Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Adventi receptek 01.


ADVENTI KALÁCS
Hozzávalók: 2 tojás, 25 deka cukor, 1 késhegynyi szegfűszeg, 1 kávéskanálnyi törött fahéj 2 kávéskanál kakaó, 25 deka liszt, 3/4 csomag Dr. Oetker-féle “Backin” sütőpor, 1/4 liter feketekávé

Elkészítése: Az egész tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk egyenként a többi anyagokat, jól elkeverjük, zsírozott. morzsával kihintett tortaformában 1 óráig sütjük. Ha kihűlt, kettévágjuk, és gyümölcsízzel megtörjük.

ADVENTI KOSZORÚ
Hozzávalók: 16 szem egész mandula, 2 dl tejszín, 1 evőkanál szilvalekvár, fél mokkáskanál őrölt fahéj, 16 kis gombóc Cappuccino fagylalt, 16 dk karácsonyi aprósütemény

Előkészítés: A mandulát forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk. A tejszínt kemény habbá verjük.

Elkészítése: A szilvalekvárt és a fahéjat összekeverjük, és a tejszínhabba forgatjuk. A masszát csillagcsőrös habzsákba szedjük, és négy tányérra - az adventi koszorúhoz hasonlóan - nagy kört nyomunk. A habra, mint nagy gyertyát, ráültetjük a fagylaltgombócokat. Mindegyikbe, mint a gyertyaláng, egy-egy szem mandulát szúrunk. A koszorúnkat aprósüteményekkel (vaníliás kifli, linzerkarika, stb.) díszítjük.
Azonnal tálaljuk.

ADVENTI MÁKOS-DIÓS KOSZORÚ
Hozzávalók:
A tésztához: 50 dkg liszt, 2 cs. Dr. Oetker Instant élesztő, 2,5 - 3 dl tej, 2 db tojás, 6 dkg margarin, csipet só, 1 üveg (2 ml) Dr. Oetker Mandula aroma, mazsola, ízlés szerint
A töltelékhez: 18 dkg őrölt mák/dió, 1 üveg (2 ml) Dr. Oetker Citrom aroma, 10 dkg finomra őrölt babapiskóta, 1 kiskanál fahéj, 10 dkg kristálycukor, 0,5 dl víz, 3 dkg gyümölcslekvár, 3-5 dkg mazsola, 1 cs. Dr. Oetker Vanillincukor, 0,5 dl étolaj

Elkészítése: Először a tölteléket készítjük el. A vízből és a kristálycukorból szirupot főzünk, beletesszük a mazsolát, az őrölt baba- piskótát és a fahéjat, majd a tűzről levéve a többi hozzávalót (az étolajat utoljára) és kb. 25-30 percig hűlni hagyjuk.
Ez alatt elkészítjük a kelt tésztát. A lisztbe belekeverjük a langyos tej felével megkelesztett/elkevert élesztőt, a csipet sót, 1 egész tojást és egynek a sárgáját, valamint a maradék tejjel elkevert kristálycukrot. Jól kidolgozzuk, míg hólyagokat vet, hozzáadjuk az olvasztott margarint és a mazsolát.
Meglisztezzük a tetejét és kb. 20-25 percig meleg helyen kelesztjük. A tésztát készíthetjük Dr. Oetker Kelt tészta alapporból is a csomagoláson található leírás alapján.
Miután megkelt a tészta, beletekerjük a kihűlt tölteléket, a tésztát kikent formába tesszük, majd előmelegített 170 C-os sütőben 35-40 percig sütjük.
Díszítés: Dr. Oetker Marcipán ízű cukormázzal megspricceljük, majd mandulareszelékkel a tetejét megszórjuk.

