukorral, és az almákat a tűzálló tálba rakjuk. Aláöntjük a bort, és a sütőben körülbelül 20 percig sütjük. Megszórjuk a maradék cukorral, és grillsütőben karamellizáljuk a cukrot. A tejszínt nem túl kemény habbá verjük, és az almával együtt kínáljuk.

FÓLIÁBAN SÜLT TÖLTÖTT ALMA
Hozzávalók: 4 alma, 1/2 citrom, 2 dkg mazsola, 3 doboz vaníliás krémtúró, 6 dkg méz, 6 dkg dió, 5 dkg vaj

Elkészítése: Az almák kalapját levágom, a belsejét karalábévájóval kiemelem. Az üregbe citromhéjjal és mazsolával dúsított vaníliás krémtúrót töltök, tetejére pedig egy-egy evőkanál mézzel elkevert darált diót teszek.
Vajjal vékonyan megkent alufóliában közép-meleg sütőben megsütöm. Félig kibontva tálalom.

GESZTENYÉVEL TÖLTÖTT ALMA 01.
Hozzávalók 4 személyre: 4 nagyobb alma, 20 dkg gesztenyepüré, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál citromlé, 16 szem hámozott mandula

Elkészítése: Az almákat megmossuk, magházukat kivájjuk és annyi citromlével és cukorral ízesített vízben, amennyi ellepi, megpároljuk. Lecsöpögtetjük, és egyenként tányérra állítjuk őket, majd az üregüket megtöltjük gesztenyepürével. A hámozott mandulákkal díszíthetjük - ha gazdagabban akarjuk kínálni, tejszínhabbal kedveskedhetünk.

GESZTENYÉVEL TÖLTÖTT ALMA 02.
Hozzávalók 6 személyre: 6 alma, 20 dkg gesztenyemassza, 2 cl triple sec, 2 cl konyak, 20 dkg tejszínhab, 10 dkg áfonyadzsem

Elkészítése: Az almákat meghámozzuk, a magházakat eltávolítjuk, szegfűszeges, citromos, cukros, forrásban lévő vízbe tesszük kb. fél percre. Innen kivéve hideg vízbe helyezzük. A gesztenyemasszát konyakkal, triple sekkel ízesítjük, kihabosítjuk, és a kifúrt almákba töltjük. Tálaláskor a tányérra helyezett alma tetejére tejszínhabot nyomunk, majd áfonyadzsemmel és gyümölccsel díszítjük.

GOMBÁVAL TÖLTÖTT ALMA
Hozzávalók: 4 nagy alma, 1 kis doboz konzervgomba, 2 tojás, 2 evőkanál olaj, margarin, só, bors, piros paprika, 1 kis fej hagyma, fokhagymamártás

Elkészítése: A magházat kiszúrom és az almákat citromos vízben félpuhára főzöm. Az apróra vágott hagymát olajon megpirítom, hozzáteszem a feldarabolt gombát, kis ideig együtt párolom, majd sóval, borssal, pirospaprikával fűszerezem, és ráütöm a tojásokat. A vízből kiszedett almákat bevagdosom, mintha szeletelném, de nem esnek szét, csak szétnyithatók, mint egy virág. A nyílásokba töltöm a tojásos gombát. Az almákat kivajazott jénai tálra rakom, olvasztott vajjal meglocsolom, és előmelegített sütőben vagy mikróban átforrósítom. Melegen, fokhagymamártással tálalom.

HIDEG HÚSOS TÖLTÖTT ALMA
Hozzávalók 4 személyre: 4 db alma, 20 dkg konzerv vagdalt hús, 1 dl tejföl, 1 táskánál mustár, csipetnyi só és őrölt bors, 1 evőkanál citromlé, a tetejére apróra vagdalt petrezselyemzöld

Elkészítése: A konzerv vagdalt húst villával összetörjük, a tejföllel és a mustárral jól eldolgozzuk, sózzuk, borsozzuk. Az almákat kettévágjuk, meghámozzuk, és a magházukat kivájjuk. Annyi citromlével ízesített vízben, amennyi ellepi, félig megfőzzük (3-4 perc).
A megfőtt almákat lecsöpögtetjük, és egy tálra állítjuk az üregükkel fölfelé. A vagdalt húsos krémet a magház helyére halmozzuk, és legalább fél napra behűtjük, hogy az ízek jól összeérjenek.
Petrezselyemmel meghintve kínáljuk előételnek vagy uzsonnára.

HIDEG TÖLTÖTT ALMA
Hozzávalók: 4 db alma, 10 dkg dióbél, fél citrom, 5 dkg mazsola, 2 dl fejszín, 3 dl tej, 15 dkg kristálycukor, 4 db tojássárgája, 1/4 vaníliarúd, 1 teáskanál liszt

Elkészítése: Az almát meghámozzuk, magházát kifúrjuk, és enyhén citromos forró vízbe tesszük 5 percre. Lecsorgatjuk, és tálalásig hideg helyen tartjuk. A diót ledaráljuk, 1 dl vízzel, 1 dl tejjel, 5 dkg cukorral, és az áztatott mazsolával sűrű krémet főzünk belőle. A tojások sárgáját habosra keverjük, 10 dkg cukorral és liszttel. Feleresztjük 2 dl tejjel, beletesszük a lereszelt vanília rudat, és vízgőz fölött kevergetjük, amíg sűrűsödni kezd. A gőzről levéve tovább kevergetjük, amíg kihűl. Ekkor hozzákeverünk 1 dl kemény tejszínhabot.
Az almákat megtöltjük diókrémmel és ráöntjük a vaníliakrémet, és tejszínhabbal díszítjük.

