Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Sütemények Karácsonyra 01.


ADVENTI KOSZORÚ
Hozzávalók: 16 szem egész mandula, 2 dl tejszín, 1 evőkanál szilvalekvár, fél mokkáskanál őrölt fahéj, 16 kis gombóc Cappuccino fagylalt, 16 dkg karácsonyi aprósütemény

Előkészítés: A mandulát forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk. A tejszínt kemény habbá verjük

Elkészítése: A szilvalekvárt és a fahéjat összekeverjük, és a tejszínhabba forgatjuk. A masszát csillagcsőrös habzsákba szedjük, és négy tányérra - az adventi koszorúhoz hasonlóan - nagy kört nyomunk. A habra, mint nagy gyertyát, ráültetjük a fagylaltgombócokat. Mindegyikbe, mint a gyertyaláng, egy-egy szem mandulát szúrunk. A koszorúnkat aprósüteményekkel (vaníliás kifli, linzerkarika, stb.) díszítjük. Azonnal tálaljuk.

ADVENTI MÁKOS/DIÓS KOSZORÚ
Hozzávalók:
A tésztához: 50 dkg liszt, 2 cs. Dr. Oetker Instant élesztő, 2,5 - 3 dl tej, 2 db tojás, 6 dkg margarin, csipet só, 1 üveg (2 ml) Dr. Oetker Mandula aroma, mazsola, ízlés szerint
A töltelékhez: 18 dkg őrölt mák/dió, 1 üveg (2 ml) Dr. Oetker Citrom aroma, 10 dkg finomra őrölt babapiskóta, 1 kiskanál fahéj, 10 dkg kristálycukor, 0,5 dl víz, 3 dkg gyümölcslekvár, 3-5 dkg mazsola, 1 cs. Dr. Oetker Vanillincukor, 0,5 dl étolaj

Elkészítése: Először a tölteléket készítjük el. A vízből és a kristálycukorból szirupot főzünk, beletesszük a mazsolát, az őrölt baba- piskótát és a fahéjat, majd a tűzről levéve a többi hozzávalót (az étolajat utoljára) és kb. 25-30 percig hűlni hagyjuk.
Ez alatt elkészítjük a kelt tésztát. A lisztbe belekeverjük a langyos tej felével megkelesztett/elkevert élesztőt, a csipet sót,1 egész tojást és egynek a sárgáját, valamint a maradék tejjel elkevert kristálycukrot. Jól kidolgozzuk, míg hólyagokat vet, hozzáadjuk az olvasztott margarint és a mazsolát.
Meglisztezzük a tetejét és kb. 20-25 percig meleg helyen kelesztjük. A tésztát készíthetjük Dr. Oetker Kelt tészta alapporból is a csomagoláson található leírás alapján.
Miután megkelt a tészta, beletekerjük a kihűlt tölteléket, a tésztát kikent formába tesszük, majd előmelegített 170 C-os sütőben 35-40 percig sütjük.
Díszítés: Dr. Oetker Marcipán ízű cukormázzal megspricceljük, majd mandulareszelékkel a tetejét megszórjuk.

AJÁNDÉKOS TÁL
Hozzávalók: 25 dkg karamellfagylalt, 10 dkg eperfagylalt, 8 dkg pisztáciafagylalt, 2 evőkanál csokoládészósz, 2 evőkanál folyékony eperlekvár, 1 evőkanál tojáslikőr, aprósütemény a díszítéshez

Előkészítés: A fagylaltból az alábbiak szerint éles, forró vízbe mártott késsel téglalapokat vágunk: készítünk 4 db kb. 2 cm vastag 9x3 cm nagy téglalapot, 4 db 2 cm vastag 6x3 cm nagyságút, és 4 db kb. 4x3 cm nagyságút. (A doboz oldalaival párhuzamosan szeleteljük 2 cm vastagra a fagylaltot, és ezeket a szeleteket vágjuk ketté, illetve háromfelé.)

