Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Töltött uborka receptek


DARÁLT HÚSSAL TÖLTÖTT UBORKA
Hozzávalók: 4 db uborka, 50 dkg darált hús, 15 dkg főtt rizs, 2 db tojás, 1 fej vöröshagyma, 15 dkg füstölt sajt, petrezselyemzöld, só, bors, pirospaprika, majoránna

Elkészítése: A megfűszerezett darált húst összegyúrjuk a főtt rizzsel, a megtisztított, apróra vágott hagymával, a reszelt sajttal és a tojásokkal. Az uborkát meghámozzuk, kettévágjuk, a magvait kivájjuk, és az egyik felét megtöltjük töltelékkel. Ráillesztjük a másik felét, majd összetűzzük fából készült fogpiszkálóval. A megtöltött uborkákat egy edénybe tesszük és 10 percig 500 W-on sütjük. Ezután az uborkákat átrendezzük és újabb 10 percig 500 W-on sütjük. Petrezselymes újburgonyával tálaljuk.

GOMBÁVAL TÖLTÖTT UBORKA
Hozzávalók: 2 nagyobb uborka, 20 dkg ecetes gomba, 1 evőkanál majonéz, 4 evőkanál tejföl, 1 csokor kapor, só, 1 reszelt kemény tojás

Elkészítése: Az uborkákat hosszában vágja ketté, majd a magokat kaparja ki. Sózza meg, és mindegyikbe simítson 1-1 kanál tejfölt. A gombákat szeletelje fel vékonyan, és rendezze szépen a tejföl rétegre. Szórja meg finomra vagdalt kaporral, díszítse majonézzel, és reszelt kemény tojással.
Behűtve tálalja.

GOMBÁVAL TÖLTÖTT UBORKA 01.
Hozzávalók 4 személyre: 4 db uborka, 25 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 2 ek vaj, 2 ek liszt, 1/2 dl tejföl, kapor, só

Elkészítése: Az uborkákat meghámozzuk, hosszában felvágjuk, magos belsejüket kiszedjük, hideg sós vízbe tesszük. Az apróra vágott gombát és hagymát vajon külön - külön megpároljuk, összekeverjük, és együtt pároljuk tovább. Liszttel megszórjuk, rátesszük a tejfölt, összekeverjük. A tűzről levéve megszórjuk aprított kaporral, és megvárjuk, míg kihűl.
Az uborkákat kivesszük a sós vízből, alaposan lecsurgatjuk, és megtöltjük őket a töltelékkel. Hűtött állapotban, felszeletelve tálaljuk.

GOMBÁVAL TÖLTÖTT UBORKA 02.
Elkészítése: A kovászos uborkákat vékonyan meghámozzuk, és hosszában kettévágjuk. Gombasalátával megtöltjük a 1/2 uborkákat, azután megint egymásra helyezzük őket. Tálra rakjuk, leöntjük kevés majonézmártással, kemény tojásszeletekkel és karikára vágott nyers paradicsommal díszítjük. Gombasalátának használhatjuk akár az ecetben eltett bármiféle gombát, apróra vágva, akár pedig a következőt: A friss gombát megtisztítjuk, pár percig sós vízben főzzük, leöblítjük, kihűtjük, szeletekre vágjuk, olajjal, citromlével leöntjük, apróra vágott petrezselyem zöldjével összekeverjük, megsózzuk. Aki szereti, hagymával is fűszerezheti.

HALLAL TÖLTÖTT UBORKA
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók: 40 dkg uborka, 50 dkg busa, amur vagy tonhalfilé, 1 fej vöröshagyma, 2 db citrom, 1 teáskanál só, 5 dkg vaj, 2 evőkanál majonéz, 1 dl fehérbor

Elkészítése: A halat sós, citrommal, vöröshagymával, fehérborral ízesített vízben 15 percig főzzük. Leszűrjük, lehűtjük és átpasszírozzuk. Puha, de nem olvasztott vajjal, citromlével, majonézzel habosra keverjük. Habzsákba töltjük és hámozott, sós uborkaszeletekre nyomjuk. Tetejét citrom szeletkékkel díszítjük.