HIHETETLENÜL FINOM TÖLTÖTT ALMA
Hozzávalók 4 személyre: 4 db nagyobb alma, 10 dkg rizs, 4 dl tej, 1 citrom, 5 dkg aszalt barack, 5 dkg mazsola, 8 dkg cukor, 1 dl tejszín

Elkészítése: Az almákat elfelezzük, a magházat kiemeljük, és az alma húsát karalábévájóval kiszedjük úgy, hogy 1 cm vastag fala maradjon.
Citromlével ízesített vízben félpuhára főzzük. A rizst megmossuk, és a tejben megfőzzük. Az aszalt barackot a mazsolával együtt fölaprítjuk, a citrom héját lereszeljük. A kihűlt tejberizst ízesítjük a cukorral, a reszelt citromhéjjal és összekeverjük az almadarabkákkal és az összevágott aszalt gyümölccsel, végül beleforgatjuk a tejszínből vert kemény habot.
Az almákat lecsöpögtetjük, és üregükkel fölfelé üvegtálra ültetjük. A magház helyére halmozzuk a tejszínes rizst.
Behűtve kínáljuk.

HÚSSAL TÖLTÖTT ALMA 01.
Hozzávalók: 15 dkg alma (egy nagyobb), 5 dkg darált marhahús, 5 g vöröshagyma, petrezselyemzöld, 5 g margarin, 40 g kefir, fél tojás, kevés reszelt torma

Elkészítése: Meghámozzuk az almát, tetejét levágjuk, és a belsejét kikaparjuk. A margarinon üvegesre sütjük az apróra vágott hagymát, majd a húst beletéve, megfűszerezzük, és puhára pároljuk. Az almába töltjük, és tűzálló tálba ültetjük. A kefirt elkeverjük a tojással meg a tormával, az almára öntjük, és a sütőben 30 percig sütjük.

HÚSSAL TÖLTÖTT ALMA 02.
Hozzávalók: 4 nagyobb, savanykás alma, egy citrom leve, 20 dkg darált sertéshús, só, bors, majoránna, 1 dl fehérbor, kevés vaj

Elkészítése: A megmosott almát kivájjuk úgy, hogy körülbelül 2 cm-es fala maradjon. A magházát kidobjuk, a többi almahúst apróra vágjuk és összevegyítjük a darált sertéshússal, a fűszerekkel és a citromlé felével. Az almába töltjük. Kivajazott tűzálló tálba tesszük, meglocsoljuk a maradék citromlével és a borral. Közepes tűznél 25-30 percig sütjük.

HÚSSAL TÖLTÖTT ALMA 03.
Hozzávalók 4 személyre: 8 db kisebb alma, 20 dkg levesben főtt hús, 10 dkg trappista sajt, 4 dkg vaj, csipetnyi só és őrölt bors

Elkészítése: Az almákat megmossuk, a felső 1/3 részüket levágjuk, a magházat kivágjuk, a húsát karalábévájóval kiszedegetjük. A levesben főtt húst és a sajtot apróra összevagdaljuk, elkeverjük az alma belével, sóval, borssal fűszerezzük. A húsos tölteléket az almák üregébe töltjük, a levágott kalapokat rátesszük.
Az almákat kivajazott tűzálló tálra állítjuk, a tetejükre borsónyi vajat morzsolunk, és előmelegített sütőben megsütjük (kb. 15-20 perc). Akkor jó, ha a héja megrepedezett.
Melegen előételként, vagy könnyű vacsoraként kínáljuk.

HÚSSALÁTÁVAL TÖLTÖTT ALMA
Hozzávalók: 4 nagy alma, 1/2 citrom leve, 1 dl majonéz, 2 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál törött bors, 1 nagy héjában főtt burgonya, 1 nagy kovászos uborka, 20-25 dkg kicsontozott, főtt csirkehús (vagy sonka, esetleg párizsi), 3 szál zöldhagyma, 2 kemény paradicsom, kevés brokkoli

Elkészítése: Az almák tetejéről levágok egy-egy “kalapot”, a belsejüket kifúrom. A kifúrt almákat és kalapjukat forrásban lévő citromos vízbe teszem, és újraforrásig benne hagyom. Leszűrve hagyom kihűlni.
A hússalátához először a mártást készítem el. A majonézt simára keverem a tejföllel, zúzott fokhagymával, sóval, borssal ízesítem, és jól lehűtöm.
A kis kockákra vágott főtt burgonyát, a kovászos uborkát, a főtt csirkehúst, a karikákra vágott zöldhagymát mély tálba teszem, a mártást ráöntöm és átkeverem.
A kifúrt almákat megtöltöm a salátával. A maradék salátát ráöntöm egy tálra, és egymás mellé rárakom a töltött almákat. A kalapokat visszatéve, paradicsommal, főtt brokkolival díszítve, jól lehűtve kínálom.

KAJSZIVAL TÖLTÖTT ALMA (MAROKKÓ)
Hozzávalók: 6 nagy alma, 3 érett kajszi, 3 ek porcukor, 1 vaníliás cukor

Elkészítése: Úgy fúrjuk ki az almát, hogy egy fél barack beleférjen. Keverjük össze a cukrokat, mártsuk bele a fél barackokat, tegyük az almákba. Csavarjuk az almát külön-külön alufóliába, közepesen meleg sütőben süssük körülbelül 1 órát.
Melegen, hidegen tálalhatjuk. Tejszínhabot adunk hozzá.

KEDVENC TÖLTÖTT ALMA
Hozzávalók 4 személyre: 4 nagyobb alma, 4 evőkanál baracklekvár, 4 evőkanál mazsola, 4 evőkanál durvára vágott mandula, csipetnyi fahéj, 1 csomag, főzés nélkül készíthető vaníliás pudingpor, 3 dl tej

Elkészítése: A lekvárt, a mazsolát, a mandulát keverjük össze, ízesítsük fahéjjal. Az almákat megmossuk, a magházat a közepéből kimetsszük úgy, hogy a gyümölcs egészben maradjon.
A tölteléket elosztjuk és a magház helyére, az almákba töltjük. A megtöltött almákat egy kivajazott tűzálló tálra állítjuk, és előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük.
Akkor jó, ha a héja kissé megreped. Amíg sül, a leírás szerint elkészítjük a pudingot. A megsült almákat körülöntjük a pudinggal, és még melegen kínáljuk.

