Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Édességek Szilveszterre


BANÁN-CSEMEGE
Elkészítése: 4 banánt meghámozunk, 2-2 darabba vágjuk, és középen - ahol elvágtuk - beleszúrunk egy-egy darabka hurka-pálcikát. Gőzön megolvasztunk 10 deka főzőcsokoládét, a hurkapálcikáknál megfogva, megmártjuk benne a fél banánokat, majd megforgatjuk őrölt dióban. A hűtőszekrényben tartjuk tálalásig. (Ha vastagabb csokoládéréteget akarunk rávinni, több csokoládét olvasztunk.)

BANÁNSALÁTA
Hozzávalók: 1 kg banán, fél dl Grand Marnier likőr vagy rum, 2 evőkanál porcukor, 1 kiskanál őrölt fahéj, 2 dl tejszín, 1 alma, aszalt szilva, 1 szál citromfű

Elkészítése: A banánt felszeleteljük, a Grand Marnier-vel meglocsoljuk, a porcukor felével megszórjuk. A tejszínt a maradék porcukorral habbá verjük, a fahéjjal ízesítjük, és - ha van - habzsák segítségével a saláta tetejére nyomjuk. Almaszeletekkel, megáztatott, kimagozott aszaltszilva-szemekkel és citromfűvel díszítjük.

CSÖRÖGE
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 5 evőkanál tejföl, 2 tojássárgája, 1 evőkanál rum, 1 evőkanál cukor, étolaj

Elkészítése: Tegyük egy edénybe a lisztet, adjuk hozzá a cukrot, a rumot, a tojássárgáját és a tejfölt, dolgozzuk jól ki. A tésztát lefödve pihentessük egy kicsit. Ezután gyúródeszkán nyújtsuk ki olyan vastagra, mint a kés foka. Derelyevágó cakkos kerékkel vágjunk körülbelül 8 cm-es kockákat.  A közepüket is bevághatjuk. Forró olajban süssük ki mind a két oldalán, hogy aranysárga színű legyen. Még melegen hintsük meg porcukorral.

DALAUZI (ÖRMÉNY ÚJÉVI CSEMEGE)
Hozzávalók: 25-25 deka méz, dióbél, durvára vágva, mák (egészben, nem őrölve), szárazon megpirítva, reszelt citromhéj, mandula vagy mogyoró

Elkészítése: A mézet feltesszük egy edényben, és állandó kevergetés mellett sötétbarnára sütjük. Beletesszük a diót és a mákot, a reszelt citromhéjat. Bevizezzük a gyúródeszkát, rárakjuk a dalauzit kisebb halmokban. Vizes kézzel összenyomjuk kerek, négyszögű, vagy csúcsos alakúra. Tetejére mandulát vagy mogyorót teszünk. Ha kihűlt, megszilárdul.

DATOLYÁS SÜTEMÉNY
Recept Finnországból, amit ők karácsony és újév idején sütnek.

Hozzávalók: 160 g mag nélküli datolya, 1 csésze víz, 200 g vaj, 2 db tojás, 150 g cukor, 1/2 csésze tejföl, 1 kiskanál vaníliás cukor, másfél kiskanál sütőpor, 2 kiskanálnyi élesztő, 250 g liszt

Elkészítése: A datolyát és a vajat forrald fel a vízben, keverd jól össze, hogy a datolya feloldódjon.
Egy másik edénybe törd fel a tojást, add hozzá a cukrot, a tejfölt, a vaníliás cukrot, a sütőport, az élesztőt, és a lisztet. Keverd össze, és add hozzá a datolyát. Tedd be a sütőbe, és süsd 180 fokon, egy órán keresztül.

ELNÖKI TEKERCS CSEHORSZÁG
Hozzávalók: 5 db tojás, 10 dkg kristálycukor, 2,5 dkg kakaó, 0,5 dl tejszín + 2 db habfix, kókuszreszelék sütőpapír

Elkészítése: Először szétválasztjuk a tojás sárgáját és fehérjét. A fehérjébe egy csipet sót teszünk, mert így könnyebb kemény habbá verni. A kemény habhoz hozzáadjuk a sárgáját, a cukrot és a kakaót, majd óvatosan elkeverjük. Kiöntjük a sütőpapírral bélelt tepsibe, 190 fokra felmelegített sütőben pontosan 7 percig sütjük. Vigyázat! Ha tovább sütjük, kiszárad a tészta. A tejszínt habfixálóval verjük fel. Kétharmad részét a tekercs belsejébe kenjük, a maradék egyharmadot kívülről kenjük rá. A óvatosan feltekerjük a tésztát, vigyázva arra, hogy ne tapadjon a sütőpapírra. Ahol ragad, elvágjuk késsel (a papírt is megvajazhatjuk). A maradék tejszínhabbal bevonjuk a tekercset hosszú élű késsel mindkét oldalról. Ezután megszórjuk kókuszreszelékkel. A papírra is szórunk egy kicsit, mert ezen a papíron fogjuk körbe-körbe forgatni. Ezután megint bekenjük tejszínhabbal és megszórjuk kókuszreszelékkel, de lehet reszelt dió is. Ha becsomagoltuk a papírba, hűtőszekrénybe tesszük. 3 napig is eláll.