HERINGSALÁTÁVAL TÖLTÖTT UBORKA
Hozzávalók 8 személyre: 4 db kisebb uborka, 1 evőkanál kapribogyó, 1 csomó újhagyma, 1-1 csokor kakukkfű és kapor, só, őrölt bors, 2 evőkanál olívaolaj, 4 párolt heringfilé (ruszli)

Elkészítése: Az uborkákat hosszában elfelezzük, a belsejét kivájjuk. Az újhagymát megtisztítjuk és a zöldjével együtt karikára, vágjuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott heringfilét. Megszórjuk a fölaprított kakukkfűvel és kaporral, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáöntjük á kapribogyót levével együtt és az olívaolajt. Óvatosan összekeverjük. Ezt a heringes salátát a fél uborkák üregébe halmozzuk, és néhány őrára behűtjük.

HÚSSAL TÖLTÖTT UBORKA
Elkészítése: 3-4 darab nagyobb fajta uborkát meghámozunk, 4-5 cm hosszú darabokra vagdaljuk, és magvaikat kikaparjuk. 25 dkg sovány darált sertés- vagy birkahúsból, apró kockára vagdalt füstölt szalonnából, maroknyi, kissé megpárolt rizsből, tojásból, paradicsompüréből, kellő sóból, csipet borsból tölteléket készítünk, s megtöltjük vele az uborkadarabokat. Eredeti alakjára összeállítva, vajjal kikent tűzálló edénybe vagy lábasba rakjuk, meghintjük apróra vagdalt kaporral. Megsózzuk, megborsozzuk és citromlével elkevert tejföllel leöntve, 20-25 percig sütjük a sütőben.

KAPROS SAJTTAL TÖLTÖTT UBORKA
Hozzávalók: 2 nagy salátauborka, 5 dkg rizs, 1 csomó kapor, 1,5 dl majonéz, 5 dkg juhtúró, 5 dkg reszelt márványsajt, 1 csomó zöldhagyma, törött bors, 2 dl tejföl, só

Elkészítése: Az uborkákat megmosom, hosszában kettévágom, és a belsejüket kikaparom. A rizst sós vízben megfőzöm.
Az uborkaforgácsot összekeverem a főtt rizzsel, az apróra vágott kapor felével, fél dl majonézzel, a simára kevert juhtúróval, a reszelt sajttal, a vékonyra szeletelt zöldhagymával, sóval, borssal.
A sűrű krémet beletöltöm az uborka üregébe. A maradék majonézt simára keverem a tejföllel és a maradék kaporral, kevés sóval, borssal, majd ráöntöm az uborkákra.
Jégbe hűtve kínálom.

KAPROS TÖLTÖTT UBORKA
Hozzávalók: 60 dkg kígyóuborka, 20 dkg morzsolt csemegekukorica, 1 csomó kapor, 1 csomó snidling, 1 tojás, 3 dkg vaj, só, őrölt fehérbors, gyömbér, 5 dkg parmezán sajt

Elkészítése: A kukoricacsövekről lehántjuk leveleit, és annyi hideg vízbe tesszük, amennyi ellepi. Kissé megsózzuk, és a forrásponttól számított 10 perc múltán leszűrjük. Ha kissé kihűlt, hegyes késsel kifejtjük a kukoricaszemeket. Felét ledaráljuk, vagy éles késsel egészen finomra vagdaljuk. Összegyúrjuk egy nyers tojással, finomra vágott kaporral, snidlinggel, sóval, borssal, gyömbérporral ízesítjük, végül hozzákeverjük a félretett kukoricaszemeket.
Az uborkát megmossuk, hosszában kettévágjuk, magházát mokkáskanál segítségével kivájjuk. Sózzuk, borsozzuk, és beletöltjük az elkészített kukoricát. Kivajazott tepsibe rakjuk, tetejét reszelt parmezán sajttal meghintjük. Forró sütőben (150-180 °C) 15-20 perc alatt pirosra sütjük.
Amikor megsült, a tepsiben maradt nedveket rálocsoljuk.

