Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Jean Lafitte


Harcsa Lafitte módra - Catfish Lafitte
Hozzávalók: 4 szelet harcsafilé, 2 tojás, 2 dl tej, 4 dl liszt, ízlés szerint só és őrölt bors, olaj, 1 evőkanál vaj, 2 gerezd fokhagyma, 0,6 dl fehér vermut, 4 dl tejszín, 1 fej vöröshagyma, 2 teáskanál citromlé, 4 szelet sonka, 2 szál újhagyma

Közepes tálban verje fel a tejjel a tojásokat. Másik tálban keverje össze a lisztet, a sót és a fehér borsot. A halfiléket forgassa meg a lisztben, majd a tejes tojásban, végül ismét a lisztben, hogy a panír vastagon takarja be a szeleteket. Forrósítson fel háromujjnyi olajat egy serpenyőben, és a halak mindkét oldalát süsse aranybarnára mintegy tíz perc alatt. Emelje ki azokat, papíron itassa le az olajat, majd meleg helyre tegye félre. Melegítse közepes hőmérsékletre a vajat. Folyamatosan keverve párolja benne kifehéredésig a zúzott fokhagymát. Öntse rá a vermutot, és forralja egy percig. Tegye hozzá a finomra vagdalt, vagy lereszelt vöröshagymát, a tejszínt és a citromlevet. Ízesítse sóval és borssal, majd gyöngyözve forralja 12-15 percig, mialatt kellően besűrűsödik. Tálaláskor fektessen egy szelet főtt sonkát a tányérra. Tegye rá a halfilét. Körítésként párolt rizst rendezzen köré. Végül a mártással leöntve, és a zöldjével együtt vékonyan felkarikázott újhagymával díszítve adja fel.