Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Töltike (padlutka) receptek


CSŐBEN SÜLT SONKÁS SZŐLŐLEVÉL
Hozzávalók: 40 db szőlőlevél, 40 dkg sonka, 6 dkg vaj, 5 dkg liszt, 6 dl tej, 2 g szerecsendió, 3 g fehér bors, 1 db tojássárga, 10 dkg reszelt sajt, só.

Elkészítése: A leforrázott, száruktól és középső, vastag ereitől megtisztított szőlőleveleket metéltre vágjuk. Hasonlóan daraboljuk a sonkát is, majd a szőlőlevéllel összekeverjük.
A 4 dkg vajat felolvasztjuk, hozzákeverjük a lisztet, amikor jól átforrósodott, felengedjük a forró tejjel, és habverővel sűrű mártássá keverjük. Sóval, reszelt szerecsendióval, őrölt fehér borssal fűszerezzük, majd a mártás kétharmad részébe belekeverjük a szőlőlevelet és a sonkát.
Egy lapos tűzálló tál alját vajjal kikenünk, és négy halomba belerakjuk a mártással elkevert anyagot. A visszamaradt mártásba belekeverjük a tojássárgát és a reszelt sajtot, a halmokat ezzel bevonjuk. Forró sütőben 6-8 percig sütjük.
Elkészítési idő: 70 perc

DOLMA (GÖRÖG RECEPT)
Hozzávalók 35 darabhoz: 25 dkg konzerv szőlőlevél, 1 1/2 dl olívaolaj, 2 összevagdalt vöröshagyma, 16 dkg rizs, 6 szál összevagdalt újhagyma, 1 nagy csokor finomra vágott kapor, 1 ek összevagdalt mentalevél, só, frissen őrölt fekete bors, szűk 4 dl víz, 1 ek citromlé

Elkészítése: A szőlőleveleket hideg vízzel leöblítjük, majd meleg vízben 1 óráig áztatjuk és leszűrjük. A hagymát 1 dl olajban takaréklángon 5 percig pároljuk, majd lefedve 5 percig állni hagyjuk. A rizst, az újhagymát, a fűszereket belekeverjük. A szőlőleveleket eres felükkel felfelé egymás mellé fektetjük. Mindegyik levélre 3-3 kiskanálnyi rizst halmozunk, a két végüket ráhajtjuk, majd összegöngyöljük, mintha töltött káposztát készítenénk.
Egy mély, vastag falú lábas aljára egy sor göngyöleget fektetünk, és olajjal meglocsoljuk. Ismét szőlőlevéltekercs következik, és ezt addig folytatjuk, amíg a hozzávalókból tart. Annyi vízzel öntjük le, hogy ellepje, és tűzre téve, fedő alatt kis lángon körülbelül 45 percig főzzük. Szűrőlapáttal tálra szedve, citromlével megöntözve, lefedve melegen vagy hidegen kínáljuk.
Jó tudni: Friss, permetezetlen szőlőlevélből is készíthetjük, ilyenkor a leveleket 2-3 percre forrásban lévő vízbe rakjuk, majd leszűrjük.

PADLUTKA 01.
Hozzávalók: 15-15 dkg káposzta-, kelkáposzta-, karalábélevél és sóska. 1 fej apróra vágott hagyma, 1 csokor apróra vágott kapor, 4 dl tejföl, 2 ek liszt
A töltelékhez: hagyományos töltött káposzta töltelék fél kg darált húsból
Töltéshez: 20-25 db levél, vegyesen

Elkészítése: A leveleket laskára vágjuk, a sóskát pépesítjük, az egész leveleket megtöltjük a töltelékkel, majd a laskát és a gombócokat egy fazékban vegyesen elhelyezzük. A rétegeket meghintjük az apróra vágott hagymával. Felöntjük annyi csontlével, vagy vízzel, amennyi teljesen ellepi. (Leveskockából is megfőzhetjük a lét!). Sózzuk, vegetázzuk. Nagyjából annyi ideig főzzük, mint a töltött káposztát. Ez után a tejfölben elhabarjuk a lisztet és a kaprot, majd a padlutkába keverjük. Óvatosan rázogatjuk, nem keverjük! Felforralás után azonnal tálaljuk.