MAJONÉZES SALÁTÁVAL TÖLTÖTT UBORKA
Elkészítése: 2-3 hosszában kettévágott, meghámozott kovászos uborka magvait kiszedjük. A fél uborkát megtöltjük különféle apróra vagdalt és majonézzel vegyített salátával. Erre alkalmas a fejes, a paradicsom-, a zöldbab- a karfiol-, vagy a karotta saláta. Egy-két órára, hidegre tesszük, aztán tálaljuk.

MÁJKRÉMMEL TÖLTÖTT UBORKA
Hozzávalók: 1 kg uborka, 0,5 kg csirkemáj, 10 dkg vöröshagyma, zsír vagy vaj, 10 dkg liszt, 5 dkg vaj 1 teáskanál pástétomfűszer, 1 mokkáskanál majoránna, 2 dl tej, 1 teáskanál só

Elkészítése: A zsíron szeletekre vágott vöröshagymát pirítunk. Hozzáadjuk a csirkemájat, megszórjuk pástétomfűszerrel, majoránnával, és gyenge tűzön addig forgatjuk, amíg a máj teljesen átsül. Megszórjuk liszttel, majd felengedjük 2 dl tejjel. Addig forraljuk, amíg egészen besűrűsödik, és elválik az edény falától, majd hűlni hagyjuk. Apró lyukú tárcsán kétszer ledaráljuk, majd átpasszírozzuk. Ha teljesen kihűlt, hozzákeverjük az 5 dkg vajat, kevés sót. Az uborkát 3-4 cm-es darabokra vágjuk. Almakiszúróval kiszedjük a magházát. Helyére betöltjük a májkrémet. Fél órára hűtőszekrénybe tesszük. Tálalásnál meleg vízbe mártott késsel ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.

NYÁRI TÖLTÖTT UBORKA
Hozzávalók: 1 kg közepes nagyságú uborka, 25-30 dkg maradék vagdalt hús vagy sült, 1 db zsemle, 1 kis fej hagyma, 2 db tojás, 1 evőkanál zsír, 2 dl tejföl, 1cs kapor

Elkészítése: Az uborkákat meghámozzuk, hosszában kettőbe vágjuk, magját kikotorjuk. Kevés sós vízben üvegesre pároljuk.  A sült, vagy vagdalt húsmaradékot, az áztatott zsemlével, az apróra vágott kaporral, a reszelt hagymával, és a tojással összedolgozzuk, a zsírral kikent tűzálló tálba fektetett uborkákat a masszával púposan megtöltjük, tejföllel leöntjük, és előmelegített sütőben, közepes lángon, kb. 25 percig sütjük.

PROVANCEI TÖLTÖTT UBORKA
Hozzávalók: 2 db, egyenként 50 dkg-os uborka, só, 50 dkg paradicsom, 2 nagy vöröshagyma, 2 - 3 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, őrölt bors, 1 evőkanál friss vagy 1 kiskanál szárított bazsalikomlevél, 2 dl tejszín
A töltelékhez: 40 dkg sovány darált hús, 1 dl zsemlemorzsa, 1,25 dl tejszín, 1 tojás, só, őrölt bors, 10 dkg juhsajt