KRÉMTÚRÓVAL TÖLTÖTT ALMA
Hozzávalók: 8 nagy alma, 1 citrom, 3 doboz mazsolás krémtúró, 1 dl tejszín, 8 gerezd dió, 2 evőkanál mazsola, 8 kerek, édes keksz

Elkészítése: Szép, kerek, egyforma almákat válogatok ki. Ezeket gyümölcshámozó késsel körkörösen haladva meghámozom, magházukat kiszúróval, vagy karalábé-faragóval kivájom. Az almákat körülbelül 85-90°C-os vízben abálom, 5-8 perc múlva kiemelem, lecsepegtetem, és citromlével bekenem, hogy ne barnuljanak meg.
A kihűlt almákat megtöltöm a vaníliás mazsolás krémtúróval. A tetejüket tejszínhabbal, diógerezdekkel és mazsolaszemekkel díszítem. Jól lehűtve, kerek kekszeken tálalom.

KÜLÖNLEGES TÖLTÖTT ALMA
Hozzávalók: 4 nagy alma, fél zacskó vaníliás pudingpor, 2 dl tej, 1-2 evőkanál cukor, fél narancs leve és reszelt héja, 1 dl narancsszörp, 1 narancs a díszítéshez

Elkészítése: Az almákat megmosom, kicsumázom, és héjastól félbevágom. Annyi almahúst vájok ki a fél almákból, hogy egy centi vastag faluk maradjon. A tejben simára keverem a pudingport, majd a narancslét, a reszelt narancshéját, és annyi cukrot keverek bele, hogy kellemesen édes, de ne túl édes legyen, 1 evőkanál narancsszörpöt meg az összevagdosott almaforgácsot is belekeverem, és az almák üregébe beleöntöm a pudingmasszát. A megmaradó pudinggal bőven lelocsolom az almák tetejét, illetve azt az almák alá öntöm. Follpack fóliával lefedem a tálat és betolom a mikrohullámú sütőbe. A legerősebb fokozatra kapcsolom, és körülbelül hat percig párolom. További tíz percig nem veszem le a fóliát.
Hagyom kihűlni, ezután a hűtőszekrényben megdermesztem.
Narancsszeletekkel feldíszítve és narancsszörppel meglocsolva kínálom.

MASCARPONE SAJTTAL TÖLTÖTT ALMA
Hozzávalók: 4 alma, 100 g mascarpone sajt, 6 Amaretto sütemény vagy más kesernyés keksz, 60 g mazsola, 1 üveg Marsala bor, 50 g mandula, 30 g dió

Elkészítése: Az almát mossuk meg, töröljük szárazra és vágjuk ketté. Vegyük ki a magházat és mélyítsük ki a gödröt, majd az így kiszedett alma darabokat vágjuk fel. Tegyük egy tálba, keverjük hozzá a mascarpone sajtot, a keksz darabokat a Marsala borba áztatott mazsolát, mandulát és diót. Keverjük össze, és a masszával töltsük meg az almákat. Tegyük tányérra és tálalás előtt legalább fél órára, tegyük hideg helyre.

MESTERIEN TÖLTÖTT ALMA
Hozzávalók 4 személyre: 4 nagyobb alma, 1 citrom, 15 dkg csirkemell-hús, 10 dkg csirkemáj, 1 kiskanál só, csipetnyi őrölt bors és majoránna, 1 evőkanál konyak, 5 dkg vaj, 2 dl fehérbor

Elkészítése: Az almákat megmossuk, a felső 1/3 részüket levágjuk, a magházat eltávolítjuk, és karalábévájóval üreget vájunk az almába. A kiszedett almahúst fölaprítjuk, az üreges almákat citromos vízbe tesszük. A csirkemájat és a csirkemell-húst finomra daráljuk. A vajat megolvasztjuk, a darált májat és húst megpirítjuk rajta, majd az almadarabkákat is átforgatjuk rajta. A tűzről levéve sózzuk, ízesítjük, borssal, majoránnával és konyakkal. A májas-húsos tölteléket az almák üregébe halmozzuk, a kalapjukat fogpiszkálóval rögzítjük. A töltött almákat tűzálló tálba állítjuk, a fehérbort aláöntjük és letakarva 180°C-on 15 percig sütjük, majd a fedőt levéve újabb 15 perc alatt megpirítjuk.
Melegen adjuk asztalra, mellé héjában sült burgonyát kínálhatunk.

MÉZES TÖLTÖTT ALMA FAGYLALTTAL
Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy alma, 4 evőkanál mazsola, 4 evőkanál mogyoró vagy dió, 2 és fél teáskanál méz, 1 evőkanál citromlé

Előkészítés: Az almákat megmossuk, kalapjukat levágjuk, és a magházukat alaposan kivájjuk. A mazsolát megmossuk és megszikkasztjuk. A mogyorót vagy a diót összevagdaljuk. A sütőt 225 fokra (gázsütő: 5. fokozat) előmelegítjük.

Elkészítése: A mézet vízzel a duplájára hígítjuk. Összekeverjük a mazsolával, a dióval és a citromlével. Az almák üregébe töltjük, és tűzálló tálra vagy zománcos tepsire ültetjük. A forró sütőben - az alma keménységétől függően - 15-20 percig sütjük.
Melegen vanília fagylalttal vagy pudinggal tálaljuk.

NARANCSOS TÚRÓKRÉMMEL TÖLTÖTT ALMA
Hozzávalók: közepes alma 2 db, túró 30 g, közepes narancs kifacsart leve 2 db

Elkészítése: Az almát félbevágjuk, magházától megtisztítjuk. Fóliába csomagolva grillsütőben megsütjük. A félbevágott narancsot kifacsarjuk, és a szitán áttört túróval összekeverjük. A megsült almák magházának helyére betöltjük a narancsos túrókrémet. Etetéskor az alma megsült héjából, mint kosárkából kanalazhatjuk a desszertet.

