Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - James Cook


COOK KAPITÁNY EMU RAGULEVESE
Hozzávalók: 30 dkg emuhús (ebből 15 dkg emunyak), 20 dkg friss gomba (champignon), 10 dkg zöldborsó, 2 dl tejföl, 1 fej vöröshagyma, 2 db citrom, egész, és őrölt bors, só tárkony, eukaliptusz levél

Elkészítése: Az apró kockára vágott vöröshagymát olajon üvegesre lepirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott zöldséget, sárgarépát, zöldborsót és gombát. Mindezt fedő alatt puhára pároljuk, liszttel megszórjuk (sűrítjük), majd 3 liter vízzel felengedjük. Sóval, borssal (egész és őrölt) tárkonnyal és citrommal ízesítjük.
Betétnek emutojással készült csipetkét teszünk bele.
Tálaláskor citromlével elkevert tejföllel és citromkarikával díszítjük.

James Cook (Yorkshire, Marton, 1728. október 27. – 1779. február 14.)
A földbirtokos, akinél Cook édesapja dolgozott, saját költségén taníttatta 12 éves koráig a jó eszű fiúcskát. Cook néhány év után kereskedőinasnak szegődött el az Esk folyó torkolatában fekvő Whitbybe. Ez az egész életét meghatározza a továbbiakban, ugyanis 1746-ban – 18 éves korában – hajósinasnak szegődött el egy 300-400 tonnás, lassú szénszállító bárkára. Bejárta az angol, holland, norvég és balti-tengeri kikötőket, nagy tapasztalatot szerezve. 1755-ben kapitányi rangot ajánlottak fel neki, ő azonban a brit hadiflottát (Royal Navy) választotta. Az ő nevéhez fűződik az is, hogy ő látta meg először az Antarktiszt 1776-ban.