Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Töltött uborkák


DARÁLT HÚSSAL TÖLTÖTT UBORKA
Hozzávalók: 4 db uborka, 50 dkg darált hús, 15 dkg főtt rizs, 2 db tojás, 1 fej vöröshagyma, 15 dkg füstölt sajt, petrezselyemzöld, só, bors, pirospaprika, majoránna

Elkészítése: A megfűszerezett darált húst összegyúrjuk a főtt rizzsel, a megtisztított, apróra vágott hagymával, a reszelt sajttal és a tojásokkal. Az uborkát meghámozzuk, kettévágjuk, a magvait kivájjuk, és az egyik felét megtöltjük töltelékkel. Ráillesztjük a másik felét, majd összetűzzük fából készült fogpiszkálóval. A megtöltött uborkákat egy edénybe tesszük és 10 percig 500 W-on sütjük. Ezután az uborkákat átrendezzük és újabb 10 percig 500 W-on sütjük. Petrezselymes újburgonyával tálaljuk.

GOMBÁVAL TÖLTÖTT UBORKA 01.
Hozzávalók 4 személyre: 4 db uborka, 25 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 2 ek vaj, 2 ek liszt, 1/2 dl tejföl, kapor, só

Elkészítése: Az uborkákat meghámozzuk, hosszában felvágjuk, magos belsejüket kiszedjük, hideg sós vízbe tesszük. Az apróra vágott gombát és hagymát vajon külön - külön megpároljuk, összekeverjük, és együtt pároljuk tovább. Liszttel megszórjuk, rátesszük a tejfölt, összekeverjük. A tűzről levéve megszórjuk aprított kaporral, és megvárjuk, míg kihűl.
Az uborkákat kivesszük a sós vízből, alaposan lecsurgatjuk, és megtöltjük őket a töltelékkel. Hűtött állapotban, felszeletelve tálaljuk.

GOMBÁVAL TÖLTÖTT UBORKA 02.
Elkészítése: A kovászos uborkákat vékonyan meghámozzuk, és hosszában kettévágjuk. Gombasalátával megtöltjük a 1/2 uborkákat, azután megint egymásra helyezzük őket. Tálra rakjuk, leöntjük kevés majonézmártással, kemény tojásszeletekkel és karikára vágott nyers paradicsommal díszítjük. Gombasalátának használhatjuk akár az ecetben eltett bármiféle gombát, apróra vágva, akár pedig a következőt: A friss gombát megtisztítjuk, pár percig sós vízben főzzük, leöblítjük, kihűtjük, szeletekre vágjuk, olajjal, citromlével leöntjük, apróra vágott petrezselyem zöldjével összekeverjük, megsózzuk. Aki szereti, hagymával is fűszerezheti.

GOMBÁVAL TÖLTÖTT UBORKA 03.
Hozzávalók: 2 nagyobb uborka, 20 dkg ecetes gomba, 1 evőkanál majonéz, 4 evőkanál tejföl, 1 csokor kapor, só, 1 reszelt kemény tojás

Elkészítése: Az uborkákat hosszában vágja ketté, majd a magokat kaparja ki. Sózza meg, és mindegyikbe simítson 1-1 kanál tejfölt. A gombákat szeletelje fel vékonyan, és rendezze szépen a tejföl rétegre. Szórja meg finomra vagdalt kaporral, díszítse majonézzel, és reszelt kemény tojással.
Behűtve tálalja.

HÚSSAL TÖLTÖTT UBORKA
Elkészítése: 3-4 darab nagyobb fajta uborkát meghámozunk, 4-5 cm hosszú darabokra vagdaljuk, és magvaikat kikaparjuk. 25 dkg sovány darált sertés- vagy birkahúsból, apró kockára vagdalt füstölt szalonnából, maroknyi, kissé megpárolt rizsből, tojásból, paradicsompüréből, kellő sóból, csipet borsból tölteléket készítünk, s megtöltjük vele az uborkadarabokat. Eredeti alakjára összeállítva, vajjal kikent tűzálló edénybe vagy lábasba rakjuk, meghintjük apróra vagdalt kaporral. Megsózzuk, megborsozzuk és citromlével elkevert tejföllel leöntve, 20-25 percig sütjük a sütőben.

MÁJKRÉMMEL TÖLTÖTT UBORKA
Hozzávalók: 1 kg uborka, 0,5 kg csirkemáj, 10 dkg vöröshagyma, zsír vagy vaj, 10 dkg liszt, 5 dkg vaj 1 teáskanál pástétomfűszer, 1 mokkáskanál majoránna, 2 dl tej, 1 teáskanál só

Elkészítése: A zsíron szeletekre vágott vöröshagymát pirítunk. Hozzáadjuk a csirkemájat, megszórjuk pástétomfűszerrel, majoránnával, és gyenge tűzön addig forgatjuk, amíg a máj teljesen átsül. Megszórjuk liszttel, majd felengedjük 2 dl tejjel. Addig forraljuk, amíg egészen besűrűsödik, és elválik az edény falától, majd hűlni hagyjuk. Apró lyukú tárcsán kétszer ledaráljuk, majd átpasszírozzuk. Ha teljesen kihűlt, hozzákeverjük az 5 dkg vajat, kevés sót. Az uborkát 3-4 cm-es darabokra vágjuk. Almakiszúróval kiszedjük a magházát. Helyére betöltjük a májkrémet. Fél órára hűtőszekrénybe tesszük. Tálalásnál meleg vízbe mártott késsel ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.

