Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Töltött padlizsán receptek


ÁJULT IMÁM (IMAM BAYILDI) Á LA KLEMI
Hozzávalók: 4 db padlizsán, 2 nagyobb hagyma, fél kiló darált hús, 2 db paprika, 0,5 kg paradicsom, 4-5 gerezd fokhagyma, karikára vágva, aprított petrezselyem, 1 mokkáskanálnyi só, fél pohár olívaolaj, étolaj (a sütéshez), 2 nyers tojás, sajtszeletek
Esetleg még: 20 dkg aprított mandula, kapribogyó, 1 mokkáskanálnyi kristálycukor, fahéj

Elkészítése: A padlizsánokat hosszában félbevágjuk, a húsát késsel bekockázzuk, a héja maradjon egyben. Megsózzuk a vágási felületet, majd jó 20 percig pihentetjük.
A sütőt begyújtjuk. A padlizsánokat csapvízzel alaposan leöblítjük, megtörölgetjük. Egy tepsit olívaolajjal kikenünk, vágási felülettel felfelé, egymás mellé tesszük a fél padlizsánokat és az egész paprikákat, majd kb. 20 percig sütjük, hogy belsejük megpuhuljon.
Közben megtisztítjuk a hagymákat, és karikára, vagy apróra vágjuk. Az egyik megsült paprikát és a paradicsom felét apróra daraboljuk (konzerv-paradicsomból készítettem, azt nem kell darabolni). A hagymát megpároljuk az olajban, hozzáadjuk a paprikát és a felaprított fokhagymát. és kb. 5 percig pároljuk.
Ezután hozzáadjuk a húst, a paradicsomot, majd a hús fehéredéséig pároljuk. Megsózzuk, borsozzuk (esetleg cukrozzuk), felöntjük félpohárnyi vízzel (ha kell), felforraljuk, és jó 5-10 percig, sűrűn kevergetve főzzük. Levét, ha soknak tűnik, leszűrjük.
A megsült padlizsánok belét kikanalazzuk, felaprítjuk, hozzákeverjük a paradicsomos-húsos keverékhez, ha hígnak tűnik, 1-2 nyers tojással összekeverjük, majd a keveréket a padlizsánhéjakra halmozzuk. A másik paprikát hosszú csíkokra szeljük, ráterítjük a töltelékre, megrakjuk paradicsomkarikákkal, sajttal, és 20-25 percre visszatoljuk őket a sütőbe.
Tálalás előtt megszórhatjuk petrezselyemmel, és melegen kínáljuk, persze hidegen is kiváló.

ÁJULT IMÁM (IMAM BAYILDI) KICSIT MÁSKÉPP
Hozzávalók: 4 db padlizsán, 1 nagyobb hagyma, 1 csokor zöldhagyma, fél kiló darált pulykahús, 2 db sárga paprika, 2 db piros paprika, 0,5 kg-os paradicsom-konzerv, 4-5 gerezd fokhagyma karikára vágva, 1/2 evőkanálnyi só, 1 tk bors, 1 dl étolaj a pirításhoz, 1/2 dl étolaj a sütéshez, 2-3 nyers tojás, Gouda sajtszeletek, 5-6 db koktélparadicsom

Elkészítése: A padlizsánokat hosszában félbevágjuk, a húsát késsel bekockázzuk, a héja maradjon egyben. Megsózzuk a vágási felületet, majd jó 20-215 percig pihentetjük.
A sütőt begyújtjuk. A padlizsánokat csapvízzel alaposan leöblítjük, megtörölgetjük. Egy gáztepsit olajjal kikenünk, a vágási felülettel felfelé, egymás mellé tesszük a fél padlizsánokat és az egész paprikákat, majd kb. 40 percig sütjük, hogy belsejük megpuhuljon. A paprikákat 20 perc után kiszedjük, hogy a húsa roppanós maradjon.
Közben megtisztítjuk a hagymákat, a zöldhagymát karikára, a nagyot apróra vágjuk. Az aprított hagymát egy serpenyőben ledinszteljük. Hozzá keverjük a húst, és fehéredésig pirítjuk, aztán belekeverjük a paradicsomot is.
A megsült paprikákat kettévágjuk, vízcsap alatt leöblítjük, lehűtjük. A 2 sárgát és az egyik pirosat apró kockákra vágjuk, a másik pirosat hosszú csíkokra szeljük.
A felkockázott paprikát összekeverjük a húsos-paradicsomos masszával. Összepároljuk. Ez alatt megsülnek a padlizsánok is. Belüket kikaparjuk, összevágjuk, és a tojásokkal együtt a masszába keverjük. Ha kell, még sózzuk, borsozzuk. Érződjön ki belőle a fűszerek íze!
A padlizsánhéjakat visszarakjuk a gáztepsibe, a tölteléket egyenletesen elosztjuk rajtuk. A paprikacsíkokat az oldalukra rakjuk, kissé benyomkodjuk a töltelékbe, a paradicsomokat felkarikázzuk, a töltelék tetejét végigrakjuk a paradicsomkarikákkal. Mindegyik fél padlizsánra egy-egy 2-3 cm széles sajtszeletet rakunk.
Kb. 35-40 percre visszarakjuk a sütőbe, ez alatt a sajt szépen ráolvad a tetejére. A töltelékből kisült mártást is kiszedjük a gáztepsiből, és az elkészült ételre locsoljuk.
Rizskörettel tálaljuk, adhatunk mellé paradicsom-karikákat is.