HIDEG HÁJASKALÁCS
Hozzávalók: 35 dkg háj, 45 dkg liszt, 1 kiskanál szódabikarbóna, 1 tojás, egy csipet só, 1 evőkanál cukor, egy kevés borecet, lekvár a kiflibe, vaníliás porcukor a hintéshez

Elkészítése: A hájat elkaparjuk vagy megdaráljuk. A lisztet kimérjük a gyúródeszkára, beletesszük a szódabikarbónát, és elkeverjük vele. A lisztet két részre osztjuk, az egyik részhez hozzáadjuk a hájat, eldolgozzuk vele, négy kis cipót formálunk belőle, mindegyiket vékonyra nyújtjuk, és hideg helyre tesszük. A liszt másik feléhez hozzáadjuk a tojást, a csipet sót, a cukrot, és fele-fele arányban annyi vizet és borecetet, hogy rétes keménységű tésztát kapjunk.  Kinyújtjuk, egy hájas tésztalapot belehajtogatunk, egy fél órára hideg helyre tesszük, ismét kinyújtjuk, belehajtjuk a másik hájas tésztát, ismét hideg helyen pihentetjük, s ezt mindaddig ismételjük, amíg a hájas anyag tart. Az utolsó pihentetés után a tésztát vékonyra nyújtjuk, forró késsel kockára vágjuk, a lekvárral vagy más töltelékkel megtöltjük. Nagyon meleg sütőben kisütjük. Ha kisült, vaníliás porcukorral meghintjük.

HÓGOLYÓ (SNEEUWBALLEN)
Hozzávalók: 1,2 dl víz, csipet só, 1,5 evőkanál vaj, 10 evőkanál liszt, 2 tojás, 2 evőkanál mazsola vagy aszalt ribizli
A sütéshez: olaj
A tetejére: vaníliás cukor

Elkészítése: A vizet, a sót és a vajat forralja össze. Húzza félre a melegről, majd kézi habverővel keverve szitálja bele a lisztet, és adja hozzá a felvert tojást. Amikor a tészta sima, tegye vissza a minimális hőfokúra csökkentett tűzhelyre. Folyamatosan keverve, kézzel formázható sűrűségű masszát kapjon. Ekkor dolgozza egybe a mazsolával, vagy gyümölccsel. Vizes kézzel formázzon 2-3 centis golyókat. Bő, forró olajban süsse aranybarnára. Lecsepegtetve, de még forrón forgassa bele a vaníliás cukorba.
(Leggyakrabban Szilveszter éjszakájára készítik. Még ízletesebb, ha az elkészült gombócokat félbevágva, tejszínhabbal díszítve adja asztalra.)

HOLLAND FÁNK OLIEBOLLEN)
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 3,5 dl tej, só, 25 dkg mazsola, 2 alma
A sütéshez: zsiradék
A tetejére: fahéjas cukor

Elkészítése: A tálba szitált liszt és só keverékének közepébe mélyítsen lyukat. Öntse bele a kevés langyos tejben felfuttatott élesztőt. A mazsolával és a főtt, felkockázott almával együtt dagassza rugalmas tésztával, miközben adagolja bele a kéz-meleg tejet. Letakarva, meleg helyen hagyja duplájára kelni. Bőven melegítsen fel zsiradékot. Két kanalat mártson a zsiradékba, majd ezek segítségével formázzon bele gombócokat, minden alkalommal bezsírozva az evőeszközöket. Időnként megforgatva süsse aranybarnára mindegyiket. Lecsepegtetve, még forrón hintse meg fahéjas cukorral, és azonnal tálalja. Főként Szilveszter éjszakáján fogyasztják Hollandiában.

JUHTÚRÓS TEPERTŐS POGÁCSA
Elkészítése: 25 deka juhtúrót összegyúrunk 20 deka margarinnal, egy kiskanál sóval meg 25 deka, liszttel, és hűtőszekrényben egy napig állni hagyjuk. Másnap ujjnyi vastagra nyújtjuk, és tetejét megkenjük 15 deka darált tepertő meg 5 deka margarin keverékével. Néhányszor hajtogatjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, tetejét késsel rácsosra bevagdaljuk. Tojással kenjük. és a sütőben szép pirosra megsütjük. (A sütés második félidejében a tüzet mérsékeljük.)