PROVANCEI TÖLTÖTT UBORKA
Hozzávalók: 2 db, egyenként 50 dkg-os uborka, só, 50 dkg paradicsom, 2 nagy vöröshagyma, 2 - 3 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, őrölt bors, 1 evőkanál friss vagy 1 kiskanál szárított bazsalikomlevél, 2 dl tejszín
A töltelékhez: 40 dkg sovány darált hús, 1 dl zsemlemorzsa, 1,25 dl tejszín, 1 tojás, só, őrölt bors, 10 dkg juhsajt

Elkészítése: A két uborkát meghámozzuk, hosszában elfelezzük, majd a magjait kikaparva kissé besózzuk, és félretesszük. A paradicsomot leforrázzuk, meghámozzuk, a magjait eltávolítjuk, a húsát kockára vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, fölaprítjuk, és 1 evőkanálnyit félreteszünk belőle. A többit az olajon a zúzott fokhagymával megfuttatjuk, a paradicsomot hozzáadjuk, megsózzuk, megborsozzuk. A bazsalikomot apróra vágjuk - egy keveset ebből is félreteszünk -, a paradicsomot a többivel fűszerezzük, de csak két percig pároljuk. Ekkor a tejszínt ráöntjük, és amikor fölforrt, a tűzről lehúzzuk.
A töltelékhez a darált húst a morzsával, a tejszínnel és a tojással összedolgozzuk. A félretett hagymával és a bazsalikommal fűszerezzük, enyhén megsózzuk, megborsozzuk.
Az uborkát hideg vízzel leöblítjük, szárazra töröljük, majd a húsos masszával megtöltjük. A tejszínes paradicsomot egy kisebb tűzálló tál vagy tepsi aljára öntjük, és a töltött uborkát ráfektetjük. A juhsajtot kis kockákra vágjuk, a húsos masszára szórjuk, majd alufóliával letakarjuk. Előmelegített sütőbe, közepesnél erősebb lánggal (200 fokon) 25 percig sütjük. Utána a fóliát levesszük róla, és további 10 percig hagyjuk a sütőben.
Cukkíniből is készíthetjük!
Elkészítési idő: 70 perc

RETEKKEL TÖLTÖTT UBORKA
Elkészítése: Személyenként egy 10-12 cm-es zsenge uborkát hosszában félbevágunk, karalábévájóval kiszedjük a belsejét. Négy kemény tojást apró kockákra vágunk, egy csomó piros retket tökgyalun lereszelünk, beleteszünk még egy csokor apróra vágott kaprot, és 2 ek zöldhagymát. Egy pohár tejföllel összekeverjük, sózzuk, és az uborkákba töltjük.

TÚRÓVAL TÖLTÖTT UBORKA
Hozzávalók 4 személyre: 1 nagy kígyóuborka, 15 dkg túró, 3 evőkanál tejföl, 10 dkg füstölt lazac, fél csokor snidling, 2 evőkanál citromlé, néhány salátalevél

Előkészítés: Az uborkát megmossuk, szárazra töröljük, és burgonyahámozóval kb. 1 cm-es csíkosra hámozzuk (ez azt jelenti, hogy csíkokban rajta hagyjuk a héját). A túrót összekeverjük a tejföllel. A snidlinget leöblítjük és felaprítjuk.

Elkészítése: A lazacot apró kockára vágjuk, a felét félretesszük, a többit a túróhoz keverjük, sóval, borssal, a snidlinggel, a citromlével ízesítjük, és jól összekeverjük. Az uborkát hosszában ketté, majd négy hasábra vágjuk, Közepüket kikaparjuk úgy, hogy kb. 1 cm-es vastag húsa maradjon. A kivájt uborkahasábokat megtöltjük a túrós keverékkel, majd a hasábokat salátával bélelt tálra állítjuk, és kb. 1 óra hosszára hűtőbe tesszük.
Tálalás előtt az uborkák tetejét a félretett lazacdarabkákkal díszítjük, és pirítós kenyérrel azonnal tálaljuk.
Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra 15 perc múlva
Lazac helyett füstölt sajttal is elkészítheted.

ZÖLDSÉGGEL, TÚRÓVAL TÖLTÖTT UBORKA
Hozzávalók négy személyre: 40 dkg kígyóuborka (2 db), 25 dkg túró, 1 dl kefir, 5 dkg lilahagyma, 1 gerezd fokhagyma, 5 dkg zöldhúsú paprika, 5 dkg piros húsú paprika, 10 dkg sárgarépa, 1 mokkáskanál mustár, 1 csomag snidling, só, bors

Elkészítése: Az uborkát kettévágjuk, az aljából egy vékony csíkot levágunk, hogy a tányéron jól megálljon. Belsejét kikaparjuk, az uborkát enyhén megsózzuk, borsozzuk, a kivájt darabokat felkockázzuk. A túrót összetörjük, hozzáadjuk a kefirt, a finomra vágott lilahagymát, a snidlinget, a zúzott fokhagymát, az uborkakockákat, a nagyon pici kockákra vágott paprikát és a durvára re¬szelt sárgarépát. Mustárral, sóval, borssal ízesítjük, jól összekeverjük és beletöltjük az uborka-csónakokba.