PIKÁNS TÖLTÖTT ALMA
Hozzávalók: 6 db közepes alma, 1 tasak gyors rizs, 10 dkg ementáli sajt, só, késhegynyi szerecsendió, 1 db húsleves kocka, vaj, citromlé

Elkészítése: Az almákat meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, és egy kisebb üreget vágunk az almákba, majd citromlébe beáztatom, hogy ne barnuljon meg. A rizst a húsleveskockával készre főzöm, majd hozzákeverem a sót, szerecsendiót, és az apróra vágott sajtot (6 vékony szelet sajtot meghagyunk az almák tetejének befedésére), majd ezt az almák belsejében töltjük, lefedjük őket a sajtszeletekkel, és kivajazott tűzálló edényben addig sütjük, míg a sajt meg nem olvad. Melegen illetve hidegen is lehet tálalni, akár előételként, akár köretként.

PUSZEDLIVAL TÖLTÖTT ALMA VANÍLIASZÓSSZAL
Hozzávalók 4 személyre: 4 alma, 2 dkg mandulás/diós puszedli vagy keksz, 2 dkg étcsokoládé, 2 evőkanál sárgabarackíz, diónyi vaj, 1 tojás, 4 evőkanál cukor, pár csepp mandulaeszencia, 1 csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál étkezési keményítő, 1 citrom, a díszítéshez gyümölcs (pl. eper, almaszeletek)

Elkészítése: Lereszeljük le a citrom héját, a levét pedig kifacsarjuk. Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk. Az így nyert üreget kissé megnagyobbítjuk, majd az almát kívül-belül bedörzsöljük citromlével, hogy ne barnuljon meg. A csokoládét és a süteményt apróra vágjuk. Kivajazunk egy tűzálló tálat, a sütőt 180 fokra melegítjük. A csokoládét, a süteménymorzsát, a reszelt citromhéjat és a sárgabarackízt összekeverjük, és az esszenciával ízesítjük. Az almákat üregükkel felfelé a tűzálló tálba helyezzük, és a csokoládés keverékkel megtöltjük, végül alufóliával lefedve 45 percig sütjük.
Összekeverjük a cukrot a keményítővel és a tojással, a hideg tejet vékony sugárban hozzáadva, simára keverjük. Lassú tűzön folyamatosan kevergetve sűrűsödésig főzzük, és a vaníliás cukorral ízesítjük. Az almákat hagyjuk kihűlni a sütés után. A krémet négy kehelybe szétosztjuk, és óvatosan rájuk ültetjük a sült almákat. Friss gyümölccsel díszítve tálaljuk.

ROKFORTKRÉMMEL TÖLTÖTT ALMA
Hozzávalók: 5 alma, 10 dkg márványsajt, 10 dkg vaj vagy Rama margarin, fél citrom

Elkészítése: A megmosott almák tetejét körülbelül 1 cm vastagon levágjuk és félretesszük. A magházat karalábéfúróval vagy kiskanállal eltávolítjuk. A további felhasználásig az előkészített gyümölcsöket erősen citromos vízbe helyezzük, védve a barnulástól. Közben az áttört vagy megreszelt sajtot a habosra kevert vajjal simára dolgozzuk, ízlés szerint enyhén megborsozhatjuk, majd nyomózsákkal a krémet a lecsepegtetett almákba töltjük úgy, hogy a krém ujjnyi vastagon kiemelkedjen. A félretett “kalapokat” kissé ferdén a töltelék tetejére helyezzük, majd a töltött almákat a hűtőszekrényben megdermesztjük.

SAAR-VIDÉKI TÖLTÖTT ALMA
Hozzávalók: 4 közepes, savanykás alma, citromlé, 20 dkg Brie, 3 tojás, 3 ek tejszín, 3 ek tej, só, bors, reszelt szerecsendió, 1 ek cukor, 2 ek fehérbor, 1 ek vaj

Elkészítése: Az almák tetejét (a szár felől) levágjuk, magházukat kiszedjük. Egy kevés gyümölcshúst is kikapirgálunk. Citromlével kenjük be az almák belsejét. A kikapart gyümölcshúst apró kockákra vágjuk, citromlével megcsepegtetjük. Összekeverjük a felkockázott sajttal és betöltjük az almákba. A tojást összekeverjük a tejszínnel, tejjel, fűszerekkel. Ezt a keveréket lassan az almák töltelékére csorgatjuk.
A kalapokat visszatesszük, cukros vízzel bekenjük az almákat, vajjal kikent tűzálló tálba tesszük.
Előmelegített sütőben, 180°C-on 15 percig sütjük.
Hidegen, melegen egyaránt kitűnő.

SAJTKRÉMMEL TÖLTÖTT ALMA (HIDEG)
Elkészítése: A nagy jonatán almát megtisztítjuk, citromos lében megpároljuk. Előre elkészített sajtkrémmel megtöltjük, francia alapsalátán zöldsalátával tálaljuk, végül reszelt sajttal meghintjük.

SAJTKRÉMMEL TÖLTÖTT ALMA
Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy alma, 5 dkg füstölt sajt, 4 dkg vaj, 4 dkg liszt, 2 dl tej, csipetnyi só és reszelt szerecsendió

Elkészítése: A vajat megolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet, világosra pirítjuk, majd folyamatosan kevergetve fölöntjük a tejjel, és sűrűre főzzük. A tűzről levéve belereszeljük a füstölt sajtot, sózzuk, és reszelt szerecsendióval fűszerezzük.
Az almákat megmossuk, és a magházukat kiemeljük. Az almák alsó felét alufóliába tekerjük, a belsejüket a sajtkrémmel púposan megtöltjük, és tepsire állítva forró sütőbe toljuk. 200°C-on addig sütjük, míg a sajt a tetején megpirul, és az almák héja megrepedezik (kb. 25 perc).
Melegen, előételként kínáljuk.

SAJTPUDINGGAL TÖLTÖTT ALMA
Hozzávalók: alma 5 db, tejszín 1 dl, Pannónia sajt 5 dkg, tojás 2 db, rizsliszt 1 dkg, tojássárgája 1 db, szerecsendió 1 g, vaj 1 dkg, citrom 1 db

Elkészítése: A félbevágott, szép piros almákat a magház eltávolítása után citromos vízbe helyezzük. A tejszínbot a tojássárgája hozzáadásával, egy kevés rizsliszttel tojáskocsonya-alapot készítünk. Leszűrjük, és szerecsendióval ízesítjük. Hozzáadjuk a reszelt sajtot. Az almát kivajazott edénybe téve beletöltjük a pudingot. Sütőben készre pároljuk.