PADLUTKA 02. (VÁLTOZAT)
Elkészítése: Szőlőlevélben elkészítjük a töltelékeket, és annyi vízben kevés sóval feltesszük főni, ami éppen ellepi. Közben fele rész birsalmából, fele rész egresből gyümölcsszószt készítünk a szokásos módon (habarva, tejföllel, vagy tejjel, vagy tejszínnel ízlés szerint), és a megfőtt töltelékeket ebbe rakjuk, egyet forralunk rajta és így tálaljuk. Hidegen is kitűnő étel, nyári melegben remek hűsítő.

PADLUTKA, AVAGY TÖLTÖTT ANGOLSÓSKA (SZÉKELY RECEPT)
Hozzávalók: 20 db nagy angol sóskalevél, 1/2 kg kerti sóska, 30 dkg sertéscomb, 10 dkg rizs, 1 db vöröshagyma, 1 tojás, só, bors, 3 dl tejföl, 3 dl húslé

Elkészítése: Az angolsóska leveleit megmossuk, leforrázzuk, vastag ereit levágjuk. Elkészítjük a tölteléket; a sertéshúst a hagymával ledaráljuk, hozzákeverjük a beáztatott rizst, a tojást. Sózzuk, borsozzuk, angolsóska leveleibe töltjük, miként a töltött káposzta készítésénél. A kerti sóskát megtisztítjuk, vékony rántásba belehempergetjük, megfonnyasztjuk. A tűzről levéve belerakjuk a tölteléket és felengedjük a húslével annyira, hogy ellepje. Lassú tűzön főzzük, míg főzelék sűrűségűvé válik, és a töltelék megpuhul. Egy tálba elhelyezzük a kiszedett töltelékeket, majd a maradék sóskára kevés lisztet hintünk és felöntjük tejföllel. Beforraljuk, és az előkészített töltelékre öntjük.
Pikáns ízű, különleges nyári eledel!

TÖLTIKE VÖRÖSKÁPOSZTÁBÓL, GOMBÁVAL ÉS HÚSSAL
Hozzávalók 4 személyre: 8 nagy vöröskáposzta-levél (kb. 40 dkg), 25 dkg darált sovány sertéshús, 20 dkg gomba, 1 tojás, 1-2 szikkadt zsemle vagy 1 szelet kenyér, 2 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, 1/2 dl száraz vörösbor, 1-1 csokor petrezselyemzöld és snidling, ízlés szerint törött bors, só

Előkészítés: a káposztaleveleket forrásban lévő sós vízben 3 percig előfőzöm, majd lecsöpögtetem. A vastag bordákat úgy vágom le a levelekről, hogy azok ne szakadjanak el. A zsemlét kis kockákra aprítom, és a borral kevert 1 dl vízzel leöntöm. A gombát és a hagymát tisztítása után nagyon apróra összevágom, vagy ledarálom, esetleg aprítógépben finomra töröm. A petrezselymet is összevágom.

Elkészítése: a káposztalevelek, a tejföl és a snidling kivételével az összes anyagot összedolgozom (a zsemlék áztató levével együtt). A masszát ízlés szerint megsózom, és nyolc részre osztom. Egy-egy káposztalevelet kiterítek, s a szélére, egy csíkban felkenem a húsos tölteléket, ezután szorosan felcsavarom, majd két végét behajtom, hogy a töltelék ne folyhasson ki belőle. A nyolc kis csomagot egy megfelelő nagyságú tepsibe rakom, jó szorosan egymás mellé (nem egymásra!), és leöntöm a megsózott, megborsozott tejföllel. A tetejét befedem, és az előmelegített, forró sütőben legalább 40 percig közepes lángon párolom. Tálaláskor minden adagot meglocsolok kevés tejföllel vagy kefirrel.