KÁVÉKRÉMES PALACSINTA
Elkészítése: 3 tojássárgáját simára keverünk 10 deka cukorral, egy csomag vaníliás cukorral, egy púpos evőkanál liszttel, és egy deci tejjel meg egy csésze erős feketekávéval felengedve, gőz fölött sűrű krémmé főzzük. A szokásos módon 16 darab palacsintát sütünk, megtöltjük a krémmel és összegöngyöljük. Tűzálló tálba egymás mellé fektetjük tetejét grillázs-krémmel, megkenjük. A grillázs-krémhez 10 deka cukrot megpirítunk, hozzáadunk 10 deka őrölt diót, olajozott tányérra öntjük, és ha kihűlt, megdaráljuk. 2 tojás sárgáját simára keverjük a grillázzsal, és a tojások habbá vert fehérjét hozzáadva, a palacsintára kenjük. A sütőbe téve a tálat, a palacsintát átmelegítjük, de nem pirítjuk meg.

KÜRTŐS KALÁCS
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 10 dkg vaj, 5 tojássárgája, 1 dkg élesztő, 14 dkg porcukor, 20 dkg dió, 2 dl tej, só, citrom, rum

Elkészítése: A lisztet gyúródeszkán elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a langyos tejben feloldott élesztőt, 4 dkg cukrot, egy csepp sót, a reszelt citromhéjat, a rumot, és a szükséges mennyiségű langyos tejjel jól kidolgozzuk. Cipóba formáljuk, és ruhával letakarva langyos helyen kelesztjük. Ha a tészta kétszeresére meg-kelt, egy fél cm vastagra nyújtjuk, 2 cm széles szalagokat vágunk belőle, ezután a dorongot parázs felett átmelegítjük, vajjal vagy zsírral megkenjük, a tésztát 1 cm távolságban rácsavarjuk, bekenjük tojásfehérjével, és meghintjük gorombára vágott, cukorral összekevert dióval. A dorongot izzó faszénparázson vagy sütőben folytonosan forgatjuk, és a tésztát pirosra sütjük. Időnként olvasztott vajba vagy zsírba mártott kenőtollal megkenjük. Ha megsült, a dorong végét (keskenyebbiket) gyúródeszkához ütjük, hogy a tészta lecsússzon róla. Vaníliás porcukorral meghintjük, és jó melegen tálaljuk. Hígított, meleg, pálinkás barackízt vagy borsodót adhatunk hozzá.

MALAKOV-KRÉM
Elkészítése: 15 deka vajból, 15 deka hámozott, pörkölt mandulából, 15 deka cukorból, 3 tojássárgájából hidegen krémet keverünk. Nagyobbfajta (cukrásztól való) piskótákat rumos tejjel meglocsolunk, aztán egy mély üvegtálba alul krémet teszünk, erre egy sor piskótát, erre megint krémet, erre piskótát (máglya alakban), míg mindkettő el nem fogy, 6-8 órán át nagyon hideg helyen vagy jégen tartjuk, és tálaláskor dúsan bevonjuk cukrozott tejszínhabbal.

PUNCSOS LINZER
Elkészítése: Összegyúrunk 70 deka finomlisztet 20 deka zsírral (vagy 25 deka margarinnal), egy evőkanál cukorral, egy kiskanálnyi szódabikarbónával, egy egész tojással meg 2 tojás sárgájával, csipet sóval és annyi tejjel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Hűvös helyen néhány óráig pihentetjük, vékonyra nyújtjuk, és a nagy tepsi hátán 4 lapot sütünk belőle. Ha kihűlt, 2 lapot összetörünk, eldolgozzuk 4 evőkanál rummal. 10 deka mazsolával, 15 deka megáztatott, kimagvalt, apróra vagdalt aszalt szilvával, 10 deka durvára vágott dióval,
(esetleg cukrozott narancshéjjal) 2 evőkanál kakaóval, végül annyi pikáns gyümölcsízzel, hogy kenhető, de nem folyékony tölteléket kapjunk. Ezzel megkenjük vastagon az egyik tésztalapot, és ráborítva. a tetejét, két deszka között lenyomtatjuk. Másnap a tetejét bevonjuk citrommázzal, és mi-kor dermedni kezd, de még nem kemény, késsel bejelöljük a szeleteket. Másnapra a cukormáz üvegszerűen megkeményszik rajta, és a jelölés szerint szeleteljük a tésztát. (A citrommázhoz 30 deka porcukrot 15 percig keverünk egy fél citrom levével, egy evőkanál rummal és annyi vízzel, hogy keverhető, de nem folyékony masszát kapjunk.)