SAJTTAL TÖLTÖTT ALMA 01.
Hozzávalók: 4 nagy alma, fél citrom, 25 dkg sajt, 4-5 salátalevél, só, bors, szerecsendió, 1 csomó snidling, fél dl fehérbor, 1 csipet porcukor, 1 dl joghurt

Elkészítése: Az almát megmossuk, kiskanállal vagy karalábévájóval kivájjuk (kb. 1 cm vastag fala maradjon), de vigyázzunk, ne lyukasszuk ki az alját. Citromlével bedörzsöljük, hogy meg ne barnuljanak. A sajtból (ementáli vagy trappista) 1-2 evőkanálnyit megreszelünk, félretesszük a díszítéshez, a többit felkockázzuk. Hozzáadjuk a megmosott, lecsöpögtetett, vékony csíkokra vágott salátaleveleket, a finomra megvágott snidlinget. Egy tálkába a joghurtot jól kikeverjük, ízlés szerint sóval, borssal, szerecsendióval, pici porcukorral, végül a borral és a sajtra öntjük, jól összekeverjük, majd az almákba töltjük, tetejét megszórjuk a reszelt sajttal. Tálalásig hidegen tartjuk. Ha zöld almával dolgozzunk, paradicsomkarikákkal és petrezselyemmel, ha piros almával, akkor pedig salátalevelekkel vagy zöldpaprika csíkokkal díszítjük, hogy jól elüssenek a színek.

SAJTTAL TÖLTÖTT ALMA 02.
Elkészítése: 4 nagy, megmosott almát középen félbevágunk, a magházát kivesszük, 1 ek vajban pirított 1 kk barna- v. rozslisztből rántást készítünk, amihez 10 dkg márványsajtot hozzáfőzünk.
Ennek a kihűlt keverékével megtöltjük a fél almákat. Salátaleveleken tálaljuk, cseresznye- vagy meggybefőttel díszítjük.

SAJTTAL TÖLTÖTT ALMA 03.
Hozzávalók 6 személyre: 6 szép, egészséges alma, 10 dkg camembert sajt, 2 tojás, 1 dl fehérbor, 2 evőkanál tejföl, 2 evőkanál citromlé, só

Elkészítése: Meghámozzuk az almákat, citromlével bekenjük, és levágjuk a tetejüket. A magházukat kivágjuk, belsejüket kivájjuk, és az almaforgácsot összekeverjük a villával szétnyomkodott sajttal. Az így kapott keveréket beletöltjük az almákba. A tojásokat felverjük a tejföllel, megsózzuk, és a töltelékre öntjük. Visszahelyezzük az almák tetejét, a töltött almákat kivajazott tűzálló tálba rakjuk, meglocsoljuk a borral, és forró sütőben átsütjük.

SONKAKRÉMES TÖLTÖTT ALMA
Hozzávalók 4 személyre: 8 db kisebb alma, 20 dkg füstölt hús, 10 dkg füstölt szalonna (húsos), 1 dl tejföl, csipetnyi őrölt bors

Elkészítése: Az almákat megmossuk, meghámozzuk, a magházát kivájjuk és rögtön ecetes (vagy citromos) vízbe tesszük, nehogy megbarnuljanak. A füstölt húst megdaráljuk és összekeverjük a tejföllel, őrölt borssal ízesítjük. Az almákat tűzálló tálra állítjuk, az üregekbe töltjük a sonkás krémet.
A húsos füstölt szalonnát vékony szeletekre vágjuk és beborítjuk velük az almákat. Forró sütőbe tolva 200°C-on addig sütjük, míg a szalonna a tetején megpirul (kb. 10-15 perc). Burgonyapürével önálló ételként kínáljuk.

SÜLT, MARCIPÁNOS TÖLTÖTT ALMA
Hozzávalók 4 személyre: 4 kisebb alma, 1 citrom, 2 dl fehérbor, 10 dkg marcipánmassza, 1 evőkanál méz, 5 dkg mazsola, 10 dkg darált mandula, 5 evőkanál rum

Elkészítése: Az almákat meghámozzuk, elfelezzük, a magházat kivájjuk. A citrom levét kifacsarjuk, és az almákra locsoljuk. A marcipánmasszát a mézzel, a mazsolával, a darált mandulával és a rummal összegyúrjuk, végül nyolc gombócot formálunk belőle. Egy tűzálló tálat kivajazunk. A fél almákat belehelyezzük, üregükbe 1-1 marcipános golyót rakunk. A fehérbort aláöntjük és előmelegített sütőben 180°C-on 20-25 perc alatt pirosra sütjük.
Azon melegében tálaljuk.

SÜLT, TÖLTÖTT ALMA
Hozzávalók: 4 nagy, savanykás alma, 1 narancs, 2 adag katalán krém, 1 evőkanál narancs-ízű gyümölcs-kocsonyapor

Elkészítése: Az almákat töltésre előkészítjük, vagyis megmossuk, kicsumázzuk, és csak annyi húst vájunk ki belőlük, hogy legalább két centi vastag faluk maradjon. Az almákat tűzálló tálra rakjuk, a kivájt alma és a magház helyére töltjük az előre elkészített katalán krémet. A narancsot meghámozzuk, és 4 szép vastag karikára vágjuk. Egy-egy narancskarikát helyezünk mindegyik megtöltött alma tetejére, majd az előmelegített forró sütőbe toljuk. Csak addig sütjük, amíg az alma héja kissé ráncosodni kezd, illetve a narancs, színesedik. Közben a gyümölcs-kocsonyaport két evőkanál vízben feloldjuk, majd a már megsült és kihűlt töltött alma tetején lévő narancsot bevonjuk vele. Jól lehűtve tálaljuk.
Katalán krém
Hozzávalók: 5 dl tej, 2 tojássárga, 2,5 dkg kukoricaliszt, 1/2 citrom, 10 dkg cukor, 1 darabka fahéj, 2 evőkanál cukor (a karamellhez)

Elkészítése: A tejet a fahéjjal, a citromhéjjal és a fele cukorral felforraljuk. Közben a tojássárgákat a maradék cukorral fehéredésig keverjük, majd apránként hozzákeverjük a lisztet is. A tejet a tűzről lehúzzuk. A tojássárgás keverékhez kanalanként adjuk a forró tejet, majd az egészet jól kikeverve egy pillanatra ismét visszatesszük a tűzre és besűrítjük. Forralni azonban nem szabad, mert a tojássárga összefuthat! Közben a citromlével ízesítjük, és addig keverjük, amíg a citromlé teljesen elkeveredik benne. Talpas poharakba osztjuk és hagyjuk kihűlni. A lehűtött krém tetejére szórjuk a kristálycukrot, majd egy felforrósított kanalat rányomunk a cukorra, ami azonnal karamellizálódik és szép barnára ég.