ERDÉLYI TÖLTÖTT PADLIZSÁN
Hozzávalók: 40 dkg borjúcomb, 2 tojás sárgája, kapor és petrezselyemzöldje, 15 dkg vaj, fél csésze vaj, kis csésze rizs, só, bors, 4 közepes nagyságú vinete (padlizsán), 1 fej vöröshagyma, 4 evőkanál reszelt sajt, 1 szelet kenyér, 50 dkg paradicsom, 2-3 kanál tejföl

Elkészítése: A padlizsánokat megmossuk, megtöröljük, hosszában kettévágjuk, belsejét kikaparjuk úgy, hogy 1 cm-es húsuk maradjon. Gyengén megsózzuk, és húskeverékkel megtöltjük. Tűzálló edénybe vagy lábasba tesszük, rárakjuk a hámozott és szeletelt paradicsomot, és egy csésze vizet öntünk alá. Gyenge tűzön pároljuk. Mikor a hús már puha, tejföllel leöntjük, reszelt sajttal megszórjuk, és a sütőben rózsaszínűre sütjük.
Húskeverék: A húst ledaráljuk a tejbe áztatott kenyérrel és hagymával, hozzáadjuk a kissé megpárolt rizst, a sót, a borsot és a megvagdalt zöldkaprot, a petrezselyemzöldet, meg a két tojást és a vineték kikapart belét. Mindezeket fakanállal jól kikeverjük.

FAHÉJAS TÖLTÖTT PADLIZSÁN (ÁJULT IMÁM)
Hozzávalók: 4 padlizsán só, 2 evőkanál olaj

Elkészítése: A megmosott padlizsánok szárát eltávolítjuk, hosszában kettévágjuk, 1 órára besózzuk,. Ezután folyóvíz alatt leöblítjük, kiolajozott tűzálló tálba fektetjük, belsejüket megkenjük olajjal, és előmelegített forró sütőben elősütjük.
Közben elkészítjük a tölteléket: 3 nagy fej hagyma, 3 evőkanál olaj, 1 kg hámozott paradicsom, 3 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 1 kisujjnyi fahéj, 1 mokkáskanálnyi kristálycukor, bors, 1 nagy csokor petrezselyem, 50 g hámozott mandula.
Az olajon megpároljuk a nem túl vékonyra szelt hagymát, hozzáadjuk az elnyomkodott paradicsom felét, az áttört fokhagymát, a babérlevelet, a fahéjat, a cukrot, ízlés szerint sót, borsot, és fedő alatt 10 percig pároljuk. Kivesszük a padlizsánt a sütőből, kivájjuk a belsejét úgy, hogy kb. 2 cm pereme maradjon. A kivájt darabokat villával megtörjük, és a paradicsomos hagymához keverjük, hozzáadjuk a vágott petrezselymet (egy kanálnyit félreteszünk díszítésre) és mandulát. A fahéjat és a babért kidobjuk. Megtöltjük a padlizsánokat, a maradék paradicsomot és az esetleg kimaradó tölteléket sütőtálba simítjuk, ráültetjük a padlizsánokat, tetejüket megkenjük egy kevés olajjal, és 15-20 percre visszatesszük a sütőbe. Langymelegen tálaljuk, megszórjuk a félretett vágott petrezselyemmel.

GOMBÁS, SAJTOS TÖLTÖTT PADLIZSÁN
Hozzávalók: 2 db padlizsán, 5 dkg vaj, 4 db kemény paradicsom, só, bors, kakukkfű, ízlés szerint, 30 dkg gomba, 3 tojás, 5 dkg reszelt sajt, citromlé a bekenéshez

Elkészítése: A padlizsánokat hosszában kettévágjuk, a vágott felüket citromlével bedörzsöljük és a padlizsánokat eredeti formájukra összeillesztve, a forró sütőbe tesszük. Kb. húsz perc alatt megpuhul. A megsült padlizsánokat kettébontjuk, és a belsejüket kiszedjük, kockára vágjuk.
Mialatt a padlizsán sül, a gombát megtisztítjuk, és a szokásosnál valamivel vastagabbra vágjuk. A vajon sóval, borssal addig pároljuk, amíg a saját leve el nem fő. A padlizsánkockákkal összekeverjük, a simára vert tojásokat is hozzáadjuk, és sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítve, kevergetve addig hagyjuk a tűzön, amíg a tojás meg nem kocsonyásodik. Ekkor a tűzről lehúzzuk, és a cikkekre vágott paradicsomot is beleforgatjuk.
A kivájt fél padlizsánokba töltjük, és a reszelt sajttal meghintjük. A forró sütőbe tolva megsütjük, de nem pirítjuk meg.

GOMBÁS TÖLTÖTT PADLIZSÁN
Hozzávalók: 2 db padlizsán, 20 dkg gomba, 6 tojás, 1 kanál reszelt vöröshagyma, 5 dkg reszelt sajt, 2 dl tejföl, 5 dkg vaj, só, bors, kevés citromlé, 1 csokor petrezselyem

Elkészítése: Ugyanúgy készítjük elő a padlizsánokat, mint a sonkás változatát. Vajon megpirítjuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a szeletelt gombát és sóval, borssal addig pároljuk, amíg saját levét elfőtte. Ekkor hozzáadjuk a két kanál tejföllel simára kevert tojásokat, és kevergetve lágy rántottát készítünk belőle. Beletesszük a kivájt kockára vágott padlizsánbelet, a finomra vágott petrezselymet, és púposan a fél padlizsánokba töltjük. Tetejére csorgatjuk a maradék tejfölt, meghintjük reszelt sajttal, és a sütőben aranysárgára sütjük.