Elkészítése: A fagylaltból kivágott téglalapokat 4-4 tányérra fektetjük. Az egyik csomagra csokoládészósszal, a másikra folyékony eperlekvárral, a harmadikra pedig tojáslikőrrel keresztet rajzolunk, azaz úgy dekoráljuk, mintha át lennének kötve szalaggal. A tányér szélét aprósüteménnyel díszítjük, vagy a szószokkal mintát folyatunk rá.

ANGOL KARÁCSONYI SÜTEMÉNY
Elkészítése: Huszonkét deka lisztet, 22 deka cukrot, 22 deka vajat, 4 egész tojást jó habosra keverünk, aztán jön bele 15 deka citronád, 7 deka mandula, 22 deka fekete aprószőlő, 22 deka mazsola, kevés szerecsendió. Egy kikent gömbölyű kuglófformában megsütjük. (Soká, hónapokig eláll.)

ANGYALHAJ
Hozzávalók: 1 nagy konzerv felezett barack, fél liter vanília fagylalt, 1 doboz tejszínhabspray, 2 evőkanál csokoládéreszelék

Előkészítés: A barackok felét lecsepegtetjük, és kockákra vágjuk. A többit a lével összeturmixoljuk.

Elkészítése: A turmixot összekeverjük a barackdarabokkal, és négy tányér közepére szétosztjuk. Fagylaltos kanállal tányéronként 6 db “loknit” szaggatunk a fagylaltból, és a barack köré tesszük. A tejszínhabból kis rózsákat nyomunk a tányérra, nem túl bőven megszórjuk a csokoládéreszelékkel, és azonnal tálaljuk.

AMISH* SÜTEMÉNY (AMISH CHRISTMAS COOKIES)
Hozzávalók: 10 dkg vaj, 1,2 dl barna cukor, 1 dl juharszirup, 1 tojás, 9 dl liszt, negyed teáskanál só, 1 tasak sütőpor, 1-1 teáskanál őrölt fahéj és szegfűszeg, csipet szerecsendió
A tetejére: narancslé, fahéjas cukor

Elkészítése: Keverje krémesre a vajat a cukorral. Verje fel a tojásokat a sziruppal. Ebbe adagolja, folyamatos keverés mellett a száraz hozzávalók keverékét. Végül dolgozza össze vajas krémmel. A lágy, formázható tésztát lisztezett deszkán nyújtsa ki. A tetszőleges formára kivágott tésztákat kiolajozott sütőlapon tegye a 180 fokra előmelegített sütőbe. Tíz-tizenkét perc alatt süsse aranybarnára. Amikor készen van, még forrón minden sütemény közepére cseppentsen egy-egy cseppet a frissen csavart narancsléből. Pihentesse pár órát, majd fahéjas cukorral meghintve kínálja.
(*) Az Amishok konzervatív, elszigetelt közössége főként Észak-Amerikában élve zárt csoportokat alkotnak. Legjellemzőbb rájuk, hogy elutasítanak minden technikai vívmányt. Kizárólag a természetben előforduló erőket alkalmazzák, és az ott létező terméseket, állatokat fogyasztják és termelik.

ÁNIZSOS SÜTEMÉNY (ANISPLATZCHEN)
Hozzávalók: 4 tojás, 2 dl liszt, 3 dl cukor, 3,5 evőkanál kukoricaliszt, 1 tasak sütőpor, 1 evőkanálnyi őrölt ánizs

Elkészítése: Verje habosra a tojásokat. Adjon hozzá kanalanként 2,5 dl cukrot. Közben folyamatosan keverje. Elegyítse a liszteket, és a süt port, majd keverje simára a cukros tojással. A legvégén az ánizst forgassa a tésztába.
Nyomózsákkal tegyen kis halmokat sütőpapírral kibélelt tepsire. Hagyja állni egy órán keresztül, végül közepes hőmérsékletű sütőben 10-12 perc alatt süsse zsemleszínűre. Még forrón szórja meg kristálycukorral.