SZABOLCSI TÖLTÖTT ALMA
Hozzávalók: 1,50 kg alma, 80 dkg vaníliakrém, 5 g zselatin, 1 g ételfesték (piros), 10 dkg mandula, 10 db piskótakorong (kész), 5 dkg csoki bevonó, 10 db marcipán (zöld levélnek), 15 dkg citrom, 50 dkg tejszínhab

Elkészítése: Az almát megtisztítjuk, közepét óvatosan kifúrjuk úgy, hogy az alma alakja megmaradjon. Citromos vízben megpároljuk, utána pirosra színezett zselével külső oldalát többszöri lekenéssel bevonjuk. Közben piskótakorongot csokiba mártunk.
Tálalása: a piskótakorongra helyezzük az almát, megtöltjük vaníliás krémmel, és tejszínhabbal díszítjük.

TÖLTÖTT ALMA 01.
Hozzávalók: 2 közepes alma, 1 dkg vaj
Töltelék: 2 kiskanál durvára vágott dió, 2 kiskanál mazsola, 1 evőkanál méz, egy csipet őrölt fahéj és szegfűszeg

Elkészítése: Az almákat jól megmossuk, nem hámozzuk meg, csak a közepét kiszúrjuk. A diót, mazsolát, mézet az őrölt fahéjat és a szegfűszeget összekeverjük. Az almákat egy-egy csészébe vagy kompótostábla tesszük, közepébe halmozzuk a tölteléket. A tetejére morzsoljuk a vajat, és maximális teljesítményen 4 percig sütjük.

TÖLTÖTT ALMA 02.
Hozzávalók: 6 alma, hússaláta, tartármártás, 1/4 citrom

Elkészítése: A közepes nagyságú almákat meghámozzuk, kimagozzuk, és a negyed citrommal együtt pár percig főzzük, majd szitára téve lecsurgatjuk. Ekkor a magház helyét kitágítjuk, ebbe az üregbe töltjük a hússalátát, és tálra téve, az egészet elöntjük tartármártással. Ha kemény-tojásos tartármártással készítettük, az egészet behintjük az apróra vágott keménytojás-fehérjékkel.

TÖLTÖTT ALMA 03.
Hozzávalók: 4 nagy alma, fél zacskó vaníliás pudingpor, 2 dl tej, 1-2 evőkanál cukor, fél narancs leve és reszelt héja, 1 dl narancsszörp, 2 tojásfehérje, 2 evőkanál sárgabaracklekvár

Előkészítés: az almákat megmosom, kicsumázom, és héjastul félbevágom. Annyi almahúst vájok ki mindegyikből, hogy egy centi vastag fala maradjon. A tojásfehérjéből kemény habot verek, majd a sárgabaracklekvárt apránként beleverem.

Elkészítése: a tejben simára keverem a pudingport, hozzáadom a narancslét meg a reszelt narancshéjat, és annyi cukrot keverek bele, hogy kellemesen édes legyen. 1 evőkanál narancsszörpöt meg az összevagdosott almaforgácsot is hozzáadom. Az almákba belekanalazom a pudingmasszát. A megmaradó pudingot az almák alá öntöm. Follpack fóliával lefedem a tálat, és a mikrohullámú sütőbe teszem. A legerősebb fokozatra kapcsolom (750-850 Watt) és körülbelül hat percig párolom. Öt percig még rajta hagyom a fóliát. Végül mindegyik tetejére rányomom a lekváros habot, és a mikrosütő grillfokozatán néhány percig pirítom. Narancsszörppel meglocsolva kínálom. Sütőben is elkészíthető, ekkor fedetlenül 15 percig sütöm 175 fokon, majd a habbal további 15 percig.

TÖLTÖTT ALMA 04.
Hozzávalók: 6 evőkanál búzacsíra (dió (Dejó, vagy zabkorpa, mák, túró), 2 evőkanál cukor, 4 ek sűrű baracklekvár, 8 db alma, 1 citrom leve, az öntethez: 2 dl édes meggylé (befőttlé), 1 kiskanál étkezési keményítő

Elkészítése: A búzacsírát, cukrot, lekvárt összekeverjük. Az almákat meghámozzuk, magházukat kiszúrjuk, citromlével meglocsoljuk. Tálba tesszük, megtöltjük. Lefedve 600 W-on 1 - 1,5 percig pároljuk. Átrendezzük, hogy egyformán puhuljanak és újabb 1-1,5 percig pároljuk. Tálalás előtt 4-5 percig pihentetjük (ne tovább, mert elpuhul). Ez idő alatt a meggylébe (cukrozhatjuk még) belekeverjük a keményítőt. Tálba téve 600 W-on fedő nélkül 2-2,5 perc alatt felforraljuk. Könnyen kifuthat! Melegen tálaljuk a ráöntött mártással.

TÖLTÖTT ALMA 05.
Hozzávalók: 6 nagy alma, 1 mogyoró pudingpor, 10 dkg mogyoró, fél l tej, porcukor, fahéj, citromlé, 1 dl tejszín, csokoládéreszelék

Elkészítése: Az almák belsejébe üreget vájunk, és citromos, cukros, fahéjas vízben megpároljuk. Szűrőkanállal kivesszük, lecsepegtetjük, és hagyjuk kihűlni. A pudingot megfőzzük, belekeverjük a durvára vágott mogyorót, s ezzel megtöltjük az almákat. Tejszínhabbal és csokoládéreszelékkel díszítve kínáljuk.

