Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Előételek


ELŐÉTELEK
BUNDÁS PONTY
Hozzávalók: 2 tojás, liszt, szódavíz, 1 evőkanál olaj, halszeletek, tatármártás

Elkészítése: 2 tojásból liszttel és szódavízzel sűrű palacsintatésztát keverünk, amibe 1 evőkanálnyi finom olajat is adunk. Ebbe beleforgatjuk az előkészített, besózott halszeleteket, azután ropogósra sütjük őket. Tartármártással tálaljuk.
Salátával és gyümölccsel vacsorának is megfelelő.

CSIRKE ASZPIKBAN
Hozzávalók: 1 csirke, aszpik, majonézes franciasaláta, tojás, citrom, szardella, uborka

Elkészítése: Egy csirkét puhára megfőzünk, bőrét lehúzzuk, csontjait kiszedjük. Egy tál fenekére olvasztott aszpikot öntünk, megfagyasztjuk és azután a tál közepére, sűrű majonézzel elkevert franciasalátát teszünk 2 ujjnyi vastagságban úgy, hogy a tál oldaláig ne érjen. Erre rakjuk rá a kicsontozott, megsózott, borsozott, hideg csirkét. Annyi olvasztott, de nem meleg aszpikot öntünk rá, hogy a csirkét rögzítse, s ezt hagyjuk megszilárdulni. Végül még annyi olvasztott aszpikot öntünk rá, hogy az egészet 2 ujjnyira ellepje. Miután megfagyott, tálra kiborítjuk, kemény tojással és citromkarikákkal, szardellagyűrűvel, uborkával díszítjük.

FAGYASZTOTT HERINGSALÁTA
Hozzávalók: 1/2 kg burgonya, 3 db savanyú uborka, 2 alma, 3 szál répa, 3 hering ikrával, majonéz, 15 dkg aszpik, tojás, uborka és endívia saláta

Elkészítése: A burgonyát megfőzzük a héjában. Az uborkát, almát, és főtt répákat kockára vágjuk. Hozzáadjuk a 3 db megtisztított, szálkátlanított, vékony csíkokra szeletelt heringet az elkapart ikrákkal együtt. Ezt az egészet sűrű majonézzel összekeverjük, felöntjük 15 dkg olvasztott, folyékony aszpikkal és összekeverjük vele. Formába öntve megfagyasztjuk. Tálaláskor forró vizes ruhával borítjuk be s így vigyázva a tálra helyezzük. Kemény tojás-, uborka- és endívia salátaszeletekkel díszítjük.

GAZDASÁGOS ASZPIK
Hozzávalók: 1 liternyi leszúrt marha- vagy tyúkleves, 1/2 citrom leve, 4 lap zselatin
Elkészítése: A leszűrt levest hidegre tesszük. Miután megfagyott a tetején a zsiradék, levesszük róla az összest, így a leves teljesen zsírmentessé válik. Ezután 1/2 citrom levét csavarjuk bele, felmelegítjük és 4 lap fehér, vagy piros zselatint olvasztunk fel benne, aszerint, hogy milyen színű aszpikra van szükségünk, majd megfelelő formában megfagyasztjuk.

GOMBÁS OMLETT
Hozzávalók: gomba, 2 kanál liszt, diónyi vaj, 4 tojás

Elkészítése: Kevés vajban rántást készítünk (2 kanál liszt diónyi nagyságú vajjal), jó marék tisztított, apróra vágott külön megpárolt gombát teszünk bele. Mikor a massza kihűlt, 4 tojássárgáját, majd a 4 tojás keményre vert habját is hozzáadjuk. Omlettet sütünk belőle, és gombvagdalékkal töltjük.

HAL MAJONÉZZEL
Hozzávalók: 1 harcsa, szardellapaszta, 10 dkg vaj, 4 evőkanál tejföl, majonéz, citromszeletek, aszpikkockák vagy tojáskarikák

Elkészítése: Egy szép harcsát, vagy pontyot ecetes sós vízben megfőzünk, lecsepegtetjük róla a vizet, kiszálkázzuk, és szitán áttörjük. Szardellapasztával vagy tisztított szardellával, 10 dkg vajjal, 3-4 evőkanál tejföllel összekeverjük és hosszúkás tálon, halformában elrendezve sűrű majonézzel leöntjük, citromszeletekkel és aszpikkockákkal vagy tojáskarikákkal díszítjük.
Készíthetjük fagyasztott halszeletekből is.