ÁNIZSOS SZÍV
Hozzávalók 36 darabhoz: 2 tojás, 15 dkg cukor, egy teáskanálnyi vaj, egy késhegynyi szalalkáli, egy kevés tej, 30 dkg rétesliszt, egy teáskanál ánizs

Elkészítése: Keverjük össze a tojásokat, a cukrot, a vajat és a tejben feloldott szalalkálit. Szitáljuk bele a lisztet, gyúrjuk sima tésztává. Pihentessük egy éjszakán át a tésztát, majd másnap nyújtsuk ki belisztezett deszkán egy centiméter vastagságúra. Szórjunk rá egy kis lisztet, azután szaggassunk belőle szívformával kicsi süteményeket. Nyúljunk óvatosan késsel a szívek alá, és emeljük bele az ánizzsal beleszórt tepsibe. 160 fokon 20 percig süssük, amíg sárgásfehér nem lesz.

BARACKOS MANDULARÚD
Kb. 30 db
Tészta: 75 g cukrozott narancshéj, 20 dkg nyers marcipánmassza, 12,5 dkg baracklekvár, 1,5 cl cseresznyepálinka, 15 dkg apróra vágott mandula.
Díszítés: 15 dkg sötét, 15 dkg világos süteménybevonó máz.

Elkészítése:
Tészta: a cukrozott narancshéjat finomra vágjuk. A marciánból, a lekvárból és a cseresznyepálinkából sima tésztát gyúrunk. A masszát nyomózsákba töltjük.
A sütőlemezt kibéleljük sütőpapírral. A mandulát lapos tálra rakjuk, és a marcipánmasszából óvatosan 3 cm-es csíkokat nyomunk a tetejére. A rudakat megforgatjuk a mandulában és a sütőpapírra helyezve előmelegített sütőben
10-15 percig sütjük. A süteményt levesszük a sütőlemezről, és hűlni hagyjuk.
A kétféle bevonó csokoládét felolvasztjuk. A rudacskák egyik felét a világos, a másik felét a sötét mázba mártjuk.

BASELI CSEMEGE
Hozzávalók kb. 60 darabhoz: 25 dkg méz, 10 dkg reszelt alma, 25 dkg reszelt mandula, 30 dkg Graham liszt, késhegynyi sütőpor, 7 dkg kandírozott citromhéj, 7 dkg apróra vágott mazsola, szerecsendió, gyömbér, őrölt szegfűszeg, egy teáskanál fahéj, 3 evőkanál citromlé, 4 evőkanál sűrített tej, 5 dkg pucolt és csíkokra vágott mandula a díszítéshez

Elkészítése: Melegítsük meg a mézet, majd keverjük hozzá a reszelt almát. Szórjuk bele a darált mandulát, keverjük össze alaposan az egészet, majd vegyük le a lángról. Dolgozzuk össze a liszttel, a sütőporral, az aprított, kandírozott citromhéjjal, és mazsolával, a fűszerekkel és a citromlével. Nyújtsuk ki lisztezett deszkán a tésztát egy cm. vastagságúra, vágjuk fel kicsi kockákra, majd hagyjuk állni egész éjszaka. Másnap kenjük be a kockákat sűrített tejjel, majd szórjuk meg manduladarabkákkal. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. huszonöt percig süssük.

BEJGLIK
DIÓS-MÁKOS BEJGLI 01.
Hozzávalók: 1 kg liszt, 50 dkg vaj (vagy 25 dkg vaj, 20 dkg libazsír), 3 dkg élesztő, 2 tojás, 6 dkg cukor, só, 4 dl tej