TÖLTÖTT ALMA 06.
Hozzávalók: 8 egyforma nagyságú jonatánalma, 12 dkg hámozott mandula, 2 tojás, 22 dkg cukor, 2 citrom héja és leve, 1/2 liter bor, 10 dkg eperdzsem

Elkészítése: Az almákat meghámozom, a tetejüket lemetszem, a magházukat kivágom. Az almák “kalapját” felhasználásig citromos vízben áztatom. A mandulát felaprítom. A tojásokat 8 dkg cukorral és a citromok vékony metéltre vágott héjával jól kikeverem, majd hozzáadom a mandulát. Az almákat megtöltöm a masszával, a lecsöpögtetett “kalapokat” visszahelyezem a helyükre.
Lapos, tűzálló edénybe rakom a töltött almákat. A bort összekeverem a maradék cukorral, felmelegítem, és ráöntöm az almára. Sütőben megsütöm. Ezután a levét leöntöm, a dzsemmel elkeverem, felforralom, és leöntöm vele az almákat.
Hidegen és melegen egyaránt finom.

TÖLTÖTT ALMA 07.
Hozzávalók: 4 alma, fél citrom leve
A töltelékhez: 2 evőkanál vaj, 1,5 teáskanál cukor, 2 evőkanál liszt, 1-1 mokkáskanál őrölt fahéj és szegfűszeg, 2 evőkanál durvára darált dió
A tetejére: 2 evőkanál kókuszreszelék

Elkészítése: Vágja félbe az almákat, és kiskanállal kaparja ki a magházukat. Locsolja meg a citromlével, hogy ne barnulhassanak meg. Keverje habosra a puha margarint, és adagolja hozzá a töltelék valamennyi alkotórészét.
Kiskanállal töltse az almákba a keveréket. Tegye valamennyit sütőlapra, majd szórja meg a tetejüket a kókuszreszelékkel. Kétszáz fokon süsse 15-20 percig, majd forrón tálalja.

TÖLTÖTT ALMA 08.
Hozzávalók: 6-8 db alma, cukor, porcukor, dió, barack dzsem, tej-színhab
Vaníliamártás: 4 tojás, 7 dkg cukor, 3 dl tej, 3 csomag vaníliás cukor, vagy 5 dl tej, 12 dkg cukor, 4 dkg liszt

Elkészítése: 6-8 db almát meghámozunk, és a magházat kivágva, egy lábasban, álló helyzetben lerakjuk, kevés vizet és cukrot rakunk rá. Ha üvegesre megpároltuk (mindkét oldalát!), kiszedjük, és jénai tálra rakjuk. Vágott dióval, kevés porcukorral és barack dzsemmel (ezeket összekeverve), megtöltjük az almák üregeit, és leöntjük vaníliamártással Hidegen tálaljuk, a tetejét tejszín-habbal díszítjük.

TÖLTÖTT ALMA 09.
Elkészítése: Szép, nagy lehetőleg savanykás fajtájú almákat lehámozunk, óvatosan kivesszük a magházukat, és a laposabbik felükkel egy jól kivajazott tűzálló tálra tesszük. A magház helyén keletkezett üreget megtöltjük egy kávéskanálnyi cukorral, mazsolával és ribizli-dzsemmel. Minden almára egy-egy diónyi vajat teszünk, és a sütőben megsütjük.

TÖLTÖTT ALMA 10.
Hozzávalók: 4 közepes alma, fél citrom leve, 2 evőkanál durvára vágott mandula, 6 evőkanál ribizli dzsem, cukor, fahéj, 1 púpozott evőkanál liszt, 1 tojás, 2.5 dl tej, kis darab vanília, 1 dl tejszín, vaj

Elkészítése: Az almákat hámozzuk, a magházat karalábévájóval kivájjuk. Citromos, cukros vízben megfőzzük. Közben elkészítjük a krémet. A tojássárgáját összekeverjük liszttel, majd kevés tejjel. A többi tejet 1 púpozott evőkanál cukorral és a vaníliával felforraljuk. Hozzákeverjük a tojássárgáját, majd a púpozott evőkanál cukorral habbá vert tojásfehérjét, és közepesen sűrűre főzzük, közben állandóan kevergetjük. Levesszük a tűzről, és kissé hűlni hagyjuk, majd tejszínnel hígítjuk. A dzsemet és a mandulát összekeverjük, megtöltjük vele a langyosra hűlt almákat, és kivajazott jénaiba tesszük. A tejszínes vaníliakrémmel leöntjük, és mikróban vagy közepesen forró sütőben átforrósítjuk. Forrón tálaljuk. Idénygyümölcs szemekkel díszítjük.
Elkészítési idő: l óra
Jó tanács: Hogy az alma hamar lehűljön, de közben ne barnuljon, tegyük hideg, citromos vízbe.

TÖLTÖTT ALMA 11.
Hozzávalók: 8 db közepes alma, 4 dkg RÁMA margarin, 1 db citrom
A töltelékhez: 5 dkg dió durvára vágva, 5 dkg mazsola, 4 evőkanál méz, 1 evőkanál mézeskalács ízesítő por

Az almákat meghámozzuk, és a magházat kivájjuk. Citrommal bedörzsöljük. Rárakjuk a crousty edényre. Az üregekbe a dió- mazsola-mézeskalács fűszer keveréket töltjük. Mézet csurgatunk rá, és a tetejére morzsoljuk a Rámát. Az edényt a forgótányérra tesszük, és crousty üzemmódban 12 percig sütjük.
Vaníliamártás illik hozzá.