GOMBÁS TÖLTÖTT PADLIZSÁN TEJFÖLLEL
Hozzávalók: 2 szép padlizsán, 6 tojás, 2 dl tejföl, só, citromlé, ízlés szerint, 20 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg vaj, őrölt bors, ízlés szerint, 1 csokor petrezselyem

Elkészítése: A padlizsánokat alaposan megmossuk, hosszában kettévágjuk, a vágásokat citromlével bedörzsöljük.
Ezután a padlizsánokat eredeti formájukra összeillesztjük, és forró sütőben 20 percig sütjük. A sütés után belsejüket kikaparjuk, és apró kockákra vágjuk.
Közben a vajon megpirítjuk a reszelt vöröshagymát, hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt gombát, és sóval, borssal ízesítjük, majd addig pároljuk, amíg saját levét el nem főtte. Ekkor hozzáöntjük a két evőkanál tejföllel simára kevert tojásokat, és kevergetve lágy rántottát készítünk belőle. Beletesszük a kivájt, kockára vágott padlizsánbelet, a finomra vágott petrezselymet, és púposan a kivájt fél padlizsánba töltjük. Tetejére csurgatjuk a tejfölt, meghintjük reszelt sajttal, és sütőben aranysárgára sütjük.
Vigyázzunk, nehogy túlságosan megpiruljon, mert akkor nem csak a gombás rántotta szárad ki túlságosan, hanem a sajt is megkeseredik a tetején.

GÖRÖG TÖLTÖTT PADLIZSÁN
Hozzávalók: 2 db padlizsán, 2 nagy húsos zöldpaprika, vagy paradicsompaprika, 30 dkg paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, 5 dkg reszelt sajt, 15-20 dkg sült hús, só, bors, a sütéshez bőven olaj

Elkészítése: A padlizsánokat ujjnyi vastagon felszeleteljük, besózzuk és pihentetjük. 8 szeletet félreteszünk, a többit kockára vágjuk. Az olajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a kicsumázott, nagy kockára vágott paprikát, a lehéjazott, négyrét vágott paradicsomot, meg a padlizsánkockákat. Tört fokhagymával, sóval, borssal ízesítjük, és saját levében puhára pároljuk. Tehetünk bele apró kockára vágott sült húst is. A padlizsán szeleteket öblítés után bő forró olajban kisütjük és tűzálló tálra, egymás mellé fektetjük. Mindegyikre egy halom ragut púpozunk, erre 1-1 szelet friss paradicsomot teszünk. Megszórjuk reszelt sajttal, és sütőben addig sütjük, amíg a tetején lévő paradicsom meg nem puhult, és a sajt rá nem olvadt.

HABOS TÖLTÖTT PADLIZSÁN
Hozzávalók: 2 kicsi padlizsán, 1 fej vöröshagyma, 2 ek olaj, 1 kiskanál Provence-i fűszerkeverék, 4 tojásfehérje, 6 gerezd fokhagyma, só, ízlés szerint, kevés citromlé

Elkészítése: A padlizsánokat hosszában kettévágjuk, a vágott felüket citromlével bedörzsöljük, és a padlizsánokat eredeti formájukra összeillesztve a forró sütőbe tesszük. Kb. 20 perc alatt megpuhul. A megsült padlizsánokat kettébontjuk, és a belsejüket kiszedjük, kockára vágjuk. Közben a hagymát megtisztítjuk, összevagdaljuk, és az olajon aranysárgára sütjük. A tört fokhagymát hozzáadva a padlizsánkockákat beleforgatjuk, és a fűszerkeverékkel ízesítjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, a fűszeres padlizsánbelsővel összekeverjük és megsózzuk. A kivájt fél padlizsánhéjakba töltjük, és a forró sütőbe tolva addig sütjük, amíg a töltelék meg nem kocsonyásodik.

INDIAI TÖLTÖTT PADLIZSÁN
Hozzávalók: 2 padlizsán, 20 dkg darált sertéshús, 10 dkg gomba, 1 fej zeller, 2 evőkanál olaj, 5 dkg vaj, só, bors, bazsalikom

Elkészítése: Megtisztítjuk, apró kockára vágjuk a zellert meg a gombát, és az olajon 2-3 percig sütjük. Hozzáadjuk a darált húst, sóval, borssal, bazsalikommal ízesítjük, és 5-10 percig sütjük. A padlizsánokat félbe vágjuk, majd egy kevés vízzel puhára pároljuk. Belsejüket műanyag kanállal kiszedjük, kis kockára vágjuk. A héjba beletöltjük a húsos tölteléket, tetejére szórjuk a padlizsán belét, és olvasztott vajjal meglocsoljuk. Tűzálló tálra rakjuk, sütőben alaposan átsütjük.

IVETT TÖLTÖTT PADLIZSÁNJA
Hozzávalók: 2 padlizsán, 1 fej vöröshagyma, 2 ek olaj, 2 paradicsom, só, bors, ízlés szerint, 8 dkg Gouda sajt, 40 dkg darált sertéshús, 1 gerezd fokhagyma, fél csokor petrezselyemzöld

Elkészítése: A padlizsánt - miután megmostuk, és a szárát levágtuk - hosszában kettéhasítjuk. Zsenge belsejét kivájjuk és összevágjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, majd az olajon megfuttatjuk.
A húst hozzáadjuk, kevergetve megpirítjuk, és először a kikapart padlizsánt, majd a kockára vágott paradicsomot adjuk hozzá. Megsózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával és finomra aprított petrezselyemmel fűszerezzük.
Néhány perc alatt puhára pároljuk, azután a padlizsánteknőbe töltjük.
A vékony szeletkékre vágott vagy lereszelt sajtot teszünk, kiolajozott tepsibe tesszük, és forró sütőben 10-15 percig sütjük.