HÚSSALÁTA MAJONÉZZEL
Hozzávalók: 1/2 kg hús, levesben főtt zöldségek, 2 db savanyú uborka, 1/2 kg héjában főtt burgonya

Elkészítése: 1/2 kg maradék húst apróra vágunk és összekeverjük kis kockákra vagdalt, levesben főtt zöldséggel, 2 savanyú uborkával, 1/2 kg héjában főtt burgonyával, 2 almával és 1 kemény tojással. Sűrű majonézt készítünk, felével a hússalátát elkeverjük, tálra rendezzük, és a majonéz másik felével bevonjuk. Tojáskarikákkal, céklával, citromszeletekkel, olívabogyóval díszítjük. Hideg vacsorának is kitűnő.

HAL KOCSONYÁZVA
Hozzávalók: 2 db ujjnyi vastag halszelet, zöldséglé, 3 kanál borecet, 3 lap fehér zselatin, só

Elkészítése: Bármilyen nagyobb halból kétujjnyi vastag szeleteket vágunk, besózzuk és 1/2 óráig állni hagyjuk. Az után zöldséglébe téve annyira, hogy 3 ujjnyival ellepje, 3 kanál borecettel főzzük. Mikor felfőtt, kiveszünk a léből 1 merőkanálnyit, és abban 2-3 lap fehér zselatint felolvasztva visszaöntjük a halra. A forrástól számított 20 perecig főzzük, majd a tűzről levesszük, kihűtjük, ezután elrendezzük a halas tálon. Miután megfagyott, tálaljuk.
SERTÉSVAGDALÉK TARTÁRMÁRTÁSSAL
Hozzávalók: 1/2 kg sertéscomb, 2 tojás, hagyma, bors, citrom leve, só, aszpik a díszítéshez, köretként tatármártás

Elkészítése: 1/2 kg sertéscombot megsütünk. Miután kihűlt, levével együtt darálón áthajtjuk. 2 kemény főtt tojással, reszelt hagymával, borssal még egyszer átdaráljuk, citrom levével, sóval jól kidolgozzuk, és hosszúkás formában tálra rendezzük. Aszpikkal díszítjük és mellé tartármártást adunk.

SZARDÍNIÁS TÁL
Hozzávalók: 2 doboz szardínia, citrom, paradicsom, zöldpaprika

Elkészítése: 1-2 doboz szardíniát kibontunk, és a szardíniákat kisebb hosszúkás tálra rendezzük, olajos levét ráöntjük, citromot facsarunk rá, karikákra vágott citrommal, paradicsommal, zöldpaprikával díszítjük.

SZARDELLÁS KEVERÉK
Hozzávalók: 1 tubus szardellapaszta, 15 dkg vaj, 10 dkg olajbogyó, késhegynyi paprika, néhány csepp citromlé, juhtúró, zöldsaláta

Elkészítése: A tubus szardellapasztát a vajjal, az egészen apróra vágott 10 dkg-nyi olajbogyóval, késhegynyi paprikával és pár csepp citromlével jól összekeverjük. A tál közepére hosszúkás vagy halformában elrendezzük. Köréje kevés vajjal kikevert juh- vagy bortúróból papírtölcséren át szegélyt nyomunk, tetején pár szem olajbogyóval. Apróra vágott zöldsalátával vagy más zöldfélével rakjuk körül.

VEGYES HIDEGTÁL
Hozzávalók: telemea túró, tej, sonkaszeletek, szalámi, olajbogyó, zöldhagyma

Elkészítése: Kerek tálon a következőket rendezzük el: középre, szeletekre vágott telemea túrót rakunk, melyet tejben kiáztatunk. Ezt összegöngyölt prágai sonkaszeletekkel vesszük körül, majd e köré finomra szeletelt szalámi vagy más hideg felvágott következik. A hideg felvágottra körben sűrűn olajbogyót, a tál szélére megtisztított, fiatal zöldhagymát rendezünk, lehetőleg zöld szárával együtt.

VELŐ TARTÁRMÁRTÁSSAL
Hozzávalók: 1/2 kg velő, só, bors, tatármártás, zöldsaláta, savanyú uborka

Elkészítése: A velőt (lehet borjú-, marha, vagy sertésvelő) megabáljuk, majd hideg vízbe tesszük és vigyázva arra, hogy egy darabban maradjon, megtisztítjuk. Miután egészem lehűlt, felszeleteljük és eredeti formájában, a tál közepére rendezve, sózzuk, borsozzuk, és tartármártással leöntjük. Zöldsalátával vagy savanyú uborkával, esetleg más, szeletekre vágott téli savanyúsággal díszítjük.