Elkészítése: A lisztet a cukorral, sóval, zsiradékkal deszkán elmorzsoljuk, az élesztőt egy kevés langyos tejben feloldjuk, és az egészet megfelelő mennyiségű tejjel összegyúrjuk. A tésztának keménynek kell lennie, hogy a kéztől elváljon. Letakarva rövid ideig pihenni hagyjuk, utána a tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, és cipókba formáljuk. Ezután a tésztát vékonyra, téglalap alakúra nyújtjuk, ugyanilyen vastagon megkenjük dió- vagy máktöltelékkel, összesodorjuk, tepsire helyezzük, megfelelő távolságra egymástól, mindegyiket három helyen megszurkáljuk. Egy egész tojást, egy sárgáját felverünk, a tésztát megkenjük, meleg helyen száradni hagyjuk, újból megkenjük, és hidegen újból megszárítjuk. Mérsékelten meleg sütőben megsütjük, szép márványosnak, repedezettnek kell lennie. 
Diótöltelék: 2 dl vizet vagy tejet 30 dkg cukorral felforralunk, és 40 dkg darált dióra öntjük, jól összekeverjük, 8 dkg mazsolát, egy kevés törött fahéjat és reszelt citromhéjat vegyítünk hozzá. Ha a töltelék egy kissé puha volna, egy kevés morzsát teszünk bele.
Máktöltelék: 2.5 dl vizet felforralunk 30 dkg cukorral, és 40 dkg darált mákra öntjük, majd jól összekeverjük. Ezután ízesítjük reszelt citromhéjjal, törött fahéjjal, törött szegfűszeggel, adhatunk hozzá mazsolaszőlőt (egy-egy evőkanál mézet, mind a dió-, mind a máktöltelékbe is, de akkor kevesebb cukrot teszünk bele).
A tölteléket 3-3 részre osztva hidegen kenjük a tésztára.

DIÓS-MÁKOS BEJGLI 02.
Hozzávalók:
A tésztához: 56 dkg finomliszt, 21 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 3 dkg cukor, csipetnyi só, 2 tojássárga; a diótöltelékhez: 30 dkg darált dióbél, 25 dkg porcukor, másfél reszelt alma, 5 dkg sárgabaracklekvár, 5 dkg mazsola, 8-10 dkg apróra vágott birsalmasajt;
A máktöltelékhez: 30 dkg darált mák, 25 dkg porcukor, 7 dkg mazsola, 1 zacskó vaníliás cukor, 2,5 dl tej, csipetnyi só, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 3 szem összetört szegfűszeg

Elkészítése: A lisztet a vajjal elmorzsolom. Az élesztőt a cukorral együtt egy dl tejben elkeverem, majd ötpercnyi várakozás után hozzáöntöm a vajas liszthez. Hozzáteszem a tészta összes alkotó részét, és jól összedolgozom. Ha már sima, akkor négy cipóba osztom, és lisztezett deszkán, a tetejét belisztezve, konyharuhával betakarom, és a duplájára kelesztem. Közben elkészítem a tölteléket. A diótöltelékhez a cukrot fél dl vízben felforralom, majd hozzáöntöm a darált dióhoz. Ezután a reszelt almával, az összevágott birsalmasajttal, a megmosott és megtisztított mazsolával, valamint a sárgabaracklekvárral jól összekeverem. A mákos töltelékhez a tejbe belekeverem a mákot, a cukrot, a mazsolát és az összes fűszert. Éppen csak egyet forralok rajta, máris leveszem a tűzről és hagyom kihűlni. A már megkelt tésztát lisztezett deszkán négy darabra vágva nagyon vékonyra nyújtom és felkenem rá a tölteléket. Szorosan összetekerem, majd a négy rúd bejglit sütőlemezre teszem, egymástól három cm távolságra. Tojásfehérjével megkenem a tetejüket és félórai várakozás után az előmelegített forró sütőben, szép barnáspirosra sütöm. Csak akkor veszem le a sütőlemezről, ha már teljesen kihűlt és follpackba vagy alufóliába csomagolva beteszem a mélyhűtőbe. Akár kora ősszel is el lehet készíteni, mert a mélyhűtőben hónapokig eláll. A fagyasztóból kivéve, egy-két óra múlva fogyasztható. (A karácsonyi hajsza idején megspórolhatjuk a bejgli sütést!)

DIÓS-MÁKOS BEJGLI 03.
Tészta: 1,5 dl tejföl, 2 dkg élesztő, 1 tojás + 1 a kenéshez, fél kg finomliszt, 25 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg porcukor, 1 csipet só
Diótöltelék: 20 dkg darált dió, 20 dkg porcukor, fél dl tej, 5 dkg mazsola, 3 cl rum (vagy gyümölcstea rumaromával), fél csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál zsemlemorzsa
Máktöltelék: 20 dkg darált mák, 20 dkg porcukor, 1 dl víz, 1 citrom leve és reszelt héja, 5 dkg mazsola, 3 cl rum (vagy gyümölcstea rumaromával)

