Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Cukkínisaláta


CUKKÍNI SALÁTA 01.
Hozzávalók: 1 nagy cukkíni, 1 adag francia majonéz, 2 dl kefir, 2 kk cukor, 2 ek citromlé, 1-1 csokor petrezselyem, kapor és snidling

Elkészítése: A meghámozott cukkínit durvára reszeljük és beleforgatjuk a kefirrel hígított majonézbe, amelyet még cukorral, citromlével és az összevagdalt zöldfűszerekkel ízesítettünk.

CUKKINI SALÁTA 02.
Hozzávalók: 4 kis, vékony cukkini, 2 nagy fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 dl joghurt, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál majonéz, fél citrom leve, 1 csokor metélőhagyma, só, bors, cukor, csípős pirospaprika

Elkészítése: A megtisztított cukkini- és hagymakarikákat kevés forró olajon megpároljuk. Citromlével meglocsoljuk és kihűtjük. A joghurtot kikeverjük a majonézzel, majd zúzott fokhagymával, sóval, borssal, cukorral, csípős pirospaprikával, apróra vágott metélőhagymával ízesítjük. A zöldségeket a mártással összekeverjük és 30-40 percig hűtőszekrényben érleljük.

CUKKÍNI SALÁTA KLEMI MÓDRA
Hozzávalók: 1 db cukkíni (kb. 1 arasznyi és uborka vastagságú), 3 db közepes paradicsom (vagy 15-20 koktélparadicsom), félmaréknyi snidling, 5-6 aprított olajbogyó, vagy 2 ek kapribogyó
Fűszerezés: 2 ek olívaolaj és késhegynyi granulált fokhagyma (vagy 2 ek fokhagymás olívaolaj), ecet, só, cukor, aprított bazsalikomlevél (vagy szárított), ízlés szerint

Elkészítése: A cukkínit meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk, a paradicsomokat meghámozzuk és felkockázzuk (a koktélparadicsomot félbe, vagy negyedekre vágjuk), a snidlinget felaprítjuk.
Egy tálban összekeverjük a fűszerekkel, és másnapig állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.
Hidegen tálaljuk sült húsokhoz.

GÖRÖG CUKKINI SALÁTA
Elkészítése: Karcsú, aránylag kicsi cukkíniket megmosunk, és héjastól két milliméter vastagra vágjuk. A szeleteket kissé megsózzuk, fél óráig állni hagyjuk, majd papírtörlővel leitatva teflonserpenyőben, mindkét felüket olajban megsütjük. Közben vöröshagymát félbe, majd vékony szeletekre vágunk. Egy jól záródó üveg aljába cukkinit, erre hagymát terítünk, és ezt addig ismételjük, amíg az üveg meg nem telt. A tetejére kevés ecetet locsolunk, és az üveget 1-2 napra hűtőszekrénybe tesszük. Közben időnként fel-felrázzuk, hogy a leve mindenütt érje. Egyszerre több üveggel is készíthetünk, mert akár két hétig is eláll, ha savanyúságra van szükségünk, kéznél van.

HORVÁT CUKKÍNI SALÁTA
Hozzávalók: 70 dkg fiatal cukkini, 0,5 dl olaj, 0,5 dl olaj, 2 dkg só, 3 g bors

Elkészítése: A megmosott cukkíniket sós vízben kb. 15 percig főzöm, hűlni hagyom, és vékony szeletekre vágom. Egy tálra rendezem, majd megöntözöm az olajból, ecetből és borsból kevert salátalével.

KRÉTAI CUKKÍNI SALÁTA
Hozzávalók: 2 karcsú (összesen kb. 60 dkg) cukkíni, 2 fej vöröshagyma, só, borecet, a sütéshez olaj

Elkészítése: Ugyanúgy készül, mint a krétai padlizsánsaláta, csak nagyon karcsú, mag nélküli cikkíniból jó. Műanyag késsel ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és besózva szűrőkanálba rakjuk, mely alá egy tálat teszünk a kicsorgó lé számára. Egy óra múlva a szeleteket papírtörülközővel leitatjuk, és mindkét felüket teflonserpenyőben, kevés olajon megsütjük, majd a megtisztított, karikákra vágott hagymával jól záródó üvegbe rétegezzük, és kevés borecettel meglocsoljuk. Az üveget lezárjuk. A salátát hűtőszekrényben két-három napig érleljük, miközben a levét naponta fölrázzuk.

OLASZ CUKKÍNI SALÁTA
Hozzávalók: 80 dkg cukkíni, 1 kis fej vöröshagyma, 4 ek olaj, fél citrom leve, 5 ek borecet, 1 kk mustár, 1-1 csokor petrezselyem és snidling, só, cukor, őrölt bors

Elkészítése: Meghámozzuk, és vékonyan felszeljük a cukkínit, kevés sóval meghintjük, citrommal megöntözzük, és az olajban fedő alatt 10 percig pároljuk. Simára keverjük a mustárt az ecettel, sózzuk, borsozzuk, és az ízét cukorral szelídítjük. Ezzel a mártással keverjük össze a kihűlt cukkínit. Közé reszeljük a hagymát, meghintjük a finomra vágott zöldfűszerrel.