Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Erik Torvaldsson (Vörös Erik)


Erik Torvaldsson (Eirikr inn Rauda, azaz Vörös Erik, 950?–1003/1004) viking hajós, Grönland felfedezője.

Illusztráció

Vörös Erik levese
Hozzávalók 4 személyre: 1 dkg vaj, 1/4 fej vöröshagyma (8 dkg), 1/2 gerezd fokhagyma, 40 dkg kelkáposzta, kevés őrölt bors és kömény. 4 dkg liszt, 25 dkg zöldborsó, 6 dkg marhahúsleves-por, 1/4 csomag zöldség zöldje, kevés friss kapor, 30 dkg darált hús, 1 db tojás, 1 kk só, 1/4 dl tejszín, 10 dkg füstölt lazac

Elkészítése: A felolvasztott vajon megdinszteljük a karikára vágott sárgarépát. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát és egy gerezd fokhagymát. Meghintjük 2-3 evőkanálnyi liszttel, majd rászórjuk a pirospaprikát. Felengedjük, ízesítjük a húsleves porral, sóval és őrölt borssal. Hozzáadjuk a cikkekre vágott kelkáposztát és az őrölt köményt. Közben a marhahúshoz hozzáadjuk az 1-2 gerezd fokhagymát, a fél vöröshagymát, a zöldségzöldet, a kevés kaprot, és ledaráljuk. Ízesítjük sóval, borssal, majd beletesszük a tojásokat is. Kis gombócokat formálva a forrásban lévő levesbe rakjuk őket. A zöldborsót vajon megpároljuk, és csak röviddel a teljes elkészülés előtt tesszük bele, rövid forralás erejéig. Vékonyra felszeletelt füstölt lazaccal is tálalhatjuk. Tálaláskor egy-egy kanál tejszínre öntjük a forró levest.

Vörös Erik salátája
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg pácolt vörös hering, 15 ringli, 2 fej lilahagyma, 4 db paradicsom, 40 dkg rukkola, 8 tojás, 15 dkg fenyőmag, 8 ek vörös kaviár, 10 dkg póréhagymacsíra, parmezánreszelék
Az öntethez: 10 ek extraszűz olívaolaj, 2 ek balzsamecet, 8 gerezd fokhagyma, só, őrölt színes bors, ízlés szerint csilipaprika

Elkészítése: 4 percesre főzzük a lágy tojást, és megpirítjuk a fenyőmagot száraz serpenyőben. Mivel a receptünk két személyre szól, ezért előveszünk két tányért, s ráhelyezzük a rukkola leveleket - igazságosan… Rászórjuk a félkarikákra vágott lilahagymát, a felszeletelt paradicsomot, a póréhagymacsírát. Felszeleteljük a vörös heringet ujjnyi vastagságú darabokra, majd egy kissé beirdaljuk. Feldaraboljuk az ajókafiléket is, rászórjuk a tányérra, majd lazán összekeverjük az eddigiekkel. Elkészítjük az öntetet: Egy mozsárban összetörjük sóval a fokhagymát, eldörzsöljük, majd hozzáöntjük az olívaolajat, és a színes borsot, eldolgozzuk alaposan. Ezután ráöntjük a salátákra. A lágy tojásokat, tányéronként kettő darabot, kézzel kettétörünk, és ráhelyezzük a saláta tetejére, rákanalazzuk a vörös kaviárt ízlés szerint. Rászórjuk a pirított fenyőmagokat és a parmezánforgácsokat kedvünk szerint.
Pirítós kenyérrel tálaljuk.

Forrás: DPG