ÍNYENC MÓDRA TÖLTÖTT PADLIZSÁN
Hozzávalók: 2 padlizsán, 10 dkg füstölt hús, 3 db kemény tojás, 1 db nyers tojás, 5 dkg főtt rizs, 2 ecetes vagy kovászos uborka, 5 dkg vaj, 10 dkg sajt, só, 1-1 késhegynyi kakukkfű meg bazsalikom
A mártáshoz: 2 dl tejföl 1 tojássárgája, 5 dkg reszelt sajt

Elkészítése: A padlizsánokat úgy készítjük elő, úgy sütjük, mint a sonkás változatot, majd belsejüket kikaparjuk, és kockára vágjuk. Összekeverjük a kis kockára vágott főtt füstölt hússal, a kemény és nyers tojással, az uborkával, a sajttal, végül a főtt rizzsel meg a puha vajjal. Sóval, kakukkfűvel, bazsalikommal ízesítjük, és a fél padlizsánokba töltjük. Leöntjük a mártással, amelyhez simára keverjük a tejfölt a tojássárgával meg a reszelt sajttal. Sütőben addig sütjük, míg a teteje szépen meg nem pirult.

SAJTOS TÖLTÖTT PADLIZSÁN
Hozzávalók: 2 kicsi padlizsán, 20 dkg sajt (háromféle!), 7 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, só, bors, ízlés szerint 1 ek olaj, 1 tojássárgája

Elkészítése: A padlizsánokat nyersen hosszában kettévágjuk, és a belsejüket kiszedve kockára daraboljuk, de egy vékony réteg a héjukon maradjon. A hasonlóképpen összevágott sajttal meg az apróra vagdalt fokhagymával összekeverjük, megsózzuk, borsozzuk, és a padlizsánhéjakba töltjük. Egy tűzálló tálba egymás mellé ültetjük, a tetejüket olajjal vékonyan megkenjük, és a tojássárgájával simára kevert tejföllel leöntjük.
Forró sütőbe tolva megsütjük.

SONKÁS TÖLTÖTT PADLIZSÁN 01.
Hozzávalók: 2 padlizsán, 4 tojás, 20 dkg főtt füstölt hús, 1 kanálnyi reszelt vöröshagyma, 1 evőkanál paradicsompüré, 10 dkg sajt, só, őrölt bors, egy kevés citromlé

Elkészítése: A padlizsánokat megmossuk, hosszában kettévágjuk, a vágatokat citromlével bedörzsöljük. Ezután a padlizsánokat eredeti formájukra összeillesztjük, és a forró sütőben 20 percig sütjük. Belsejüket műanyag kanállal kikaparjuk, kockára vágjuk és a darált sonkával, a tojásokkal, hagymával, paradicsompürével, borssal összedolgozzuk. Megsózzuk, és a kivájt fél padlizsánokba visszatöltjük. Tűzálló tálra fektetjük, mindegyikre egy vékony sajtszeletet borítunk, és a forró sütőben addig sütjük, amíg a sajt, a tetejére rá nem olvad.

SONKÁS TÖLTÖTT PADLIZSÁN 02.
Hozzávalók: 80 dkg padlizsán, 10 dkg rizs, 2 tojás, 5 dkg reszelt sajt, só, bors, szerecsendió, citromlé, ízlés szerint, 25 dkg főtt, füstölt hús, 3 kemény tojás, 2 dl tejföl

Elkészítése: A padlizsánokat hosszában kettévágjuk, a vágott felüket citromlével bedörzsöljük és eredeti formájukra összeillesztve, a forró sütőbe tesszük. Kb. 20 perc alatt megpuhul. A megsült padlizsánokat kettébontjuk, és a belsejüket kiszedjük, kockára vágjuk.
A rizst annyi vízzel öntjük le, amennyi ellepi, és addig forraljuk, amíg a vizet magába nem szívja.
A padlizsánkockákat az apró kockákra vágott vagy megdarált hússal, a felaprított kemény tojásokkal, a félig főtt rizzsel és egy egész nyers tojással összekeverjük, sóval, borssal ízesítjük. A kivájt padlizsánhéjakba töltjük, tűzálló tálra egymás mellé ültetjük és a maradék egy tojás sárgájával, a reszelt sajttal meg a reszelt szerecsendióval simára kevert tejföllel leöntjük.
Forró sütőbe tolva megsütjük, de vigyázzunk, nehogy a teteje megbarnuljon, mert a sajt megkeseredik.