TÖLTÖTT ALMA A LOIRE-VÖLGYÉBŐL
Hozzávalók 4 személyre: 4 db alma, 2 tojás, 1/2 dl tejföl, 10 dkg camembert sajt, 1 dl fehérbor, csipetnyi só és őrölt bors

Elkészítése: Az almák felső 1/3 részét levágjuk. A belsejét kivájjuk, a magházat eltávolítjuk, az alma húsát fölaprítjuk. A camembert sajtot villával összetörjük, sóval, őrölt borssal megszórjuk, majd elkeverjük a tejföllel és a két egész tojással. A sajtos tölteléket az almák üregébe töltjük, a kalapokat ráhelyezzük. A töltött almákat kivajazott tűzálló tálra állítjuk, a fehérbort aláöntve forró sütőbe tesszük. 200°C-on, 10-12 perc alatt átsütjük.
Forrón, pirítós kenyérrel előételként kínáljuk.

TÖLTÖTT ALMA ÉVIKE MÓDRA
Hozzávalók: 5 db alma
Töltelék: 2 evőkanál vaj, 2 evőkanál vaníliás cukor, 1 mokkáskanál fahéj, 2 evőkanál kandírozott citromhéj, 1 evőkanál mandulaforgács, 1 dl édes fehérbor

Elkészítése: Az almákat almafúróval kicsumázom és beleültetem őket egy cserép tepsibe. A tölteléket kikeverem, és az almákba töltöm. Aláöntöm a bort, még megszórom egy kis vaníliás cukorral. Mikróban és sütőben is süthető. Mikróban lefedetlenül 560 W-on 10 percig kell sütni. Hagyományos sütőben körülbelül 25-30 perc lefóliázva, és még 10-15 perc fólia nélkül.

TÖLTÖTT ALMA, HABBAL 01.
Elkészítése: Tíz-tizenkét darab citromnagyságú borízű almát cifrázott késsel meghámozunk, és vízbe rakjuk. Ha mind meghámoztuk, kiszedjük a vízből az almákat, és citrom lével bedörzsöljük, hogy fehérek maradjanak. Azután a szár felől az almák csutkáját kivágjuk, ügyelvén arra, hogy át ne lyukasszuk őket. Kevés vízben cukorral, citromhéjjal és levével, fahéjjal fedő alatt puhára pároljuk az almákat, de vigyázzunk rá, hogy szét ne főjenek. Külön párolunk apró szemű gyümölcsöt: áfonyát, ribiszkét vagy meggyet, megtöltünk velük minden megfőtt almát, és tűzálló tálra rakjuk. Négy-öt tojás fehérjéből kemény habot verünk, adunk hozzá ugyanannyi evőkanál porcukrot és a már megtöltött almák tetejére rakjuk az egészet, sütőbe téve, lassan megsütjük, hogy a hab piros legyen. Végül a tojás sárgájával borsodót készítünk, amihez átszűrve azt a levet is felhasználhatjuk, amiben az alma főtt. Ha a sodó kész, vigyázva az almához öntjük, vagy még jobb, ha külön adjuk melléje.

TÖLTÖTT ALMA HABBAL 02.
Hozzávalók: fejenként 1-2 alma, citromlé, cukor, málnaíz, darált dió, tojásfehérje

Elkészítése: Az alma csutkáját kiszúróval eltávolítjuk, citromos, cukros vízben félpuhára főzzük. Jénai tálba tesszük az almákat, közepüket megtöltjük dióval elkevert málnaízzel, majd bevonjuk kemény tojáshabbal, amibe cukrot tettünk. Sütőben addig sütjük, amíg a tojáshab világos színt nem kap.

TÖLTÖTT ALMA, PÁROLVA
Hozzávalók: 80 dkg alma (4 nagy), 10 dkg kivi, 15 dkg mandarin, 10 dkg banán, citromlé, 1 dl tejszín, folyékony édesítőszer

Elkészítése: Az almákat meghámozzuk, félbevágjuk, magházukat kivájjuk, és kevés édesítőszeres-citromleves vízben egyszer felforraljuk, majd lecsorgatjuk. A kihűlt almákat púposan megtöltjük az apró darabokra vágott gyümölccsel. Tálra tesszük, és édesített tejszínhabbal díszítjük.

TÖLTÖTT ALMA PONGYOLÁBAN
Hozzávalók: 0,5 kg alma, 2 tojás, 10 dkg dióbél, negyed rúd vanília, 20 dkg cukor, 1 dl fehérbor, 3 dl tej, citromhéj, liszt, zsír a sütéshez

Elkészítése: A tejet vaníliával és 15 dkg cukorral felforraljuk, kevés reszelt citromhéjjal ízesítjük, belekeverjük a darált diót, és a tölteléket sűrűre forralva lehűtjük.
Közben az almát meghámozzuk, magját és a magházat kivesszük, vastagabb szeletekre vágjuk. A kihűlt töltelékkel 2-2 almaszeletet jól összenyomkodunk. Ezután a borral, a tojás sárgákkal és annyi liszttel, amennyit felvesz, sűrűbb palacsintatésztát keverünk. Bő zsírt hevítünk, s a töltött almaszeleteket villával megforgatjuk a tésztában, és mindkét oldalukon ropogósra sütjük. Forrón tálaljuk, vaníliás, vagy fahéjas porcukorral megszórjuk.

TÚRÓVAL TÖLTÖTT ALMA
Hozzávalók: 4 alma, 50 dkg tehéntúró, 1 tejföl, mazsola, porcukor, vaj, 2 tojássárgája, vanília (a töltelékbe)

Elkészítése: A megmosott almák tetejéből vágjunk le egy 1-1,5 centis szeletet, a belsejüket pedig vájjuk ki úgy, hogy legalább egy centis faluk maradjon. A túróhoz adjunk mazsolát, cukrozzuk meg, és keverjünk hozzá annyi tejfölt, hogy egyenletes masszát kapjunk. (Esetleg feljavíthatjuk 1-2 tojássárgájával is.) A kikevert túrót hagyjuk pihenni egy fél órát, majd töltsük az almákba, végül tegyük vissza rájuk a levágott felső szeleteket. Egy tepsi alját vajazzuk ki, állítsuk bele az almákat, és tegyük közepesen meleg sütőbe. (A töltésnél visszamaradt túrót - esetleg összekeverve a kivájt almabéllel- csomagoljuk alufóliába, és úgy helyezzük a tepsibe.)