Elkészítése: A két uborkát meghámozzuk, hosszában elfelezzük, majd a magjait kikaparva kissé besózzuk, és félretesszük. A paradicsomot leforrázzuk, meghámozzuk, a magjait eltávolítjuk, a húsát kockára vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, fölaprítjuk, és 1 evőkanálnyit félreteszünk belőle. A többit az olajon a zúzott fokhagymával megfuttatjuk, a paradicsomot hozzáadjuk, megsózzuk, megborsozzuk. A bazsalikomot apróra vágjuk - egy keveset ebből is félreteszünk -, a paradicsomot a többivel fűszerezzük, de csak két percig pároljuk. Ekkor a tejszínt ráöntjük, és amikor fölforrt, a tűzről lehúzzuk.
A töltelékhez a darált húst a morzsával, a tejszínnel és a tojással összedolgozzuk. A félretett hagymával és a bazsalikommal fűszerezzük, enyhén megsózzuk, megborsozzuk.
Az uborkát hideg vízzel leöblítjük, szárazra töröljük, majd a húsos masszával megtöltjük. A tejszínes paradicsomot egy kisebb tűzálló tál vagy tepsi aljára öntjük, és a töltött uborkát ráfektetjük. A juhsajtot kis kockákra vágjuk, a húsos masszára szórjuk, majd alufóliával letakarjuk. Előmelegített sütőbe, közepesnél erősebb lánggal (200 fokon) 25 percig sütjük. Utána a fóliát levesszük róla, és további 10 percig hagyjuk a sütőben.
Cukkíniből is készíthetjük!
Elkészítési idő: 70 perc

RETEKKEL TÖLTÖTT UBORKA
Elkészítése: Személyenként egy 10-12 cm-es zsenge uborkát hosszában félbevágunk, karalábévájóval kiszedjük a belsejét. Négy kemény tojást apró kockákra vágunk, egy csomó piros retket tökgyalun lereszelünk, beleteszünk még egy csokor apróra vágott kaprot, és 2 ek zöldhagymát. Egy pohár tejföllel összekeverjük, sózzuk, és az uborkákba töltjük.

SAJTOS TÖLTÖTT UBORKA
Hozzávalók: 4 szép nagy kovászos uborka, 5 dkg juhtúró, 5 dkg reszelt márványsajt, 2 evőkanál előzőleg megpárolt rizs, 1 evőkanál marinált paradicsompaprika, 1 dl majonéz, 1 dl sűrű tejföl, 1 csokor snidling, só és őrölt fehér bors, ízlés szerint, salátalevelek

Elkészítése: A kovászos uborkákat meghámozom és félbevágom. A fél uborkák belsejét kikaparom. Az uborkaforgácsot összevagdosom és összekeverem a reszelt márványsajttal, a rizzsel, a juhtúróval és hozzáadom a paradicsompaprika-salátát. Fűszerezem a nagyon finomra vágott snidlinggel, csipetnyi sóval és az őrölt fehér borssal, majd a kivájt uborkákat jól megpúpozom a töltelékkel. Lapos tálra vagy tálcára terítem a megmosott, leszárított salátaleveleket, és sorban egymás mellé rakom a töltött uborkákat. A majonézt, a tejfölt és a maradék snidlinget összekeverem. Csipetnyi sóval és az őrölt fehér borssal ízesítem, ezután ráöntöm az uborka tetejére. Jól behűtve kínálom. Előételnek is alkalmas. A mártás nélkül akár három napig is eltartható.

TOJÁSSAL TÖLTÖTT UBORKA
Hozzávalók két személyre: 400 g kígyóuborka, főtt tojás, 1 ek tejszín, 1tk apróra vágott kapor

Elkészítése: A kettévágott uborka belsejét kikaparjuk, és összekeverjük az apróra vágott főtt tojásokkal, a tejszínnel, a kaporral. A keveréket visszatöltjük az uborkába. Fél órára hűtőbe tesszük.

TÖLTÖTT UBORKA 01.
Hozzávalók: kb. 50 dkg salátauborka, 25 dkg darált sertéshús. 1 tojás, 1 kis fej vöröshagyma, kapor, só pirospaprika.
Előkészítés: Az uborkát hámozzuk meg és vágjuk kb. 3 cm vastag szeletekre. Távolítsuk el az uborka belső részét, kicsit sózzuk meg.
A hagymát tisztítsuk meg és vágjuk apróra. A darált húst dolgozzuk össze a tojással és a hagymával, ízlés szerint fűszerezzük kevés sóval és pirospaprikával.