TÖLTÖTT PADLIZSÁN 01.
Hozzávalók: 2 db padlizsán, 1 közepes vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 40 dkg darált hús (lehet sertés, lehet marhahús), 2 db paradicsom, só, őrölt bors, 1 gerezd fokhagyma, fél csokor petrezselyem, 6-8 dkg sajt, a tepsi kikenéséhez olaj

Elkészítése: A padlizsánt megmossuk, és a szárát levágjuk, hosszában kettévágjuk. Zsenge belsejét kivájjuk és összevágjuk. A hagymát megtisztítjuk finom, apróra vágjuk, majd olajon megfuttatjuk. A húst hozzáadjuk, kevergetve megpirítjuk, és először a kikapart padlizsánt, majd a kockára vágott paradicsomot adjuk hozzá. Megsózzuk, megborsozzuk, zúzott fokhagymával, aprított petrezselyemmel fűszerezzük. Néhány perc alatt puhára pároljuk, aztán a padlizsánteknőbe töltjük. A lereszelt sajtot rászórjuk, kiolajozott tepsibe rakjuk, végül forró sütőben 10-15 percig sütjük.

TÖLTÖTT PADLIZSÁN 02.
Hozzávalók: 2 hosszúkás padlizsán (kb. 50-60 dkg), 2 evőkanál olaj, 1 tojás, 2 dl tejföl, 10 dkg gomba, 1 dl párolt rizs (maradék is lehet), 2 evőkanál reszelt sajt, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só

Elkészítése: A megmosott padlizsánt lapjában kettőbe vágjuk, majd a vágásfelülettel lefelé nagyon forró rostra (a sütőben a rácsra, vagy a grillsütő rácsára) fektetjük, és megsütjük. Amíg sül, elkészíthetjük a tölteléket. A megtisztított és finomra vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk a forró olajon, majd rátesszük a megmosott, letisztított és apróra vágott gombát. Sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt, saját levében puhára pároljuk, végül zsírjára sütjük. Ezután belekeverjük a párolt rizst, egy evőkanálnyi sajtot és a finomra vágott petrezselyemzöldet. Ha már egészen kihűlt, hozzákeverjük a tojást. A megsült padlizsán belsejét kikanyarítjuk, apróra összevágjuk, és a töltelékhez keverjük. A masszát betöltjük a fél padlizsánokba, majd tepsire fektetjük. A tejfölt megsózzuk, megborsozzuk. A padlizsánok tetejére szórjuk a megmaradt sajtot, és rákenjük az ízesített tejfölt. Előmelegített forró sütőben szépen megpirítjuk a tetejét.

TÖLTÖTT PADLIZSÁN 03.
Hozzávalók: Kb. 1 kg padlizsán, 20 dkg paradicsom, 5 dkg vaj, egy csomó újhagyma, 20 dkg cukkíni, só, bors, bazsalikom, 2 gerezd fokhagyma, 4 db tojás

Elkészítése: A padlizsánt megmossuk, megtöröljük, hosszanti oldaláról levágunk egy ovális szeletet, és félretesszük. A közepét óvatosan kivájjuk, a kivájt darabkákat apróra felvagdaljuk. A paradicsomot néhány másodpercre forrásban lévő vízbe tesszük, hideg vízben lehűtjük, héját lehúzzuk, és apró kockákra vágjuk. Kevés vajon karikákra vágott újhagymát pirítunk, hozzáadjuk a hámozatlanul apró kockára vágott cukkínit, sóval, borssal, bazsalikommal és apróra zúzott fokhagymával ízesítjük. Mikor a cukkíni üvegessé válik, hozzáadjuk az összevagdalt padlizsánt és a paradicsomot. Néhány percig pároljuk, majd a tűzről levéve hozzákeverünk két felkockázott kemény és két nyers tojást, a padlizsánokat megtöltjük, és a levágott szelettel befedve a vajjal kikent tepsibe helyezzük. Forró sütőben 30 perc alatt megsütjük. Sütés közben olvadt vajjal locsolgatjuk.

TÖLTÖTT PADLIZSÁN 04.
Hozzávalók: 1 közepes padlizsán, olaj, 15 dkg darált sertéshús, só, bors, szerecsendió, 1 fej vöröshagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 db főtt tojás, 2 dl tejföl, 1 nyers tojás

Elkészítése: A megmosott padlizsán tetejét hosszanti irányban vágja le, majd kanállal a belsejét vájja ki. Locsolja meg olajjal. A darált sertéshúst keverje el a sóval, borssal, szerecsendióval. Az olajat hevítse fel, adja hozzá az apróra vágott vöröshagymát, paprikát, paradicsomot, pirítsa meg. A sertéshússal együtt párolja puhára. A megpuhult húst keverje el a kockára vágott főtt tojással, töltse a padlizsánba. A tejfölt keverje el a nyers tojással, kenje egyenletesen a tetejére. Kiolajozott sütőedényben, fóliával takarva párolja, majd süsse pirosra a tetejét. Sütési idő kb. 60 perc a padlizsán nagyságától függően.
Párolt rizzsel kínálja.

TÖLTÖTT PADLIZSÁN 05.
Hozzávalók: 4 kicsi padlizsán, 20 dkg paradicsom, 1 tojás, só, bors, ízlés szerint, 20 dkg darált sertéshús, 4 gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj, 1-1 csokor petrezselyem és bazsalikom

Elkészítése: A padlizsánokat jól megmossuk - de nem hámozzuk meg -, a tetejükről hosszában egy-egy ujjnyi vastag szeletet levágunk, ezeket enyhén besózzuk és félretesszük.
A padlizsánok közepét kivájjuk, ügyelve arra, nehogy a falukat túlságosan elvékonyítsuk.
A kiszedett padlizsánbelsőt késsel apróra összevagdossuk és serpenyőben pár percig vajon pirítjuk, majd a darált hússal összekeverjük. Erős tűzön addig pároljuk, amíg a nyers színét el nem veszíti, ekkor a tűzről lehúzzuk, majd a meghámozott, apró kockákra vagdalt paradicsomot, a petrezselyemzöldet meg a bazsalikomot, a tört fokhagymát és a nyers tojást hozzákeverjük. Sóval, borssal ízesítjük, és a padlizsánokba töltjük. A levágott szeleteket a tetejükre borítjuk és forró sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
Melegen tálaljuk.

