Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

A három muskétás falatkái


Hozzávalók: 7 dl kristálycukor, 0,8 dl kukorica szirup, 0,8 dl víz, fél mokkáskanál só, 3 tojásfehérje, 5 dkg étcsokoládé reszelék, 35 dkg tejcsokoládé reszelék

Nagyobb edényben, közepes hőfokon, folyamatos keverés közben melegítse teljes olvadásig a vizet, a cukrot, a sót és a szirupot. Az olvadás után a legalacsonyabb hőfokon gyöngyöztesse tovább, de vigyázzon, hogy le ne égjen. Közben verje kemény habbá a fehérjéket. Amikor már méz sűrűségűvé változott, vegye le a melegről. Nagyon vékony sugárban öntse a tojáshabhoz mialatt a gépi habverő legalacsonyabb sebességfokozatával egyenletesen keveri. Addig keverje (körülbelül 20 percen át), míg az elegy tésztakeménységű, formázható masszává válik. Ekkor forgassa bele az étcsokoládét.

Ezt a nugát krémet simítsa olvasztott vajjal kikent közel 22 x 22 centis, alacsony tepsibe. Tegye fél órára hűtőszekrénybe, hogy a keverék megkeményedjen. Ekkor éles késsel vágja először félbe, majd a feleket átlósan 8-8 háromszögre. A tejcsokoládét mikróban, közepes hőfokon, maximum két perc alatt olvassza fel. Egyesével szúrja villára a háromszögeket és sorban mártsa bele az olvadt csokoládéba, majd fektesse azokat sütőpapírra.

Hagyja megszilárdulni és kihűlni az édességeket egy-két órán keresztül.

Fordítás: Barna Aladár