ADVENTI MUFFIN
Hozzávalók: 20 dkg aszalt sárgabarack, 5 dkg mazsola, 3 evőkanál barackpálinka, 12 dkg vaj vagy margarin (a vajtól tovább puha marad), 10 dkg cukor, 25 dkg finomliszt, fél csomag sütőpor, fél mokkáskanál őrölt fahéj, fél mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék, 2 tojás, egy evőkanál méz, fél dl tej, a sütéshez pogácsa méretű fémformák

Elkészítése: A barackot és a mazsolát apróra vágjuk, ráöntjük a pálinkát, amitől puha és ízletesebb lesz. A vajat felolvasztjuk, és kikenjük vele a fémformákat, a maradékot pedig félretesszük, mert még szükség lesz rá. Közben a sütőt 200 fokra melegítjük, majd egy tálban a lisztet, a sütőport, a fűszereket összekeverjük, és ehhez adjuk hozzá a pálinkás barackot és mazsolát. A két tojást habosra keverjük, majd hozzáöntjük a tejet, a megmaradt vajat és a mézet, és alaposan összekeverjük. Lassan, kanalanként adagoljuk a lisztes keverékhez. Figyeljünk, hogy a masszánk a piskótáénál kicsit sűrűbb legyen. A formákba töltjük a tésztát, és 20 percig sütjük. Ez a mennyiség 12 adagra elegendő. Mignonpapírba tesszük, és porcukrozzuk, a sütemény fedeles dobozban hosszú ideig tárolható.

ADVENTI NAPTÁR
Hozzávalók egy sütőlaphoz:
A tésztához: 5 dkg RAMA margarin, 25 dkg méz, 10 dkg barna cukor, 1/2 csomag szalalkáli, 2 evőkanál rum, 35 dkg liszt, 10 dkg darabolt dióbél, 1 csomag mézes fűszerkeverék, 1 teáskanál ánizsmag, RAMA margarin a forma kikenéséhez
A díszítéshez: 25 dkg porcukor, 1 db tojásfehérje, zöld és piros ételfesték

Elkészítése: A mézet, a cukrot és a margarint egy edényben addig melegítjük, amíg a margarin és a cukor megolvad. Kézmelegre hűtjük. Egy tálban összekeverjük a lisztet a dióval, a mézes fűszerkeverékkel, az ánizsmaggal és a szalalkálival.
A tésztát zárható edénybe vagy fóliával letakart tálba tesszük, és legalább 3 napig állni hagyjuk.
A tésztát átgyúrjuk, és fólián kinyújtjuk, majd áthúzzuk a sütőlapra. A kés tompa élével 24 mezőt rajzolunk be. A 21-től 24-ig terjedő mezőket csillag-formával alakítjuk ki a tésztában. A tésztát 200°C-ra előmelegített sütőben, kb. 15 percig sütjük.
Átszitáljuk a porcukrot, majd a felvert tojásfehérjével és néhány csepp vízzel csomómentes mázzá keverjük. A mázat háromfelé osztjuk: egyik részét pirosra, másik részét zöldre színezzük, míg harmadik része fehér marad.
A három különböző színű mázat kis műanyag tasakokba töltjük, ezek sarkait levágjuk, és az előrajzolt vonalakat megfestjük. A csillagokat fehérrel kitöltjük, és a számokat felfestjük.

ADVENTI PUNCS NARANCCSAL
Hozzávalók: 500 ml gyümölcstea, 200 ml száraz vörösbor, 300 ml narancslé, 2-4 evőkanál kandírozott cukor, 4 szem szegfűszeg, 2 narancs

Elkészítése: Elkészítjük a gyümölcsteát úgy, hogy legalább 10 percig ázni hagyjuk a teaanyagot, majd leszűrjük. A borral, a narancslével, a kandírozott cukorral, és ízlés szerinti mennyiségben szegfűszeggel érni hagyjuk 5 percig. Megtisztítunk egy narancsot, gerezdjeire bontjuk, és elosztjuk a 4 teás pohárban, majd ezekre öntjük a puncsot. A poharakat a másik narancs gerezdjeivel díszítjük, esetleg adhatunk mellé tálaláskor még kandírozott cukrot is.

AMARETTO KEKSZEK
Hozzávalók kb. 150 darabhoz: 300 g hámozott, darált mandula, 1-2 evőkanál Amaretto likőr (mandulalikőr), 2 friss tojásfehérje, 500 g porcukor

Elkészítése: A mandulából, az Amarettoból, a tojásfehérjéből és 480 g porcukorból tésztát gyúrunk. A sütőt 150 C-ra (gázsütő 1. fokozat) melegítjük. A tésztát nagy, vagy közepes lyukú habzsákba töltjük, és egy alufóliával bélelt (az alufóliáról könnyebben elválik a megsült sütemény) tepsire cseresznye nagyságú golyókat nyomunk. Előmelegített sütőben 25 percig sütjük. A kekszecskéket még melegen megszórjuk a maradék porcukorral.
Tipp: a golyócskákat kézzel is készíthetjük, ha a kinyomáshoz túl keményre sikerülne a tészta.