TÖLTÖTT PADLIZSÁN 06.
Hozzávalók: 4 db padlizsán (kb. 80 dkg) 15 dkg gépsonka, 6 db tojás, 1 csomag petrezselyem, 15 dkg paradicsom, 1 csomag újhagyma, só, őrölt bors, 1 teáskanál bazsalikom, 2 cikk fokhagyma, 2 evőkanál zsír

Elkészítése: A padlizsán hosszanti oldaláról levágunk egy ovális szeletet. A megmaradt rész közepét karalábévájóval kivájjuk, ügyelve arra, hogy legalább fél cm vastag fala maradjon. A kivájt részt apró kockákra vágjuk. Hasonló nagyságú darabkákra szeljük a gépsonkát és a négy keményre főtt tojást. Az újhagymát vékony karikákra, a petrezselymet finomra, a paradicsomot apró kockákra vágjuk. Egy evőkanál zsíron megpirítjuk az újhagymát, hozzátesszük az összevagdalt padlizsánt, gépsonkát, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk bazsalikommal, néhány percig pároljuk. A tűzről levéve összekeverjük a főtt tojással, két nyers tojással, zúzott fokhagymával és paradicsommal. A kivájt padlizsánba töltjük, tetejére tesszük a levágott kalapját, és kizsírozott tepsiben, közepes hőfokon (150-180 °C) 30-35 perc alatt megsütjük. Sütés közben vizet nem öntünk alá, hanem olvadt zsírral locsoljuk.

TÖLTÖTT PADLIZSÁN 07.
Elkészítése: A töltött padlizsánhoz hosszában kettévágunk egy szép, nagy padlizsánt, a vágatokat citromlével megkenjük, majd a padlizsánt eredeti formájára összeillesztve, a forró sütőbe rakjuk. 20 percig sütjük, utána újra szétszedjük, és a fél padlizsánok belsejét kiszedjük, kockákra vágjuk. Két evőkanál olajon egy kis fej apró kockákra vágott vöröshagymát aranysárgára sütünk, két gerezd összevagdalt fokhagymát, meg 20 deka laskára vágott főtt füstölt húst adunk hozzá, és kevergetve 2-3 percig pirítjuk. A tűzről levéve tíz deka, sós vízben főtt rizzsel, s kockákra vágott padlizsánnal, meg két meghámozott, szintén kockákra szelt paradicsommal összekeverjük) és öt deka sajtot reszelünk bele.
Púpozottan a fél padlizsánokba töltjük, a tetejét még öt deka reszelt sajttal meghintjük, és a forró sütőben aranysárgára sütjük. (A tölteléket kedvünk szerint változtathatjuk. Hidegen, egy kevés salátalével megöntözve is kitűnő, de akkor sajt nélkül süssük.)

TÖLTÖTT PADLIZSÁN 08.
Hozzávalók: 2 kb. 30 dkg-os padlizsán, 2 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt, só, citromlé
A húsos töltelékhez: 35 dkg darált sertéshús, 7 dkg félig főtt rizs, 1 nyers tojás, 1 tojás sárgája, só, őrölt bors
A gombás töltelékhez: 30 dkg gomba, 5 dkg vaj, 2 - 3 paradicsom, 5 dkg reszelt sajt, só, őrölt bors, késhegynyi kakukkfű

Elkészítése: A padlizsánokat megmossuk, hosszában kettévágjuk, a vágatokat citromlével bedörzsöljük, majd a padlizsánokat eredeti formájára összeillesztjük. A forró sütőbe téve kb. 20 percig sütjük, majd a fél padlizsánok belsejét, lehetőleg műanyag kanállal, nehogy megbarnuljon, kiszedjük, kockákra vágjuk. Ha hússal készítjük, akkor a padlizsánbelsőt a darált hússal, a félig főtt rizzsel meg a nyers tojással összedolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk, és a fél padlizsánhéjakba halmozzuk. Tűzálló tálra helyezzük, egymás mellé ültetve, a tojás sárgájával összekevert tejföllel leöntjük, és a forró sütőbe tolva megsütjük. Ha gombával akarjuk készíteni, akkor a megtisztított a szokásosnál kissé vastagabbra szelt gombát a vajon sóval, borssal addig pároljuk, amíg a saját levét el nem fövi, majd a tűzről lehúzva a padlizsánkockákat beleforgatjuk, a simára kevert tojásokat is hozzáöntjük, és a tűzre visszatéve közepesen lágy rántottát sütünk belőle. A cikkekre vágott paradicsomot is hozzáadjuk, a kakukkfűvel ízesítjük, és a padlizsánhéjakba halmozva a tetejüket reszelt sajttal meghintjük. A forró sütőbe tolva világospirosra sütjük.