Elkészítése: A tésztát érdemes a sütés előtti este elkészíteni. Langyosítsa meg a tejfölt és morzsolja el benne az élesztőt. Takarja le tiszta konyharuhával, és meleg helyen hagyja állni, amíg az egész habos lesz (felfut).
A vajat/margarint morzsolja el a liszttel, keverje hozzá a porcukrot és a sót, majd adja hozzá a tojást és a felfuttatott élesztőt. A hozzávalókat gyorsan gyúrja össze, hogy a vaj még ne olvadjon meg a kézmelegtől.
Formáljon négy cipót, és műanyag fóliába csomagolva tegye egy éjszakára a hűtőbe.
Másnap a 2x5 dkg mazsolát áztassa be a 2x 3cl rumba. A diótöltelékhez forralja fel a tejet, keverje el benne a porcukrot és a vaníliáscukrot.
Húzza félre a tűzről, öntse bele a diót, a zsemlemorzsát és a fél adag áztatott mazsolát, keverje össze és hagyja kihűlni.
A máktöltelékhez 1 dl vízben keverje el a porcukrot, forralja fel, majd szórja bele a mákot. Keverje el, a tűzről lehúzva adja hozzá a másik fél adag mazsolát, a citromlevet és a reszelt héját, majd hagyja kihűlni.
Válassza szét a kenésre szánt tojás fehérjét a sárgájától.
Vegyen elő egy cipót a hűtőből, lazán gyúrja át, lisztezett deszkán nyújtsa ki kb. fél centi vastag téglalappá. A hosszabb széleken 2-2 centit szabadon hagyva simítsa el a tésztán a diótöltelék felét. A két rövidebb oldalon 2-3 centi szélesen hajtsa vissza a töltelékre a tésztát - ez lesz a bejgli vége, hogy sütés közben a töltelék ne folyjon ki. A hosszabbik szélen kezdve lazán tekerje fel a tésztát, majd fektesse sütőpapírral bélelt tepsire.
Hasonló módon nyújtsa ki és töltse meg a másik három cipót is, egyet a maradék dió-, kettőt a máktöltelékkel. Ezeket is fektesse a sütőpapírral bélelt tepsibe.
A tetejüket kenje meg tojássárgával, és langyos helyen pihentesse addig, amíg a tojássárgája meg nem szikkad (kb. fél óra). Ezután könnyedén kenje át a süteményeket a tojásfehérjével is, majd pihentesse további fél órát. Ettől a kétszeri kenéstől lesz márványos a sütemény teteje.
Melegítse elő a sütőt 180 fokra (gázon közepes fokozatra). A tekercsek tetejét sűrűn szurkálja meg villával vagy kötőtűvel/hústűvel, hogy szét ne repedjen. Középre helyezett sütőrácsra tett tepsiben 35-40 perc alatt süsse aranybarnára. Az első fél órában a sütőt ne nyissa ki.
A bejglit a tepsiben hagyja kihűlni, ujjnyi vastag szeletekre vágva tálalja.
Alufóliába csomagolva hűtőben sokáig eláll.
Változat: Tejszínnel elkevert gesztenyemasszával is megtöltheti.

KARÁCSONYI BEJGLI
Hozzávalók:
A tésztához: 56 dkg liszt, 21 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 3 dkg cukor, csipetnyi só, 2 tojássárga
A diótöltelékhez: 30 dkg darált dió, 25 dkg porcukor, másfél db reszelt alma, 5 dkg sárgabaracklekvár, 5 dkg mazsola, 8-10 dkg apróra vágott birsalmasajt
A mákos töltelékhez: 30 dkg darált mák, 25 dkg porcukor, 7 dkg mazsola, 1 zacskó vaníliás cukor, 2,5 dl tej, csipetnyi só, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 3 szem összetört szegfűszeg