ÁNIZSKARIKÁK
Munka: ~15 perc
Fogyasztható: másnap
Hozzávalók kb. 100 darabhoz: 5 tojás, 50 dkg porcukor, 2 ek ánizspálinka, 1 ek ánizsmag, fél tk sütőpor, 40 dkg liszt
Előkészítés: A tepsit kibéleljük sütőpapírral

Elkészítése: A tojásokat a porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk az ánizspálinkát, az ánizsmagot, a sütőport és a lisztet. Alaposan összedolgozzuk. A masszát sima csőrös habzsákba szedjük, és a tepsire karikákat nyomunk. Legalább 4 órán át, de még jobb, ha egész éjszakán át, száradni hagyjuk. A sütőt 160°C-ra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. A karikákat kb. 20-25 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.

BEJGLI
Hozzávalók: 1 kg liszt, 20 dkg vaj vagy margarin, 15 dkg zsír, 60 dkg cukor, 1 dkg élesztő, 2 tojás, 2 dl tej, só, 40 dkg mák, 40 dkg dió, 10 dkg mazsola, fél citrom, 4 dkg búzacsíra vagy zsemlemorzsa

Elkészítése: A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, zsírral és 8 dkg cukorral. Az élesztőt 2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk, és a tésztához vegyítjük, hozzáadunk még egy tojást, késhegynyi sót. Az egészet jól összegyúrjuk, és hideg helyen, néhány órán át, pihentetjük. Utána 6 egyenlő részre osztjuk, és cipókba formáljuk, majd téglalap alakúra kinyújtjuk. Hármat mákos, hármat diós töltelékkel töltünk meg úgy, hogy a sűrű tölteléket lapos késsel egészen a tészta széléig kenjük, a keskenyebbik oldalon kb. 1 cm-t visszahajtunk a tésztából, és felsodorjuk. Gyengén kizsírozott tepsibe rakjuk a megtöltött bejgliket, tojással megkenve fél óráig meleg helyen tartjuk, ismét megkenjük, és ezúttal hideg helyre tesszük addig, amíg a tojás megszárad. Mérsékelten meleg sütőben, kb. 35-40 percig, sütjük. Így szép márványos lesz.
Máktöltelék: 26 dkg cukorból 2,5 dl vízzel szirupot főzünk, amellyel leforrázzuk a mákot, majd hozzákeverünk 5 dkg megtisztított mazsolát, kevés reszelt citromhéjat (esetleg 1-2 hámozott, reszelt almát, ettől lazább lesz a töltelék).
Diótöltelék: 22 dkg cukorból 2 dl vízzel szirupot főzünk, és az őrölt dióra öntjük. Hozzáadjuk a megtisztított mazsolát, reszelt citromhéjat, és 4 dkg zsemlemorzsát, vagy búzacsírát.
CSOKIS SZÍVEK
Hozzávalók kb. 50 darabhoz: 15 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 30 dkg liszt + a nyújtáshoz, fél teáskanál sütőpor, 4 dkg kakaó, 15 dkg hideg vaj, 2 tojás, 10 dkg fehér csokoládé tortabevonó, 3 evőkanál csokoládéforgács

Előkészítés: Nagy sütőtepsit kibélelünk sütőpapírral. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.

Elkészítése: A cukrot, a vaníliás cukrot, a lisztet, a sütőport, a kakaót, a vajat és a tojást gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Lisztezett deszkán 3-5 mm vastagságúra kinyújtjuk, és nem túl nagy szíveket szaggatunk ki. A tepsire rakosgatjuk, és a sütőben kb. 12 perc alatt megsütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni. A fehér tortabevonót a csomagoláson olvasható utasítás szerint felolvasztjuk, és ecsettel a szívekre kenjük. Megszórjuk csokoládéforgáccsal, és hagyjuk teljesen megszáradni. Díszes dobozba rakjuk, és így ajándékozzuk.
Munka: kb. 40 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra 30 perc múlva