TÖLTÖTT PADLIZSÁN 09.
Hozzávalók: 1 kg padlizsán, 20 dkg sertésdagadó, 5 dkg rizs, 2 fej vöröshagyma, 25 dkg paradicsom, 20 dkg gomba, egy csipet fokhagymapor, 1 teáskanál édesnemes paprika, 1/2 teáskanál bors, egy csipet őrölt köménymag. 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem, 1/8 liter húsleves (kockából), 10 dkg reszelt ementáli, 2 dl tejföl, 1 evőkanál keményítő, 1 evőkanál paradicsom-püré, egy csipet cukor, só

Elkészítése: A padlizsánt hosszában félbevágjuk, kikaparjuk a belsejét és besózzuk. A gyümölcs húsát kockára vágjuk és besózzuk. A sertésdagadót kockára vágjuk, és ropogósra sütjük. A rizst 1/8 liter vízben megfőzzük. A hagymát apróra vágjuk. A paradicsomot meghámozzuk és felaprítjuk. A gombát megtisztítjuk és felszeleteljük. A paradicsomot, a gombát és a kockára vágott padlizsánt hozzáadjuk a rizshez. Megfűszerezzük a rizses keveréket, és 5 percig pároljuk. Petrezselyemmel összekeverve a padlizsánba töltjük. Szorosan egymás mellé tesszük egy tepsiben, és leöntjük húslevessel. Sajtot szórunk rá és megpirítjuk. A húsléből és a maradék hozzávalókból mártást készítünk.
Burgonyapüré és finom vörösbor illik hozzá.

TÖLTÖTT PADLIZSÁN 10.
Hozzávalók: 1,2 kg padlizsán, 20 dkg darált sertéshús, 4 dkg rizs, 2 ek étolaj, 1 db főtt tojás, 8 dkg Óvári sajt, 8 dkg vöröshagyma, só, bors, petrezselyemzöldje

Elkészítése: A padlizsánt sütőben majdnem puhára sütjük, megtisztítjuk, kettévágjuk, és kibelezzük. A vöröshagymát pici olajon megpároljuk, beletesszük a darált húst, ízesítjük sóval, borssal, petrezselyemzöldjével. A rizst megfőzzük és hozzákeverjük a húshoz. Végén óvatosan hozzáadjuk a kis kockákra vágott főtt tojást. A töltelékkel megtöltjük a padlizsánt, tűzálló tálba tesszük, rászórjuk a reszelt sajtot, és sütőben megsütjük.

TÖLTÖTT PADLIZSÁN 11.
Hozzávalók: 2 padlizsán, citromlé, 1 evőkanál olaj, 1 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 15 dkg füstölt tarja, 2 tojás, 4 szelet sajt, só, őrölt bors

Elkészítése: A padlizsánokat hosszában kettévágjuk, a vágást citromlével bekenjük, majd a padlizsánokat újból összeillesztve, a sütőben kb. 20 percig sütjük. Ezután a padlizsánokat újból felekre szedjük, és belsejüket éles kanállal kikaparjuk, majd kockákra vágjuk. Az olajon megpirítjuk a kis fej reszelt vöröshagymát, hozzáad a tört fokhagymát, a kockákra vágott padlizsánbelet, a vékony metéltre vágott főtt, füstölt tarját, majd a tűzről levéve, a nyers, elhabart tojásokat. Ezzel a töltelékkel töltjük a kivájt padlizsánt, mindegyikre egy hajszálvékony szelet ementáli vagy edami sajtot borítunk, és a sütőbe újból 20 percig sütjük.

TÖLTÖTT PADLIZSÁN 12.
Hozzávalók: 4 db közepes padlizsán, 40 dkg gomba, 2 fej vöröshagyma, ízlés szerint só, majoránna, őrölt bors és pirospaprika, 1 tojás
Az öntethez: 7 dkg margarin, 2 evőkanál liszt, 3,5 dl tej, 1 késhegynyi szerecsendió, 1 kávéskanál mustár, 10 dkg sajt

Elkészítése: Hosszában felezze el a padlizsánokat. Hintse meg a kissé kikapart belsejüket sóval, és a vágott felületükkel lefelé fordítva tegye félre azokat 15-20 percre. Ezután fektesse sütőpapírral bélelt tepsibe téve a 180 fokra előmelegített sütőbe 10 percre. Közben egy lábosban melegítse fel a margarint. Az apróra vagdalt, üvegesre párolt hagymára tegye rá a felkockázott gombát. Fűszerezze, majd lassú melegen pirítsa zsírjára. Ha kihűlt a töltelék, keverje el benne a felvert tojást. Másik lábasban az öntethez készítsen a margarinból és a lisztből világos rántást. Öntse fel a hideg tejjel, és habverővel keverje csomómentesre a mustárral együtt. Fűszerezze, majd tegye félre. Ha szobahőmérsékletű, keverje el benne a reszelt sajtot. A megsült padlizsánokat töltse meg a gombás krémmel.
Rendezze kikent tűzálló tálba mindegyiket. Öntse rájuk a sajtos öntetet, majd tolja vissza a sütőbe 4-5 percre, míg a teteje megbarnul. Azonnal tálalja.

TÖLTÖTT PADLIZSÁN 13.
Hozzávalók: 1,5 kg padlizsán, 1,5 dl olívaolaj, 3 fej hagyma felezve és szeletelve, 3-6 gerezd fokhagyma apróra vágva, 1-1 csokor vágott petrezselyem és zellerlevél, 20-25 dkg hámozott és vágott paradicsom,fél teáskanál cukor,só,bors

Elkészítése: Vágjuk be a padlizsánokat hosszában, kb.3-4-szer. Ne vágjuk teljesen át őket! Áztassuk be őket 1 órára egy tál sós vízbe. Préseljük ki belőlük gyengéden a maradék nedvet és töröljük szárazra. Forrósítsunk fel 1 dl olajat egy lábosban, kis lángon süssük át a padlizsánokat, míg puhulni nem kezdenek. Vegyük ki és tegyük félre hűlni. A lábosban pároljuk puhára a hagymaféléket, majd a tűzről leemelve keverjük bele a többi hozzávalókat. Töltsünk ebből a keverékből a padlizsánok vágásaiba, és állítsuk őket egy kiolajozott tepsibe. Tetejüket locsoljuk meg a maradék olajjal, a töltelék maradékát - ha maradt - tegyük a padlizsánokra és fedjük le a tepsit. Középmeleg sütőben 40-50 percig pároljuk.