Elkészítése: Az uborka szeleteket állítsuk kerek tűzálló tálba, és 2 percre tegyük a mikróba. Készítsünk kis húsgombócokat. Az uborkát a mikróból kivéve Töltsük meg a húsgombócokkal. A megmaradt húsgombócokat helyezzük az uborkák közé. Szórjuk meg az egészet finomra vágott kaporral, és follpackkal letakarva süssük 15 percig.
Megjegyzés: Az utolsó 5 percben 2 dl tejföllel leöntve süthetjük - takarás nélkül -, a tetejére kaprot és pirospaprikát szórhatunk.

TÖLTÖTT UBORKA 02.
Hozzávalók: 2-3 uborka, morzsolt kukorica, zsemlemorzsa, joghurt, reszelt sajt, só, majoránna, szerecsendió, kapor

Elkészítése: Az uborkákat megmossuk, hosszában félbevágjuk, belsejüket egy kiskanállal kikaparjuk.
A kukoricát néhány ek zsemlemorzsával, reszelt sajttal, a fűszerekkel és annyi joghurttal, hogy egy könnyen pakolható masszát kapjunk, összekeverjük.
Egy tűzálló tálat kikenünk margarinnal, a félbevágott uborkákba beletöltjük a kukoricás masszát jó púposan, beletesszük a tálba, megszórjuk a tetejüket reszelt sajttal, és pirulásig sütjük a sütőben.

TÖLTÖTT UBORKA 03.
Hozzávalók: 2 nyers kígyóuborka, 1 doboz sprotni (füstölt szardínia), 20 dkg Rama margarin, 4 kemény tojás, 1 csomó metélőhagyma, 1 csomó kapor, mustár, Piros Arany ízlés szerint

Elkészítése: Az uborkákat folyó víz alatt kefével alaposan megtisztítjuk. A két végüket levágjuk, magházukat egy vastag fakanál nyelével kitoljuk. Egy mélytányérban a sprotnit a margarinnal, a finomra reszelt kemény tojásokkal, a finomra vágott metélőhagymával és a kaporral simára keverjük. A krémet egy kevés mustárral és Piros Arannyal ízesítjük, majd nyomózsákkal a kifúrt uborkákba töltjük. Ügyeljünk arra, hogy az uborkák belsejében a töltés során üreg (légbuborék) ne keletkezzen! Az uborkákat 2-3 órán át hűtőszekrényben tartjuk, majd kivéve éles késsel, esetleg hullámos késsel kissé ferdén, kb. 1-1,5 cm vastag szeletekre vágjuk. A felszeletelt darabokat a szeletelés sorrendjében, de kissé elcsúsztatva tálra helyezzük.

TÖLTÖTT UBORKA 04.
Mutatós hideg előétel. A töltelékként használt - a hagyományos májkrémhez hasonló - krémet külön is elkészíthetjük, és kenyérre kenve tálalhatjuk.
Hozzávalók 20 darabhoz: 2 evőkanál olaj, 1 fej hagyma (100 g), szeletelve, 100 g szója granulátum, 4 dl vízben áztatva, 1 kávéskanál pástétom fűszer, 1 mokkáskanál majoránna, só, 100 g Graham liszt, 2 dl tej, 50 g margarin, 1 kg uborka

Elkészítése: Az olajon megdinszteljük a hagymát. Hozzáadjuk a szóját, a fűszereket és a lassú tűzön pároljuk, amíg egy kicsit lesül. Hozzákeverjük a lisztet, és felengedjük tejjel. Sima krémmé főzzük, majd lehűtjük. A kihűlt krémhez keverjük a margarint. Az uborkát 3-4 cm-es darabokra vágjuk, magházát kikotorjuk, ennek helyére töltjük a krémet. Fél órára hűtőszekrénybe helyezzük.