Elkészítése: A lisztet a vajjal elmorzsolom. Az élesztőt belekeverem egy dl tejbe a cukorral együtt, majd 5 percnyi várakozás után hozzáöntöm a vajas liszthez. Hozzáteszem még a tészta összes alkotórészeit, és alaposan összedolgozom. Ha már sima, akkor 4 kis cipóba osztom és lisztezett deszkán, a tetejét is belisztezve, konyharuhával letakarom, és a duplájára kelesztem. Közben elkészítem a töltelékeket. A dióshoz a cukrot fél dl vízben felforralom, majd hozzáöntöm a darált dióhoz. Ezután a reszelt almával, a birsalmasajttal, a megmosott és megtisztított mazsolával, valamint a sárgabaracklekvárral jól összekeverem. A mákos töltelékhez a tejbe belekeverem a mákot, a cukrot, a mazsolát és az összes fűszert. Éppen csak egyet forralok rajta, máris leveszem a tűzről és hagyom kihűlni. A megkelt tésztát lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtom, és felkenem rá a töltelékeket. Szorosan összetekerem, és a négy rúd bejglit sütőlemezre teszem egymástól 3 centi távolságra. Tojásfehérjével megkenem a tetejüket, majd hideg helyen hagyom még pihenni. 1 óra múlva újból megkenem tojásfehérjével, és félórai várakozás után az előmelegített, forró sütőben szép barnáspirosra sütöm. Csak akkor veszem le a sütőlemezről, ha már teljesen kihűlt, majd follpackba csomagolva hűvös, száraz helyen tárolom. Akár már három héttel karácsony előtt elkészíthető, így nem kell vele bajlódni az ünnepi forgatagban. (Ezt a bejglit hónapokra is el lehet tenni a mélyhűtőben.)

POZSONYI KIFLI ÉS DIÓS, MÁKOS BEJGLI
Hozzávalók: 65 dkg liszt, 30 dkg vaj, 6 dkg porcukor, 1 tojás sárgája, 2 dkg élesztő, 2 dl tej, csipetnyi só
A diótöltelékhez: 50 dkg dió, 12 dkg kekszmorzsa, 40 dkg cukor, 3 dkg mazsola, 3 dkg cukrozott gyümölcs, 1 citrom reszelt héja, 1 dkg őrölt fahéj, 1,5 dl tej
A máktöltelékhez: 60 dkg mák, 40 dkg cukor, 3 dkg mazsola, 2 dkg cukrozott gyümölcs, 1 dkg őrölt fahéj, 1 citrom reszelt héja, 2,5 dl tej
A tészta kenéséhez: 1 tojás fehérje, és sárgája

Elkészítése: A lisztet, a vajat és a cukrot eldörzsöljük a két tenyerünk között, majd a korábban langyos tejben feloldott élesztővel, tojássárgával, csipetnyi sóval jól kidolgozzuk, és a szerint daraboljuk fel, hogy mit akarunk készíteni belőle, majd hűtőbe tesszük. Ha pozsonyi kiflit, akkor 3 dekagrammos tésztagolyókat formázunk, ha bejglit, akkor annyi kis cipót, ahány rudat készítünk.
A diótöltelékhez a cukrot a tejjel, mazsolával, reszelt citromhéjjal felfőzzük, hozzákeverjük a darált diót, a cukrozott gyümölcsöket és az őrölt fahéjat, majd hagyjuk kihűlni. A máktöltelék ugyanígy készül.
Pozsonyi kiflinél a kis golyócskákat nyújtófával ovális alakúra nyújtjuk, közepére 3 dkg tölteléket teszünk, felcsavarjuk és tiszta sütőlemezen patkó, vagy kifli alakúra formázzuk. Tetejét és oldalát tojássárgájával kenjük be, és langyos helyen kelesztjük. Amikor a tojássárga megszáradt, a kifliket tojásfehérjével is bekenjük, és most hideg helyen pihentetjük. Gőzmentes, 210-220°C-os sütőben megsütjük.
A bejglit ugyanúgy készítjük, mint a pozsonyi kiflit, csak arra figyeljünk, hogy a tészta és a töltelék súlya a bejgli rudaknál azonos legyen.

