Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Bánffy Miklós


BÁNFFY BORJÚMÁJ

Hozzávalók: 2 szép borjúmáj, 1 kg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 4 szelet füstölt szalonna, 8 tojás, a díszítéshez paradicsom, paprika

Elkészítés: A hűtött májakat centi vastagságúra szeljük éles késsel, egy mozdulattal. A szeleteket bevagdossuk, zsemlemorzsába forgatjuk, majd hirtelen sütjük, míg barnák nem lesznek. A szeletek homorú felébe egy egész tojást ütünk, amit hagyunk megsülni tükörtojássá. A burgonyát meghámozzuk, hasábokra vágjuk, olajban sütjük. A szalonnából kakastaréjt sütünk. Tálalás előtt a burgonyát paradicsommal és paprikával díszítjük. Melegen kell tálalni és fogyasztani. Ez az étel nagyon hasonlít a Marsall-májra, a különbség csak a tojás és a sertésmáj miatt van.

BÁNFFY MÉZES
Hozzávalók: 1 csésze zsír, 1 csésze méz, negyed kiló cukor, 4 egész tojás, egy kávéskanál szódabikarbóna, liszt amennyit felvesz (kb. egy kiló), 1-1 kiskanál citromhéj, fahéj

Könnyen nyújtható tésztát gyúrunk, jó órát pihentetjük, nem túl vékonyra kinyújtjuk, formákkal kiszúrjuk, sötétebb rózsaszínűre sütjük. Pléhdobozba téve sokáig eláll.

Forrás: DPG Recepttár - Hírességek és híres ételek

**********************************
Losonczi gróf Bánffy Miklós (Kolozsvár, 1873. december 30. – Budapest, 1950. június 6.) író, grafikus, díszlet- és kosztümtervező, színpadi rendező, politikus, külügyminiszter. Az egyik legnagyobb erdélyi földbirtokos család tagja.
Egyetemi tanulmányait Kolozsvárott és Budapesten végezte. 1901-től szabadelvű programmal, majd 1910-től pártonkívüli programmal képviselő. Később a Nemzeti Munkapárthoz csatlakozott. 1906-tól 1909-ig Kolozs vármegye és Kolozsvár főispánja. 1916-ban IV. Károly koronázási ünnepségének kormánybiztosa volt. 1921. április 14. és 1922. december 19. között a Bethlen-kormányban külügyminiszteri tisztséget töltött be.