TÖLTÖTT UBORKA 05.
Hozzávalók: kígyóuborka jól ízesített sült hús vagy ízlés szerinti párolt zöldségek vagy zöldfűszeres túrótöltelék

Elkészítése: Az uborkát héjastól megmossuk, szárazra töröljük. A végeit levágjuk. A többi részét
3 cm-es hosszú darabokra vágjuk. Az uborkadarabokat vágott felületre állítjuk. És kávéskanállal, vagy karalábévájóval az uborkahúst kiszedjük. Az alja és pereme maradjon meg. Az így elkészített ehető tálkákat ízlés szerint töltjük:
Jól ízesített sült hússal, vagy párolt zöldségekkel, vagy zöldfűszeres túró töltelékkel.
De ízlés szerint is variálható.

TÖLTÖTT UBORKA 06.
Elkészítése: 60 deka (5-6 darab) salátauborkát meghámozok, megmosom és megtörlöm. Felső harmadukat hosszában levágom, hogy a megmaradt részből a magokat kiskanállal ki tudjam kaparni. A levágott részeket félreteszem. 2-3 evőkanál olajat felmelegítek; és a lisztben megforgatott uborkák mindkét oldalát megpirítom benne. 4 főtt tojás sárgáját 5 evőkanál tejszínnel összekeverem, csipetnyit megsózom, borsikafűvel, reszelt szerecsendióval és apróra vágott kaporral vagy zsázsával fűszerezem. 30 deka gombát megtisztítok, megmosom, és apróra vágom. 1 fej vöröshagymát ugyancsak fölaprítok, és 1 evőkanál olajon üvegesre sütöm. A gombát hozzáadom, jól megpirítom, majd kihűtöm. Ezt a keveréket a főtt tojás fehérjével együtt beledolgozom. Az uborkákba töltöm, és mindegyikre a levágott tetejüket is ráfektetem. Az olajat újból felmelegítem, és a töltött uborkákat belerakom. 2 deci ételízesítős vizet öntök alá, és lefödve, kis lángon 20 percig párolom. Burgonyával készült uborkapürével tálalom.
Elkészítési idő: 50 perc

TÖLTÖTT UBORKA 07.
Elkészítése: Nagy vizes uborkákat félbevágunk és miután a magos részt óvatosan kivájtuk, megtöltjük darált hússal. Lehet maradék húst, gombás rizst, májat erre a célra felhasználni. Lábasba egymás mellé rakva gyenge rántásban pároljuk. Feleresztjük vízzel, és tojással elhabart tejszínnel sűrítjük, paradicsommártással tálaljuk.

TÖLTÖTT UBORKA 08.
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg salátauborka, 25 dkg csirkemellfilé, 25 dkg csiperke-gomba, 75 dkg zsenge sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 1 dl tejszín, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál vaj vagy margarin, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál kapribogyó, 1 /2 teáskanál cukor, só, fehér bors, citromlé, a díszítéshez: kapor, metélőhagyma és citrom

Elkészítése: Az uborkát meghámozzuk, megmossuk, és kb. 12 cm hosszú darabokra vágjuk. Forró olajon köröskörül megpirítjuk, majd felöntjük 4 dl vízzel. Sóval, borssal ízesítjük, és fedő alatt 20 percig pároljuk. Közben többször megfordítjuk. Kiszedjük az edényből, és melegen tartjuk. A lekapargatott, megmosott sárgarépát hosszában félbevágjuk, és sós-cukros vízben megpároljuk. A megmosott, megtörölt csirkemellfilét kockákra, a csiperkegombát félbevágjuk. A megforrósított vajon vagy margarinon üvegesre pároljuk a felkockázott hagymát. Hozzáadjuk a húst és a gombát, majd megpirítjuk. Sóval, borssal ízesítjük. Meghintjük a liszttel, megpirítjuk, és felöntjük az uborka főzővizével meg a tej-színnel. Kapribogyóval, citromlével, sóval, borssal ízesítjük. Az uborka üregét kiskanállal kivájjuk, megtöltjük a raguval, majd a párolt sárgarépával körítjük. Kaporral, metélő-hagymával és citromszeletekkel díszítjük.
Elkészítési idő kb. 45 perc