BROWNIES
Hozzávalók:
A tésztához: 10 dkg félédes csokoládé, 10 dkg dióbél, 12,5 dkg cukor, 10 dkg puha vaj, 10 dkg liszt, 6 tojássárgája, 6 tojásfehérje, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál kakaópor. A mázhoz: 20 dkg csokoládé bevonó-massza, díszítéshez: kandírozott cseresznye, zöld pisztácia, dióbél vagy csokoládéreszelék

Elkészítése: A csokoládét kis darabokra törjük, és kislábosban, forró vízfürdőben felolvasztjuk, majd hagyjuk kihűlni. A dióbelet durvára aprítjuk. A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgáját, és az egészet jól elkeverjük.
Ezután hozzáadjuk a felolvasztott csokoládét és a durvára vágott diót. A lisztet összekeverjük a kakaóporral, és a krémhez adjuk. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan a tésztába keverjük. Az egész masszát simára dolgozzuk. A sütőt, elő kell melegíteni 180°C-ra (gázsütőben 3-as fokozat), a tésztát egy 20-szor 30-as sütőlemezre kenjük, amit kizsíroztunk, vagy kibéleltünk sütőpapírral, és kb. 45 percig sütjük. Ha megsült a tészta, kiborítjuk, és hagyjuk kihűlni. A süteményt bevonjuk a felolvasztott tortabevonóval, és feldíszítjük tetszés szerint. A tésztát kockára vágva tálaljuk. A brownie-kat jól záródó dobozban tároljuk, illetve csomagoljuk be alufóliába, mert egyébként könnyen kiszáradnak.

BURGENLANDI KOSZORÚ
Hozzávalók kb. 65 db-hoz: 275 g liszt, 250 g hideg vaj, 50 g porcukor, 3 tojássárgája
A díszítéshez: 3 tojásfehérje, 250 g cukor, 3-4 ek sárgabarack lekvár, kevés citromlé

Elkészítése: A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd a porcukorral és a tojássárgájával sima tésztává gyúrjuk az egészet. Fóliába csomagolva 1 órán át, pihentetjük a hűtőszekrényben.
Azután lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és 5,5 cm-es köröket szúrunk ki a tésztából. A lapokat sütőpapírral bélelt sütőlemezre rakjuk.
180 fokra (gázsütő 2-es fokozat) felmelegítjük a sütőt. A tojásfehérjét a hozzáadott cukorral vízgőz fölött kemény habbá verjük. A csillagvégű nyomózsákba töltött masszából a lapocskák külső peremére szorosan egymás mellé pöttyöket nyomunk. A koszorúkat 12-15 perc alatt aranysárgára sütjük.  Hagyjuk kihűlni.
A lekvárt kevés citromlével felmelegítjük, szitán átsimítjuk és a koszorúk közepébe töltjük. Hagyjuk megszáradni.

CITROMOS KÓKUSZKARIKA
Hozzávalók: 12 dkg kókuszreszelék, 1 citrom, 7 dkg porcukor, 4 tojássárgája, 25 dkg liszt, 15 dkg puha vaj, 2 ek kristálycukor, 1 tojásfehérje

Elkészítése: Serpenyőben 10 dkg kókuszreszeléket zsiradék nélkül aranybarnára pirítunk, majd kihűtjük. A citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk. A porcukrot a kókuszreszelékkel, a tojássárgájával, a liszttel, a vajjal, 3 ek citromlével és héjjal összedolgozzuk. Ezt a tésztát vastag csövű nyomózsákba töltjük és két sütőpapírral kibélelt tepsire 5-6 cm átmérőjű köröket nyomunk. Előmelegített sütőben (175 fokon) 18 percig sütjük.
A cukrot a maradék kókuszreszelékkel összekeverjük, a még forró karikákat megkenjük tojásfehérjével, megforgatjuk a kókuszreszelékben, kihűtjük.(Fémdobozba tesszük.)

CORNFLAKES KONFEKT
Hozzávalók: 25 deka étcsokoládé, 25 deka tejcsokoládé, 15 deka Cornflakes (kukoricapehely), pici, egy centi átmérőjű mignonos papirkák

Elkészítése: A csokoládét fel kell olvasztani, a cornflakest összetörni, de nem egészen apróra, és az egészet összekeverni. Kiskanállal egy-egy adagnyi masszát tegyünk a mignonos papírokba, majd tegyük hűtőbe. Kb. 60-70 darab konfekt lesz belőle.