Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

A gyógyító korhelyleves


KORHELYLEVES-VÁLTOZATOK MACSKAJAJRA

Korhelyleves
Hozzávalók: 20 dkg sertésdagadó, 15 dkg füstölt kolbász, 4 dkg rizs, 80 dkg savanyú káposzta, 8 dkg zsír, 3 dl tejföl, pirospaprika, 2 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, törött bors

Elkészítése: Az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát a zsírban aranysárgára pirítjuk, belekeverjük a piros-paprikát, a megmosott és kis kockákra vágott sertéshúst, megsózzuk, egy kis törött borssal meghintjük, és fedő alatt, gyakori keverés közben pároljuk. Ha szükséges, közben egy kis csontlével vagy vízzel felengedjük, hogy le ne süljön. Ha a savanyú káposzta sós vagy túl savanyú volna, egy kissé kimossuk, de a levéből félreteszünk. Ha a kész leves nem elég savanyú, hozzáadunk ebből a léből.  A savanyú káposztát háromnegyed részig puhára főzzük hurkalében vagy csontlében, majd hozzáadjuk a húst a pörkölt-lével, és tovább főzzük. Közben a megmosott rizst is és a megmosott kolbászdarabot is belerakjuk. A kolbászt 10 perc múlva kivesszük, és karikára vágjuk. Ha a hús és a rizs is megpuhult, behabarjuk a levesbe a tejfölt.  Egy kicsit még forraljuk, majd a kolbászkarikákat is beletesszük. Ha szükséges, még sózzuk, esetleg a káposztaléből adunk hozzá és még néhány percig főzzük. A levesnek savanykásnak, és kissé zsírosnak kell lennie.

Korhelyleves gazdagon
Hozzávalók: 50 dkg savanyú káposzta, 20 dkg füstölt tarja, 10 dkg füstölt szalonna, 1fej vöröshagyma, 2 dl vörösbor, 4 pár virsli vagy egy szál vékony házi kolbász, só, pirospaprika, egész bors, babérlevél, 1 evőkanál liszt, 2 dl tejföl

Elkészítése: A szalonnát kockákra vágjuk, kiolvasztjuk a zsírját, és megpirítjuk rajta az apróra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a kockára vágott füstölt tarját.
A tűzről levéve elkeverjük benne a pirospaprikát, felöntjük a vörösborral, és hozzáadjuk a fűszereket. Visszatesszük a tűzre, beletesszük a savanyú káposztát, és felengedjük annyi vízzel, hogy jól ellepje.
Egy-másfél óráig főzzük lassú tűzön. A virslit vagy kolbászt karikára vágjuk, és hozzáadjuk a leveshez. Végül tejfölös habarással jól kiforraljuk.

Korhelyleves kolbásszal
Ezt főleg Szilveszter, vagy húzósabb ünnepek után érdemes főzni. Jót tesz a „megfáradt” gyomornak!
Hozzávalók: 25 dkg hordós káposzta, 1 szál füstölt kolbász, 3-4 dl savanyúkáposzta-lé, 1 kis fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, só, őrölt fekete bors, cukor, ízlés szerint, 1 teáskanál pirospaprika

Elkészítése: A megtisztított és nagyon apróra vágott vöröshagymát megfuttatom a forró olajon, majd a tűzről félrehúzva belekeverem a pirospaprikát és 1 evőkanál vizet. A tűzre visszatéve hozzáadom az apróra metélt savanyú káposztát, és fedő alatt párolom néhány percig. Ez után felöntöm a káposztalével és annyi vízzel, hogy legalább 1-1,5 l legyen. Sózom és borsozom, majd 10 percnyi főzés után belekarikázom a bőrétől megfosztott kolbászt. A liszttel simára kevert tejföllel besűrítem. Felforralom, és ha túl savanyúnak érzem, csipetnyi cukorral szelídítem. 

Korhelyleves kolbásszal Csehország
Hozzávalók: 75 dkg savanyú káposzta, 20 dkg burgonya, 15 dkg kolbász, 15 dl tejszín, 8 g finomliszt, só, 2 babérlevél, kömény

Elkészítése: Az apróra vágott savanyú káposztát feltesszük főni és beletesszük a fűszereket. A burgonyának több időre van szüksége, ezért külön főzzük. Ha mindkettő megfőtt összeöntjük őket és megkeverjük. Tejszínes - lisztes habarással sűrítjük a levest és folyamatos kevergetéssel 10 percig főzzük. Ezután beletesszük a kolbászt és még néhány percig főzzük.

Savanyú tojásleves
Elkészítése: Barna rántást készítünk, föleresztjük húslével (lehet kockából is), babérlevéllel, gerezdekre vágott citrommal, pici ecettel ízesítjük, sózzuk, borsozzuk. A végén tojásokat ütünk a forrásban lévő levesbe.

Savanyú káposztaleves füstölt hússal
Elkészítése: A kimosott savanyú káposztát gyengén pirított hagymán pároljuk, majd vízzel feleresztve készre főzzük. A kiáztatott füstölt húst külön megfőzzük, ha kész, a káposztát a füstölt lével feleresztve, darabokra aprított füstölt hússal kiegészítve tálalhatjuk. Tejfölös habarással vagy könnyű rántással sűríthetjük.

Korhelyek halászleve
Elkészítése: Elkészítjük a halászlé-alaplevet, majd filézett halszeleteket helyezünk bele. Babérlevéllel, gerezdekre vágott citrommal ízesítjük, majd készre főzzük. Tejfölös habarással is készíthetjük.