TÖLTÖTT UBORKA 09.
Elkészítése: Egy araszos hosszúságú zöld uborkát kell venni, mely jól kifejlődött vastag, de azért szép üde legyen. Meg kell a héjától tisztítani, azután a derekánál vágjuk kettőbe. Egy személyre egy darab uborka elég. Az uborka magvas belét vágjuk ki. Vegyünk 6 uborkához egy kiló sertés vagy marhapecsenyét, vagdaljuk jól össze, tegyünk bele sót, egy kávéskanál tört borsot, és 12 deka rizskását. Ezeket vegyítsük jól össze, azután a kitisztított uborka maghelyét töltsük meg a töltelékhússal, rakjuk a megtöltött uborkákat szép sorba, egy nagyobb lábasba, úgy, hogy a hús felülre essék. Akkor töltsük tele meleg sós vízzel, és a levébe azonnal tegyünk 6 kanál jó erős ecetet is, mert különben széjjelfő. Ha megfőtt, tegyünk bele egy tojásnyi zsírból, és egy nagy fakanál lisztből készült szép piros rántást. De előbb a rántásba, ha piros, és forró, egy pohár hideg vizet öntsünk, hogy csomós ne legyen. Gyorsan borítsuk aztán az uborkára, és a rántással is főzzük néhány percig. Tálalásig félre kell venni a tűztől, mert igen elpuhul. Tejfellel és sült felsál szelettel tálalhatjuk.

TÖLTÖTT UBORKA 10.
Elkészítése: Jó vastag uborkát választunk, meghámozzuk, keresztben kettévágjuk, a magvát kikaparjuk. Disznóhúst megőrölünk, megsózzuk, megborsozzuk ízlés szerint, rizst keverünk közé, s ezzel megtöltjük az uborkákat. Megtöltés előtt azonban meg kell fövő vízzel forrázni az uborkát. Majd forró vízbe rakva, kevés kaporral, csomborral (borsfűvel) fűszerezve, megfőzzük, vékony rántással berántjuk, ecettel ízlés szerint megsavanyítjuk, megsózzuk, tálaláskor jól megtejfölözzük.

TÖLTÖTT UBORKA 11. (ÍNYESMESTER)
Elkészítése: A hosszában kettévágott uborkák belsejét kivájjuk, s megtöltjük párolt, apróra vagdalt gombával.

TÖLTÖTT UBORKA 12. (ELEFÁNTCSONTPART)
Hozzávalók: 3 közepes nagyságú, hosszában kettévágott uborka, 1 doboz rák-fark konzerv, 1 felaprított kemény tojás, 3-4 ek majonéz, 1 tk aprított petrezselyem, 1 tk kapribogyó, 6 salátalevél

Elkészítése: Csónakszerűen vágjuk ki az uborka belsejét, a kivájtat aprítsuk fel. Keverjük össze a hozzávalókat, töltsük meg az uborkákat. Tegyük salátalevélre.

TÖLTÖTT UBORKA 13. (MÓRA FERENCNÉ)
Elkészítése: Az uborkákat meghámozva, egyik végét levágjuk, és a belét mokkáskanállal kivájjuk. Sós vízben félig megfőzzük, és szitára téve lecsorgatjuk a levét. Azzal a töltelékkel töltjük, mint a töltött paradicsomot (disznóhús 60 dkg, rizs 10 dkg, zsír 10+10 dkg, bors, só 1-1 késh. liszt 2 kanál.), vajjal kikent tűzálló edénybe rakjuk, leöntjük 5 dkg olvasztott vajjal, és fél l tejföllel. Tetejét morzsával lehintjük, és forró sütőben sütjük.