TÖLTÖTT PADLIZSÁN AMANDA MÓDRA
Hozzávalók: 3 fehér, 1 lila padlizsán, apró kockára vágva: 1 paradicsom-paprika, 15 dkg füstölt sajt, 1 főtt tojás; kb. 1- 1 mk bors, masala, curry, 3 gerezd fokhagyma, 1 ágacska görög bazsalikom, 30 szem illatos szőlő egészben, 10 szem olíva felaprítva, 1 paradicsom felkarikázva, 1 ek juhtúró, 1ek. olívaolaj, 1 pohár tejföl, 1 tojás. (Sózni nem kell!)

Elkészítése: A padlizsánt hosszában kettévágjuk, belét kikapirgáljuk, külön-külön sózzuk, állni hagyjuk. Ha levet enged, azt kicsavarjuk, ill. lemossuk.
A töltelékhez a forgácsot felaprítjuk, a paradicsom és a juhtúró kivételével mindent összekeverünk. Megtöltjük a kivizezett tepsibe tett fél padlizsánokat. Tetejükre 3-3 szeletke paradicsomot, közéjük 1-1 kis juhtúró darabkát teszünk.
Meglocsoljuk 1 ek olíva olajjal, 1 pohárnyi vizet öntünk alá. Megsütjük. Rizzsel megesszük, de az egészet ám!

TÖLTÖTT PADLIZSÁN DUMALADY MÓDRA
Hozzávalók: 4 db padlizsán, 15 dkg gépsonka, 6 db tojás, 1 csomó petrezselyemzöld, 15 dkg paradicsom, 1 csomó újhagyma, só, bors, 1 tk bazsalikom, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek zsír

Elkészítése: A padlizsán hosszanti oldaláról levágunk egy ovális szeletet. A megmaradt rész közepét kivájjuk. Ami kijön, azt felszeleteljük apró kockákra, csakúgy, mint a gépsonkát és 4 keményre főtt tojást. Az újhagymát vékony karikákra, a petrezselymet finomra, a paradicsomot apró kockákra vágjuk. Egy ek zsíron/olajon megpirítjuk az újhagymát, hozzátesszük az összevagdalt padlizsánt, sonkát, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk bazsalikommal, és néhány percig pároljuk. A tűzről levéve összekeverjük a főtt tojással, 2 nyers tojással, a zúzott fokhagymával és a paradicsommal. A kivájt padlizsánba töltjük, tetejére tesszük a levágott kalapot és kizsírozott tepsiben, 30-35 perc alatt megsütjük. Sütés közben nem vízzel, hanem olvasztott zsírral kell locsolgatni!

TÖLTÖTT PADLIZSÁN FOKHAGYMÁSAN (GÖRÖG RECEPT)
Hozzávalók: 6 db padlizsán, 25 dkg darált párolt hús, 1 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, néhány szál petrezselyemzöld, 3 paradicsom, só, bors, étolaj

Elkészítése: Vágjuk apróra a paradicsomokat, a vöröshagymát, és a petrezselyemzöldet, a fokhagymát reszeljük le, majd sózzuk, borsozzuk és egy kevés olajat meg a húst hozzáadva, dolgozzuk össze az egészet.  A félbevágott, megsütött padlizsánoknak kanállal nyomjuk be a közepüket, és töltsük bele a fenti húsos tölteléket, tegyük tepsibe, öntsünk alá olajat és süssük meg. Borsozott sós paradicsomszeletekkel körítve tálaljuk.

TÖLTÖTT PADLIZSÁN SAJTTAL
Hozzávalók: 2 nagyobb padlizsán, 15 dkg gomba, 1 gerezd fokhagyma, fél csomó petrezselyemzöld, 2 dkg vaj, 3 ek olaj, 4 db paradicsom, őrölt bors, 10 dkg parmezán sajt, só

Elkészítése: A padlizsánokat hosszában kettévágjuk, és hegyes késsel sakktáblaszerűen bevagdossuk, vigyázva, hogy a héja ne sérüljön meg. Az így előkészített padlizsánokat sütőben addig sütjük, amíg a húsuk megpuhul, és kanállal könnyen ki lehet vájni. A héjakat félretesszük a töltéshez! Az olajon a felszeletelt gombát elkezdjük párolni, majd hozzátesszük a kivájt padlizsán húsát, később a meghámozott, cikkekre vágott, héjuktól és magjuktól megtisztított paradicsomot. Majd az egészet az összetört fokhagymával, őrölt borssal, finomra vágott petrezselyemzölddel fűszerezzük, és zsírjára pirítjuk. Az előkészített tölteléket elosztjuk a padlizsánhéjakban, és vastagon meghintjük reszelt sajttal, a tetejükre 3-4 vajdarabkát teszünk.
Forró sütőben kb. 20-25 perc alatt, a tetejüket ropogósra pirítjuk.