TÖLTÖTT UBORKA GOMBÁVAL
Hozzávalók: 2 salátauborka meghámozva, 15 dkg gomba apróra vágva, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 5 ek vaj, só

Elkészítése: Az uborkákat villával körös-körül megszurkáljuk. Bedörzsöljük sóval, és fél órát állni hagyjuk. Hosszában félbevágjuk, és kimagozzuk. Az apróra vágott gombát a fokhagymával 3ek. vajon megpirítjuk, és a félbevágott uborkába töltjük. Egy lábosban felforrósítjuk a maradék vajat, beletesszük a töltött uborkákat, és addig pirítjuk, míg szép színt kapnak. Kevés vízzel meglocsoljuk, megsózzuk, lefedjük, és puhára pároljuk.

TÖLTÖTT UBORKA MÁSKÉPPEN
Hozzávalók: 4 közepes uborka, só, 20 dkg félzsíros tehéntúró, 10 dkg tejszínes krémsajt, 1 kis doboz ringli, 1 késhegynyi fokhagymaízű só, 1 késhegynyi őrölt bors, 1/2 csomó friss kapor, 2 paradicsom

Elkészítése: Az uborkát vékonyan meghámozom. Hosszában kettévágom, és kissé kivájom a közepét. Megsózom. A túrót villával áttöröm, hozzákeverem a krémsajtot és két-három apróra összevágott ringlit. Fokhagymás sóval, borssal és finomra vágott kaporral fűszerezem.
A túrókeverékkel megtöltőm az uborkát. Mindegyikre ráhelyezem a felső részét. A tetejét paradicsomkarikával és egy-egy ringlivel díszítem. Az oldalára egy kaporlevelet és egy paradicsomcikket teszek.

TÚRÓVAL TÖLTÖTT UBORKA
Hozzávalók 4 személyre: 1 nagy kígyóuborka, 15 dkg túró, 3 evőkanál tejföl, 10 dkg füstölt lazac, fél csokor snidling, 2 evőkanál citromlé, néhány salátalevél

Előkészítés: Az uborkát megmossuk, szárazra töröljük, és burgonyahámozóval kb. 1 cm-es csíkosra hámozzuk (ez azt jelenti, hogy csíkokban rajta hagyjuk a héját). A túrót összekeverjük a tejföllel. A snidlinget leöblítjük és felaprítjuk.

Elkészítése: A lazacot apró kockára vágjuk, a felét félretesszük, a többit a túróhoz keverjük, sóval, borssal, a snidlinggel, a citromlével ízesítjük, és jól összekeverjük. Az uborkát hosszában ketté, majd négy hasábra vágjuk, Közepüket kikaparjuk úgy, hogy kb. 1 cm-es vastag húsa maradjon. A kivájt uborkahasábokat megtöltjük a túrós keverékkel, majd a hasábokat salátával bélelt tálra állítjuk, és kb. 1 óra hosszára hűtőbe tesszük.
Tálalás előtt az uborkák tetejét a félretett lazacdarabkákkal díszítjük, és pirítós kenyérrel azonnal tálaljuk.
Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra 15 perc múlva

ZÖLDSÉGGEL, TÚRÓVAL TÖLTÖTT UBORKA
Hozzávalók négy személyre: 40 dkg kígyóuborka (2 db), 25 dkg túró, 1 dl kefir, 5 dkg lilahagyma, 1 gerezd fokhagyma, 5 dkg zöld húsú paprika, 5 dkg piros húsú paprika, 10 dkg sárgarépa, 1 mokkáskanál mustár, 1 csomag snidling, só, bors

Elkészítése: Az uborkát kettévágjuk, az aljából egy vékony csíkot levágunk, hogy a tányéron jól megálljon. Belsejét kikaparjuk, az uborkát enyhén megsózzuk, borsozzuk, a kivájt darabokat felkockázzuk. A túrót összetörjük, hozzáadjuk a kefirt, a finomra vágott lilahagymát, a snidlinget, a zúzott fokhagymát, az uborkakockákat, a nagyon pici kockákra vágott paprikát és a durvára re¬szelt sárgarépát. Mustárral, sóval, borssal ízesítjük, jól összekeverjük és beletöltjük az uborka-csónakokba.